سرکچال 1 و 2 و 3

زمان مطالعه: 8 دقیقه

قله سرکچال را باید قله‌ای واقع شده در استان تهران و رشته کوه البرز مرکزی دانست که ۴۲۱۰ متر ارتفاع دارد. این قله محبوب سالانه کوهنوردان زیادی را از استان تهران و سایر نقاط کشورمان به سوی خود جذب می‌کند. یکی از دلایل محبوبیت این قله را باید این دانست که می‌توان آن را در طول یک روز فتح کرد و برای یک برنامه کوهنوردی سبک یک روزه مقصد مناسبی است. هنگامی که به قله سرکچال رسیدید منظره‌ای از  رشته کوه البرز زیر پایتان گسترده خواهد شد.


قله سرکچال کجاست؟

    قله سرکچال از قلل مهم و پرطرفدار رشته کوه البرز و بخش البرز مرکزی است که از سه قله تشکیل شده است. قله سرکچال 1 که از یال منتهی به جانپناه لجنی صعود می‌شود و به طور معمول همه آن را قله سرکچال می‌دانند دارای ارتفاع 4120 متری است. دو قله سرکچال دیگر که با ادامه خط الراس به سمت شرق به آنها خواهید رسید به ترتیب سرکچال 2 و 3 هستند. 

    سرکچال 2 دارای 4160 متر ارتفاع و سرکچال 3 که از قضا بلندترین قله بین این 3 گانه دوست داشتنی به شمار می‌رود ارتفاع 4210 متری را داراست. این سه قله را یک زین اسبی نسبتا کوتاه به هم وصل می‌کند.

نام قله سرکچال‌ها
ارتفاع

سرکچال 1: 4130 متر

سرکچال 2: 4160 متر

سرکچال 3: 4210 متر

استان  تهران
موقعیت منطقه رودبار قصران، روستای سپیدستان بالا
رشته کوه رشته کوه البرز - البرز مرکزی

    خط الراسی که قلل سرکچال در آن قرار دارند، در شمال شمشک و مشرف به روستای سپیدستان هستند. البته در بخش جنوبی سرکچال‌ها قلل و روستاهای فروانی وجود دارند که از این میان می‌توان به روستای روته که پای صعود قلل آبک و روته نیز به شمار می‌رود نام برد. این قله زیبای استان تهران از شمال به دره دریوک و رود ولایت رود اشراف دارد و از غرب نیز به قله کلون بستک می‌رسد. جنوب سرکچال‌ها نیز از راه گردنه لجنی (روی تابلو قله دال نشین نوشته شده است) به قله‌های پی‌ناسوم و قله آبک ختم خواهد شد.

گزارش برنامه صعود به قله سرکچال و تصاویر مربوط به خط الراس سرکچال در دکوول

مسیرهای صعود به قله سرکچال

    صعود به قله سرکچال از مسیرهای مختلفی قابل انجام است. با توجه به توان خود و فصلی که برای صعود برنامه‌ریزی کرده‌اید می‌توانید دست به انتخاب مسیر بزنید. در ادامه به توضیح مسیرهای صعود به قله سرکچال خواهیم پرداخت. با دکوول همراه باشید.

  1. صعود از طریق یال تابستانی از شمشک - سپیدستان بالا
  2. مسیر زمستانی از یال منتهی به پیست شمشک - قله دال نشین (لجنی) و سپس به سمت قله سرکچال
  3. پیمایش خط الراس از سمت کلون بستک به سرکچال
  4. مسیر شرقی از لالون (به شدت طولانی و کم صعود است)

دیواره سپیدستان در مسیر صعود قله سرکچال را در دکوول ببینید و درباره آن بخوانید.

مسیر معمول صعود به قله سرکچال

    میدان سپیدستان جایی است که برای صعود به قله سرکچال از مسیر معمول و تابستانی باید انتخاب کنید. روستای سپیدستان بالا در حدود 2700 متر ارتفاع دارد. از همین میدان مسیری که به سمت شمال روستا ادامه می‌یابد را طی کنید. پاکوب مشخصی برای صعود وجود دارد که البته بعد از طی کردن بخش ابتدایی مسیر که آسفالت است به آن خواهید رسید. نشانه این مسیر را می‌توان پیمایش مسیر به سمت دیواره زیبای سپیدستان دانست که شباهت بسیاری به یک فیل دارد و زیبایی پیمایش را دو چندان می‌کند.

