روستای آبنیک

تاریخ انتشار: 1401/5/20 | تاریخ آخرین ویرایش: 1402/9/27

در بخش رودبار قصران شهرستان شمیرانات روستایی سرسبز و خوش آب و هوا به نام آبنیک وجود دارد که برای رسیدن به این روستا باید خود را به 12 کیلومتری شمال شرقی فشم برسانید و از روستاهای زایگان و لالان عبور کنید. یک روستا محل مناسبی برای پیک نیک و گردش خصوصا برای تهرانی‌هاست.


روستای آبنیک

    در این مطلب قصد داریم سیر تا پیاز را درباره روستای آبنیک بررسی کنیم و به معرفی این روستاها و جاذبه‌های گردشگری آن بپردازیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

معرفی روستای آبنیک

    روستای آبنیک که ۲۴۰۰  متر از سطح دریا فاصله دارد، یک روستای ییلاقی است که در آن حدود ۱۵۰خانوار زندگی می‌کنند. اهالی روستای آبنیک به زبان تاتی صحبت می‌کنند اما زبان مازنی نیز در گویش این مردم نفوذ کرده است. بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت این روستا حدود ۲۷۴ نفر و ۷۸ خانوار بوده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید تابستان‌ها این جمعیت به یک سوم کاهش پیدا می‌کند. از آنجایی که این روستا در حاشیه رودخانه کلارود قرار دارد و با دامنه‌های سرسبز کوه‌های اطرافش احاطه شده است. در فصل‌های بهار و تابستان گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند.

راهنمای دسترسی به روستای آبنیک تهران در دکوول ببینید و بخوانید.

جاذبه های گردشگری روستای آبنبک

    در روستای آبنیک جاذبه های گردشگری زیادی برای بازدید وجود دارد که در ادامه برخی از مهم‌ترین این جاذبه‌ها را به شما معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

گذر از رودخانه در انتهای خیابان جانستان

    آبنیک در زبان محلی به آن "آب نک" یا "اونک" نیز گفته می‌شود. این روستا به سه محله: بالا محل (جور سره)، پایین محل (جیر سره) و ملا محله تقسیم می‌شود. در این روستا معادن ذغال سنگ وجود دارد که در گذشته مانند معادن گرمابدر و شمشک فعال بوده است. آبنیک پیش از این دارای یک مدرسه و یک بهداری فعال هم بود که سالیان اخیر همچون معادن ته کشیده آن تعطیل است.

    بهترین زمان برای بازدید از این روستای فوق‌العاده زیبا اواسط خرداد تا اوایل مرداد ماه است. در این موقع از سال دره آبنیک به راستی تکه‌ای از بهشت است. حاشیه دو طرف رودخانه پوشیده از سبزه‌ها و بوته‌های قد کشیده، گل‌پرهای بلند و گل‌های رنگارنگ است که چشمهای هر بیننده‌ای را نوازش می‌دهد. آبنیک همیشه زیباست اما در این محدوده زمانی، به جرات می‌توان گفت رودخانه آبنیک با داشتن چشم‌انداز فوق زیبا و چشم‌نواز و سرسبزی اطرافش یکی از جذاب‌ترین رودخانه‌های طبیعت اطراف تهران است.

آبشار یخی آبنیک

    دکتر غیاث الدین جزایری در کتاب زبان خوراکی‌ها درباره این روستا می‌نویسد: "در نزدیکی فشم شهرکی به نام آبنیک وجود دارد که ساکنان آن بلند قد هستند و فرزندان آنها نیز خوش هیکل و بلند قامت می‌شوند. چشمه‌های این شهرک نیز به حد کافی مواد معدنی برای بلندی قد دارد"

آبشار یخی آبنیک را دردکوولبببینید.

امامزاده ابراهیم

    یکی از دیدنی‌های مذهبی-تاریخی آبنیک را باید آستانه مبارک امامزاده ابراهیم، امامزاده طیب و امامزاده موسی است. در مجاورت این امامزاده، یک رودخانه با آب شیرین و گوارا عبور می‌کند. این مساله آن را به مکان مناسبی برای پیک نیک بدل کرده است. مورخ بزرگ ابو مخنف خزاعی در کتاب بحر الانساب ص ۱۱۸ درباره این جاذبه نوشته است: "امامزاده ابراهیم ابن موسی الرضا با دو فرزندخود موسی و طیب از بغداد روی به ولایت ری نهادند و چون به موضع آبنیک رسیدند به درجه شهادت نائل شدند."

