قله جانستون از قلل بسیار شناخته شده در رشته کوه البرز و در بخش البرز مرکزی است که هم به دلیل مسیرهای جذاب و هم به دلیل اسم جالبی که دارد برای بسیاری شناخته شده است و افرادی بسیاری در تابستان و بهار حداقل اقدام به صعود این قله جذاب مینمایند. قله جانستون در همسایگی قلل برج و گردنه ورزاب و از مجوعه قلل خرسنگ قرار گرفته است. اگر شما هم قصد دارید به این قله جذاب صعود کنید با ما در دکوول همراه باشید.
قله جانستون با ارتفاع 3952 متر، یکی از بلندترین قلههای البرز مرکزی و رشته کوه البرز محسوب میشود و در بخش شمالی روستای لالون و روستای آبنیک، در شمال شرق تهران و به طور مشخص اگر اشاره کنیم در بخش رودبار قصران واقع شده است. قله جانستون در کنار قله خلنو در نزدیکی مرز دو استان تهران و مازندران قرار دارند.
وجود جاذبههای بی نظیر در این منطقه چون دشت جانستون، آبشار آبنیک، روستای لالون، آبشار لالون و چشمه تلخاب و همچنین امکانات صعود به قلل مرتفع به شکل یک روزه و یا پیشمایش خط الراسهای مختلف در قالب برنامههای 1 تا چند روزه از جمله جذابیتهای این قله و این منطقه به شمار میروند.
روستای آبنیک از توابع بخش رودبار قصران شهرستان شمیرانات استان تهران است که در فاصله حدود ۶۰ کیلومتری شمال شرقی تهران و ۱۲ کیلومتری شمال شرقی فشم واقع شده است. این روستا در دامنههای کوههای البرز و در ارتفاع ۲۴۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد و به دلیل آب و هوای خنک و کوهستانی، طبیعت بکر و سرسبز و چشماندازهای بینظیر، به یکی از مقاصد محبوب گردشگری در استان تهران تبدیل شده است.
وجه تسمیه نام این قله به نظر میآید به دلیل سختی مسیرهای صعود به کوه بوده است که از کلمه "جان ستان" اقتباس گرفته شده است. عبارت جان ستان که به دلیل دشواری مسیرهای صعود برای این قله دور از ذهن به نظر نمیرسد را میتوان به عنوان روایتی قابل قبول در نظر گرفت. بعضا اشاره شده است که احتمالا اولین صعود این قله از جانب کسی به نام جان استون انجام شده است.
این موضوع بسیار غیر منطقی و دور از ذهن به نظر میرسد. به شکل کلی جانستون اسم زیبایی دارد و به همین دلیل بسیاری آن را میشناسند. حال قصد داریم به مسیرهای صعود به قله جانستون بپردازیم پس با ما همراه باشید.
جانستون دارای دو مسیر اصلی صعود از سمت جنوب (روستای آبنیک) و شمال (روستای لالون) است. البته که مسیر معمول صعود جنوبی از روستای آبنیک انجام میگیرد. روستای آبنیک در منطقه فشم رودبار قصران واقع شده است و از میدان فشم به روستای آبنیک مسافتی در حدود 12 کیلومتری را باید طی کنید. در واقع روستای آبنیک بعد از روستای لالون قرار دارد. پیمودن این مسیر با ماشین معمولا بین 20 تا 30 دقیقه زمان نیاز دارد.
پس از رسیدن به روستای آبنیک در انتهای روستا یالهای برای انجام صعود به قله جانستون وجود دارد. مهمترین و پر صعودترین مسیر را میتوان مسیر یال جنوبی دانست که به سمت دشت جانستون میرود و سپس ادامه مسیر در یال شما را به سمت قله میرساند. موقعیت قله از دشت جانستون شمال غربی است. حال از یال شرقی در روستای آبنیک هم میتوان به دشت جانستون و سپس به قله دست یافت. مسیر غربی نیز ابتدا شما را به سمت گردنه (خط الراس خرسنگ) و سپس به قله جانستون میرساند.
قله جانستون چشماندازهای بسیار زیبایی از سایر قلههای البرز مانند قله خلنو، علمکوه و دماوند دارد. همچنین جاذبههای طبیعی دیگر مانند دشت جانستون و آبشار آبنیک از جمله دیگر جذابیتهای آن به شمار میروند.
