شهر لالجین (لاله جین): راهنمای کامل پایتخت سفال

زمان مطالعه: 7 دقیقه

شهر لالجین پایتخت سفال جهان، یکی از قطب‌های گردشگری استان همدان و مرکز سفال و سرامیک در خاورمیانه همگی لقب‌هایی است که می‌توان به شهر لالجین همدان داد. لالجین در واقع یکی از شهرهای شمالی استان همدان است که براساس سرشماری سال 1385 حدود 15 هزار نفر جمعیت دارد و از توابع شهرستان بهار به شمار می‌رود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این شهر در میان مردم بومی بیشتر به نام‌های للین و یا لالون تلفظ می‌شود.


شهر لالجین

    وقتی وارد این شهر کوچک که در 17 کیلومتری شهر همدان قرار دارد، می‌شوید؛ مغازه‌های زیادی را می‌بینید که فروشنده انواع وسایل سفالی مانند مجسمه، ظروف سفالی و ... که در شهر خودشان تولید می‌شود، هستند. آنها توانسته‌اند خود را به عنوان قطب سفال به جهانیان معرفی کنند.

    اگر در حال خواندن مطلب شهر لالجین: راهنمای کامل پایتخت سفال هستید یقینا قصد سفر به لالجین را دارید و یا دوست دارید اطلاعات مفیدی درباره این شهر کوچک نام‌آور به دست آورید. پس آدرس را درست آمده‌اید زیرا در مطلب هر آنچه درباره لالجین باید بدانید، همانطور که از عنوان پیداست قصد داریم به بررسی جامع این شهر کوچک بپردازیم. اگر شما هم دوست دارید در این سفر کوچک به شهر سفال‌ها همراه ما باشید، تا انتهای این مطلب با ما در دکوول همراه باشید.

 

معرفی لاجین همدان

    لاجین یکی از شهرهای کوچک استان همدان است که باید آن را به عنوان یک جاذبه گردشگری معرفی کرد. درباره وجه تسمیه این شهر باید گفت، به نظر می‌رسد لاجین تغییر یافته واژه لاچین باشد که هم نام یک پرنده شکاری و هم نام یکی از قبایل ترک بوده است. به گفته می‌شود این قبیله در قدیم این محل را به عنوان محل سکونت خود برگزیده‌اند و نام لاجین از آن زمان به یادگار مانده است.

    برخی دیگر بر این باور هستند که کلمه لاجین از ترکیب لاله‌جین به وجود آمده است. جین به عنوان پسوند برای نام‌گذاری شماری از شهرها و روستاهای همدان استفاده شده است. لاجین هم از این قائده مستثنی نیست. نام لاجین که ساده شده لاله‌جین است نیز همین منطق را دنبال می‌کند و می‌توان آن را آبادی لاله نامگذاری کرد. مردم لالجین به زبان ترکی آذربایجانی، اما یکی از لهجه‌های خاص آن صحبت می‌کنند. این گویش از لحاظ تکلم کمی به ترکی شاهسونی و ترکی قشقایی نزدیک است.

    به نظر می‎‌رسد پیشینه سکونت و شهرنشینی در این منطقه به قبل از سده پنجم باز می‌گردد زیرا در لالجین سفال‌هایی مربوط به سده پنجم یافت شده که اکنون در موزه هگمتانه نگهداری می‌شود. شهر لالجین تابستان‌های معتدل و زمستان‌های نسبتا سردی دارد. بنابراین بهترین زمان سفر به این منطقه را می‌توان اواخر بهار و تابستان دانست. پیشینه شهر لالجین همدان نیز مانند بسیاری از شهرهای دیگر ایران پر از ویرانی و اتفاقات شوم است. یک بار در حمله مغول‌ها و بار دیگر در حمله افغان‌ها این شهر آسیب‌های فراوان دیده است.