پل تاریخی

    در تقاطع سه راهی فشم-آب نیک-گرمابدر، روی رودخانه آبنیک، یک پل وجود دارد که تاریخ احداث آن به زمان حکومت پهلوی اول یعنی سال ۱۳۲۰ هجری شمسی در ایران باز می‌گردد. این پل را با سنگ مالون و سیمان به سبک پل‌های راه‌آهن سراسری ساخته‌اند. در دو طرف دهانه پل دو قطعه سنگ نسبتآ بزرگ را خواهید دید که بالایشان سال ۱۳۲۰ و پایینشان ۱۹۴۱ حک شده است. اگرچه بیش از شصت سال از عمر این پل می‌گذرد اما هنوز هم استحکام و ایستایی بسیار خوبی ادارد و هیچ آسیبی به آن وارد نشده است.

    اما متاسفانه امروزه به دلیل عبور جوی آب از پشت پایه جنوبی آن بدنه پل کمی ریزش کرده و در وضعیت آسیب‌پذیری قرار گرفته است و باید فکری به حال مرمت آن کرد. لازم به ذکر است که این پل تاریخی در تاریخ مهر 1382 در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

دشت جانستون

    دشت جانستون یکی دیگر از جاذبه‌هایی است که در این روستا می‌توانید به بازدید از آن بپردازید. این دشت در شمال تنگ آبنیک واقع شده است و باید آن را دشتی زیبا با چشم‌اندازی دل‌نوازی دانست که همیشه میزبان گردشگران و طبیعت دوستان بوده است. همچنین کوهنوردان برای فتح قله‌های مرتفع جانستون و خرسنگ -با ارتفاع بیش از ۳۹۰۰ متر- از این دشت حرکت می‌کنند. با پیاده‌روی در دره آبنیک، عبور از رودخانه و طی کردن مسیری صخره‌ای که شیب نسبتآ تندی دارد، بعد از حدود یک تا یک و نیم ساعت به دشت جانستون خواهید رسید.

    این دشت را باید یک دشت مسطح دانست که در ارتفاع حدود ۲ هزار و ۷۵۰ تا ۳ هزار متری قرار گرفته و در فصل‌های بهار و تابستان بسیار سرسبز و زیبا است. دلیل نامگذاری این دشت دقیقا مشخص نیست اما برخی معتقدند به دلیل سخت بودن مسیر صعود به این قله و وجود صخره‌های سنگی دز اطراف آن نام جانستون روی این قله گذاشته‌اند که البته بعدها این نام به جان ستان تغییر پیدا کرده است.

    همچنین یک روایت درباره اولین صعودکننده به قله مشرف به این دشت وجود دارد که براساس آن جانستون یک تبعه خارجی به نام John Stone برای اولین بار به این قله صعود کرده است. در مسیر دشت جانستون، هنگامی که از روستا خارج می‌شوید و کمی در پیچ و خم جاده به جلو حرکت می‌کنید رودخانه خروشان آبنیک، کوه‌های بلند و کوه‌‌پایه‌های سرسبز، باغ‌های پراکنده گیلاس و آلبالو در طول مسیر و سبزه‌ها و گل‌پر‌های بلند در دو طرف جاده نوید یک پیاده‌رویی لذت‌بخش و یک روز بیاد ماندنی در دل طبیعت را می‌دهند.

    پیشنهاد ما به شما این است که اگر به  پیاده‌روی در دل طبیعت علاقه دارید، خودروی خود را داخل روستا و یا در ابتدای خیابان جانستان در یک محل مناسب پارک کنید و این پیاده‌روی را به سوی دشت را آغاز نمایید. چراکه این جاده با طبیعت سرسبز اطرافش آنچنان زیباست که حیف است به آبنیک بروید و در این جاده زیبا قدم نزنید. هنگامی که در خیابان اصلی روستا حرکت می‌کنید، به دو پل سر راهتان خواهید رسید که با عبور از آنها یک دور راهی سر راهتان قرار می‌گیرد که سمت راست این دو راهی خیابان جانستان و سمت چپ آن امامزاده ابراهیم قرارر دارد. وارد خیابان جانستان شوید و مسیر خود را در امتداد رودخانه به سمت بالا ادامه دهید.

    پس از اینکه طی حدود ۳ کیلومتر (حدود ۴۵ دقیه پیاده روی) را طی کردید به انتهای خیابان جانستان خواهید رسید، در اینجا باید با عبور از روی چند سنگ و تنه درخت از عرض رودخانه بگذرید. (تمام طول خیابان جانستان را با خودرو نیز می‌توانید طی نمایید). بعد از گذر از رودخانه در یک راه باریک مال‌رو قرار می‌گیرید و با طی کردن حدود نیم ساعت تا ۴۵ دقیقه راه به دشت جانستون خواهید رسید.

