قله موستاق آتا: پدر کوه برفی

امتیاز دهی


میانگین امتیازات: 0

قله موستاق آتا با دکوپاد

    در زبان اویغوری "موس" برف، "تاق" کوه و "آتا" پدر معنا می‌شود پس این قله لقب پدر کوه برفی رو از آن خودش کرده. اینجا دکوپاد هستش و با قسمت دیگری از پادکست‌های دکوپاد من یوسف تقی‌زاده در خدمت شما هستم تا نگاهی بندازیم به قله موستاق آتا. قله‌ای که 7509 متر ارتفاع داره و دومین قله مرتفع لبه شمالی تبت به شمار می‌روه. صدا رو زیاد کن و با من همراه شو. انجا دکوپاده.

    قله موستاق آتا که قدیم‌تر به آن تاغارما یا تاغالما می‌گفتند و آن را باید یکی از محبوب‌ترین و البته آسان‌ترین قله‌های هفت هزار متری در جهان دانست. به اعتقاد بسیاری از افراد این قله ۷۵۰۹ متری پس از قله لنین آسان‌ترین قله هفت هزار متری برای صعود است. از جمله دلایلی که این قله رو در زمره کوه‌های ساده قرار دادن شیب ملایمش هستش و همچنین آب و هوای حاکم بر این قله هم نسبتا خشک به شمار می‌ره و به همین دلیل هم هستش که این قله رو در دسته قله‌های ساده قرار میدن. موستاق آتا در استان خینجیانگ در بخش غربی چین قرار گرفته و از جمله قله‌هایی هستش که اکسپدیشن‌های اسکی بسیار زیادی روش برگزار میشه و قله‌ای هستش که بسیاری از افراد اون رو با اسکی صعود می‌کنن. راجع به استان خینجاینگ بگم تقریبا استانی کویری هستش که مرز مشترک با چندین کشور داره. این کشورها از جمله پاکستان، افغانستان، تاجیکستان، قزاقستان و قرقیزستان هستند. استان که نیست برای خودش یه کشوره ماشالا.

    همچنین بهترین فصل صعود برای رسیدن به این قله رو میشه اواخر ژوئن به میانه‌های سپتامبر دونست که میشه همون اواخر اردیبهشت تا اواسط شهریور خودمون به نوعی. در واقع در این بازه برف در بهترین شرایط هستس و هوا هم به نسبت پایداری کافی رو برای انجام صعود در اختیار شما قرار میده. این قله در فصل زمستان هم صعود نشده. تلاشی در سال 2007 انجام شد که موفقیت آمیز نبود.

دلایل محبوبیت قله موستاق آتا

    قله موستاق آتا را باید یکی از قلل محبوب این منطقه دانست. دلایل محبوبت آن نیز به شرح زیر است:

  • با چند ساعت پیاده‌روی از طریق بزرگراه قراقوروم بسیار راحت می‌توان به بیس کمپ این کوه دسترسی پیدا کرد. بزرگراه مشهور قره قروم که کشور چین را به کشور پاکستان وصل می کند و یکی از عجایب جهان است که به دست بشر امروز ساخته شده است، از دامنه ی غربی این کوه می گذرد.
  • هزینه دریافت مجوز برای صعود نسبتا پایین است،. یعنی شما باید ۱۱۰۰ دلار برای یک تیم ۱۲ نفری پرداخت کنید. همچنین معمولا نیازی برای پرداخت هزینه‌های بیشتر برای مجوز به خاطر افزایش تعداد اعضا تیم نیست. معمولا انجمن کوهنوردی کاشگار کارهای مربوط به صدور مجوز رو انجام میده و برای امضاء قرارداد و پیشبرد صعود هم باید ارتباطی با این انجمن داشته باشید.
  • این قله در یک منطقه بسیار زیبا، نزدیک به جاده باستانی ابریشم قرار گرفته است.
  • دلیل اصلی محبوبیت قله موستاق آتا را باید این دانست که موستاق آتا از نظر فنی مسیر راحت برای صعود دارد و خطرات آن نسبتا کم است. البته ذکر این نکته ضرروری است که در ارتفاع بالا هیچ فعالیتی آسان وجود ندارد اما در مقایسه با دیگر هفت هزار متری‌ها می‌توان مسیر صعود به موستاق آتا را آسان دانست.

