قله کازبک: اورست کوچک

امتیاز دهی


میانگین امتیازات: 0

قله کازبک پادکست دکوپاد

    اگر نوبتی هم باشه دیگه باید راجع به قله اورست کوچک صحبت کنیم. لقبی هستش که به این قله دوست داشتنی در کشور گرجستان داده شده که خیلیاتون یا صعود کردید یا حداقل به فکر صعودش هستید. درود و احترام، اینجا دکوپاد هستش و من یوسف تقی‌زاده قصد دارم نگاهی سریع بندازم به قله کازبک که بتونید بر اساس اون برای صعودهای احتمالی خودتون برنامه ریزی کنید. پس اگر قصد دارید سفری به گرجستان برای صعود به قله کازبک داشته باشید من رو در این اپیزود از فصل اول دکوپاد همراهی کن.

    کازبک یا کازبگی قله‌ای ۵۰۴۷ متری هستش که تقریبا در شمال شرقی گرجستان و در مرز این کشور با روسیه قرار گرفته. تقریبا تمام نوار شمالی گرجستان رو کوه‌های بسیار زیبایی پوشوندن و به همین دلیل می‌شه گرجستان رو کشوری کوهستانی حساب کرد. بخش زیادی از رشته کوه قفقاز که در پنج کشور روسیه، گرجستان، ارمنستان، جمهوری آذربایجان و ترکیه واقع شده، در این کشور دامن پهن کرده. بلندترین قله‌های رشته کوه قفقاز رو میشه گفتش که در مرز دو کشور روسیه و گرجستان قرار گرفتند. البته همین اول کار یه پرانتز باز کنم و بهتون بگم که کازبک بلندترین قله رشته کوه قفقاز و البته کشور گرجستان نیست اما میشه گفتش که رقابت تنگاتنگی بین البروس و کازبک وجود دارد که عنوان پر صعودترین قله رو به خودشون اختصاص بدن.

    اما نباید فراموش کنیم که کازبک قطعا مدعی یکی از پر صعودترین قلل منطقه قفقاز به حساب می‌ره. دقیق‌تر اگر بخوایم به این قضیه نگاه کنیم باید بگیم که کازبک ششمین قله مرتفع رشته کوه قفقاز است و با جذابیت‌های منحصر به فردی که داره قطعا تجربه‌ای بسیار ارزشمند برای شما به ارمغان خواهد آورد. پس اگر توانایی بدنی و فنیش رو که در ادامه می‌خوایم صحبت کنیم رو به دست آوردی این قله رو در لیست برنامه‌هایی که قصد صعودشون داری قرار بده.

    قله کازبک قله‌ای سخت و برفی است و در بین گرجی‌ها به قله یخ زده شهرت دارد. سختی و سرمای کازبک را با قله‌های هیمالیا مقایسه می‌کنند و این کوه آتشفشانی را اورست کوچک می‌نامند. به صورت کلی رشته کوه قفقاز بسیار سخت‌تر و با صلابت تر از رشته کوه‌های داخل فلات ایران است، آنقدر که بلندی قله‌های این رشته کوه باعث شده در اسطوره‌های ایرانی از این کوه‌ها با عنوان دیواره‌هایی یاد شود که جلو هجوم اقوام وحشی مانند قوم‌های عجیب و غریب یاجوج و ماجوج را می‌گرفته‌اند. این یاجوج و ماجوج هم داستان عجیب و غریبی هستن که حتما یه گریزی بهش بزنید و یه سرچی در اینترنت بکنید ببینید چی هستش.

قله کازبک کجاست؟

    وقتی به روستای کازبکی رسیدید باید به سمت کلیسای گرگتی و سپس کمپ میتو حرکت کنید. بازدید از کلیسای گرگتی می‌تواند لذت بخش باشد، چرا که این کلیسا، کلیسایی قدیمی با معماری زیباست. کمپ میتو که رسیدن به آن اولین کوهنوردی جدی شما در مسیر صعود به قله کازبک را رقم می‌زند در ارتفاع ۳۶۵۰ متری قرار دارد و کوهنوردان معمولا در روز اول صعود حرکت خود را با رسیدن به آن متوقف کرده و شب را در این کمپ سپری می‌کنند.

