همدان استانی است که اگر خوب آن را زیر و رو کنید داستانهای زیادی از تاریخ ایران کهن پیش چشمتان باز خواهد شد. داستانهایی که ریشه در واقعیت زندگی اجدادمان دارند. همین امر است که بازدید از جاذبههای تاریخی استان همدان را جذابتر میکند. در مطلب بازدید از مجموعه تاریخی گنجنامه و سفر در تاریخ قصد داریم سفری به یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری همدان داشته باشیم و کمی با هم درباره آن حرف بزنیم.
مجموعه گنجنامه در واقع نام یک دهکده توریستی در شهر همدان است که علاوه بر اهمیت تاریخی، امکانات تفریحی فراوانی نیز دارد. سالانه گردشگران زیادی از داخل و خارج ایران برای بازدید از این جاذبه گردشگری به همدان سفر میکنند. در واقع گنجنامه را باید یک دهکده فرهنگی، ورزشی، توریستی دانست که در سال 1379 به شکل کنونی در آمده است. در این دهکده جاذبههای فراوانی وجود دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
اما قبل از آنکه سراغ معرفی جاذبهها برویم ابتدا به معرفی مجموعه خواهیم پرداخت و کمی درباره تاریخچه آن حرف خواهیم زد. سپس وقت معرفی جاذبههای موجود در این دهکده فرا میرسد و در نهایت نیز درباره بهترین زمان سفر و راه دسترسی به مجموعه گنجنامه حرف خواهیم زد. اگر قصد بازدید از این مجموعه را دارید و یا دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره آن به دست آورید؛ این مطلب مخصوص شما است. بنابراین تا انتهای آن با وب سایت دکوول همراه باشید.
دهکده فرهنگی، ورزشی، توریستی گنجنامه در پنج کیلومتری شهر همدان قرار دارد. این مجموعه ترکیبی از جاذبههای تاریخی و امکانات تفریحی است بنابراین، هم میتواند برای علاقمندان به تاریخ و سفرهای تاریخی جذاب باشد و هم برای کسانی که تفریح را در سفر به هر چیز دیگر ترجیح میدهد، گزینه مناسبی برای بازدید است. دهکده گنجنامه از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و سازمان تربیت بدنی پروانهها و مجوزهای لازم را کسب کرده است. این مجموعه را باید دارای 18 هزار متر زیر بنا دانست.
جالب است بدانید گنجنامه به عنوان یکی از قویترین قطبهای گردشگری نه تنها در ایران بلکه در خاورمیانه، عضوی از سازمان جهانی گردشگری UNWTO نیز هست. این دهکده حدود پنج هزار نفر ظرفیت دارد و میتواند تمام امکانات لازم برای این پنج هزار نفر را نیز تامین کند. جدا از امکانات رفاهی مانند محل اقامتی، کافی شاپ، پارکینگ، رستوران و ... امکانات تفریحی همچون پینت بال، سکوی پرش بانجی جامپینگ، پیست ترال، دیواره سنگ نوردی، پیست سورتمه سواری، تله کابین، تیرول، غار آکواریوم و ... در مجموعه گنجنامه وجود دارد و بازدیدکنندگان میتوانند از این امکانات استفاده نمایند.
دهکده توریستی گنجنامه در دل کوهستان الوند قرار دارد. بخش تاریخی آن که همان کتیبههای گنجنامه هستند که بر صخرههای الوند حکاکی شده، مربوط به دوره حکومت داریوش و خشایارشای هخامنشی است. این کتیبهها سه ستون بیست سطری هستند که به زبانهای پارسی باستان، ایلامی و بابلی نو نوشته شدهاند.معنای گنجنامه در زبان پارسی به معنای داستان و حکایت است اما دو روایت درباره وجه تسمیه این مجموعه وجود دارد. اولی آنکه واژه گنج را از این جهت بر روی این منطقه گذاشتهاند که قدیمیان تصور میکردند در دل این سنگنوشتهها راز و رمزی مربوط به گنج نهفته است. براساس روایت دوم گنج در ابتدای امر جنگ بوده که به مرور زمان در زبان عامیانه به گنج تبدیل شده است.
به نظر میرسد در زمان هخامنشیان این مسیر یکی از راههای اصلی بوده و به همین جهت پادشاهان هخامنشی کتیبهها را در اینجا قرار دادهاند که افراد بیشتری آنها را ببینند. یکی دیگر از دلایل قرارگیری کتیبهها در کوه الوند، مقدس انگاشته شدن این مسیر در باور هخامنشیان بوده است. جالب است بدانید یکی از این کتیبهها مربوط به داریوش بزرگ و کتیبه دیگر مربوط به خشایارشا است.