تلاش‌ها برای صعود به قله موستاق آتا

     اولین تلاش برای صعود به قله موستاق آتا به سال ۱۸۹۴ برمی‌گردد. یک کاشف به نام سون هدین در آن سال تلاش کرد تا هنگامی که بر پشت یک یاک سوار است، به قله صعود نماید! اما متاسفانه یاک تلف شد. در سال‌های ۱۹۰۰ ، ۱۹۰۴ ، ۱۹۴۷ هم چند تلاش دیگر برای صعود به این کوه انجام شد اما، در نهایت قله موستاق آتا را یک تیم بزرگ شامل کوهنورانی از چین و شوروی، در سال ۱۹۵۶ فتح کردند. نام سرپرست رسمی این تیم، بلتسکی بود. او توانست گروهش را از مسیر غربی به قله برساند.

    در سمت غربی کوه دو مسیر وجود دارد که یکی از آنها مسیر نرمال صعود به قله است. این مسیر در شمالی‌ترین قسمت از شیب‌های برفی و یخچال‌های این جبهه واقع شده است، به صورت مستقیم و است و از نظر فنی نیز دشواری و پیچیدگی ندارد. یک یخشار در بین ارتفاعات ۵۵۰۰ تا ۶۱۰۰ متر وجود دارد که بعضا می‌تواند خطرات قابل ملاحظه‌ای را در پی داشته باشد.

    مسیر دوم در قسمت جنوبی‌تر قرار دارد که معمولا کوهنوردان کمتری از آن استفاده می‌کنند. این مسیر مقداری طولانی‌تر از مسیر نرمال است اما، از نظر فنی این مسیر را هم مانند مسیر نرمال باید آسان و بدون پیچیدگی دانست. برخی اعتقاد دارند که خطر شکاف در این مسیر کمتر از مسیر نرمال است. اما به این دلیل که مسیریابی آن کمی سخت است و امکان دارد کوهنورد را گیج کند معمولا از راه شمالی استفاده می‌شود. این مسیر از قله فرعی به نام کالاژانگ عبور می‌کند.

     به همین علت هم برخی آن را با نام  مسیرکالاژانگ می‌شناسند. نهایت شیب در این مسیر ۴۰ درجه است و برخی از افراد برای پیمایش آن از اسنوشو یا اسکی استفاده می‌کنند. بر اساس آمار دو مسیر دیگر هم در کوه گشایش شده است. یکی از آنها در سال ۲۰۰۰ در شرق کوه گشایش شد و دیگری هم که در سال ۲۰۰۵  از سمت جنوب کالاژونگ توسط والری شامالو و آلکسی گورباتنگوف برای اولین بار فتح شد. اما همانطور که ذکر کردیم مسیر نرمال همان مسیر شمالی است.

    مسیر نرمال معمول با سه کمپ صعود می‌شود. از آخرین روستایی که می‌توانید به آن دسترسی داشته باشید که با نام سوشابی در ارتفاع حدود 3700 قرار می‌گیرد باید پیاده به سمت کمپ اصلی در  ارتفاع 4773 متری حرکت کنید. با توجه به شرایطی که هماهنگی  انجام داده‌اید امکان استفاده از باربران یا حیوان‌های مخلتف مانند شتر یا یاک برای بار وجود دارد.

    بعد از استراحت و هم هوایی در کمپ اصلی سه کمپ را باید پشت سر بگذارید تا نهایتا خودتان را به قله موستاق آتا برسانید که این کمپ‌ها به ترتیب کمپ یک در ارتفاع 5440 متری، کمپ دوم در ارتفاع 6200 متری و کمپ سوم در ارتفاع حدود 6800 متری قرار گرفته‌اند. مسیر در بسیاری از بخش‌ها  عملا از شیب‌های برفی تشکیل شده است که باید با استفاده از راکت برف طی شود. البته در مسیر بین کمپ یک و کمپ دو باید مراقب شکاف‌هایی که ایجاد شده است نیست باشیم.

کلام آخر

    اینجا دکوپاد هستش و سعی کردیم اطلاعاتی رو پیرامون قله موستاق آتا با شما به اشتراک بذاریم. موستاق آتا همونجوری که گفته شد می‌تونه به عنوان یکی از مقاصدی باشه که شما عزیزان علاقه‌مند به ارتفاعات بالاتر می‌تونید انتخاب کنید و صعودش رو برنامه‌ریزی کنید. من یوسف تقی‌زاده هستم و افتخار همراهی شما در یک اپیزود دیگر از اپیزودهای دکوپاد داشتم. این اپیزود در بهمن ماه سال 1402 برای شما تهیه شده وقتتون بخیر و آرزوی سلامتی برای همه شما همراهان ما در دکوپاد.

یوسف تقی زاده

علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفه‌ای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.