رشته کوه قفقاز

زمان مطالعه: 10 دقیقه

رشته کوه قفقاز را باید یکی از رشته‌ کوه‌های مهمی دانست که با 1200 کیلومتر ارتفاع، در کشورهای روسیه، گرجستان، ارمنستان، آذربایجان و ترکیه گسترده شده است. در واقع قفقاز را باید کوهستانی میان دریای سیاه و دریای خزر دانست که به محدوده اطراف آن منطقه قفقاز می‌گویند. وسعت این منطقه چیزی بالغ بر 440 هزار کیلومتر مربع است.


فهرست:

رشته کوه قفقاز

    رشته کوه قفقاز را به دو بخش قفقاز بزرگ در شمال و قفقاز کوچک در جنوب تقسیم می‌کنند که قفقاز کوچک به موازات قفقاز بزرگ، با فاصله صد کیلومتری در جنوب آن قرار گرفته است. در رشته کوه قفقاز، قله‌های مهم زیادی وجود دارد که شاید مهم‌ترین و مشهوترینشان قله البروس بلندترین کوهستان در اروپا و کشور روسیه باشد. لیستی از قله‌های مهم موجود در این رشته کوه به شرح زیر است:

نام قله 

ارتفاع (متر)

کشور

البروس

5642

روسیه

دیخ تاو

5205

روسیه

شخارا

5201

روسیه-گرجستان

کوشتان تاو

5152

روسیه

جانگا

5059

روسیه-گرجستان

کازبک

5034

روسیه-گرجستان

پوشکین

5033

روسیه-گرجستان

کاتین تاو

4979

روسیه-گرجستان

شوتا روستاولی

4860

روسیه-گرجستان

تتنولد 

4585

گرجستان

    در مطلب رشته کوه قفقاز قصد داریم سیر تا پیاز را درباره این رشته کوه گسترده و مهم بررسی نماییم. ابتدا به معرفی آن خواهیم پرداخت، سپس کمی درباره زمین‌شناسی، آب و هوا و فعالیت کوهنوردی در آن حرف خواهیم زد و مختصری هم چند قله مهم موجود در این رشته کوه را به شما معرفی خواهیم کرد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

معرفی رشته کوه قفقاز

    رشته کوه قفقاز را باید یکی ار مهم‌ترین ارتفاعات جهان داست که 1200 کیلومتر طول دارد و بین دریای سیاه و دریای خزر، یعنی تقاطع بین قاره اروپا و قاره آسیا قرار گرفته است. منطقه اطراف این رشته کوه با حدود 440 هزار کیلومتر مربع وسعت را با نام منطقه قفقاز می‌شناسند. رشته کوه قفقاز به دو قسمت بزرگ و کوچک تقسیم شده است؛ قفقاز بزرگ از غرب – شمال غربی به شرق – جنوب شرقی، یعنی یک ذخیره‌‎گاه طبیعی در نزدیکی سوچی، روسیه در ساحل شمال شرقی دریای سیاه تا باکو آذربایجان در دریای خزر را شامل می‌شود. قفقاز کوچک دقیقا به موازات قفقاز بزرگ اما با 100 کیلومتر فاصله از آن قرار دارد. شاید جالب باشد که بدانید این دو قسمت را رشته کوه لیخی در گرجستان به هم متصل می‌کند.

    همانطور که در بالا هم ذکر شد در رشته کوه قفقاز هشت قله وجود دارد که از کوه‌های رشته کوه آلپ بلندتر هستند و به همین دلیل هم سالانه کوهنوردان زیادی برای صعود این قله‌ها راهی روسیه یا گرجستان می‌شوند. در ادامه به صورت مختصر این هشت قله را به شما معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

قله البروس

    قله البروس در جنوب کشور روسیه، نزدیک به مرز گرجستان قرار دارد و باید آن را بلنتدترین قله در قاره اروپا دانست که در لیست هفت قله بلند هفت قاره قرار دارد و اتفاقا از قللی است که صعود به آن محبوبیت بسیاری در بین کوهنوردان دارد. قله البروس از دو قله شمالی و جنوبی تشکیل شده است که هر دوی این قلل آتشفشان‌های خفته محسوب می‌شوند. در هر صورت بالاترین نقطه در این کوهستان 5642 متر ارتفاع دارد و اولین صعود ثبت شده به این قله مربوط به سال 1829 است.

پیشنهاد مطالعه بیشتر: صعود به قله البروس.

قله البروس از قله‌های پر طرفدار در لیست هفت قله بلند دنیا و رشته کوه قفقاز قرار دارد.

قله کازبک

    قله کازبک یکی دیگر از قله‌هایی که در رشته کوه قفقاز قرار دارد و بسیار هم مشهور است؛ قله کازبک یا قله قازبگی نیز قله‌ای آتشفشانی است که در مرز کشورهای گرجستان و روسیه قرار دارد و آن را باید پس از البروس دومین قله بلند آتشفشانی در این منطقه دانست. به این کوهستان، کوه یخچالی نیز می‌گویند زیرا یخچال‌های فراوانی در آن وجود دارد.

برای مطالعه بیشتر، به مقاله قله کازبک مراجعه کنید.

قله کازبک معروف به اورست کوچک است که در کشور گرجستان قرار گرفته است. دکوول همراه شماست

قله دیخ تاو

    دیخ تاو یکی دیگر از قله‌‌های موجود در رشته کوه قفقاز است که 5205 متر ارتفاع دارد. این قله در در جمهوری کاباردینو - بالکاریای روسیه قرار گرفته است. دیخ تاو را باید پس از البروس بلندترین قله در قفقاز دانست.

درباره قله دیخ تاو یکی دیگر از قلل این رشته کوه زیبای قفقاز در دکوول بخوانید.

