جزایر بوشهر

زمان مطالعه: 6 دقیقه

بوشهر یکی از استان‌های زیبا در جنوب ایران است که قدمت نسبتا بالایی دارد. در دل این استان جاذبه‌های تاریخی و طبیعی فراوانی وجود دارد که اگر قرار باشد در طول یک بار سفر از همه این جاذبه‌ها دیدن کنید، باید یک سفر چند روزه را برنامه‌ریزی نمایید. اما اگر زمان‌تان برای سفر کم بود و می‌خواستید چند جاذبه را از میان تمام جاذبه‌های این استان انتخاب کنید، چند مورد از جزایر بوشهر را حتما در لیست بازدیدهای خود قرار دهید.


فهرست:

جزایر بوشهر

    استان بوشهر سراسر زیبایست اگر دوست دارید بیشتر درباره این استان بدانید، سری به مطالب دیگری که درباره این استان در وب سایت وجود دارد بزنید. اما در این نوشته قصد داریم فقط یکی از جاذبه‌های این استان را معرفی کنیم.

    این استان شمار زیادی جزیره دارد که همه آنها دیدنی و جذاب هستند. از میان این شمار جزیره می‌توان به خارگ، چراغی، نگین، صدف، نخیلو، مطاف، شیخ کرامه و... اشاره کرد در این نوشته قصد داریم چند نمونه از این جزایر را شما معرفی کنیم. اگر قصد سفر به استان بوشهر را دارید و هنوز نمی‌دانید کدام یک از این جزیره‌ها را باید برای بازدید انتخاب نمایید و یا کنجکاوید بیشتر درباره استان جزیره‌ها بدانید؛ این نوشته مخصوص شماست. بنابراین تا انتهای آن با وب سایت دکوول تا انتهای آن همراه باشید.

جزیره خارگ

    جزیره خارگ که آن را به عنوان  جزیره خارک نیز می‌شناسند یکی از جزایر مهم و اصلی بوشهر است که مسکونی به حساب می‌آید. این جزیره اهمیت استراتژیک برای ایران دارد زیرا شرکت‌هایی مانند شرکت پتروشیمی در آن وجود دارد. خارگ در 38 کیلومتری بندر زیبای گناوه قرار دارد. «دُرّ یتیم خلیج فارس» اصطلاح مناسبی است که جلال آل احمد، نویسنده فقید و مشهور کشورمان، به این جزیره نسبت داده است. زیرا این جزیره اگرچه مانند  دُرّ  ارزشمندی در خلیج فارس می‌درخشد اما هنوز هم مردم آن در فقر و محرومیت به سر می‌برند. خارگ همانطور که ذکر شد یک جزیره مسکونی است که بیش از هشت هزار نفر جمعیت دارد.

    فاصله این جزیره تا شهر زیبای بوشهر 76 کیلومتر و تا بندر ریگ 30 کیلومتر است. خارک حدود سه متر از سطح دریا فاصله دارد و از نظر آب و هوایی باید آن را گرمسیری دانست. تابستان‌های این بندر گرم، شرجی و مرطوب است و معمولا با بارندگی همراه نیست. با شروع فصل پاییز بارندگی در این منطقه نیز آغاز می‌شود اما پاییز را نمی‌توان فصل سرما در جزیره خارگ دانست. شاید برایتان جالب باشد که بدانید هشت ماه از 12 ماه سال این جزیره گرم است.

    جزیره خارگ پیشینه دور و درازی دارد و نامش از  سده ۱۶. میلادی روی نقشه‌ها دیده می‌شود. در واقع این جزیره در امور بازرگانی کشورهای مختلف مانند هلند، انگلیس و...نقش مهمی را ایفا می‌کرده است. دریانوردان و ناخدایان زیادی در طول تاریخ کشتی‌های خود را به این جزیره رسانده‌اند. خارگ در قرن 19 و حتی قبل از آن نیز بارها مورد بحث و بررسی نقشه‌کشان و باستان‌شناسان قرار گرفته است.

    یک سنگ نوشته از دوران باستان در این جزیره پیدا شده که به خط فارسی باستان و میخی است. این کتیبه سنگی درواقع یک سند است که اطلاعاتی را درباره خلیج فارس روی آن ذکر کرده‌اند. در سال 1387 برخی سعی کردند به صورت مخفیانه می‌خواستند این سنگ نوشته را خراب کنند. آنها موفق شدند 70 درصد از این کتیبه سنگی را تخریب نمایند.