     قسمت دوم برنامه صعود به قله کازبک که از کمپ میتو و با حرکت از سمت چپ این کمپ آغاز می‌شود، بخش سخت فتح قله است. وقتی به سمت قله حرکت می‌کنید یخچال طبیعی گرگتی را سر راه دارید و باید از کناره یک دیوار ریزشی عبور کنید. ادامه مسیر به سمت یک یخچال طبیعی دیگر به نام پلاتو است. بعد از رسیدن به این یخچال طبیعی که زیبایی آن خیره کننده است، فاصله زیادی تا قله ندارید و با ادامه دادن مسیر می‌توانید خود را به بالای قله‌ای برسانید که فتح آن یکی از سخت‌ترین و البته لذت بخش‌ترین تجربه‌های شما در کوهنوردی است. فرود از قله کمی بعد از فتح شروع می‌شود، اما این کار هم یک روزه امکان‌پذیر نیست.

صع ود به قله کازبک

    اما اگر از ایران قصد صعود به کازبک را دارید بیاید نگاه کنیم مرحله به مرحله که کجا باید برید و چکار انجام بدهید. بذارید یه چیزی رو برای همیشه جوابش رو خیلی روشن بهتون بدم. خیلیا میپرسن که با اتوبوس بریم یا هواپیما. نه بابا هواپیما گرونه و اینا.

    چند سال پیش اتوبوس‌هایی بودن که مستقیم از تهران به تفلیس حرکت می‌کردن و علی رغم سختی راه مربوط به اتوبوس که بالای 35 و 36 ساعت تو مسیر بود راحت می‌تونستید بار ببرید هر چی دلتون میخواد و با دوستاتون بگید و بخندید ولی این مساله عملا بعد از دوران کرونا و اپیدمی رخ داده جمع شد و دیگه هیچوقت اتوبوس‌های این مسیر رو برنامه ریزی نکردن. در کنار این مشکلات زیادی هم در مرزهای زمینی برای ایرانیا ایجاد می‌شد که از جمله می‌شد به مواردی نظیر داشتن دقیق کارت‌های واکسن، همراه داشتن حداقل مشخصی از پول، رزرو هتل و ماشین و مواردی از این دست که ممکن هستش در مرز از شما بخوان.

    علاوه بر اینا دیگه چون اتوبوس‌های تهران به تفلیس برنامه ریزی نشدن در عوض اتوبوس‌های تهران به باتومی در دستور کار قرار گرفتن. با این اتوبوس‌ها که تردد می‌کنید قطعا تمام مواردی که همین یکی دو دقیقه پیش گفتم رو باید رعایت کنید. علاوه بر اون با توجه به زمان رسیدن باید در باتومی هم اقامت داشته باشید. از اونجایی که صعود به کازبک در فصل تابستان انجام میشه و های سیزن باتومی هستش خب تو این شهر هم هتل خیلی گرون‌تر میشه و هم جا پیدا کردن مخصوصا برای گروه خیلی دشوار میشه. علاوه بر همه اینها هزینه و زمان ترانسفر از باتومی تا کازبکی هم باید مازاد حساب بشه و در نهایت اینکه شهر تفلیس رو هم نمی‌بینید و اگر بخواید برید تفلیس باید یک هزینه مازادی رو تقبل کنید.

    همه این دردسرها رو گفتم که بگم آقا جان مگه سالی چند تا صعود انجام می‌دین یه هواپیما سوار شین راحت تو تفلیس پیاده شین و ادامه ماجرا رو داشته باشین خیلی خیلی خیلی هم راحت‌تره. قشنگ با هتل هماهنگ می‌کنین که ترانسفر از فرودگاه رو براتون انجام بده و یه ماشین رفت و برگشت به کازبکی شما رو میرسونه به اول مسیر برای رفتن و صعود به قله کازبک که از اینجا به بعد شرح ماوقع رو در بالا گفتیم. اما یه سوالی رو شما عزیزان زیاد از من پرسیدید که آیا می‌تونید کازبک رو صعود کنید یا نه بذارید یکی دو دقیقه‌ای راجع به این مساله صحبت کنیم.

