تقریبا میان تمام علاقمندان به سفر و طبیعت گردی این اتفاق نظر وجود دارد که استان مازندران یکی از جذابترین و زیباترین مقاصد برای سفر است. این استان پر است از جاذبههای گردشگری که برخی از آنها جاذبههای تاریخشی و برخی دیگر جاذبههای طبیعی هستند. مشخصا ترکیب تاریخ و طبیعتا مقصد جذابی را برای سفر به وجود میآورد.
یکی از جاذبههای مشهور و شگفتانگیز این استان که در این مطلب قصد داریم درباره آن حرف بزنیم، پل ورسک است. این پل را باید یکی از مشهورترین پلهای تاریخی مهندسی شده در ایران دانست که قدمتش به دوران حکومت رضاشاه در ایران یعنی حدود سال 1315 باز میگردد. در مطلب پل ورسک کجاست؟ قصد داریم همه چیز را درباره این جاذبه تاریخی بررسی نماییم.
پل ورسک در ارتفاع 110 متری از دره ساخته شده و راه آهن سراسری تهران - شمال را به هم متصل مینماید. این پل در جریان جنگ جهانی دوم نقش بسیار مهمی را ایفا کرد تا جایی که چرچیل، نخست وزیر وقت انگلیس لقب پل پیروزی را به آن داد. پل ورسک در سال 1354 به عنوان یک اثر ملی در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
ابتدا به معرفی مختصر این پل و تاریخچهاش خواهیم پرداخت و سپس نگاهی مختصر به دیگر جاذبه های گردشگری اطراف آن که میتوان هنگام بازدید از پل ورسک از آنها نیز دیدن نمود، خواهیم داشت. اگر قصد سفر به استان مازندران و بازدید از پل ورسک را دارید. این مطلب میتواند اطلاعات زیادی را در اختیارتان قرار دهد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
پل ورسک را باید یکی از ارزشمندترین بناهای مهندسی شده مربوط به راه آهن شمال ایران دانست. این پل که از نظر تاریخی اهمیت زیادی دارد به همت یک شرکت دانمارکی ساخته شده است. جدا از ارزش تاریخی و استراتژیک، از آنجایی که طبیعت فوقالعاده زیبای البرز اطراف پل ورسک را فرا گرفته است، این پل را میتوان یک جاذبه طبیعی شاهکار نیز دانست. منظره کوهستانی اطراف پل ورسک آنقدر شگفتانگیز است که هر بینندهای را وادار میکند تا حتی شده برای لحظهای کوتاه در کنار آن درنگ کرده و از این منظره زیبا لذت ببرد.
این پل در شرق روستای ورسک از توابع سوادکوه استان مازندران قرار دارد و بهترین زمان بازدید از آن را باید فصلهای بهار و تابستان دانست. در این دو فصل هم هوا کمی رو به گرمی میرود و هم طبیعت اطراف پل به بهترین حالت خود در میآید. برای بازدید از پل ورسک باید به محور فیروز کوه بروید. اگر مبدا حرکتتان تهران باشد، ابتدا باید به سوی جاجرود حرکت نمایید، سپس از فیروزکوه و روستاهای گدوک و شورآب بگذرید تا به روستای ورسک برسید و از پل تاریخی و زیبای آن دیدن نمایید.
حتما شما هم ماجرای معروف کشیده شدن خط راه آهن ایران در زمان رضا شاه را شنیدهاید. حدود سال 1312 بود که رضا خان پهلوی با یک شرکت دانمارکی به نام کمپاکس قرارداد احداث راه آهن شمال به جنوب ایران را امضا کرد. جالب است بدانید قبل از امضای این قرارداد شرکتهای مشهور از کشورهای دیگر مانند آمریکا، آلمان، انگلیس و فرانسه نتوانسته بودند راه حلی برای احداث راه آهن در میان کوهها پیدا کنند.
شرکت دانمارکی برای اینکه بتواند قرارداد خود را به سرانجام برساند بهترین مهندسان اروپایی را جمع کرد و طی عکسبرداریهای انجام شده فهمید که راه آهن باید مسیر خود را از روستای ورسک طی کند اما دره ورسک مانع این کار بود. سرانجام حدود یک سال طول کشید تا پل ورسک ساخته شود و دانمارکیها بتوانند ادامه کار ساخت راه آهن را پی بگیرند. برای افتتاح پل ورسک رضا شاه شخصا به سوادکوه سفر کرد و خود این پل مهم را افتتاح نمود. مهندس سازنده پل ورسک، لادیسلاوس فون رابسویچ نام دارد. او اهل اتریش است و به مهندس ورسک شهرت یافته. او در مصاحبهاش با روزنامه اطلاعات گفته زمانی که این پل را طراحی کردم مهندسان دیگر با حیرت به چنین طرحی نگاه میکردند. جالب است بدانید رابسویچ را یکی از بنیانگذاران روش تونلزنی جدید در اتریش نیز میدانند.