قله شخارا

    شخارا را باید بلندترین قله در کشور گرجستان و یکی از ارتفاعات مهم در رشته کوه قفقاز دانست. این قله 5193 متر ارتفاع دارد و اولین صعود به آن در سال 1888 اتفاق افتاد.

درباره قله شیخارا یکی از قلل زیبای قفقاز که در کشور گرجستان قرار دارد در کوول بخوانید.

قله کوشتان تاو

    قله بعدی در رشته کوه قفقاز که باید آن را معرفی نماییم، کوشتان تاو است. این قله در روسیه نزدیک به مرز گرجستان قرار دارد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید قله کوشتان تاو با 5144 متر ارتفاع را نخستین بار در سال 1889 فتح کرده‌اند.

درباره قله کوشتان تاو در مرز روسیه و گورجستان در دکوول بخوانید.

قله جانگا

    قله جانگا به 5059 متر ارتفاع یکی دیگر از قله‌های بلند رشته کوه قفقاز به حساب می‌آید. این کوه که سالانه گردشگران و کوهنوردان فراوانی را به سوی خود جذب می‌کند به داشتن یخچال‌های طبیعی در خود معروف است.

قله کاتین تاو

    قله کاتین تاو یکی دیگر از قله‌های موجود در رشته کوه قفقاز است که در بخش مرکزی این رشته کوه در ناحیه سوانتی قرار دارد. این قله دارای 4979 متر ارتفاع است و به نظر می‌رسد از گرانیت‌های پالئوزوئیک تشکیل شده باشد.

درباره قله کاتین تاو یکی دیگر از قلل زیبای قفقاز در دکوول بخوانید.

قله شوتا روستاولی

    این قله در مرز بین سوانتی و کاباردینو قرار دارد و با 4860 متر ارتفاع، آن را باید نهمین قله بلند در رشته کوه قفقاز و چهارمین قله بلند کشور گرجستان دانست. نام این قله به احترام و افتخار شاعر معروف گرجستان که در قرن 12 میلادی زندگی می‌کرده، انتخاب شده است.

قله تتنولد

    این قله را باید برجسته‌ترین قله در رشته کوه قفقاز دانست که در ر منطقه سوانتی گرجستان واقع شده است. این قله 4858 متر ارتفاع دارد و در زبان گرجی کوه سفید معنا می‌شود. این کوه که در زمستان‌ها به عنوان پیست اسکی استفاده می‌شود اولین بار در سال 1896 فتح شد.

زمین شناسی رشته کوه قفقاز

    این منطقه کوهستانی بیش از 25 میلیون سال قدمت دارد و به نظر می‌رسد شکل‌گیری آن مربوط به اواخر دوره الیگوسن باشد. منطقه قفقاز را مربوط به  سیستم کمربند آلپ که از جنوب شرقی اروپا تا آسیا گسترده شده است؛ می‌دانند. لازم به ذکر است که این کمربند را باید یک کمربند لرزه خیز و کوه‌زا دانست. قفقاز بزرگ را سنگ‌های کرتاسه، ژوراسیک، الئوزوئیک و پرکامبرین تشکیل ‌داده است اما در قفقاز کوچک بخش عمده سنگ‌ها از نوع پالئوژن هستند. بیشتر کوه‌هایی که در قفقاز کوچک وجود دارند دارای منشاء آتشفشانی هستند؛ فعل و انفعالات زمین این منطقه را به کانون زلزله نیز تبدیل کرده است.

آب و هوای رشته کوه قفقاز

    در بخش‌های مختلف رشته کوه قفقاز شاهد آب و هوای نسبتا متفاوتی هستیم، با افزایش ارتفاع کوه‌ها دمای هوا در آنها کاهش پیدا می‌کند. همچنین در عرض جغرافیایی نیز این دما تغییر پیدا می‌کند. برای مثال در دامنه‌های شمالی این رشته کوه هوا سردتر از دامنه‌های جنوبی است.

    شاید برایتان جالب باشد که بدانید در کوه‌های قفقاز کوچک به دلیل وجود آب و هوای قاره‌ای اختلاف دما بین زمستان و تابستان بسیار زیاد است. بارندگی هم از شرق به غرب این رشته کوه افزایش پیدا می‌کند. درواقع بارندگی در دامنه‌های غربی بیشتر از دامنه‌های شمالی است. درباره بارش برف هم باید گفت به طور کلی قفقاز کوچک نسبت به قفقاز بزرگ برف کمتری دریافت می‌کند.

جاذبه‌های گردشگری منطقه قفقاز

    طبیعت گردی یکی از رایج‌ترین و محبوب‌ترین کارهایی است که در منطقه قفقاز انجام می‌شود. مسیرهای طبیعت‌گردی زیادی در این منطقه وجود دارد که قبلا بکر بودند اما در حال حاضر به دلیل پیشرفت و توسعه صنعت گردشگری این مسیرها کمی از بکر بودن خارج شده‌اند. در این منطقه روستاهای باستانی زیادی را خواهید یافت که می‌توانید از آنها بازدید کنید. همچنین در این مسیرها روستاهایی با طبیعت فوق‌العاده مانند خینالیگ، لاهیج و ساریباش نیز وجود دارند.

کلام آخر

    در مطلب رشته کوه قفقاز هر آنچه را که لازم بود درباره این رشته کوه مهم بدانید بیان کردیم. ابتدا به معرفی آن پرداختیم. سپس کمی درباره زمین شناسی و جغرافیای قفقاز حرف زدیم و قله‌های مهم این رشته کوه را معرفی نمودیم. اگر نکته دیگری درباره این موضوع وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران نیز از آن استفاده کنند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.