قله موستاق آتا

زمان مطالعه: 4 دقیقه

قله موستاق آتا که قدیم‌تر به آن تاغارما یا تاغالما می‌گفتند و آن را با لقب پدر کوه برفی نیز می‌شناسند، دومین قله بلند در لبه شمالی فلات تبت است و آن را باید یکی از محبوب‌ترین و البته آسان‌ترین قله‌های هفت هزار متری در جهان دانست. به اعتقاد بسیاری از افراد این قله ۷۵۰۹ متری پس از قله لنین آسان‌ترین قله هفت هزار متری برای صعود است.


قله موستاق آتا

    در این مطلب قصد داریم همه چیز را درباره قله موستاق آتا بررسی کنیم. ابتدا به معرفی این کوهستان خواهیم پرداخت و سپس درباره مسیرهای صعود و دیگر اطلاعات مربوط به آن حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

نام قله  

موستاق آتا

ارتفاع

  7509 متر

قاره

آسیا 

برجستگی

2698 متر

معرفی قله موستاق آتا

    قله موستاق آتا را باید یکی از ارتفاعات هفت هزار متری دانست که به عنوان دومین کوه بلند در لبه شمالی تبت شناخته می‌شود. (این مورد را با دومین کوه بلند فلات تبت اشتباه نگیرید) برخی از کوهنوردان موستاق آتا را بخشی از کوهستان کونلون می‌دانند این در حالی است که کوه‌های پامیر به این منطقه نزدیکی بیشتری دارد.

    این کوه از نظر درجه سختی در دسته آسان قرار می‌گیرد زیرا هم شیب ملایمی دارد و هم آب و هوای حاکم بر آن نسبتا خشک است و بنابراین صعود به آن را باید آسان دانست. در وجهه تسمیه این کوه آمده است که در زبان اویغوری "موس" برف، "تاق" کوه و "آتا" پدر معنا می‌شود بنابراین این قله می‌توان پدر کوه برفی نامید.

قله موستاق آتا را باید یکی از قلل محبوب این منطقه دانست. دلایل محبوبت آن نیز به شرح زیر است:

  • با چند ساعت پیاده‌روی از طریق بزرگراه قراقوروم بسیار راحت می‌توان به بیس کمپ این کوه دسترسی پیدا کرد.
  • هزینه دریافت مجوز برای صعود نسبتا پایین است،. یعنی شما باید ۱۱۰۰ دلار برای یک تیم ۱۲ نفری پرداخت کنید. همچنین معمولا نیازی برای پرداخت هزینه‌های بیشتر برای مجوز به خاطر افزایش تعداد اعضا تیم نیست.
  • این قله در یک منطقه بسیار زیبا، نزدیک به جاده باستانی ابریشم قرار گرفته است.
  • دلیل اصلی محبوبیت قله موستاق آتا را باید این دانست که موستاق آتا از نظر فنی مسیر راحت برای صعود دارد و خطرات آن نسبتا کم است. البته ذکر این نکته ضرروری است که در ارتفاع بالا هیچ فعالیتی آسان وجود ندارد اما در مقایسه با دیگر هفت هزار متری‌ها می‌توان مسیر صعود به موستاق آتا را آسان دانست.

درباره قله موستاق آتا در دکوول بخوانید.

اولین تلاش‌ها برای صعود به موستاق آتا

    اولین تلاش برای صعود به قله موستاق آتا مربوط به سال ۱۸۹۴ است. یک کاشف به نام سون هدین در آن سال تلاش کرد تا هنگامی که بر پشت یک یاک سوار است، به قله صعود نماید! اما متاسفانه یاک تلف شد. در سال‌های ۱۹۰۰ ، ۱۹۰۴ ، ۱۹۴۷ هم چند تلاش دیگر برای صعود به این کوه انجام شد اما، در نهایت قله موستاق آتا را یک تیم بزرگ شامل کوهنورانی از چین و شوروی، در سال ۱۹۵۶ فتح کردند. نام سرپرست رسمی این تیم، بلتسکی بود. او توانست گروهش را از مسیر غربی به قله برساند.

کمپ های مختلف در مسیر صعود به قله موستاق آتا وجود دارد درباره آن در دکوول بخوانید.

مسیرهای صعود به قله موستاق آتا

    در سمت غربی کوه دو مسیر وجود دارد که یکی از آنها مسیر نرمال صعود به قله است. این مسیر در شمالی‌ترین قسمت از شیب‌های برفی و یخچال‌های این جبهه واقع شده است، به صورت مستقیم و است و از نظر فنی نیز دشواری و پیچیدگی ندارد. یک یخشار در بین ارتفاعات ۵۵۰۰ تا ۶۱۰۰ متر وجود دارد که بعضی اتاق در آن شکاف‌های یخی ایجاد می‌شود که عموما خطرناک است.

    مسیر دوم در قسمت جنوبی‌تر قرار دارد که معمولا کوهنوردان کمتری از آن استفاده می‌کنند. این مسیر مقداری طولانی‌تر از مسیر نرمال است اما، از نظر فنی این مسیر را هم مانند مسیر نرمال باید آسان و بدون پیچیدگی دانست. برخی اعتقاد دارند که خطر شکاف در این مسیر کمتر از مسیر نرمال است. اما به این دلیل که مسیریابی آن کمی سخت است و امکان دارد کوهنورد را گیج کند معمولا از راه شمالی استفاده می‌شود. این مسیر از قله فرعی به نام کالاژانگ عبور می‌کند.

    به همین علت هم برخی آن را با نام  مسیرکالاژانگ می‌شناسند. نهایت شیب در این مسیر ۴۰ درجه است و برخی از افراد برای پیمایش آن از اسنوشو یا اسکی استفاده می‌کنند. بر اساس آمار دو مسیر دیگر هم در کوه گشایش شده است. یکی از آنها در سال ۲۰۰۰ در شرق کوه گشایش شد و دیگری هم که در سال ۲۰۰۵  از سمت جنوب کالاژونگ توسط والری شامالو و آلکسی گورباتنگوف برای اولین بار فتح شد. اما همانطور که ذکر کردیم مسیر نرمال همان مسیر شمالی است.

درباره مسیرهای صعود به قله موستاق آتا در دکوول بخوانید.

کلام آخر

    در مطلب آشنایی با قله موستاق آتا هر آنچه را که لازم بود درباره این قله هفت هزار متری بدانید بیان کردیم درباره مسیرهای صعود و دیگر اطلاعات آن حرف زدیم. اگر نکته‌ای درباره موستاق آتا وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران نیز بتوانند از آن استفاده کنند. امیدواریم از خواندن این مطلب لذت کافی را برده باشید و برایتان مفید بوده باشد.