    بعد از طی کردن مسیر حدودا  ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پیاده‌روی در این راه مال‌‌رو به نقطه‌ای خواهید رسید که آنجا باید در امتداد دره و رودخانه به سمت چپ گردش نمایید. در اینجا باید حواستان باشد که از رودخانه جدا شده و در مسیر پاکوب به سمت بالا ارتفاع بگیرید تا به صخره‌های بالای مسیر برسید. آن طرف صخره‌ها دشت زیبای جانستون را نظار‌گر خواهید بود.

غار بیوک آقا

    یک راه پاکوب در میان دشت وجود دارد که اگر آن را حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه ادامه دهید به غار دست ساز بیوک آقا در انتهای دشت خواهید رسید. اندازه این غار ۴ در ۵ متر است و ارتفاع آن نیز به 2 متر می‌رسد. ورودی این غار سنگچین شده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید کندن غار بیوک آقا 23 سال طول کشیده است. درواقع این شخص غار مذکور را با با دست و با ابزارهای ساده‌ای همچون چکش و درفش ساخته است. این غار یک پناهگاه مناسب برای گردشگرانی است که در شرایط نامساعد جوی و همچنین وضعیت اضطراری قرار می‌گیرند.

    در اطراف این غار چند چشمه آب شیرین وجود دارد که از دل کوه بیرون آمده و به رودخانه اصلی می‌ریزند. این چشمه‌های پرآب و خروشان زیبایی این طبیعت را چندین برابر کرده است.

مسیر دسترسی به روستای آبنیک

    اگر خودروی شخصی دارید برای رفتن به روستای آبنیک، می‌توانید وارد بزرگراه شهید بابایی و یا جاده تلو-لشگرک شوید و خود را به دوراهی لواسان-فشم برسانید. از آنجا باید مسیرتان را به سمت اوشان و فشم ادامه دهید تا به میدان فشم برسید. از میدان فشم باید ۱۲ کیلومتر دیگر به سمت راست بروید و پس از پشت سر گذاشتن روستاهای زایگان و لالان به تابلوی روستای آبنیک برسید. از سر جاده تا داخل روستا حدود ۵۰۰ متر بیشتر راه نیست.

    اگر هم وسیله نقلیه ندارید، امکان این وجود دارد که با اتوبوس و تاکسی خود را به میدان تجریش برسانید و از آنجا مینی‌بوس‌ یا تاکسی‌ فشم را سوار شوید و از راننده بخواهید شما را تا آبنیک برساند. چهار راه تهرانپارس هم برای لواسان و فشم سواری دارد.

نکات مهمی که باید درباره روستای آبنیک بدانید

    در سفر به روستای آبنیک، حتما ماست گوسفندی و دیگر فراورده‌‎های محلی همچون سرشیر، پنیر، کره، عسل و... بخرید. چند مغازه در داخل روستا قرار دارد که می‌توانید این موارد را از آنجا تهیه نمایید. چشمه‌های دشت جانستون: اولی در همان ابتدای دشت از پای یک سنگ صخره ای جاری است. دومی در میانه دشت، پس از حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه پیاده‌روی چشمه بزرگ و پرآبی است که از دل کوه بیرون آمده، ابتدا به داخل یک آب انبار ریخته و سپس به سمت رودخانه سرازیر می‌شود. چشمه بعدی در انتهای دشت و پایین غار بیوک آقا قرار دارد که در مجاورت سمت چپ رودخانه از یک لوله به بیرون جریان دارد.

    در طول این مسیر چشمه‌های بزرگ و کوچک دیگری هم وجود دارد که برای تامین آب می‌توانید روی آنها هم حساب کنید اما دسترسی به آنها کمی به زحمت‌تان خواهد انداخت. باید به این نکته هم توجه کنید که برخی از این چشمه‌ها فصلی هستند و در همه ایام سال آب ندارند. روستای آبنیک، خصوصا در کنار رودخانه آن، در روستای تعطیل بسیار شلوغ می‌شود و مسیر آن بسیار ترافیک است. بنابراین اگر دوست دارید روز تعطیل خود را در روستای آبنیک بگذرانید، زمان مناسبی را برای حرکت به سمت این روستا انتخاب کنید تا به ترافیک نخورید.

نکات مهمی که باید درباره روستای آبنیک بدانید در دکوول بخوانید.

کلام آخر

    در مطلب آشنایی با روستای آبنیک هر آنچه را که لازم بود درباره این روستای زیبا بدانید بیان کردیم. ابتدا به معرفی این روستا پرداختیم و سپس درباره دیگر نکات مهم آن حرف زدیم. اگر نکته دیگری وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد و یا اگر تجربه سفر به آبنیک را دارید، حتما آن را با ما و دیگر خواندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و از خواندن آن لذت ببرید




امتیاز دهی


شبکه های اجتماعی


مطالب اخیر



ناکسوس
1402/12/21

پاتموس
1402/12/21


دسته بندی ها