شما هم ممکن است تا به حال چندین مرتبه اسم غار علیصدر به گوشتون خورده باشه و حتی براتون سوال پیش اومده باشه که چرا علیصدر! اصلا این غار کجاست و چه تفاوتی با غار های دیگر داره؟! حالا ما اینجا هستیم که به قول معروف یه بیوگرافی یا در واقع یک راهنما به شکل جامع و خلاصه شده درباره غار علیصدر همدان را در اختیار شما عزیزان عشق سفر و گشت و گذار قرار بدهیم در واقع ما قراره با هم داخل این مقاله یک مرور کلی در رابطه با یکی از زیباترین غارهای ایران داشته باشیم تا به شما در سفری با دانش و آگاهی بیشتر به این غار کهن سال کمک کنیم تا ذهن شما را برای بازدید از این مجموعه گران قدر آماده کنیم.
از اینجا شروع کنیم که این غار اصلا در کدام نقطه جغرافیایی کشورمون قرار دارد، غار علیصدر در ضلع شمال غربی رشته کوه زاگرس واقع شده، غار علیصدر جزئی از جاذبههای گردشگری استان همدان محسوب میشود و در ۷۰ کیلومتری شهر همدان در داخل یک روستای زیبای نقلی به همین نام قرار دارد.
جالب است که بدونید قبل از دهه ۵۰ مردم این ناحیه به این غار علی سرد میگفتند که به این دلیل بوده است که در زمانهای قدیم مردم این ناحیه از این غار به عنوان مخزن و سردخانه استفاده میکردند، حقیقتا ما هر چقدر گشتیم نفهمیدیم که نام علی در اسم این غار چه حکمتی داشته، شما چطور!؟ اگر روایتی در رابطه با اسم غار علیصدر همدان شنیده اید برای ما و دیگر دوستانمان در انتهای این مطلب به اشتراک بزارید تا به دانستههای ما هم چیزی اضافه بشود.
فعالیتهای گردشگری در غار علیصدر پس از کشف این جاذبه طبیعی توسط کوهنوردانی با نامهای یوسف نجایی، عین ا.. بختیاری، عباس رئوفی و محمد همایونی آغاز شد هم اکنون یادبودی از این عزیزان در ورودی غار علیصدر نصب شده است.
راههای رسیدن به این جاذبه طبیعی از چند مسیر میسر میباشد و راحتترین آنها این است که ابتدا به شهر همدان سفر کرده و سپس به سمت غار علیصدر حرکت کنید. در این مسیر باید از جاده همدان-بیجار به سمت شهر گل تپه بروید و از آنجا مسیرتان را به روستای علیصدر تغییر دهید تا به یکی از زیباترین جلوههای طبیعت ایران برسید.
اگر شما از استانهای مرکزی و شرقی و شمالی میخواهید به سمت شهر زیبای همدان حرکت کنید میتوانید با گذر از شهرهای قم، اراک و ملایر به همدان برسید و یا اگر از استانهای جنوبی هستید میتوانید با گذر از شهرهای اصفهان، بروجرد و ملایر به شهر همدان برسید.
اما آنچه شما میبایست پیش از سفر به بزرگترین غار آبی جهان بدانید این است که آغاز وجودی این غار تقریبا با بیش از صد و نود میلیون سال به دوره دوم زمین شناسی (ژوراسیک) برمیگرده، از نظر عظمت هم باید در وصف این غار بگویم «فتبارک الله الحسن الخالقین» به راستی که غار علیصدر از زیباترین غارهای ایران است با یک سفر به این جاذبه طبیعی قطعا شما هم این حرف را تایید مینمایید.
شما با وارد شدن به دا خل این غار با برداشتن هر قدم شما به دیرینهای پا میگذارید که مملو از شکوه و جلال است آن هم با فضای دالانی شکل که شما را مبهوت خود خواهد کرد البته که اگر شما جز کسانی باشید که کلاستروفوبیا یا فوبیای فضای بسته داشته باشید کمی ادامه راه ممکن است برای شما دشوار باشد ولی یکی از نکات جالب توجه در رابطه با این غار این است که زمین شناسان نشانه هیچگونه ریزشی را در طی چند میلیون سال گذشته در این غار ضبط و کشف نکردهاند و واقعا حیف است جلو نروید و از دیدن قندیلهای آهکی که به اشکال گوناگون در آمدهاند بی بهره بمانید.
