گرجستان کشوری کوچک در منطقه قفقاز (Transcaucasia) است که کوههای آن که بیشتر در نوار شمالی این کشور و در مرزی آن با کشور روسیه قرار گرفتهاند، شهرت جهانی دارند. نکته جالب این است که بسیاری قله کازبک را به دلیل شهرت و درصد بالای صعودش به عنوان بلندترین قله گرجستان در نظر میگیرند که این مساله به اشتباه چنین مطرح شده است. پس در این مقاله قصد داریم نگاهی به مهمترین و بلندترین کوههای کشور گرجستان بیاندازیم و جواب بسیاری از سوالات شما را در دکوول پاسخ دهیم پس با ما همراه باشید.
فهرست:
قله کازبک
قله کازبک را میتوان پر طرفدارترین و پرصعودترین قله کشور گرجستان دانست که هر ساله توریستها و کوهنوردان بسیاری از جمله از ایران برای صعود به آن، به کشور گرجستان سفر میکنند. هرچند این قله بلندترین قله کشور گرجستان نیست و در این لیست در جایگاه سوم قرار دارد اما با این وجود باز هم طرفداران بسیاری دارد. شاید مهمترین دلیل این مساله را فنی بودن قلههای بلندتر از کازبک دانست. این قله با ارتفاع 5047 متر که سومین قله بلند گرجستان و همچنین هفتمین قله رشته کوه قفقاز به شمار میرود. با توجه به دانش زمین شناسی قله کازبک یک آتشفشان فعال به شمار میرفت که بسیار پیشتر از تشکیل کشور گرجستان فعالیت آن متوقف شده است.
پیادهروی و کوهنوردی در کازبک در بین گردشگران بسیار محبوب است از آنجایی که هدف آنها لذت بردن از کوهستان و طبیعت بسیار زیبای گرجستان مخصوصا در فصل تابستان است. برای لذت بردن از این منطقه از تفلیس پایتخت گرجستان و از طریق جاده تجاری ایجاد شده در این منطقه میتوانید به منطقه استفانی که پای صعود قله کازبک به شمار میرود دست یابید. البته این تنها مسیر صعود به قله کازبک نیست اما معمولترین آن به شمار میرود و شاید بیش از 95 درصد صعودهای انجام شده از طریق همین قله رخ میدهند.
توجه داشته باشید که صعود به این قله میتواند موفقیت و دستاورد بسیار عالی و مهمی باشد البته این قله معمولا پشت ابرهاست و دیده نمیشود. در پای کوه، همانطور که اشاره شد روستای به نام استپانسمیندا (Stepantsminda) قرار گرفته است که قبلا با نام کازبگی یا کازبقی (قازبگی) نیز شناخته میشد. این روستا حدود 10 کیلومتر با مرز روسیه فاصله دارد. معمولا کوهنوردان و توریستها از طریق مسیر معمول به قله صعود میکنند، مسیری که از کنار کلیسای گرگتی میگذرد و نما و دید بسیار خوبی نسبت به مناظر و مناطق اطراف ایجاد میکند.
یکی از دلایل اهمیت این کلیسا گفته میشود نگهداری صلیب مربوط به سنت نینو که از روحانیون بسیار معروف و قابل احترام گرجستان میباشد نام برد. همچنین کوهنوردان حرفهای نیز میتوانند از طریق یخچالهای کوه صعود به این قله را در دستور کار خود قرار دهند که این صعود میتواند چیزی در حدود 2 تا 3 روز زمان نیاز داشته باشد.
در مسیر صعود در ارتفاع حدود 4100 متری میتوانید در کنار یکی از آثار تاریخی و مشهود گرجستان به نام صومعه بتلمی (Monastery of Betelmi) که مربوط به قرون 4 تا 5 پس از میلاد است توجه کنید که در داخل یک سنگ حفاری شده است. در واقع، این صومعه غاری است که در آن تصاویری از روحانیون در دیواره آن نقاشی شده است. این صومعه به عنوان مرتفعترین کلیسا در سراسر جهان شناخته میشود.
قله اوشبا
قله اوشبا در منطقه سوانتی بالا قرار گرفته است و به عنوان یکی از شناخته شدهترین قلل رشته کوه قفقاز بزرگ از آن یاد میشود، هرچند که قلهای است که ابعاد و اندازه خیلی بزرگی نیز ندارد. این قله حدود 4700 متر ارتفاع دارد و در منطقهای سرتاسر رمز آلود قرار گرفته است. اوشبا از زبان سوان (Svan Dialect) ترجمه شده است که به معنی دردسر ساز میباشد. اوشبا از مجموعه 2 قله تیز گرانیتی تشکیل شده است که با یخچال و برف پوشیده شدهاند. در واقع نامگذاری قله از روی شانس و تصادف نبوده است و این ظاهر بسیار خشن این کوهستان است که منجر به انتخاب چنین نامی شده است.