    جالب است بدانید هنوز وقتی کلمه اوغان (افغان) و ازبک به گوشه برخی از سالخوردان این شهر می‌رسد، چیزهای بدی در ذهنشان تداعی می‌شود و این به دلیل روایت‌هایی از وحشیگری است که سینه به سینه به آنها رسیده است. جالب است بدانید براساس نوشته‌های حمدالله مستوفی، لالجین در قرن هشتم یکی از مهم‌ترین دهستان‌های همدان به شمار می‌رفته است. زیرا در میان تمام مناطق همدان که در تاریخ ایران یکی از مهم‌ترین استان‌ها بوده، تنها از لالجین و سه دهستان دیگر نامی به میان آمده است.

لالجین یکی از شهرهای تاریخی در استان همدان است که درباره آن در دکوول میتوانید بخوانید.

لاله جین یا لالجین کدام صحیح است؟

شهر "لالجین" که گاهی اوقات به اشتباه "لاله جین" نوشته و خوانده می‌شود، نام صحیح آن "لالجین" است و این شهر به ویژه به خاطر صنعت سفال و سرامیک‌سازی‌اش شهرت دارد. همچنین شایان ذکر اسن لاله‌جین نگارش و تلفظ در زبان فارسی نام این شهرستان بوده و نام دقیق و درست آن به بیان زبان ترکی آذری یعنی لَلین یا  لالون است. ساکنین لالجین نام شهرشان را «لَلین» تلفظ می‌کنند، اما مردم غیربومی به ویژه ساکنین بهار نام این شهرستان را از پیشینه تاریخی آن به صورت «لالون» بیان می‌کنند.

سفال لالجین همدان

    همانطور که ذکر شد لالجین مرکز سفال جهان است. در واقع در سال 1395 پرونده‌های لالجین و مشهد برای انتخاب پایتخت سفال ارسال شد. داوران شورا پس از بازدید، نتایج را به شورای جهانی صنایع دستی ارسال کردند. پس از بررسی‌های نهایی مشهد به عنوان پایتخت سنگ‌های قیمتی جهان و لالجین به عنوان پایتخت سفال جهان انتخاب شد. براساس داستانی که در میان برخی از اهالی شهر سینه به سینه منتقل شده است؛ زمانی که چنگیزخان مغول به ایران حمله کرد، هنگام گذر از لالجین برخی از اهالی شهر را برای آموزش سفال‌گری به چین فرستاد. آنها پس از اینکه این هنر را آموختند به دیار خود بازگشتند و آن را گسترش دادند.

    اگر چه صحت این روایت تایید نشده اما بر اساس آنچه برای همه مشخص است، مردم لالجین از قدیم دستی بر سفالگری داشتند و نه تنها هنوز هم این هنر را حفظ کرده‌اند، بلکه راه پیشرفت و گسترشش را نیز یافته‌اند. تا جایی که امروزه سفال لالجین در جهان حرف اول را می‌زند.

درباره جاذبه های گردشگری لالجین میتوانسد در دکوول بخوانید.

طبیعت لالجین

    اگر چه سفال لالجین بسیار شهرت دارند اما یقینا شما فقط به این شهر سفر نمی‌کنید که این سفال‌ها را ببینید. بنابراین آشنایی با برخی از جاذبه‌های گردشگری دیگر موجود در این شهر می‌تواند در تنظیم یک برنامه سفر جامع به شما کمک کند. در ادامه به معرفی برخی از جاذبه‌های گردشگری لالجین خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

 

مکان‌های گردشگری در لالجین

لالجین، شهری در استان همدان ایران،  به عنوان یکی از مراکز مهم سفالگری و سرامیک‌سازی در کشور شناخته می‌شود. این شهر علاوه بر شهرت خود در صنایع دستی، دارای جاذبه‌های گردشگری متنوعی است که تجربه‌ای فراموش‌نشدنی را برای بازدیدکنندگان فراهم می‌آورد. در ادامه به برخی از این جاذبه‌ها اشاره می‌کنیم:

