رشته کوه سهند یکی از مهمترین ارتفاعات ایران و استان آذربایجان شرقی به حساب میآید که قلههای متعددی را در خود جای داده است. یکی از این قلهها که در این مطلب نیز قصد داریم درباره آن حرف بزنیم قله کمال نام دارد. قلهای با ارتفاع 3707 متر ارتفاع، بلندترین قله در استان آذربایجان شرقی دانست که در لیست پروژه سیمرغ (31 قله بلند 31 استان) نیز قرار دارد. بنابراین برای دریافت نشان سیمرغ و اتمام این پروژه باید بتوانید به بلندترین قله رشته کوه سهند با موفقیت دست یابید. در ادامه با دکوول همراه باشید.
قله کمال که به آن کمال داغی و قوچگلی داغی نیز میگویند، نه تنها یک مسیر کوهنوردی است بلکه به عنوان یک جاذبه گردشگری که اطرافش را طبیعت و جاذبههای طبیعی فروان و بینظیری فرا گرفته، همیشه مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی بوده است.
در این مطلب قصد داریم سیر تا پیاز را درباره این جاذبه طبیعی بررسی نماییم. ابتدا به معرفی قله خواهیم پرداخت، سپس مسیرهای صعود به قله کمال را بررسی میکنیم و در نهایت نیز درباره نکات مهم دیگر درباره این قله حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه شوید.
نام قله |
کمال |
ارتفاع |
3707 متر |
استان |
آذربایجان شرقی |
ناحیه |
کوهستانی |
موقعیت |
مراغه، محدوده شهرستان بستان آباد |
در پاسخ به این سوال که قله کمال کجاست باید گفت، این قله 3707 متری را باید بلندترین نقطه در استان آذربایجان شرقی دانست که در نزدیکی منطقه بستان آباد قرار دارد اما برای رسیدن به آن ابتدا باید خود را به شهر زیبای تبریز برسانید. قله کمال در واقع بخشی از رشته کوه البرز است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این قله تا همین چند سال پیش حتی میان کوهنوردان هم زیاد شناخته شده نبود اما قرار گیریش در پروژه سیمرغ و همچنین پیشرفت اینترنت و ارتباطات باعث شد افراد بیشتری این بلندترین قله استان آذربایجان شرقی که اتفاقا طبیعت زیبایی هم دارد را بشناسند و برای صعود به آن برنامهریزی کنند.
بسیاری از کسانی که برای صعود به قله کمال اقدام میکنند، میخواهند هم زمان سهند را نیز فتح نمایند. مسیری که پیمایش میکنید فوقالعاده طبیعت زیبایی دارد و یکی از اصلیترین دلایل محبوبیتش هم همین است. در این مسیر از یک دره زیبا و طبیعت چشمنواز به نام بایندور عبور خواهید کرد. این دره مناسب عکاسی است پس اگر به عکاسی در طبیعت علاقه دارید، دوربین خود را آماده کنید.
در مسیر صعود به قله کمال چشمه آب وجود دارد، بنابراین در صورتی که آب آشامیدنیتان تمام شد، میتوان آب مورد نیازتان را از این چشمه تامین کنید. همچنین در این مسیر کوهنوردی جانپناه نیز وجود دارد. بنابراین اگر تصمیم گرفتید شب را در کوهستان بمانید، میتوانید در این جانپناه اسکان کنید. این منطقه از نظر پوشش گیاهی و جانوری بسیار غنی محسوب میشود. شاید جالب باشد که بدایند كشت گندم وجود هندوانه و نخود از جمله کارهایی است که دائما به صورت دیمی در این منطقه انجام میشود. همچنین تمام نقاط این کوهستان را چمنزارها پوشاندهاند. در فصلهای بهار و تابستان نیز گلهای وحشی فوقالعاده زیبایی در این منطقه میرویند. همچنین درباره پوشش جانوری منطقه نیز باید گفت کل و بز، قوچ و میش وحشی از جمله حیواناتی هستند که در این ارتفاعات زندگی میکنند.
برای صعود به قله کمال نیز مانند همه ارتفاعات دیگر مسیرهای صعود متعددی وجود دارد. برخی از این مسیرها میان کوهنوردان متداول هستند و اکثر باشگاههای کوهنوردی ترجیح میدهند از این مسیرها استفاده نمایند. برخی دیگر از مسیرها نیز کمتر شناخته شده هستند و بیشتر محلیها از آنها استفاده میکنند. بنابراین اگر تصمیم گرفتید از این مسیرها استفاده نمایید، حتما از یک راهنمای محلی کمک بگیرید. در ادامه برخی از مسیرهای صعود به قله کمال را بررسی و به شما معرفی خواهیم کرد. دکوول همراه شماست.
یکی از مسیرهای رایج صعود به قله قوچ گلي یا همان کمال داغی از طریق روستاي ثمر خزان انجام میشود. برای رسیدن به این روستا ابتدا باید خود را به تبریز برسانید و از آنجا سوار مینی بوسهایی شوید که راهی ثمر خزان میشوند. در این روستا باید خود را به جادهای برسانید که در جهت جنوب درياچه قوچ گلي قرار گرفته است. این مسیر را هم میتوانید پیاده و هم با ماشین طی نمایید. پیاده طی کردن این مسیر حدود سه ساعت زمان لازم دارد. بنابراین اگر نمیخواهید بیشتر از برنامه کوهنوردی پیادهروی کنید، بهتر است این مسیر را با ماشین طی نمایید.
