قله شیرباد بلندترین قله استان خراسان رضوی است که با 3339 متر ارتفاع در لیست پروژه سیمرغ (31 قله بلند از 31 استان) قرار دارد. این قله را که در رشته کوه بینالود قرار گرفته است، با عنوان بام ایران نیز میشناسند. قله شیرباد که در بخش گلمکان دولت آباد قرار دارد در بیشتر طول سال، بادهای بسیار تند و سردی را تحمل میکند و اصلا به دلیل همین وزرش باد است که نام شیرباد را روی این قله گذاشتهاند.
قله شیرباد از شمال به دره نهل زرشک و دره دولتآباد میرسد و از جنوب هم به روستای بوژان که نزدیک به شهر نیشابور است، ختم میشود. اطراف این کوهستان را درههای سرسبز فرا گرفته و به همین دلیل هم چشمانداز بسیار زیبایی را در این منطقه خواهید دید. همچنین در این روستا یک پیست اسکی به نام پیست اسکی شیرزاد در 18 کیلومتری دولت آباد ساخته شده است که سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود جذب میکند.
در مطلب قله شیرباد قصد داریم سیر تا پیاز را درباره این قله بررسی کنیم. ابتدا به معرفی آن خواهیم پرداخت. سپس درباره مسیرهای صعود و دیگر اطلاعات مهم مربوط به این قله حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید و یا در حال برنامهریزی برای صعود به قله شیرباد هستید و میخواهید قبل از این صعود اطلاعات لازم را کسب کنید؛ با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
نام قله |
شیرباد |
ارتفاع |
3339 متر |
موقعیت |
خراسان رضوی، شاندی، روستای زُشک، روستای حیطه علیا |
ناحیه |
کوهستانی |
قله شیرباد را باید مهمترین قله در رشته کوه بینالود و همچنین بلندترین نقطه در سه استان خراسان رضوی، خراسان شمالی و خراسان جنوبی دانست. این کوهستان به بام خراسان نیز شهرت دارد. اطراف کوهستان را درههای سرسبز فرا گرفته است. همچنین نزدیکی این قله به شهر نیشابور و پیست اسکی شیرباد باعث شده که جدا از کوهنوردان، گردشگران بسیاری نیز در طول سال از این قله بازدید کنند و راهی فتح آن شوند.
همانطور که ذکر شد شیرباد در رشته کوه بینالود قرار دارد. این رشته کوه مانند یک دیوار بلند شهرهای مشهد و نیشابور را از هم جدا میکند. موقعیت جغرافیایی منطقه به گونهای است که باعث جا به جایی تودههای هوا شده است. نتیجه این امر بادهای شدید و سردی است که در در همه روزهای سال در این قله میوزد. همانطور که در بالا هم ذکر شد، وجه تسمیه این قله را هم باید در همین مساله جستجو کرد.
این منطقه از نظر پوشش گیاهی و جانوری بسیار غنی محسوب میشود. رایجترین گیاهی که در شیرباد میروید ریواس است. از میان حیواناتی که این کوهستان را به عنوان زیستگاه خود انتخاب کردهاند نیز باید به مواردی همچون قوچ، روباه، پلنگ، روباه، عقاب، میش، پلنگ، شغال، گرگ و ... اشاره کرد. در مسیر صعود به قله شیرباد چشمه و جوی آب وجود دارد بنابراین، در صورتی که آب آشامیدنیتان تمام شد میتوان آب مورد نیاز خود را از این چشمه تامین کنید. البته این مساله بستگی دارد که از کدام مسیر میخواهید به قله صعود کنید. همچنین در این کوهستان جانپناه وجود دارد که میتوانید در آن استراحت نمایید.
