تاکنون نام شهر باستانی سمیره را شنیدهاید؟ سمیره یک شهر باستانی در استان ایلام است که قدمتش به زمان حکومت ساسانیان در ایران باز میگردد. به این شهر باستانی ماداکتو نیز میگویند. شهر باستانی سمیره در حاشیه شرقی شهرستان دره شهر و در کنار رودخانه سراب قرار گرفته است. در واقع سمیره شهر باستانی دره شهر بوده که به مرور زمان ساکنان آن به دره شهر منتقل شدهاند.
شهر باستانی سمیره (ماداکتو)
شهر باستانی پایتخت مهرگان کدک بوده و پایتخت تابستانی به حساب میآمده است. به همین دلیل این شهر در دوران ساسانیان بسیار مورد توجه این حکام بوده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این شهر باستانی جزو اولین جاذبههایی بود که در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. این جاذبه گردشگری در 24 شهریور 1310 در فهرست آثار ملی ثبت شد.
در مطلب راهنمای شهر باستانی سمیره قصد داریم همه چیز را درباره این جاذبه گردشگری بررسی نماییم. ابتدا به معرفی این شهر باستانی خواهیم پرداخت، سپس کمی تاریخچه آن را بررسی میکنیم و در نهایت درباره دیگر موارد مربوط به آن حرف خواهید زد. اگر شما هم قصد بازدید از این جاذبه گردشگری را دارید و یا دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره آن به دست آورید با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
تمدن دره شهر که یکی از مناطق کوهپایهای استان ایلام به حساب میآید را متعلق به دوره مس سنگی میدانند. در طول این تاریخ جنگها، صلحها، ویرانیها و آبادانیهای فراوانی برای این شهر پیش آمده است. در دره شهر آنقدر قلعه تاریخی وجود دارد که لقب شهر قلعههای ایران را بدان دادهاند. دره شهر را باید قدیمیترین شهر تمدن عیلامی دانست که ابتدا در محل شهر باستانی ماداکتو یا همان سمیره قرار داشته و بعدها به محل کنونیاش انتقال یافته است. در واقع ترتیب نامها از قدیم به جدید بدین صورت است ماداکتو، سمیره، دره شهر.
این منطقه در طول تاریخ خود بارها تا مرز ویرانی پیش رفته و دوباره آبادانی خود را به دست آورده است. برای مثال یک بار در زمان هخامنشیان ویران شده و بار دیگر شکوه و عظمت خود را در زمان حکومت ساسانیان به دست آورده است. به نظر میرسد این شهر را حدود 1400 سال قبل از اولین حکومت اسلامی در ایران ساختهاند. شهر باستانی سمیره حدود 200 هکتار مساحت دارد و شنیدهها حاکی از آن است که این شهر هنگام آبادانی خود حدود 5 هزار خانه، شامل خانه اربابی، خانههای مسکونی، خانههای حاشیهای، مساجد و ... داشته است. همچنین بقایایی از برجهای نگهبانی، سیستم آبکشی، سیستم فاضلاب و ... نیز در این شهر باستانی پیدا شده است.
گچبریهای به جا مانده از این شهر باستانی در نوع خود منحصر به فرد هستند. همچنین سکهها و آثاری از دوره ساسانیان در سمیره پیدا شده است. یاغوت حموی، تاریخ نویس و جغرافیدان قرن هفتم درباره شهر سمیره نوشته است: "شهری است در نواحی جبل به سوی خوزستان و آن را مهرجانقذق خوانند و آن آبادان و دارای میوهها و آب است." این مساله نشان از اهمیت سمیره در دوره آبادانیش دارد.
به نظر میرسد شهر باستانی سمیره در جریان یک زلزله مهیب در سال ۳۲۵ هجری ویران و سپس خالی از سکنه شده است. اگرچه این شهر از نظر موقعیت جغرافیایی و حاصلخیزی شرایط خوبی برای زندگی داشته اما مردم دیگر به آن بازنگشتهاند و در حال حاضر از این تمدن تنها میتوان به عنوان یک جاذبه گردشگری یاد کرد.
سمیره یکی از مناطق باستانی استان ایلام است که تمدنی مربوط به دوره ساسانیان و یا حتی قبل از آن دارد. به نظر میرسد حدود 1400 سال قبل از شروع اولین حکومت اسلامی در ایران این شهر ساخته شده و اوایل حکومت اسلامی در اثر یک زلزله ویران شده است. البته سمیره ویرانیهای زیادی به خود دیده اما به نظر میرسد برخلاف دفعات پیش، پس از زلزله دیگر رنگ آبادانی را به خود نمیبیند و مردمش دیگر برای سکونت به آن باز نمیگردند.
