شهرستان اندیکا کجاست؟

تاریخ انتشار: 1401/11/10 | تاریخ آخرین ویرایش: 1402/2/11

شهرستان اندیکا یکی از شهرهای قدیمی و بختیاری نشین استان خوزستان است که از شمال غرب به لالی از شمال به سردشت دزفول، از شمال شرق به استان چهارمحال و بختیاری، از شرق به ایذه و از جنوب به مسجد سلیمان می‌رسد و مرکز آن شهر قلعه خواجه است. زبان مردم شهرستان اندیکا لری بختیاری است. در این مطلب قصد داریم همه چیز را درباره این شهرستان بررسی کنیم. ابتدا به معرفی آن خواهیم پرداخت و سپس درباره دیگر موارد مهم مربوط به آن حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.


معرفی شهرستان اندیکا

    شهرستان اندیکا را باید از شهرستان‌های استان خوزستان دانست که مرکز آن قلعه خواجه است. درواقع در سال 1368 بود که مرکز این شهرستان از روستای لالی به روستای قلعه خواجه تغییر پیدا کرد. بخش اندیکا از سال 1384 تلاش‌هایش را برای شهر شدن آغاز نمود و در نیمه دوم سال 1386 بالاخره عنوان شهرستان را گرفت. در این شهرستان 595 روستا و آبادی، 6 دهستان، 33 هزار هکتار زمین کشاورزی و 200 اثر تاریخی وجود دارد.

    آب و هوای مطبوع این شهر و وجود دو سد مسجد سلیمان و شهید عباسپور در نزدیکی آن و همچنین جاده بازفت از مهم‌ترین پتانسیل‌های گردشگری این شهرستان هستند که باعث می‌شوند عده زیادی در طول سال اندیکا را به‌عنوان مقصد سفر خود انتخاب کنند. دهستان‌های شهرستان اندیکا هنگامی که هنوز به شهرستان تبدیل نشده بود عبارت بودند از: اسلام‌آباد، اندیکا، آبژدان، چلو، شلال و دشتگل، قلعه خواجه، کوشک، للر و کتک.

تقسیمات اندیکا

    تقسیمات کشوری شهرستان اندیکا، بنابر آنچه در نتایج آمارگیری سرشماری سال 1395 کل کشور آمده‌است، بر حسب بخش، شهر، دهستان و روستا به شرح زیر است:

بخش

  • بخش آبژدان
  • بخش چلو
  • بخش مرکزی شهرستان اندیکا

شهر

  • قلعه خواجه
  • آبژدان
  • دهستان‌
  • دهستان آبژدان
  • دهستان چلو
  • دهستان شلال و دشتگل
  • دهستان قلعه خواجه
  • دهستان کوشک
  • دهستان للر و کتک

تاریخچه شهرستان اندیکا

    در زمان‌های دور در زبان محلی به این شهر اندکو (اندی+کوه) می‌گفتند. اندی در زبان پارسی به معنای شگفتی و «کو» همان «کوه» است که معنای این نام این منطقه کوه‌های شگفت بود. با توجه به توضیحاتی که درباره عیلامیان وجود دارد، مردم میان رودان عیلامیان را مردمان ساکن کوه‌های بلند می‌دانستند و معنای عیلام از نظر آنان به طور خاص اشاره به ساکنین کوه‌های بلند (خوزستان) داشت.

    همچنین این شهرستان را (ان +ده +گا) به معنی «دهگاه» و محل نگهداری انبار غله هم گفته‌اند. با توجه به شواهد موجود این منطقه اولین مکان اسکان قوم پارس در جنوب غرب ایران بود که آثار نخستین معماری پارسی (سنگ چین بدون ملات) در قلعه بردی اندیکا نمایان است. ادامه آثار نخستین پارسی را می‌توان در پی کلگه زرین و دژ حکومتی (آتشکده سرمسجد) مسجد سلیمان مشاهده کرد. این شهرستان هم تا همین چند وقت پیش یکی از این بخش‌های شهرستان مسجدسلیمان در استان خوزستان بود.