صعود به قله اوشبا صعودی سخت به شمار میرود. این قله همچنین به عنوان کوه قاتل نیز شناخته میشود از آنجایی که آمار تلفات در این کوه کم نیست. در پای این کوه زیبا مجموعه تاریخی که در لیست آثار یونسکویی گرجستان نیز ثبت شده است یافت میشود. نام این منطقه مرکز سوانتی مستیا (The Center of Svaneti Mestia) میباشد. حسین بهمن یار از اولین ایرانیانی بوده است که اکسپدیشن صعود به قله اوشبا را طرح ریزی و اجرا کرده است.
قله شاخارا
بلندترین قله کشور گرجستان که از شناخته شدهترین ارتفاعات رشته کوه قفقاز نیز به شمار میرود همین قله شاخارا است. شاخارا دارای سه قله میباشد که بلندترین آن چیزی بالغ بر 5200 متر ارتفاع دارد. ترجمه نام این کوه از زبان گرجستانی به معنی کوه راه راه (Striped Mountain) میباشد این کوه نیز در مناطق بالایی سوانتی قرار گرفته است.
شاخارا و اوشبا از لحاظ تکنیکی قلل دشواری به شمار میروند و فقط کوهنوردانی که تجربه و تجهیزات حرفهای و کافی را دارند میتوانند به این دو قله صعود کنند. اگر یک کوهنورد حرفهای نیستید به هیچ عنوان به سمت این کوهها با هدف صعود به آنها نروید. در این منطقه میتوانید از روستایی به نام اوشگولی (Ushguli) بازدید کنید. دومین روستای مرتفع اروپاست. این روستای نیز همانند بسیاری از روستاهای منطقه سوان به دلیل برجهای بلندی که متعلق به قرون وسطا میباشند شناخته میشوند.
قله تتنالد (Tetnuld)
سومین قله بلند منطقه سوانتی قله تتنالد میباشد. ارتفاع تقریبی این قله 4870 متر است. ترجمه نام این قله به معنی کوهی با قله سفید است. در اکثر موارد قله این کوه در پشت مه و ابر مخفی است و دیده نمیشود. افسانهای بسیار یکتا و جالب برای کوههای این منطقه وجود دارد که در آن اوشبا عاشق تتنالد میشود اما تتنالد بسیار خجالتی است و به این دلیل همیشه خود را در پشت ابرها مخفی کرده است و پردهای در پیش روی خود میگیرد.
در شیبها و دامنههای تتنالد، دولت گرجستان یک پیست اسکی بسیار مدرن را بهره برداری کرده است که با عنوان پیست اسکی تتنالدی شناخته میشود. پیست اسکی تتنالدی هر ساله هزاران طرفدار ورزشهای زمستانی را به سوی خود جلب میکند و محلی بسیار عالی برای اسکی بازار فری راید (Freeride) میباشد. در مقاله دیگری به شکل کامل به پیستهای اسکی مهم گرجستان پرداختهایم که شما را دعوت به مطالعه آن نیز میکنیم.
قله جانگا
قله جانگا ارتفاعی در حدود 5059 متر دارد و دومین قله بلند کشور گرجستان به شمار میرود. این قله دارای یخچالهای بسیاری وسیعی در روی دامنههای خود است و یکی از آتشفشا نهای خاموش بسیار معروفی است که به طور کامل در زیر برف باقیمانده است. این قله در مرز گرجستان و روسیه قرار گرفته است. در واقع استان سوانتی گرجستان و ایالت کاباردیون بالکاریا روسیه دو استانی هستند که این قله را به اشتراک تقسیم کردهاند.
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم 5 قله مهم و معروف کشور گرجستان را با شما به اشتراک بگذراریم. قللی که هم زیبایی و جذابیتهای ورزشی دارند و هم از نظر جذابیتهای فرهنگی در شهرها و روستاهای نزدیک و پای صعود گردشگران بسیاری را به سوی خود جذب میکنند. در صورتی که تجربهای روی این قلل داشته باشید با کمال میل میتوانید آنها را با ما در میان بگذارید و نظرات خود را در بخش نظرات نیز مطرح کنید. بی تردید تمام نظرات شما را بررسی میکنیم و پاسخی در خور در اختیار شما قرار خواهیم داد. اینجا دکوول است رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران.
یوسف تقی زاده
علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفهای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.