شهر چَناققلعه Çanakkale یا به اعتقاد برخی از افراد چاناکاله، که در دوران باستان به نامهای هللسپونتوس و داردانل معروف بود؛ یکی از شهرهای کشور ترکیه است که بیش از پنج هزار سال قدمت دارد و نزدیک به 3500 سال است که به عنوان یک شهرک مهم شناخته میشود.
شهر چَناققلعه
چاناکاله را باید یک مرکز مهم اسکان از زمان عصر برنز و همچنین یکی از دو منطقه دروازهای دانست که به لطف تنگه داردانل ارتباط بین آناتولی، اروپا و دریای مدیترانه و دریای سیاه را ایجاد میکند و از این حیث اهمیت استراتژیک بسیار زیادی دارد. در مطلب همه چیز درباره شهر چَناققلعه قصد داریم به معرفی این شهر بپردازیم و اطلاعات مهم مربوط به آن را در اختیارتان قرار دهیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید؛ با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
همانطور که ذکر شد شهر چَناققلعه از تاریخی بسیار غنی برخوردار است. این امر برتری اقتصادی، فرهنگی و نظامی را برای مردمان ساکن منطقه فراهم کرده و همچنین این موضوع منطقه را هدف خوبی برای مهاجرت و همچنین تهاجم در طول تاریخ حیاطش قرار داده است. افرادی زیادی در طول تاریخ برای مهاجرت یا غارت به این منطقه آمده بودند که هر دو مورد، چه مهاجرت و چه تهاجم و غارت، باعث به وجود آمدن تبادلات فرهنگی بسیاری در چَناققلعه شده است. به همین دلیل در حال حاضر فرهنگ این منطقه را باید بسیار متنوع دانست.
درباره وجه تسمیه شهر چَناققلعه نیز باید گفت که این نام برگرفته از هنر سفالگری است كه صنایع دستی رایج در منطقه به حساب میآید و توسعه زیادی هم پیدا کرده است. بر اساس این هنر نام این شهر را شهر چَناققلعه یا چاناکاله گذاشتهاند.
قدیمیترین مردمان ساکن این منطقه بومیان دوره چالوکیتیک بودهاند که از شهرکهای بشیک تپه و کوم تپه به این منطقه مهاجرت کردهاند. پس از آن به ترتیب تروها و آچاییها، ساکنین اطراف اژه و قبایل مختلف دیگر به این منطقه نقل مکان کردند. به دنبال نتایج تحقیقات باستانشناسی در حیصارلیک، 9 دوره اسکان ثبت شده و تمدنهای پشت سر هم تا دوره روم باستان در این منطقه قابل شمارش است. به عبارت سادهتر تا قبل از امپراطوری روم باستان این شهر برای 9 دوره حیاط داشته است. اما این منطقه به واسطه بنادر خود در دوره روم و بیزانس اهمیت زیادتری نسبت به قبل پیدا کرد.
در فاصله 30 کیلومتری چَناققلعه ، یعنی در نزدیکی روستای توفیکیه یک شهرک باستانی به نام ترویا قرار داشته است که در مسیر تجارت بین دو قاره بوده و در طول تاریخ با بلایای طبیعی و جنگهای بسیاری روبرو بوده است. شهر باستانی تروی (ترویا) سالها توسط لیدیان که در قرن هفتم قبل از میلاد به قدرت بزرگی در آناتولی غربی تبدیل شده بودند اداره می شد اما این منطقه در سال 2500 قبل از میلاد به دنبال یک زلزله بزرگ نابود شد.
تمایل عثمانی ها برای برقراری حاکمیت در مدیترانه منجر به این شد که آنها فتوحاتشان را از بالکان یانمداس تا گالیپولی و مناطق اطراف آن ادامه دهند. استقرار یک کارخانه کشتیسازی در گالیپولی باعث شد تا نفوذ عثمانیها در چَناققلعه بیشتر شود. با فروپاشی قراسیان در دوران امپراتوری عثمانی قسمت زیادی از قلمرو فعلی استان تصرف شد و فتح این منطقه به لطف بیزانس و کنترل تنگهها به دولت عثمانی رسید.
نبرد چَناققلعه یکی از مهمترین نبردها نه تنها در تاریخ ترکیه بلکه در تاریخ جهان است. اما اهمیت این جنگ در کجاست؟ تمایل به عبور از دردانل از طریق کشتیهای جنگی و رسیدن به استانبول برای مدت زیادی، آرزوی دولتهای حریص اروپایی بود که نمیتوانستند آن را محقق کنند. با شروع جنگ جهانی اول در سال 1914 متفقین فرصت تحقق این رویا را به دست آورند. نبرد چَناققلعه در جنگ جهانی اول که با هدف تصاحب تنگه دراردانل، تصرف استانبول و از بین بردن امپراتوری عثمانی و کمک به متحدین روسیه بین متفقین و ترکیه رقم خورد با حمله نیروی دریایی انگلستان به سرزمین عثمانی آغاز شد.
دولت عثمانی تمام قد در برابر حمله کشورهای غربی از خود دفاع کرد. درواقع این جنگی بود که ملت ترک را به عنوان یک ملت تمام عیار در دفاع کشورشان متحد کرد. هر متر مربع از این شهر ، یکی از جبهههای جنگ جهانی اول است که با پیروزیها و حماسه آفرینیهای مردم ترکیه از آن یاد میشود.
مطلبی که شاید برایتان جالب باشد درباره شهر چَناققلعه بدانید و دانستن آن سفرتان به چَناققلعه را جذابتر میکند؛ این است که با توجه به اعتقاد شماری از مردم ترکیه، داستان عشق لئاندر که در اسطورههای یونان، عاشق هرو کاهنه معبد آفرودیته بوده؛ در این منطقه اتفاق افتاده است. ماجرا از این قرار است که به دلیل کاهنه بودن هرو، این دو عاشق و معشوق اجازه ازدواج نداشتند و با توجه به این مسئله عشقشان را از دیگران پنهان کردند تا هیچکدامشان به دردسر نیافتند.
لئاندر هر شب شنا کنان خود را به هرو میرساند و هرو با روشن کردن چراغی راهنماییش میکرد. یک شب زمستانی چراغ خاموش شد و لئاندر غرق گشت، صبح روز بعد جسدش را در ساحل پیدا کردند. هرو نیز خود را از بالای برجی به پایین انداخت و جانش را از دست داد. و این بود پایان داستان این دو عاشق افسانهای شهر چَناققلعه.
در مطلب همه چیز درباره چَناققلعه، هر آنچه را که لازم بود درباره این شهر با پیشینه تاریخی پر و پیمانش بدانید بیان کردیم. ابتدا به معرفی آن پرداختیم و سپس درباره دیگر موضوعات مهم مربوط به این شهر ترکیه حرف زدیم. حالا و پس از خواندن این نوشته، آماده بازدید از چَناققلعه هستید. بنابراین اگر قصد سفر به کشور ترکیه را دارید؛ حتما زمانی را هم برای بازدید از چَناققلعه کنار بگذارید.
اگر نکته دیگری درباره شهر زیبا و تاریخی چَناققلعه وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا آنها نیز بتوانند از تجربیات شما استفاده کنند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.