اولین باستانشناسی که از سمیره بازدید کرد، هنری راولینسون نام داشت. او در سال 1836 پژوهشی در این منطقه را آغار کرد. این باستان شناس قدمت این منطقه را به زمان ساسانیان نسبت داد. چند سال بعد، یعنی در سال 1891 پژوهشگر دیگری به نام ژان دمورگان در پژوهشی دیگر عنوان کرد سمیره همان شهر باستانی ماداکتو است. در واقع باستانشناسان این شهر را بزرگترین زمین تاریخی غرب میدانند و پروژهشهای انجام شده و کشفیات نشان از اهمیت این منطقه در زمان سامانیان دارد. در آخرین کاوشها بیست هکتار از این شهر کشف شده که شاهنشین اشکانی و ساسانی تا ابتدای دوره اسلامی در آن قرار دارد. به نظر میرسد در زمان ساسانیان سمیره پایتخت تابستانی بوده است.
شهر باستانی سمیره در نزدیکی دره شهر قرار گرفته است و دره شهر را هم باید شهر جاذبه های گردشگری دانست. اگر برای بازدید از سمیره گذرتان به دره شهر افتاد حتما از جاذبه های گردشگری دیگر این شهرتان که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد، دیدن فرمایید.
این پل یکی از مشهورترین و حیرت انگیزترین پلهای کشور است که دره شهر را به استان لرستان متصل میکند و روی رودخانه سیمره قرار دارد. این پل از پنج چشمه تاریخی تشکیل شده که درحال حاضر تنها یکی از این چشمهها باقی مانده است. قدمت پل گاومیشیان را مربوط به دوره حکومت ساسانیان در ایران میدانند. این پل در تاریخ سوم اسفند 1377 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
یکی دیگر از جاذبه های گردشگری که هنگام بازدید از شهر باستانی سمیره میتوانید از آن هم بازدید کنید، آتشکده چهار طاقی نام دارد. این آتشکده در روستای سرخ آباد قرار گرفته و به تنوره سرخ گهی مشهور است. براساس مصالح و سبک معماری این آتشکده قدمت آن را حدود 1400 سال تخمین زدهاند.
جاذبه گردشگری دیگری که هنگام بازدید از شهر باستانی سمیره نباید دیدن آن را از دست داد، تنگه بهرام چوبین است. این تنگه در کبیر کوه قرار دارد و علت نامگذاریش این است که اقامتگاه ییلاقی بهرام چوبیه، یکی از سرداران معروف ساسانی بوده است. هنوز بقایایی از بناهای قلوه سنگی با معماری مخصوص دوره ساسانی در این تنگه وجود دارد. همچنین یک قلعه در این تنگه قرار دارد که برای بازدید از آن باید مسیر دشواری را طی کرد.
از دیگر جاذبه های گردشگری موجود در نزدیکی شهر باستانی سمیره میتوان از آبشار هفت آسیاب، موزه باستانشناسی دره شهر، سراب دره شهر و ... اشاره کرد.
در مطلب راهنمای سفر به شهر باستانی سمیره اطلاعات زیادی از این جاذبه گردشگری که روزگاری برای خود شهر بزرگی بوده است، به دست آوردیم. کمی درباره تاریخچه و دیگر اطلاعات مربوط به آن حرف زدیم و حالا آماده بازدید از این جاذبه تاریخی هستیم.
به دلیل آب و هوای معتدل دره شهر همه سال میتوان برای بازدید از شهر باستانی سمیره راهی جاده شد اما، بهترین زمان را باید بهار و تابستان دانست زیرا هم آب و هوا معتدلتر است و هم طبیعتی رویایی منطقه را جذابتر کرده. برای رسیدن به دره شهر و بازدید از شهر باستانی سمیره میتوانید به راحتی هم از ایلام و هم از پل دختر در استان لرستان خود را به این دره شهر برسانید و از آنجا راهی این جاذبه تاریخی شوید.
در اطراف این جاذبه گردشگری هم میتوانید محل مناسبی برای اقامت و هم رستوران و کافه برای استراحت و غذا خوردن پیدا کنید همچنین اگر تصمیم به کمپ در این منطقه داشتید، سراب دره مکان مناسبی برای این کار است. اگر نکته دیگری درباره شهر باستانی سمیره وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده نمایید.