    توجه داشته باشید که این مسیر فقط برای صعود در تابستان توصیه می‌شود و در زمستان خطر بهمن بسی جدی است و تردد در این منطقه را بسیار خطرناک می‌کند. با ادامه این پاکوب در سمت شرقی دیواره سپیدستان چشمه‌ای وجود دارد که غالبا در فصل صعود آب دارد و می‌توانید برای تجدید قوا در آنجا به استراحت بپردازید.همچنین اینجا را می‌توان محلی مناسب برای صبحانه نیز دانست.

    ادامه پاکوب شما را به جانپناه لجنی که نام خود را از قله‌ای که درست در روبروی آن قرار گرفته است وام گرفته خواهید رسید. جانپناه تقریبا در ارتفاع 3540 متری قرار گرفته است و دیگر مسیر زیادی تا قله سرکچال 1 ندارید. این جانپناه امکانات خاصی ندارد اما به شدت به کمک کوهنوردانی که قصد صعود به این قله دارند می‌آید. مخصوصا در فصل زمستان که ایمنی کافی در برابر شرایط گزنده این قله را ایجاد می‌کند.

    جانپناه لجنی در یال منتهی به قله سرکچال 1 قرار گرفته است و کافی است مسیر خود را به سمت شمال ادامه دهید تا با حدود 600 متر افزایش ارتفاع به قله زیبای سرکچال 1 برسید که نمای بی‌نظیری از مناطق اطراف و قلل البرز مرکزی مانند آزادکوه، خلنو و اگر هوا خوب باشد علم کوه ارائه می‌دهد. همچنین در صورتی که هوا صاف باشد از روی سرکچال 3 قادر خواهید بود تصاویر بسیار زیبایی از قله دماوند ثبت کنید.

صعود به قله سرکچال و ترک صعود به قله سرکچال در دکوول

مسیر صعود زمستانی قله سرکچال

    همانطور که ذکر شد، صعود به قله سرکچال از طریق روستای شمشک در زمستان کار خطرناکی است و خطر بهمن کوهنوردان را تهدید می‌کند. بنابراین معمولا برای صعود زمستان از مسیر مشرف به پیست اسکی شمشک استفاده می‌کنند. برای وارد شدن به این مسیر باید از جاده شمشک دیزین خارج شده و به جاده روستا وارد شوید.

     تقریبا می‌توان گفت برای ورود به مسیر تابلو روستای سپیدستان بالا رو دنبال کنید و بعد از وارد شدن به جاده اولین پلی که در سمت راست خود میبینید را وارد جاده فرعی شوید. نشانی شروع یال ساختمال مدوری است که نسبتا بالاتر از باقی ویلاها قرار گرفته است. بعد از عبور از کنار ویلاها و سوار شدن به یال مسیر تا رسیدن به تابلو قله لجنی (دال نشین) مشخص است.

    بعد از رسیدن به این قله باید کاهش ارتفاع محصوصی تا گردنه لجنی داشته باشید و مجدد مسیر صعود به جانپناه لجنی که تا حدودی دست به سنگ و لغزنده نیز می‌باشد را طی کنید. مسیر از جانپناه تا قله در فصول تابستان و زمستان مشترک است. توجه داشته باشید که صعود به قله سرکچال به شکل 2 روزه انجام می‌گیرد که شب مانی در جانپناه لجنی انجام می‌گیرد یا اینکه در جایی مناسب چادر نصب می‌شود و کوهنوردان کمپ می‌کنند. توجه کنید که پیمایش خط الراس سرکچال‌ها در زمستان نیاز به توانایی و دانش کوهنوردی قابل قبولی است.

مسیر صعود زمستانی قله سرکچال را دردکوول ببینید و درباره آن بخوانید.

