قله ماناسلو: هشتمین هشت هزار متری

امتیاز دهی


( میانگین امتیازات: 5 )

قله ماناسلو پادکست دکوپاد

    20 مهر سال 1355 محمد جعفر اسدی می‌تونه با همراهی یک تیم ژاپنی خودش رو بر بلندای قله ماناسلو برسونه و این سرآغاز دوره جدیدی در کوهنوردی در ایران به شمار می‌آید. اینجا دکوپاد هستش و من یوسف تقی‌زاده هستم تا راجع به قله‌ای باهاتون صحبت کنم که چه در گذشته و چه در حال حاضر جایگاه خاصی در بین علاقه‌مندان به ارتفاعات داره. بریم باهم نگاهی بندازیم به قله ماناسلو سرباز سرافراشته منطقه گورخای در نپال.

    قبل از اینکه بریم و وارد بحث اصلی بشیم باید بگم یادتون نره که ما رو در پادکست خوان‌ها دنبال کنید و حتما ما رو به دوستانتون معرفی کنید و نظراتتون رو برامون کامنت کنید که بتونیم تعامل مستقیم و مناسبی باهم برقرار کنیم. بریم و بشنویم آنچیزی که پیرامون قله ماناسلو براتون آماده کردم رو.

    قله ماناسلو هشتمین قله هشت هزار متری هستش، قطعا می‌تونید که در جهان فقط 14 قله بالاتر از 8000 متر وجود داره که اطلاعات کاملی پیرامون همشون در وب سایت دکوول براتون گذاشتیم. قله ماناسلو در کشور نپال و منطقه گورخای قرار گرفته و با ارتفاعی بالغ بر 8163 متر تبدیل به یکی از پر صعودترین 8000 متری‌ها چه در سطح جهان و چه برای ایرانیان داره و هر سال افراد زیادی به فعالیت روی این قله می‌پردازن.

    قله ماناسلو رو با نام محلی کوتانگ نیز می‌شناسن و واژه خدایان رو میشه هم معنی این نام دونست. در کل بسیاری از 8000 متری‌ها مخصوصا در نپال به دلیل اینکه مردمان محلی دست نیافتنی و مقدس میشمردن به نوعی به الهه‌ها و خدایان مختلف برمیگرده و ماناسلو هم از این قضیه مستثنی نیستش.

    قله ماناسلو در غرب بخش مرکزی کشور نپال قرار گرفته و ۸۰ کیلومتر از کاتماندو فاصله داره. بلندترین قله منطقه گورخای با قله معظم آناپورنا حدود 64 کیلومتر فاصله داره و مسیرهای بسیار مختلفی برای صعود به این قله وجود داره که از آروغات شروع میشه و در ساماگون خاتمه پیدا می‌کنه. یه جوری اسم ساماگون رو خیلیاتون شنیده باشید مخصوصا از این دوستانی که همه ساله میرن ماناسلو و صعود رو انجام میدن و برمگیردن. مسیر اصلی رفتن به ماناسلو و صعود به این قله از مسیر نرمال از منطقه ساماگون می‌گذره.

    اولین صعود به قله ماناسلو رو یک تیم ژاپنی در سال 1956 انجام میده که میشه حوالی سال 1334 خودمون. همچنین مجدد یه تیم ژاپنی دیگه در سال 1971 می‌تونه از یال شمال غربی صعود رو انجام بده و صعود اول و دوم این قله به اسم ژاپنیا ثبت میشه که این هم میشه سال 1349 خودمون. 6 سال بعد از این دو تا صعود بود که یه ایرانی این بار مجدد همراه یک تیم ژاپنی پاش به قله میرسه و می‌شه اولین 8000 متری که یک ایرانی تونسته بر فراز اون بایسته.

    از همینجا هستش که کلا ماناسلو به هر دلیل و طریقی شده پای ثابت اردوهای برون مرزی و شورای برون مرزی و فصل صعود ماناسلو که اواخر شهریور هستش حدودا میرسه ایرانیای زیادی رو تو فرودگاه میبینین که قصد صعود دارن. قله ماناسلو به جز کمپ اصلی چهار کمپ دیگه هم داره. کمپ اصلی در ارتفاع 4700 متری قرار گرفته. کمپ اول 5800 متر ارتفاع داره. کمپ دوم 6400 متر، کمپ سوم 6900 متر و نهایتا کمپ چهارم در  ارتفاع 7450 متری هستش و از اینجا صعود به قله و تلاش برای رسیدن به قله انجام می‌گیره.