پل ورسک در طول جنگ جهانی دوم اهمیت ویژهای داشت. جالب است بدانید این پل در طول این جنگ یک بار بمبگذاری شده بود اما پس از اشغال ایران توسط متفقین این بمب منفجر نشد. همچنین متفقین برای رساندن تجهیزات جنگی به اتحاد جماهیر شوری از این پل استفاده زیادی میکردند و به همین دلیل هم وینستون چرچیل آن را پل پیروزی نامیده است.
پل ورسک نامش را از روستای مجاورش گرفته است که در آن زمان 20 خانوار در آن ساکن بودند. چند سال از ساخت این پل گذشته بود که ساکنان آن به روستای عباس آباد که امروزه ورسک نام دارند نقل مکان کردند. به نظر میرسد دلیل این نامگذاری وجود انبوه درختان اورس در این منطقه است.
اگر برای بازدید از پل ورسک به مازندران سفر کردید، در کنار آن میتوانید از جاذبه های گردشگری دیگری که در اطراف این پل قرار دارد نیز دیدن کنید. برای مثال رودخانه ورسک یکی از جذابیتهای این منطقه است که حتما باید از آن دیدن کنید. چشمانداز زیبا و آب و هوای مطبوع از ویژگیهای این رودخانه به حساب میآید و آن را به محل مناسبی برای پیک نیک بدل کرده است. همچنین شما میتوانید سری هم به آبشار ورسک بزنید. این آبشار که در نزدیکی پل مذکور قرار دارد دارای آب و هوایی فوقالعاده در فصلهای بهار و تابستان است. این آبشار که به چشمه آب علی نیز شهرت دارد، دارای ارتفاع 20 متری از یک دره به سمت روستای ورسک است. جالب است بدانید آب این چشمه از ارتفاعات قدمگاه تامین میشود و بسیاری از بومیان اعتقاد دارند این آب انرژی خوبی دارد و مقدس است.
هنگام بازدید از پل ورسک همچنین میتوانید سری هم به جاذبه های گردشگری سوادکوه مانند دریاچه و جنگلهای لفور، جنگل راش، آبشار گزو، غار زنگیان و ... بزنید و سفرتان را لذتبخشتر کنید. همچنین روستای ورسک محل مناسبی است برای اینکه شما را چند روز از زندگی شهری پر از دود و دم دور کند و آرامشی به یاد ماندنی به شما هدیه دهد، بنابراین اگر تصمیم گرفتید چند روزی را در این روستا سپری کنید، با حوصله، جاذبههای اطراف آن را بگردید و از طبیعت بینظیرش لذت ببرید حتما خانهای در این روستا اجاره کرده و معاشرت با مردم دوستداشتنیاش را از یاد نبرید.
پل ورسک یکی از جذابترین و استراتژیکترین پلهای تاریخی در ایران است که به دلیل نقشش در جنگ جهانی دوم در همه جهان شناخته شده است. ساخت این پل کار سادهای نبوده اما در زمان حکومت رضاشاه پهلوی توسط بهترین مهندسان اروپایی به سرانجام رسیده است. بازدید از پل ورسک هم به دلیل زیبایی بنا و زیبایی طبیعت اطرافش حائز اهمیت است و هم به این دلیل که نقش مهمی در تاریخ ما ایفا کرده. براساس همه این دلایل شاید جالب باشد که از نزدیک آن را ببینیم. جدا از تمام موارد یادشده، پل ورسک به دلیل اینکه راه آهن شمال به جنوب ایران از روی آن میگذرد نیز بسیار حائز مهم است.
در مطلب پل ورسک کجاست؟ اطلاعات زیادی درباره این بنای مهندسی شده به دست آوردیم. با تاریخچه و وجه تسمیه آن آشنا شدیم کمی هم درباره جاذبه های گردشگری اطرافش اطلاعات کسب کردیم. اگر این مطلب را با دقت خوانده باشید به راحتی میتوانید یک برنامه سفر کوتاه مدت به روستای ورسک و اطراف آن طرح ریزی نمایید و اوقات خوشی را در این سفر داشته باشید. اگر جاذبه دیگری در اطراف پل ورسک میشناسید که در این مطلب به آن اشاره نشده است، حتما آن را با ما به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.