مسیر خط الراس کلون بستک

    یک مسیر دیگر برای صعود به قله سرکچال وجود دارد که از گردنه دیزین آغاز می‌شود این مسیر به سمت قله کلون بستک در ارتفاع 4150 متری ادامه پیدا می‌کند. هنگامی که قله کلون بستک را صعود کردید به یک خط ‌الراس خواهید رسید که این قله را به سایر کوه‌های البرز مرکزی متصل می‌کند برای رسیدن به قله سرکچال باید به پیمایش این خط‌الراس بپردازید.  قسمت‌هایی که باید در این مسیر از آن عبور نمایید سنگی است که شیب شمال آن زیاد و شیب جنوب آن معمولی است.

    از آنجایی که در زمستان باید از لبه این خط‌‌الراس و شیب‌ها عبور نمایید و برای این عبور باید از وسایلی همچون کرامپون و کلنگ کوهنوردی استفاده نمایید. در میانه خط‌‌الراسی که از کلون بستک شروع شده و به سمت خلنو ادامه می‌یابد به قلل سرکچال‌ها دست خواهید یافت.

درباره مسیر دسترسی به قله کلون بستک از سرکچال ها در دکوول بخوانید.

مسیر شانه شرقی سرکچال

    مسیر آخری که برای صعود به قله سرکچال وجود دارد، مسیر شانه شرقی است. این مسیر از روستای لالون آغاز می‌شود. شما باید خود را به یک خط‌الراس، چند صد متر بالاتر از این روستا برسانید. شیب ابتدای مسیر کمی زیاد است. زمانی که از این شیب رد شدید، روی یک یال قرار خواهید گرفت که باید به سمت غرب آن حرکت کنید. کمی که جلوتر بروید یال بسیار باریک می‌شود و حالت تیغه‌ای پیدا می‌کند. از این قسمت که گذر کنید به یک شیب متوسط روی قله خواهید رسید.

درجه سختی قله سرکچال

    ارتفاع پای کار قله سرکچال 2600 متر است یعنی برای صعود به آن باید 1600 متر ارتفاع بگیرید. مسیر پیمایش پیش روی شما هم حدود 14 کیلومتر است. مسیر صعود به این کوه درگیری فنی خاصی در تابستان ندارد و به همین دلیل درجه سختی آن را از لحاظ فنی باید آسان تلقی شود اما از لحاظ پیمایشی مسافت رفت و برگشت به نسبت زیاد است و آن را جزو برنامه‌های نسبتا سنگین دسته بندی می‌کند.

    اما توجه داشته باشید که این مساله در فصل زمستان صادق نیست و صعود به این قله نیازمد داشتن دانش فنی قابل قبول، تجهیزات خوب و همچنین توانایی پیمایش و برف کوبی زیاد است. صعود به این قله را می‌توان با صعود به آزادکوه و یا خلنو یکسان دانست.

قله سرکچال و درجه سختی قله سرکچال را در دکوول بخوانید.

کلام آخر

    در مطلب قله سرکچال، هر آنچه را لازم بود درباره صعود به این قله در استان تهران بدانید بیان کردیم. ابتدا به معرفی قله پرداختیم و سپس مسیرهای صعود به آن را بررسی کردیم. اگر چه صعود به قله سرکچال کار سختی نیست اما باز هم بهتر است تجهیزات کوهنوردی‌تان را قبل از صعود تکمیل کنید و به مسیرهای زمستانه و تابستانه دقت نمایید.

    اگر نکته دیگری درباره صعود به قله سرکچال وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. همچنین اگر تجربه صعود به قله سرکچال را دارید، درباره این تجربه با ما حرف بزنید تا دیگران هم بتوانند از آن استفاده کنند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.


یوسف تقی زاده
یوسف تقی زاده

علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفه‌ای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.



امتیاز دهی ( میانگین امتیازات: 4 )


شبکه های اجتماعی




دسته بندی ها

سوالات متداول شما

سرکچال سه قله دارد. به ترتیب از غرب به شرق سرکچال 1: 4130 متر، سرکچال 2: 4160 متر و سرکچال 3: 4210 متر
آب و هوای این رشته کوه 4000 متری بسیار متغیر است. برای کنترل آب و هوا از این لینک اقدام کنید: https://www.mountain-forecast.com/peaks/Borj/forecasts/4325