یکی از مهمترین شهرهای کشور ترکیه، قونیه نام دارد که مرکز استانی به همین نام نیز محسوب میشود. شهر تاریخی قونیه قدمت زیادی دارد و گفته میشود که از هزاره سوم، حیات در این شهر وجود داشته است. سلجوقیان نیز روزگاری در قونیه حکومت میکردهاند. قونیه را با بافتی تقریبا مذهبی، باید هفتمین شهر پر جمعیت کشور ترکیه دانست.
جاذبههای تاریخی و مذهبی مهمی در این شهر برای بازدید وجود دارد. قونیه را باید مهد آرامش در کشور ترکیه دانست؛ مخصوصا که اتمسفر این شهر با انرژی حضور مولانا ترکیب شده است. درواقع شمار زیادی از گردشگران برای بازدید از آرامگاه مولانا راهی قونیه میشوند. در این مطلب قصد داریم سیر تا پیاز را درباره قونیه بررسی نماییم، اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
موقعیت جغرافیای شهر قونیه به این شکل است که از شمال آن، شهر آنکارا با فاصله ۲۶۰ کیلومتری واقع شده و شهر آنتالیا نیز در فاصله ۳۰۰ کیلومتری آن در جهت جنوب غربی جا خوش کرده است. در شمال شرقی قونیه، شهر قیصریه با فاصله ۲۶۰ کیلومتر و در شمال غربی آن اسکیشهر با مسافت ۳۳۰ کیلومتر قرار دارد. مرسین نیز در جنوب شرقی این شهر واقع شده و نزدیک به ۲۶۰ کیلومتر با آن فاصله دارد.
در این شهر جاذبه های گردشگری فراوانی وجود دارد که آرامگاه و موزه مولانا مهمترین این جاذبهها است. در ادامه برخی از مهمترین این جاذبهها را به شما معرفی خواهیم کرد.
همانطور که بالاتر ذکر شد، شهر قونیه ترکیه آرامگاه ابدی شاعر پر آوازه ایرانی مولانا است. این آرامگاه در جنوب شرقی این شهر در یکی از تپههای مرتفع بنا شده است و منظرهای تماشایی دارد. این محل که در حال حاضر وسعت بسیاری پیدا کرده و از مقبره به موزه تبدیل شده است. این منطقه از شهر قونیه دارای ارزش تاریخی بسیار زیادی است که مورخان و باستانشناسان نشانههای حیات را در هزاران سال پیش در این منطقه پیدا کردهاند. در زمان حیات و همینطور مرگ مولانا، سلجوقیان اداره خاک قونیه را در دست داشتند.
در واقع سلجوقیان سهم بهسزایی در ساخت بناهای تاریخی در ترکیه داشتند و نمونه آن آرامگاه با شکوه مولانا است که با سازه گنبد آبی فیروزهای شروع و بهتدریج بزرگ و پرعظمت شد. امروزه آرامگاه مولانای بزرگ موزهای بسیار ارزشمند در پیشینه قونیه ترکیه به حساب میاد، که برای گردشگران فرصت ماجراجویی در مورد مولانا جلالالدین بلخی، گنجینه ادب و عرفان را بهوجود آورده است. با هم سری به این آرامگاه و موزه تماشایی میزنیم.
موزه مولانا با دروازههای متعددی ساخته شده و وسعت این بنا را بهخوبی نشان میدهد. دروازه دیویسان که ورودی اصلی بنا است، شما را به سمت حیاط تماشایی و بزرگ این مجموعه دعوت میکند. کف حیاط سنگفرش شده و اطراف آن اتاقها و غرفههایی را خواهید دید که در هر کدام از آنها مریدان مولانا به فعالیتی مشغول هستند. این حیاط وسیع در روز بزرگداشت مولانا، شاهد مراسمی تماشایی از رقص مخصوص سماع است که مریدان مولانا این رقص و آیین عرفانی را در این روز اجرا میکنند.
در قسمتی از این مجموعه که آن را با نام مطبخ میشناسند، رسوم خاص عرفانی و صوفیانه مانند رقص سماع به علاقمندان و مریدان حضرت مولانا آموزش داده میشود. در واقع این مکان را باید محلی برای تماشای مراسم سیر و سلوک عاشقان مولانا از نزدیک دانست. بنای مقبره قدیمی مولانا که یادگاری از زمان سلطنت سلجوقیان است را در این حیاط میتوانید ببینید. این بنا سرتاسر تاثیر هنر معماری دوره سلجوقی و همچنین تلفیق هنر معماری قوم عثمانی با المانهای اسلامی را بر قونیه نشان میدهد و آنقدر زیبا است که شما را در زیبایی خودش محو خواهد کرد.