جاهای دیدنی اندیکا

    در شهرستان زیبای اندیکا جاذبه‌های گردشگری فراوانی برای بازدید وجود دارد. در ادامه تعدادی از مهم‌ترین جاهای دیدنی اندیکا را به شما معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

جزیره مصنوعی کوشک در اندیکا

    این شهرستان آب و هوایی مناسب و طبیعتی بسیار زیبا و کمیاب دارد و با داشتن جاذبه‌های گردشگری طبیعی گوناگون، همه ساله پذیرای گردشگرانی از سراسر استان و کشور است. یکی از مکان‌های تفریحی و گردشگری این شهرستان را باید باغات کتک در بخش چلو دانست. کنک درواقع یک جاذبه تاریخی هم هست که در دره‌ای در میان للر و کتک استودان‌های تاریخی که از این مناطق بر جای مانده و توجه علاقه‌مندان زیای را به خود جلب کرده است.

درباره جزیره مصنوعی کوشک در اندیکا با این مقاله از دکوول همراه باشید.

    جاذبه‌های تاریخی شهرستان اندیکا را باید دلیل دیگر علاقه گردشگران به سفر به این شهر دانست. این جاذبه‌های تاریخی بسیار دیدنی و تماشایی هستند. از میان آنها می‌توان به دوراب که یکی از روستاهای باستانی در این شهر است و بقعه متبرکه احمد بلد هم در آن قرار دارد؛ اشاره کرد.

درباره روستای دوراب اندیکا با این مقاله از دکوول همراه باشید.

    روستاهای تاریخی این شهرستان بسیار متنوع هستند و تنها به این روستا ختم نمی‌شوند. روستای موری یکی دیگر از روستاهای تاریخی اندیکاست که در جنوب کشورمان قرار دارد جالب است بدانید که معماری این روستا سنتی است از این رو گردشگران زیادی را به خود جلب می‌کند.

درباره روستای موری اندیکا با دکوول همراه باشید.

    طبیعت اندیکا را هم باید به تنهایی یک جاذبه گردشگری دیگر دانست. این شهرستان طبیعی دارد که نشانگر نعمات الهی است و باید آن را معجزه‌ای از توحید و خلقت پروردگار دانست. جاذبه‌های طبیعی و ارزشمندی که در این منطقه قابل مشاهده است، در کمتر جایی از جهان دیده می‌شود. جاذبه‌های دیگری که می‌توانید در شهرستان اندیکا ببینید شماری قلعه باستانی است که از میان آنها می‌توان به قلعه بردی، دژ ملکان، قلعه دلی، قلعه لیت، ارکی شلا، قلعه خواجو و … اشاره کرد. وجود این تعداد قلعه نشان می‌دهد که روزگاری اندیکا شهری مهم و استراتژیک بوده است و برای امنیت آن این همه قلعه ساخته‌اند.

درباره قلعه های اندیکا با این مقاله از دکوول همراه باشید.

    شاید برایتان جالب باشد که بدانید تعداد زیادی کتیبه‌های تاریخی مربوط به دوره‌های مختلف تاریخ در این مناطق بر جای مانده است که به خودی خود تماشایی هستند و ارزش بسیار زیادی هم دارند. از میان این کتیبه‌ها می‌توان به کتیبه‌های نقوش برجسته ایلیمایی مانند نگارکندهای تنگ بتا، کتیبه نگین، کتیبه چلو، نقش برجسته سوزتینا، نقش برجسته موری، نقش برجسته تاراز و نقش بر جسته سوسن سرخاب اشاره کرد. به نظر می‌رسد این نقوش حدود 2200 سال قدمت دارند.

درباره کتیبه های نقش برجسته اندیکا با دکوول همراه باشید.

زبان مردم اندیکا

    همانطور که بالاتر هم اشاره شد، مردم شهرستان اندیکا لر بختیاری هستند و به گویش لری بختیاری هم حرف می‌زنند. ایل راه (گذرگاه عشایر بختیاری به ییلاق) از شهرستان اندیکا و مسیر تاراز عبور می‌کند.

کلام آخر

    در مطلب شهرستان اندیکا کجاست، هر آنچه را که باید درباره این منطقه تاریخی بدانید بررسی کردیم. اندیکا یکی از صد جایی است حتما باید در لیست ایرانگردی‌تان قرار دهید. همین که بیش از 200 اثر تاریخی در یک شهرستان کوچک وجود دارد، نشانگر اهمیت تاریخی آن است. اگر نکته دیگری درباره شهرستان اندیکا هست که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و از خواندن آن لذت ببرید.