کارگاه‌ها و بازارهای سفالگری

  • بازدید از کارگاه‌های سفالگری: لالجین مملو از کارگاه‌های سفالگری است که بازدیدکنندگان می‌توانند فرآیند تولید سفال و سرامیک را از نزدیک مشاهده کنند. هنرمندان محلی با استفاده از روش‌های سنتی و مدرن، آثاری زیبا و خاص خلق می‌کنند.
  • خرید از بازارهای سفال: بازارهای لالجین مکانی عالی برای خرید انواع محصولات سفالی از جمله ظروف، مجسمه‌ها و اقلام تزئینی هستند.

موزه سفال لالجین

  • موزه سفال لالجین مکانی است که طیف وسیعی از آثار سفالی و سرامیکی تاریخی و مدرن را به نمایش می‌گذارد. این موزه فرصتی برای آشنایی با تاریخ و فرهنگ سفالگری در منطقه فراهم می‌کند.

باغ گل‌های لالجین

  • باغ گل: این باغ، که یکی از جاذبه‌های نسبتا جدید لالجین است، فضایی زیبا با گل‌ها و گیاهان متنوع ارائه می‌دهد و مکانی مناسب برای پیاده‌روی و گذراندن اوقاتی آرام است.

معماری سنتی و فرهنگ محلی

  • بازدید از محله‌های قدیمی لالجین و مشاهده معماری سنتی، فرصتی برای آشنایی با فرهنگ و سبک زندگی مردم محلی است.

طبیعت‌گردی در اطراف لالجین

  • روستای دهنجرد: روستای دهنجرد که در دو کیلومتری شهر لالجین قرار دارد، یکی از جاذبه‌ های گردشگری این شهر به شمار می‌‌رود. قدمت این روستا به زمان حکومت قاجارها در ایران باز می‌گردد. جدا از طبیعت بکری که در این منطقه وجود دارد و خصوصا در فصل‌های بهار و تابستان بسیار مکان مناسبی برای گردش و پیک نیک به حساب می‌آید؛ به همت کشاورزان باغ‌های بسیار زیبایی در دهنجرد به وجود آمده که هم روستا را زیباتر کرده و هم  روی آب و هوا تاثیر مثبتی داشته است.
  • رودخانه یکه چای: یکی از منابع آب اصلی در شهر لالجین که از جاذبه‌های طبیعی این شهر نیز محسوب می‌شود یکه چای نام دارد. این رودخانه اصلی از کوه‌های بهادربیگ و همچنین خلیل کرد سرچشمه می‌گیرد. اطراف این رودخانه را درختانی همچون بید، سپیدار، تبریزی و صنوبر پوشانده‌اند. در واقع یکه چای بخشی از رودخانه سیمینه رود است که مردم بومی لالجین به ان قسمتی که از شهرشان می‌گذرد؛ یکه چای می‌گویند.
  • رودخانه قوری چای: یکی دیگر از جاهای گردشگری لالجین رودخانه قوری چای است. این رودخانه از ارتفاعات استان مرکزی و استان همدان سرچشمه می‌گیرد و در نهایت به دریاچه نمک می‌ریزد. بخشی از آب مورد نیاز لالجین از طریق قوری چای تامین می‌شود. رودخانه قوری چای 540 کیلومتر طول دارد و بخشی از آن از لالجین می‌گذرد.

    همچنین اطراف لالجین مناظر طبیعی زیبا و کوهستانی دارد که برای طبیعت‌گردی، پیاده‌روی و کوهنوردی بسیار مناسب است.

غذاهای محلی  

  • تجربه طعم غذاهای سنتی و محلی در رستوران‌ها و کافه‌های لالجین، از دیگر جذابیت‌های این شهر است.

    لالجین با داشتن ترکیبی از هنر، فرهنگ و طبیعت، مقصدی جذاب برای دوستداران هنرهای دستی و طبیعت‌گردان است. این شهر نه تنها به خاطر سفال‌های خود بلکه به دلیل فضای فرهنگی و طبیعی منحصربه‌فردش ارزش بازدید دارد.