حال برایتان از ماهیت جاذبه های این غار بایستی اینچنین بگویم که چکنده سنگها و چکیده سنگها عاملان اصلی این اشکال متفاوت هستند چکنده سنگها در واقع همان قندیلهای میباشند که از سقف غارها آویزانند و در زیر آنها چکیده سنگها به وجود میآیند که با کمک قندیلها در طبیعت به شکل طبیعی ساخته میشوند و در واقع به طور کلی هر دوی اینها ستون هاییاند که متشکل از مواد معدنی گوناگونی هستند.
معروف ترین چکیدهها و چکندههای غار که گردشگران یه این نام آنها را میشناسند: الله، تخت جمشید، پنجه اژدها، دروازه غار، میدان ستون ها و شیر غار.
باید بدانید غارعلیصدر به نوبه خودش در کل دنیا خاص و نسبت به غارهای آبی دیگر جهان متمایز است نه تنها غارآبی بدین گونه بسیار در دنیا محدود هستند بلکه قایقرانی در آنها هم به این گونه که در غارعلیصدر میسر است با قایقهای معمولی امری نا ممکن است چرا که در این غار شگفت انگیز دالانها ارتفاع مناسبی دارند و وسعت هر کدام از دهلیزهای این غار زیاد میباشد که عبور از آنها را راحتتر کرده است وگردشگران زیادی به خصوص گردشگران بین المللی را به سمت همدان و غار علیصدر میکشاند تا با کمک قایقها نیز از تماشای جلوههای طبیعی غار لذت ببرند.
گاها مسیرهای کشف شده برخی از دهلیزها تا حدود ده کیلومتر میرسد و جالب است که ما همچنان با قسمتهای کشف نشدهای رو به رو هستیم که آن را برای ما رمزآلود تر نیز مینماید، به طور کلی دمای داخلی غار در حدود ۱۲ تا ۱۴ درجه سانتیگراد ثابت است و پیشنهاد میشود تا در بازه بهار تا تابستان به دیدن این غار بروید تا از هوای مطلوب این غار لذت ببرید البته که در زمستان هم دما به این اندازه است ولی ممکن است مسیر کوهستانی و سرمای هوا برای شما که اولین بار است به اینجا پا میگذارید کمی دشوار باشد.
در مورد آب داخل غار باید بگوییم که کیفیت فوق العادهای دارد بدون هیچ بو و رنگی به شکلی که اگر نور چراغ قوهای را به سمت آب بگیرید نه تنها عمق چند متری آن را به وضوح میتوانید مشاهده کنید بلکه سنگهای ته آب داخل غار نیز قابل دیدن خواهند بود.
در واقع این امر که جریان آب داخل غار نشات گرفته از آبهای زیرزمینی غار علیصدر میباشد یکی از عواملی است که موجب شده آب این محل اینچنین زلال بماند این است چراکه به خاطر ساختار غار هیچگونه نور طبیعی نمیتواند وارد غار شود و طبیعتا بدون حضور نور طبیعی موجودات زنده و جوامع میکروبی در این مکان قابلیت رشد و تکثیر ندارند و هوای این غار سبک و بدون گرد و غبار بوده به گونهای که اگر شمعی را در این غار روشن نمایید تا مدتها شعله شمع بدون هیچ حرکتی میسوزد.
گفتنی است که در پژوهشهای جدید دانشمندان و غواصیهای صورت گرفته در این محل تجمعات میکروبی و نوعی سخت پوست کشف شده است؛ ولی جای نگرانی وجود ندارد این موجودات زنده آسیبی به گردشگران نمیزند و تنها حضور گردشگران و رفت آمدشان موجب شکل گیری این بستر شده است.
برای اقامت نیز میتوانید به مهمانسراهای داخل روستای علیصدر و یا شهر همدان مراجعه فرمایید.
جزییات مربوط به خرید بلیط، زمان بازدید و دیگر اطلاعات مربوط به غار علیصدر را میتوانید از سایت این مجموعه به آدرس alisadr.com دریافت نمایید.
یادتان باشد در طی بازدید این مکان حیرت انگیز از فیلمبرداری و عکسبرداری همراه با فلش خودداری نمایید و برای حفظ این جلوه باشکوه طبیعی برای آیندگانمان بکوشید که این هدیه خداوندی برایشان باقی بماند تا آنها همچون ما از این حضور در این مکان لذت ببرند.