این سازه با گنبد مخروطی و فیروزهای رنگ، نمادی از قونیه، شهر بزرگترین عارف تاریخ محسوب میشود. این آرامگاه جاذبه محبوب و مشترک بین عارفان، ادیبان و علاقمندان به تاریخ معماری است. موزه مولانا در واقع آرامگاه خانوادگی جلال الدین محمد بلخی است و در آن علاوه بر مولانا، پدر همسر و فرزندان و همچنین چند تن از مریدانش به خاک سپرده شدهاند.
معماری خاص این سازه به گونهای است که روی چهار ستون قرار گرفته است. شکوه بنای مقبره با گنبد خاص فیروزهای آن چند برابر شده است. معمار این گنبد با شکوه بدرالدین تبریزی نام داشت که گنبد را با المانهای معماری عثمانی و اسلامی بنا کرد. در محوطه این مجموعه مسجد زیبایی وجود دارد که فضایی برای برگزاری مراسم مذهبی و عرفانی نیز محسوب میشود این محوطه به زیبایی آراسته شده است. همچنین در کنار مسجد، یک نمایشگاه وجود دارد که قرآنهای خطی و قدیمی و کتابهای نفیس در آن به نمایش در آمده است.
یکی از جذابیتهای اصلی در این نمایشگاه، نسخه اصل شاهکار مولانا، مثنوی و معنوی است که در این مجموعه در کنار سایر داراییهای این شاعر پر آوازه نگهداری میشود.
مکان دیگری از بناهای دیدنی قونیه ترکیه، مسجد شمس تبریزی است که در بین مردم ترکیه به شمس مکامه مشهور شده است. مسجد شمس تبریزی مکانی برای زنده نگه داشتن شمس محسوب میشود و بعد از غیب شدن او بنا شده است. به نظر خیلی از مردم شمس تبریزی کشته شده و جسد وی درون چاهی در زیر مسجد انداخته شده است. این مسجد در قرن ۱۳ ساخته شده، اما در طول تاریخ بازسازی شده است.
مدتی بعد، حاکم وقت قونیه، امیر اسحاق دستور بازسازی این مسجد را صادر کرد. هنگام مرمت و گسترش مسجد بعد از گذر از دورههای تاریخی مختلف، به شکل امروزی در آمد. سنگهای سفید آهکی و سقف مخروطی از ویژگیهای بارز معماری این بنا به حساب میآیند.
خانه موزه آتاتورک یکی دیگر از جاذبههای تاریخی شهر قونیه به حساب میآید. این جاذبه در خیابانی همنام خودش قرار گرفته است. این خانه موزه در سال ۱۹۱۲ ساخته شده و تا امروز در کاربریهای متفاوتی از آن استفاده کردهاند. این خانه چندی پیش به عنوان دفتر فرمانداری قونیه و برای مدتی هم به عنوان یکی از ساختمانهای سازمان آموزش و پرورش استفاده میشده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این خانه سنگی از طرف مردم قونیه به آتاتورک اهدا شد. این خانه برای مدتی هم بهعنوان محل اقامت فرماندهان ارتش استفاده میشد.
در نهایت این سازه که از سنگ مصنوعی و آجر ساخته شده، بعد از مرمت و بازسازی به موزهای تماشایی تبدیل شد. در این موزه میتوانید اسنادی از استقلال مردمان ترک، بریده روزنامهها عکسها و لباسها و سایر وسایل آتاتورک را مشاهده نمایید.
موزه اتنوگرافی قونیه یا همان موزه قومنگاری، در بنای سه طبقه برای به نمایش گذشتن سبک زندگی و فرهنگ مردم دایر شده است. این موزه دیدنی یکی از مناطق گردشگری قونیه ترکیه محسوب میشود و از موزههایی است که حسابی سرگرمتان میکند.
برای آشنا شدن با تاریخ و فرهنگ مردمان این شهر، توصیه میشود که این موزه تاریخی را از دست ندهید. در این موزه میتوانید انواع لباس محلی و سنتی مردم قونیه، انواع سلاحهای تاریخی همچون خنجر و تپانچه، قفل و کلیدهای قدیمی، ظروف خاص، سکههای قیمتی و اکسسوریهایی همچون کمربند، تسبیح و زیورآلات را تماشا کنید. مجموعه خوش رنگولعابی از انواع قالی، قالیچه و گلیم، جذابیت این موزه را بیشتر کرده است.