اگر مجبور شدید شب را در این کوه بمانید، بهتر است در این جانپناه اقامت کنید تا خطری شما را تهدید ننماید. از آنجایی که در همه ایام سال شاهد وزش بادهای شدید در این منطقه هستیم فرقی ندارد که چه زمانی را برای صعود به قله انتخاب میکنید. بهتر است برای صعود با یک تیم حرفهای کوهنوردی همراه شوید و یا از یک لیدر محلی کمک بگیرید. در ادامه مسیرهای صعود به قله شیرباد خراسان رضوی را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
برای صعود به قله شیرباد هم مانند هر قله دیگری مسیرهای متعددی وجود دارد که برخی از این مسیرها متداولتر و رایجتر هستند و بیشتر کوهنوردان ترجیح میدهند از این مسیرها استفاده نمایند. برخی از این مسیرها هم کمتر شناخته شدهاند و بیشتر توسط محلیها استفاده میشوند. در ادامه برخی از مسیرهای صعود به قله شیرباد را به شما معرفی خواهیم کرد.
در این مسیر ابتدا باید از شهر مشهد خود را به شاندیز برسانید. سپس باید به روستای زشک بروید و از آنجا راهی استخر پرورش ماهی که در انتهای مسیر قرار دارد، شوید. اینجا ابتدای مسیر کوهنوردی است. باید نزدیک به سه کیلومتر را طی کنید تا به جانپناه در ارتفاع 3060 متری برسید. پس از اینکه پناهگاه را رد کردید، باید حدود پنج کیلومتر را طی نمایید تا به قله برسید. از پناهگاه به بعد بادهای معروف شدتش بیشتر میشود. بنابراین بهتر است یک بادگیر همراه با خود داشته باشید تا در این موقعیت آن را بپوشید.
در این مسیر باید ابتدا خود را به مشهد و سپس به دولت آباد برسانید. از مشهد تا دولت آباد حدود 20 کیلومتر راه است. پیست اسکی معروف شیرباد نیز در همین منطقه قرار دارد. بنابراین معمولا کسانی که میخواهند به این پیست بروند، این مسیر را انتخاب میکنند.
روستای بوژان که در 10 کیلومتری شهر زیبای نیشابور قرار دارد، یکی دیگر از مسیرهای رسیدن به قله شیرباد است. این مسیر که در گرده سمت راست قله قرار دارد؛ از مسجد روستای بوژان آغاز میشود.
مسیر چهارمی که میتواند شما را به قله شیرباد برساند، مسیر دره نهل است. این مسیر شیب ملایمتری نسبت به سایر مسیرها دارد و راهش تا رسیدن به پناهگاه آسانتر است. در طول مسیر از چشمه نهل گذر خواهید کرد و میتوانید آب آشامیدنی مورد نیازتان را از این چشمه تامین کنید. به طور کلی اکثر مسیرهای صعود به این قله دارای درجه سختی بالا و درگیری فنی نیستند. از نظر سختی مسیر این قله را میتوان با دارآباد و یا قله الوند مقایسه کرد. با این حال بهتر است همراه با یک تیم حرفهای کوهنوردی و یا یک لیدر محلی برای صعود به قله شیرباد اقدام کنید.
در مطب قله شیرباد هر آنچه را که لازم بود درباره این بلندترین قله خراسان بدانید، بیان کردیم. ابتدا به معرفی آن پردازیم و پس از آن مسیرهای صعود به آن را بررسی کردیم. حالا اگر بخواهید برای صعود به این قله آماده شوید، اطلاعات کافی را در دست دارید و میتوانید به راحتی برنامهریزی نمایید. توجه کنید که قله شیرباد یک جاذبه طبیعی است، بنابراین اگر برای صعود به آن اقدام کردید، به هیچ عنوان به طبیعت زیبایش آسیبی وارد نکنید. بهتر است یک کیسه زباله همراه با خود داشته باشید و در طول کوهپیمایی زبالههایتان را به جای رهایی در دامان طبیعت درون این کیسه ریخته و با خود برگردانید تا آسیبی به طبیعت وارد نشود.
اگر نکته دیگری درباره قله شیرباد وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد و یا اگر تجربه صعود به این قله را دارید؛ حتما تجربه خود را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران نیز بتوانند استفاده کنند. امید است این مطلب براستان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده نمایید.