همانطور که در بالا ذکر شد، در مجموعه گنجنامه، جاذبههای گردشگری فراوانی وجود دارد. برخی از این جاذبهها تفریحی و برخی دیگر تاریخی هستند. در ادامه به برخی از مهمترین جاذبه های گردشگری در مجموعه گنجنامه اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
اصلیترین جاذبه تاریخی موجود در این مجموعه فرهنگی، تفریحی همین کتیبههای سنگی هستند که در بالا هم دربارهشان حرف زدیم. این سنگ نوشتهها قدمتی طولانی دارد و در طول این تاریخ نامهای متنوعی نیز برای آنها انتخاب کردهاند. از میان این نامها میتوان به نبشت خدایان، دادمهان یا دادبهان، تنبابر، کتیبههای الوند، جنگنامه و گنجنامه اشاره کرد. سنگ نبشتههای گنجنامه روی یکی از صخرههای کوه الوند حک شدهاند و درحال حاضر در مجموعه گنجنامه قرار دارند.
یکی دیگر از جاذبههایی که در بازدید از این منطقه دیدن آن خالی از لطف نیست، غار آکواریوم نام دارد. پروژه ساخت این غار در سال 1390 توسط مهندسین داخلی و خارجی آغاز شد و برای ساخت آن از غار علیصدر الهام گرفته شده است. جالب است بدانید این غار بیش از هزار متر مربع وسعت دارد و حدود 21 آکواریوم آب شور و شیرین در آن قرار گرفته است. از میان آبزیانی که در این آکواریومها نگهداری میشوند میتوان به انواع ماهیان، ستاره دریایی، سفره ماهی و ... اشاره کرد. در طبقه دوم غار اکواریوم نیز مجموعهای از نمونههای کمیاب زیست محیطی و خزندگان کمیاب نگهداری میشوند.
یکی دیگر از جاذبههای تفریحی مجموعه گنجنامه که توجه بخش زیادی از گردشگران را به خود جلب کرده، تله کابین است. اگر دوست دارید بر فراز ارتفاعات الوند، عروس کوههای ایران قرار بگیرید و از منظره بینظیری که زیر پایتان قرار دارد لذت ببرید، این تفریح انتخاب مناسبی برایتان خواهد بود. طول خط رفت و برگشت این تله کابین 3400 متر است و بین 1900 تا 2800 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. ساخت این تله کابین را مهندسان آلمانی در سال 1387 به پایان رساندند. بازدید از دشت میشان در این منطقه خالی از لطف نیست.
آبشار گنجنامه در نزدیکی مجموعه قرار دارد و شما میتوانید در طول بازدید از مجموعه سری هم به آن بزنید. این آبشار 12 متر ارتفاع دارد و در دل کوههای الوند قرار گرفته است. طبیعی زیبا و دیدنی اطراف این آبشار دائمی را فراگرفته. اگر چه بهترین زمان بازدید از این آبشار به دلیل طبیعت اطرافش بهار و تابستان به حساب میآید اما در زمستان هم منظره اطراف خالی از لطف نیست. قندیلهای با شکوهی که در این فصل اطراف آبشار را فرا میگیرند؛ بسیار دیدنی هستند. جالب است بدانید آبشار گنجنامه بیست و یکمین اثر ثبت شده طبیعی ملی به حساب میآید که در سال 1387 توسط سازمان میراث فرهنگی به ثبت رسیده است.
برای رسیدن به مجموعه فرهنگی، تفریحی، ورزشی گنجنامه همدان ابتدا باید به شهر همدان سفر کنید. این مجموعه در فاصله پنج کیلومتری این شهر در انتهای دره عباس آباد قرار دارد. شما برای رسیدن به این مجموعه پا به جاده گنجنامه همدان میگذارید. منتظر بازدید از یکی از زیباترین جادههای این استان باشید زیرا کوههای الوند منظره فوقالعادهای را به این جاده هدیه دادهاند.
در مطلب بازدید از مجموعه گنجنامه اطلاعات بسیار مفیدی درباره این مجموعه به دست آوردیم. آنچه از این مطلب به دست میآید این است که گنجنامه یکی از مهمترین مجموعههای تفریحی ایران و خاورمیانه است و میتواند کمک شایانی به صنعت گردشگری باشد. البته اضافه کردن امکانات تفریحی به این مجموعه کمی طبیعت آن را از بکری در آورده است. با این حال اگر گذرتان به گنجنامه خورد سعی کنید ابتدا از طبیعتش و سپس از گنجینه بزرگ تاریخی که در دل آن قرار دارد، مراقبت کنید تا آیندگان نیز بتوانند آن را از نزدیک ببینند.
در طول سفر به همدان از جاذبه های گردشگری دیگر این استان مانند روستای ورکانه، غارهای همدان، لالجین و ... نیز دیدن نمایید. همچنین خودتان را یک یا چند وعده مهمان غذاهای محلی این استان کنید. تنها در این صورت است که لذت سفر به استان همدان چندین برابر میشود. اگر نکتهای درباره مجموعه گنجنامه وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.