زمانی که مقداری از مسیر را طی نمایید به یک چمنزار خواهید رسید که رودخانه زیبای حدير چائي در آن قرار دارد. میتوانید در کنار رودخانه کمی خستگی در کنید و از منظره اطراف آن لذت ببرید و سپس به مسیرتان ادامه دهید. آخر چمنزار هم یک چشمه آب سرد قرار دارد که قمقمههایتان را میتوانید از این چشمه پر از آب کنید. مسیر اصلی رسیدن به قله کمال از داخل دره آغاز میشود و پس از دو ساعت ادامه دادن آن به دریاچه قوچ گلي خواهید رسید. این دریاچه را باید محل آبشخور حیوانات بومی دانست. پس از اینکه از منظره زیبای اطراف این دریاچه نیز لذت بردید میتوانید به مسیر خود ادامه دهید تا به قله برسید.
اما رایجترین مسیر صعود به قله کمال را باید مسیر مراغه و پیست اسکی سهند دانست که حدود 10 کیلومتر است. به طور کلی برای صعود به این قله حدود هفت ساعت زمان نیاز دارید که البته این زمان بسته به گروه و توانایی اعضای آن ممکن است کمی تغییر کند. توجه داشته باشید که این منطقه سردسیر است و به همین دلیل در ارتفاعات آن یخچالهای فراوانی وجود دارد.
صعود به قله کمال نه کاملا فنی است و نه غیر فنی. به عبارت دیگر درجه سختی صعود به قله کمال در این مسیر متوسط است. با این حال بهتر است برای فتح آن حتما به یک گروه حرفهای بپیوندید و یا از یک راهنمای محلی کمک بگیرید. همچنین اگر تصمیم دارید شب را در کوهستان بمانید حتما امکانات لازم را همراه با خود داشته باشید. تا با مشکل رو به رو نشوید.
کوله کوهنوردی یک یا دو روزه | زیرانداز کیسه خواب و کیسه خواب |
چادر (در صورت شب مانی) | باتوم کوهنوردی |
هد لامپ و باطری اضافی | پوشاک مناسب و گرم با توجه به فصل |
دستکش | جوراب کوهنوردی و یک جفت جوراب اضافی |
تنقلات برای طول برنامه | کارت شناسایی |
آب با توجه به مصرف شخصی | کلاه آفتابی و ضد آفتاب |
کیف کمکهای اولیه شخصی و کیت بقا | دستمال کاغذی و مرطوب |
ظرف و ظروف برای پخت و پز | کپسول و سرشعله |
در مطلب آشنایی با قله کمال، هر آنچه را که لازم بود درباره این قله که در رشته کوه سهند قرار دارد، بدانید، بیان کردیم. ابتدا به معرفی آن پرداختیم سپس درباره مسیرهای صعودش حرف زدیم و نکات مهم درباره این قله را بررسی نمودیم. توجه داشته باشید که قله کمال یک جاذبه طبیعی است. جاذبهای که تا همچین چند سال پیش عده زیادی آن را نمیشناختند و به همین دلیل هم تا حدی توانسته بکر بودنش را حفظ کند. بنابراین یک گنجینه طبیعی محسوب میشود که طبیعت آن را به ما هدیه داده است. سعی کنید در طول این کوهنوردی هیچ گونه آسیبی به این طبیعت زیبا وارد ننمایید و آیندگان نیز بتوانند آن را همانطور که ما میبینیم و لذت میبریم، ببینند.
بهتر است یک کیسه زباله همراه با خود داشته باشید و زبالههایتان را به جای رها کردن در دامان طبیعت درون این کیسه بریزید و با خود به پایین کوه برگردانید تا طبیعت آسیب نبیند. اگر نکته دیگری درباره صعود به قله کمال وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. همچنین اگر تجربه صعود به این قله را دارید، با ثبت تجربهتان اجازه دهید دیگران نیز آن را بدانند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.
قله کمال قلهای است که فقط نیاز به پیمیاش دارد. البته در نظر بگیرید اینجا مقصود ما مسیر معمول و نرمال صعود به این قله است. از نیمه بهار تا تقریبا نیمه پاییز میتوان آن را مناسب برای پیادهروی در نظر گرفت اما در باقی فصول با توجه به شرایط برف شرایط متغیر خواهد بود.
سهند یک قله نیست بلکه به یک منطقه اطلاق میشود. قلل مهم منطقه سهند عبارتند از قلل جام و کمال. بنابراین قلهای به اسم قله سهند وجود ندارد و مقصود منطقه سهند هستند که شامل قلل جام و کمال و قلل بیشمار دیگری میشود.
این قله 3707 متری را باید بلندترین نقطه در استان آذربایجان شرقی دانست که در نزدیکی منطقه بستان آباد قرار دارد اما برای رسیدن به آن ابتدا باید خود را به شهر زیبای تبریز برسانید.
بهترین مسیر صعود به این قله که به شکل معمول مورد استقاده قرار میگیرد مسیر پیست اسکی مراغه است.