    اول اینکه کازبک اولین جایی هستش که خیلی از شماها به طور جدی با قضیه شکاف‌ها مواجه می‌شید و این مساله در کنار اینکه برای شما قطعا خیلی خیلی لذت بخش خواهد بود باید شما رو به فکر هم وابداره. زمانی که قضیه شکاف مطرح میشه اولین چیزی که به ذهن میاد چیه؟ اگر در این زمینه نظری دارید برام کامنت کنید و بگید که چی هستش.

    به نظر من استفاده از ابزار فنی مثل کلنگ و کرامپون و طناب اولین چیزا هستن. از اونجایی هم که وقتی کرامپون پوشیدین و کلنگ به دست دارید هلمت الزامیه در نتیجه خیلی راحت بگم این چند تا رو باید داشته باشید و برای ایمنی خودتون حتی اگر اعضاء تیم گفتن لازم نیست همراه ببرید حالا باید دانش استفاده از اینارو هم کسب کنید.

    ببینید خیلی کم پیش اومده که از تیمای ایرانی بیافتن توی شکاف ولی افتادن در شکاف نتیجه نامعلومی رو برای شما در پی خواهد داشت. به عنوان کسی که تجربه افتادن در شکاف رو چندین و چند بار داره هم خودم افتادم هم کسی که در شکاف افتاده رو امداد کردم توصیه میکنم که تجربش نکنید. پس هم برید این تجهیزات رو تهیه کنید و هم دانش استفاده از این تجهیزات رو به دست بیارید. تکنیک‌های امداد و بالاکشی، ایجاد کارگاه در برف و یخ و مواردی که کمکتون می‌کنه رو یاد بگیرید و به دست بیارید.

    یکی دیگه از سوالاتی که دوست دارم بهش پاسخ بدم این هست که همه فکر میکنن یه کمپی به اسم کمپ میتو اونجا هستش و خیالمون راحت هستش از بابت اقامت. در فصل شلوغ قطعا توصیه می‌کنم که روی پناهگاه حساب نکنید هم بسیار شلوغ میشه، علاوه بر اینکه پر از روس هستش و معمولا جای درست و حسابی گیر نمیاد خیلی هم کثیف میشه و سر و صدا هم خیلی زیادی. پس خیلی شیک و تر و تمیز چادر خودتون رو تهیه کنید و برید چادر بزنید لذت زیبایی منطقه رو ببرید و همچنین لذت خوابیدن در چادر در اکسپدیشن‌ها رو هم تجربه کنید. البته که یک هزینه‌ای برای اجازه برپایی چادر باید به مسئول اون منطقه که در کمپ میتو مستقر هستش بدید.

کلام آخر

    خب حالا شما بگید اگر موردی باقی مونده که بهش پاسخ ندادیم رو شما بگید که چه چیزی هستش برام کامنت بنویسید و یا توی شبکه‌های اجتماعی‌تون سوالتون رو بپرسید و ما رو هم تگ کنید و در اسرع وقت مطمئن باشید که پاسخ صحیح و درستش رو براتون خواهیم فرستاد.

    اینجا دکوپاد هستش و من یوسف تقی‌زاده هستم که یکی دیگه از قسمت‌های دکوپاد رو براتون ضبط کردم با عنوان کازبک: اورست کوچک. این اپیزود براتون در زمستان نه چندان سرد سال 1402 ضبط شده و امید و آرزوی سلامتی و تندرستی همه شما رو دارم. ما رو دنبال کنید و برای دوستانتون که اهل سفر و کوهنوردی هستن هم ما رو معرفی کنید. به درود و خدانگهدار.

یوسف تقی زاده

علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفه‌ای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.