دشت جانستون، همچون نگینی درخشان در دامنههای شرقی البرز مرکزی، در شمال شرق تهران و در منطقه لالون واقع شده است. این دشت با ارتفاعی حدود 3000 متر، بستر طبیعت بکر و دستنخوردهای است که در آغوش قلههای سربه فلک کشیده البرز، نظارهگر گذر زمان است. مسیر اصلی دسترسی به دشت جانستون از طریق روستای آبنیک در شهرستان شمیرانات میگذرد. از این روستا، با پیمایشی حدود 4 تا 5 ساعت، میتوان به این دشت رؤیایی رسید. مسیری که هر قدم آن، تابلویی از زیباییهای بینظیر طبیعت را به نمایش میگذارد.
آبشار یخی آبنیک، یکی از جاذبههای طبیعی و بکر استان تهران است که در نزدیکی روستای آبنیک و در منطقه رودبار قصران واقع شده است. این آبشار، در طول فصل زمستان، به دلیل یخ زدن آب رودخانه، به یک منظره یخی و شگفتانگیز تبدیل میشود و لقب دیوار یخی را به خود میگیرد. برای رسیدن به آبشار یخی آبنیک، باید به روستای آبنیک بروید. این روستا در 75 کیلومتری شمال شرق تهران و 12 کیلومتری شمال شرقی فشم واقع شده است. از طریق جاده فشم-لشکرک میتوان به این روستا دسترسی پیدا کرد.
قله جانستون مسافت پیمایشی نسبتا طولانی دارد و از این رو باید آمادگی کافی برای انجام پیمایش را داشته باشید و همچنین در بخشهایی از مسیر نیز امکان دست به سنگ شدن وجود دارد که خود این موضوع به سخت بودن مسیر پیمایش میافزاید. به شکل کلی میتوان درجه سختی این قله از نظر ارتفاعی شبیه به قله توچال دانست که مسافت پیمایش آن بیشتر میباشد در نتیجه از نظر دشواری این قله را میتوان به قله مهرچال، آتشکوه و حتی سرکچالها شبیه دانست. به این معنی که میتوان آن را جزو قلل متوسط به بالا طبقهبندی کرد.
کنترل کردن آب و هوای قلل قبل از صعود از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. حال برای کنترل کردن وضعیت آب و هوای قله جانستون توصیه میشود از قلل اطراف مانند خلنو و یا برج مقایسه کرد. وب سایت mountain-forecast میتواند منبعی قابل اعتماد نسبت به بررسی و کنترل وضعیت آب و هوای قله برج که در فاصله بسیاری نزدیک به قله جانستون قرار گرفته است استفاده شود.
این مقاله از قله دکوول را اختصاص دادیم به بررسی قله جانستون. قلهای با ارتفاع 3952 متر در البرز مرکزی از رشته کوه البرز که در منطقه رودبار قصران قرار گرفته است. قله جانستون از جمله قلل بسیار جذاب البرز به شمار میروند که در خط الراس خرسنگ به برج و سپس به خلنو واقع شده است. اینجا دکوول است رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران.
علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفهای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.
قله جانستون در بخش البرز مرکزی از رشته کوه البرز واقع شده و در شمال شرق تهران و در منطقه رودبار قصران قرار دارد. این قله در نزدیکی روستاهای لالون و آبنیک قرار گرفته است.
قله جانستون با ارتفاع 3952 متر، یکی از بلندترین قلل البرز مرکزی محسوب میشود.
دو مسیر اصلی صعود به قله جانستون از سمت جنوب (روستای آبنیک) و شمال (روستای لالون) است. مسیر جنوبی از روستای آبنیک بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
اطراف قله جانستون جاذبههای طبیعی بسیاری مانند دشت جانستون، آبشار آبنیک، روستای لالون و چشمه تلخاب وجود دارد که هر کدام جذابیت خاص خود را دارند.
قله جانستون به دلیل ارتفاع زیاد و مسیر دشوار، جزو قلل متوسط به بالا طبقهبندی میشود. در بخشهایی از مسیر امکان دست به سنگ شدن وجود دارد و مسافت پیمایشی نیز نسبتاً طولانی است.