موزه باستانشناسی یکی دیگر از جاذبههای گردشگری قونیه به حساب میآید که گنجینهای از آثار بهجامانده از تاریخ این سرزمین است. موزه باستانشناسی یک کیلومتر با جنوب تپه و مسجد علاالدین فاصله دارد. از دورههای مختلف تاریخی مانند دوره نوسنگی، عصر مفرغ قدیم، عصر مفرغ میانه و عصر آهن در این موزه آثار ارزشمند زیادی برای بازدید وجود دارد. همچنین از دوران رومی، بیزانس و سلجوقیان نیز در این موزه آثار زیادی وجود دارد. در این موزه مجموعه شگفتانگیز و هنرمندانهای از تابوتهای رومی نیز وجود دارد که ظرافت این مجموعه هوش از سر بیننده خواهد برد.
مدرسه کاراتای یا همان موزه کاشی امروزی در قونیه، از بناهای تاریخی در ترکیه است که در روزگار سلجوقیان جایی برای آموزش علوم دینی بوده است. دستور ساخت این بنا را جلال الدین کاراتای که از مردان بزرگ حکومت سلجوقی بود، صادر کرد. نمای بیرونی ساختمان از سنگ مرمر سفید پوشیده شده و کتیبههایی در سر در وجود دارد که داستان قدمت این بنا را روایت میکنند.
دیوارهای داخل این موزه را با کاشی تزیین کردهاند. امروز از این موزه برای حفظ و نگهداری کاشیهای ارزشمند سلجوقی استفاده میکنند. اگر به دنبال دیدن هنر کاشیکاری هستید حتما سری به این موزه بزنید. همچنین در این موزه میتوانید آثار دیگری مانند بشقابهای چینی، فانوسها و سایر اکتشافاتی بهدست آمده از حفاریهای مختلف را نیز مشاهده کنید.
تپه علاالدین در جوار مقبره شاعر بزرگ مولانا قرار گرفته است و از بلندیهای این تپه بهراحتی میتوانید گنبد مخروطی این مقبره را ببینید. کاخ بسیار شیک و بزرگی به دستور علاالدین کیقباد، یازدهمین پادشاه این سلسله روی تپه علاالدین بنا شده که در حال حاضر تنها یک دیوار از آن باقی مانده است. روی این تپه یکی از مساجد تاریخی ساخته شده در زمان حکومت سلجوقی قرار گرفته است. مسجد علاالدین هنوز با گذشت قرنها عظمت خودش را حفظ نموده است. در این بنا سبک معماری تاریخی کاملا مشهود و قابل لمس است. تپه علاالدین و بوستان سرسبز این منطقه، از جاذبههای شهر زیبای قونیه به حساب میآید و به هیچ عنوان نباید بازدید از آن را از دست داد.
کاپادوکیا را باید سرزمین عجایب در کشور ترکیه دانست که در ۲۳۰ کیلومتری شمال شرق شهر قونیه قرار گرفته است. مجموعهای از صخرههای عجیبوغریب با تراشهای طبیعی، باعث پدید آمدن این سرزمین کوهستانی شده است.
خانهها و هتلهای این منطقه نیز ساختاری صخرهای دارند و از معماری خاص و انیمیشنی آنها شگفتزده خواهید شد. کاپادوکیا با بالنهای رنگارنگش در بین گردشگران مشهور شده است و ترکیب این بالنها با معماری خاص صخرههای این منطقه واقعا جذاب و تماشایی است. روستای گورمه از مشهورترین مناطق کاپادوکیا است که سرزمین بالنها محسوب میشود. دره سرخ کاپادوکیا با صخرههای صورتی و زرد شبیه رویا هستند و تماشای آن برایتان جذاب خواهد بود. در منطقه کاپادوکیا، تعدادی از شهرهای زیرزمینی یافت شدهاند که مشهورترین آنها شهر کایماکلی است.
در مطلب همه چیز درباره قونیه هر آنچه را که لازم بود درباره این شهر زیبا در کشور ترکیه و جاذبه های گردشگری آن حرف زدیم. اگر گذرتان به ترکیه افتاد حتما زمانی را هم برای بازدید از قونیه کنار بگذارید. اگر نکته دیگری درباره این شهر زیبا وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خواندگان به اشتراک بگذارید. امید است این نوشته برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.