    همونجوری که راجع به ساماگون حرف زدیم در نظر بگیرید که از ارتفاع 3600 متری باید خودتون رو به کمپ اصلی برسونید. حالا این قضیه یا به واسطه ترکینگ انجام میشه که افراد باید خودشون رو برسونن به کمپ اصلی و یا با پرواز هلی‌کوپتر که خب هزینه بیشتری باید پرداخت بشه ولی خب خیلی سریع هستش. در مقابل هم وقتی ترکینگ انجام می‌دید هم هوایی خیلی خیلی بهتری رو برای رسیدن به قله خواهید داشت.

    جزئیات مسیر صعود رو اگر علاقه دارید بخونید کافی هستش که به مقاله قله ماناسلو در وب سایت دکوول مراجعه کنید که لینکش رو در کپشن این پادکست براتون گذاشتیم. اینجا می‌خوایم نگاهی بندازیم به تاریخ نگاری در روی قله ماناسلوو بعضی از تاریخ‌های خیلی مهمی که وجود داره رو با هم مرور کنیم.

    بعضی از تاریخ‌های مهمی که راجع به ماناسلو هستش و باید بهش توجه کنید رو بهم بهتون بگم. سال 2014 آندره بارگیل جوان فقط در 14 ساعت و 5 دقیقه از کمپ اصلی خودش رو به قله ماناسلو می‌رسونه. سال 2012 در اثر بهمنی که رخ می‌ده نزدیک به 12 کوهنورد جون خودشون رو از دست می‌دن. سال 1972 هم سال پر تلفاتی برای ماناسلو بود و 15 کوهنورد و شرپا جون خودشون رو از دست دادن.

    در سال 1986 یرزی کوکوچکا همراه با کارلوس کارسولیو و آرتور هایزر اولین صعود به قله شرقی ماناسلو رو به ثبت می‌رسونن و روز بعد هم در نبود کارلوس می‌تونن صعود به قله اصلی رو انجام بدن. خیلی جاها و خیلی وقتا احساس می‌کنم خیلی از داستان‌ها در سایه قله‌های بزرگ مثل اورست و یا کی 2 موندن و اون ارزشی که باید بهشون داده می‌شده هیچوقت داده نشده و فراموش شده.

    سال 1984 در دوران طلایی کوهنوردی لهستان اولین 8000 متری جهان در زمستان صعود میشه. صعودی بی‌نظیر که توسط ماچیک بربکا و ریچارد گایفسکی انجام میشه. تصمیم بلندپروازانه این تیم دیگه راه رو برای صعودهای 8000 متری در زمستان باز کرد. چیزی که خیلی کوکوچکا رو هم تحت تاثیر قرار داده بود و بعدها تونست صعودهای خیلی خاصی رو به نمایش بگذاره روی 8000 متری‌ها.

    روی قله ماناسلو اونقدر تیم ژاپنی کار کرده که به نام قله ژاپنی‌ها هم یه عده می‌شناسن همونجوری که قله نانگاپاربات رو با عنوان قله سرنوشت آلمان‌ها می‌شناسن اینجا هم تمام و عیار متعلق به ژاپنی‌ها هستش و تمام تلاش‌های اولیه روی جبهه‌های مختلف این کوه متعلق به کوهنوردان این کشور هستش.

    در این اپیزود سعی کردم به موضوعات مختلفی پیرامون قله ماناسلو بپردازم و یه آشنایی کلی براتون از این قله زیبا ایجاد کنم. ماناسلو جایی هستش که اگر قصد داشتید تجربه صعود به قلل 8000 متری رو ایجاد کنید با توجه به خدمات و ایمن‌سازی‌هایی که انجام می‌شه می‌تونه قدم اولیه و مناسبی باشه. البته هیچوقت فراموش نکنید که یک هشت هزار متری همیشه یک هشت هزار متری هستش و نباید به هیچ عنوان دست کم گرفته بشه، برخلاف نظر خیلی از افرادی که در حوزه کوهستان فعال هستند و کار می‌کنند. امروز در یک روز برفی در جایی سردسیری در دی ماه 1402 این اپیزود رو براتون ضبط می‌کنم و امید دارم که زمستان پر برفی داشته باشید علی رغم آنچه که در واقعیت رخ داده است. یادتون نره که ما رو فالو کنید و به دوستان خودتون هم معرفی کنید و با به اشتراک گذاری اپیزودهای ما به تیم دکوول و تیم پادکستمون در دکوپاد کلی انرژی بدید. خدانگهدار و وقت بخیر

یوسف تقی زاده

علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفه‌ای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.