    بیشتر مردم خارگ مسلمان هستند، برخی از آنها از مذهب شیعه و برخی دیگر از مذهب سنی پیروی می‌کنند. اگرچه تقریبا 50 درصد از جمعیت این جزیره شیعه و 50 درصد دیگر سنی هستند اما قرن‌هاست که توانسته‌اند بدون هیچ مشکلی در کنار هم زندگی کنند. اگر گذرتان به جزیره خارگ افتاد جدا از بازدید از جاذبه‌های آن سعی کنید با فرهنگ مردم بومی آن نیز آشنا شوید و حتما هم غذاهای محلی آن را امتحان کنید.

درباره جزیره خارگ که مربوط به استان بوشهر است در دکوول بخوانید.

جزیره نگین

    جزیره نگین یک جزیره کوچک و زیبا در خلیج فارس است که از توابع استان بوشهر محسوب می‌شود. این جزیره حدود 30 هکتار مساحت دارد و از طریق آن می‌توان به صورت مستقل به بزرگراه بوشهر-برازجان دسترسی پیدا کرد. در نزدیکی این جزیره جزایر دیگری مانند صدف، صدرا و عباسک نیز وجود دارند که همگی بخشی از منطقه آزاد بوشهر به حساب می‌آیند. از جزیره نگین بیشتر برای توسعه اهداف اقتصادی استان استفاده می‌شود و کمتر جنبه گردشگری دارد. بنابراین شاید بهتر باشد در طول سفرتان گزینه‌هایی را برای بازدید انتخاب کنید که امکانات گردشگری بیشتری دارند.

جزیره نگین که جزیره کوچک و زیبایست در استان بوشهر در خلیج فارس قرار دارد ئرباره آن در دکوول مطالعه نمایید.

جزیره میر مهنا

    میر مهنا یکی دیگر از جزایر استان بوشهر است که در نزدیکی بندر ریگ قرار دارد. نام این جزیره را از روی نام یک سردار بومی انتخاب کرده‌اند که به کریم خان زند و هلندیان حمله می‌کرد. حتی یک درخت بزرگ و تنومند کنار در این جزیره وجود دارد که از قدیم به آن کنار میرمهنا می‌گفته‌اند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید انگور و انجیر این جزیره از قدیم معروف بوده است. اما با وجود تمام این تفاسیر، میر مهنا در حال حاضر یک جزیره غیر مسکونی در خلیج فارس محسوب می‌شود. اگرچه برنامه‌هایی برای توسعه صنعت گردشگری در این جزیره در حال اجراست اما این توسعه هنوز راه زیادی را پیش رو دارد. اگر گذرتان به بندر گناوه افتاد حتما زمانی هم برای بازدید از این جزیره کنار بگذارید.

جزیره میر مهنا که جزیرع زیباست دز استان بوشهر قرار دارد و درباره آن در دکوول بخوانید.

جزیره شیخ کرامه

    یکی دیگر از جزایر دیدنی استان بوشهر، جزیره شیخ کرامه نام دارد. این جزیره که در بخش بردخون قرار گرفته است، مانند بسیاری دیگر از جزایر بوشهر، غیر مسکونی محسوب می‌شود. برخی از کارشناسان معتقدند جزیره شیخ کرامه درواقع همان جزیره نخیلو است. اما برخی دیگر اعتقاد دارند که اینگونه نیست و درواقع شیخ کرامه با فاصله هشت کیلومتری از جزیره نخیلو تنها بر آن مشرف است و این دو یکی نیستند. این جزیره کوچک خلیج فارس، ساحلی پر از درختان حرا دارد و به همین دلیل هم در میان مردم بومی این منطقه با نام "گرم" نیز شناخته می‌شود.

    این جزیره کمانی شکل، جدا از اینکه به عنوان یک جاذبه گردگشگری شناخته می‌شود، پایگاه ماهی‌گیران نیز هست. از آنجایی که این منطقه آب و هوای بسیار گرمی دارد اگر قصد بازدید از آن را داشتید، بهتر است سفرتان را برای فصول سرد سال مانند پاییز و زمستان برنامه‌ریزی کنید.

درباره جزیره شیخ کرامه استان بوهشر در دکوول بخوانید.