درباره جاذبه های گردشگری همدان و بهترین زمان بازدید از این شهر لالجین با این مقاله از دکوول همراه باشید.

بهترین زمان سفر به لالجین

    بهترین زمان برای سفر به لالجین در استان همدان، ایران، بستگی به ترجیحات شخصی شما در مورد آب و هوا و نوع تجربیاتی دارد که می‌خواهید کسب کنید. با این حال، به طور کلی، برخی فصول برای بازدید از لالجین مناسب‌تر هستند:

بهار

  • بهار یکی از بهترین زمان‌ها برای بازدید از لالجین است. در این زمان آب و هوا معتدل و دلپذیر است و طبیعت اطراف شهر زنده و سرسبز می‌شود.
  • این فصل برای بازدید از کارگاه‌های سفالگری و لذت بردن از زیبایی‌های طبیعی اطراف شهر ایده‌آل است.

تابستان

  • تابستان‌ها در لالجین گرم و خشک هستند. این فصل ممکن است برای فعالیت‌های فضای باز کمی دشوار باشد، اما برای کسانی که مایل به تجربه فعالیت‌های داخلی مانند بازدید از کارگاه‌ها و موزه‌های سفال هستند، مناسب است.

پاییز

  • پاییز، به خصوص اوایل فصل، زمان خوبی برای بازدید از لالجین است. آب و هوا خنک‌تر و دلپذیر است و رنگ‌آمیزی پاییزی طبیعت جلوه‌ای خاص به اطراف شهر می‌بخشد.

زمستان

  • زمستان‌ها ممکن است برای برخی بازدیدکنندگان سرد باشند، اما اگر به دنبال تجربه‌ای آرام و دور از ازدحام گردشگری هستید، ممکن است زمان مناسبی باشد.

    به طور خلاصه، بهار و پاییز بهترین زمان‌ها برای بازدید از لالجین هستند، به خصوص اگر به دنبال تجربه آب و هوای معتدل و لذت بردن از طبیعت و فعالیت‌های فرهنگی هستید.

کلام آخر

    در مطلب شهر لالجین: راهنمای کامل پایتخت سفال بدانید، اطلاعاتی درباره این شهر به دست آوردیم که هنگام سفر به این منطقه حتما برایمان مفید خواهد بود. وقتی وارد شهر لالجین می‌شوید انگار وارد دنیای سفال‌ها شده‌اید. سفال‌هایی که آنقدر با کیفیت بوده‌اند تا نام و آوازه جهانی بگیرند. اصلا یکی از اصلی‌ترین جاذبه‌های این شهر مغازه‌هایی است که مجسمه‌ها و ظرف‌های سفالی می‌فروشند و کارگاه‌های که ثبت ملی شده‌اند و کار سفال‌سازی را پیش چشمانتان انجام می‌دهند. پس اگر به دنبال تهیه سوغات و یادگار از این شهر زیبا هستید حتما از این سفال‌ها خرید کنید. با این کار هم از تولید بومی و هنر دست مردم لالجین حمایت کردید هم یک اثر هنری و پر ارزش خواهید داشت.

    اگر بخواهید از شهر همدان به لالجین سفر کنید باید از میدان امام خمینی این شهر، 25 کیلومتر را طی نمایید تا به پایتخت سفال برسید. می‌توانید با یک برنامه‌ریزی یک روزه تمام این شهر را بگردید. پس اگر همدان را برای سفر انتخاب کردید، حتما یک روز از سفرتان را برای بازدید از لالجین کنار بگذارید. اگر در این مقاله نکته‌ای درباره لالجین وجود دارد که بدان اشاره نشده است، حتما با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.




امتیاز دهی ( میانگین امتیازات: 4 )


شبکه های اجتماعی




دسته بندی ها