جزیره فارسی

    جزیره دیگری که در استان بوشهر قرار دارد و قرار است در این مطلب به معرفی آن بپردازیم، جزیره فارسی نام دارد. از آنجایی که این جزیره حد فاصل مرز میان ایران و عربستان به حساب می‌آید؛ از اهمیت استراتژیک بالایی برخوردار است. جزیره فارسی را می‌توان آخرین جزیره ایران دانست. شاید برایتان جالب باشد که بدانید یک جزیره به نام جزیره عربی در مجاروت این جزیره اما در خاک عربستان قرار دارد. وجود تاسیسات فعال نفتی در این منطقه بر اهمیت آن افزوده است.

    جزیره فارسی در جنوب خارک با فاصله 100 کیلومتری از خاک ایران قرار گرفته است. درواقع این نقطه برون مرزی را باید دورترین نقطه خاک ایران به حساب آورد که زیر نظر استانداری بوشهر اداره می‌شود. از ویژگی‌های مهم جزیره فارسی می‌توان به چاه‌های نفت، استخراج گاز و وجود حشرات خاص در ان اشاره کرد. از آنجایی که این جزیره موقعیت استراتژیک و خاصی دارد، استانداری بوشهر به همه اجازه ورود و بازدید از آن را نمی‌دهد و برای بازدید باید مجوز دریافت کنید. اما شاید روزگاری را ببینیم که از پتانسیل بالای گردشگری این منطقه نیز به نحو احسن استفاده شود.

جزیره فارسی جزیره حد فاصل ایران و عربستان می باشد در باره آن در دکوول بخوانید.

جزیره شیف

    شیف نام یکی دیگر از جزایر استان بوشهر است. درواقع یک جزیره ماسه‌ای که در شمال بندر قرار دارد. یک روستا هم به همین نام در این جزیره واقع شده که از توابع بوشهر به حساب می‌آید. این روستا بیش از چهار هزار نفر جمعیت دارد. مردم جزیره به زبان عربی صحبت می‌کنند و بیشترشان به شغل صیادی اشتغال دارند. جزیره شیف از طریق جاده‌ای که از جزیره صدرا می‌گذرد به خشکی راه پیدا کرده است.

    نام قدیمی این جزیره شیخ سعد بوده که آن را از روی نام یک جنگجوی محلی گرفته بوده‌اند. اما در تا سال ۱۳۲۷ خورشیدی این نام توسط شخصی به نام احمد خان که به زور به منطقه مسلط شده بود به شیف تغییر پیدا کرد. اگرچه بعدها علیه این فرد ستمگر قیام شد اما نام شیف بر روی این جزیره و این روستا ماند. شیف در طول تاریخ هم از نظر راهبری و اقتصادی اهمیت ویژه‌ای داشته است. امروزه اما اهمیت گردشگری نیز به این موارد اضافه شده است. اگر گذرتان به استان بوشهر خورد حتما زمانی را هم برای بازدید از این جزیره کنار بگذارید.

درباره جزیره ماسه ی شیف استان بوشهر در دکوول مطالعه نمایید.

    از دیگر جزایر مسکونی و غیرمسکونی استان بوشهر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جزیره ام الکرم
  • جزیره ام الوسیله
  • جزیره تهمادون
  • جزیره چراغی
  • جزیره خارگو
  • جزیره سه دندون
  • جزیره صدرا
  • جزیره عباسک
  • جزیره صدف
  • جزیره مرغی
  • جزیره مطاف

کلام آخر

    در مطلب راهنمای بازدید از جزایر بوشهر، هر آنچه را که لازم بود درباره این جزایر بدانید بررسی کردیم. بوشهر جزایر زیادی دارد که برخی از آنها مسکونی و برخی غیر مسکونی هستند. توجه داشته باشید که از بعضی جزایر این استان به دلیل موقعیت استراتژیک‌شان بدون مجوز نمی‌توان بازدید کرد. برخی نیز دروازه‌هایشان را به روی گردشگران گشوده‌اند. اگر گذرتان به بوشهر خورد به هیچ عنوان فرصت بازدید از حداقل یکی دو تا از این جزایر را از دست ندهید. اگر جزیره‌ای را انتخاب کردید که مسکونی بود، حتما سعی کنید با فرهنگ مردم بومی آن نیز آشنا شوید تا سفرتان لذت بخش‌تر شود و چیزهای بیشتری بیاموزید.

    سعی کنید در جریان این بازدیدها به طبیعت بکر جزایر، خصوصا جزایر غیر مسکونی آسیبی وارد ننمایید تا آیندگان نیز بتوانند مانند ما از وجود چنین زیبایی‌هایی لذت ببرند. اگر نکته دیگری درباره جزایر استان بوشهر وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.