قله شاهانکوه واقع در استان اصفهان با ارتفاع 4040 متر مرتفعترین قله استان اصفهان به شمار میرود بنابراین قله شاهان کوه در لیست پروژه سیمرغ (31 قله بلند 31 استان) از استان اصفهان به ثبت رسیده است پس در مسیر اتمام پروژه سیمرغ حتما باید سری هم به قله شاهان کوه بزنید.
قله شاهان کوه را میتوان از نظر مرزبندی جفرافیایی زیر مجموعه فریدونشهر دانست و این قله زیبا در فاصله 75 کیلومتری از آن قرار گرفته است (البته فاصله زمینی لحاظ شده است و فاصله هوایی کمتر از این مقدار میباشد).
در این مقاله قصد داریم به جنبههای مختلفی از این کوه از جمله مسیرهای صعود، بهترین فصل صعود به قله شاهان کوه و مواردی از این دست بپردازیم پس دعوت میکنیم این مقاله از دکوول رو تا آخر مطالعه بفرمایید و ما رو از نظرات خودتون بی بهره نذارید.
قله شاهان کوه کاملا بدیهی است که بخشی از رشته کوه زاگرس به شمار میرود و بخشی از این کوهستان زیباست. قلهای که به گفته خیلی از کوهنوردان و کوهشناسان در راستای محور مرکزی رشته کوه زاگرس قرار گرفته است. این قله در نزدیکی مرز سه استان اصفهان، لرستان و چهار محال بختیاری قرار گرفته است و روستای بسیار معروف سر آقا سید نیز فاصله زیادی با آن ندارد.
قلهای که خطالراسی 43 کیلومتری داراست و قلل بسیار زیادی را شامل میشود که از آن جمله میتوان به قللی مانند گل آزوم، کوه دره میله گان، کوه جوجار و شاهانکوه اشاره کرد که به ترتیب از شمال غربی به جنوب شرقی قرار گرفتهاند (مرجع: نقشههای توپوگرافی ارتش).
نام قله |
شاهان کوه |
ارتفاع قله شاهان کوه |
4040 متر |
ارتفاع سرداب بالا (آخرین روستا) | 2450 متر |
مختصات قله | N32 48.176 E49 58.968 |
ویژگی |
کوهستانی و عضو پروژه سیمرغ |
موقعیت جغرافیایی |
استان اصفهان، 75 کیلومتر ی جنوب فریدون شهر |
قله شاهانکوه که در مرکز رشته کوه زاگرس قرار دارد، از شمال به ارتفاعات 3945 و 3832 متری بدون نام و از سمت جنوب نیز پس از پنج قله بالای 3600 متر بدون نام دیگر به قله 3875 متری کوه دُری متصل میشود. روستاهای شاهان و زمستان در غرب خطالرأس و سرداب پایین در شرق این قله قرار دارند و اگر تصمیم داشتید شب را نزدیک به قله بمانید میتوانید خانهای در یکی از این روستاها اجاره کنید.
از میان مهمترین رودخانههایی که در این منطقه قرار دارد میتوان به خدنگستان، آب طُرزه، آب سه پستان و آب سرداب اشاره کرد. همچنین چشمهای به نام لنگان در شمال این رشتهکوه قرار دارد. قله شاهان کوه با ارتفاع ۴۰۴۰ متر به عنوان بلندترین قله استان اصفهان همچون نگینی در این منطقه زیبا میدرخشد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید شاهان کوه در بیشتر ماهها و فصول سال پوشیده از برف است.
منطقه سرداب و بزاب در دامنه شاهان کوه، متعلق به ایل بهداروند ، هفت لنگ بختیاری بوده و طوایف علاءالدینوند و منجزی از ایل بهداروند شاخه هفت لنگ بختیاری در این منطقه سکونت دارند. چشمه بابااحمد در روستای سرداب بالا در دامنه شمالی رشته کوه شاهان کوه واقع شده است. این تفرجگاه زیبا دارای یک چشمه و کمپ گردشگری با سکوهای نشیمن و سرویسهای بهداشتی است.
این روستای ییلاقی زیبا در دامنه شمالی قله ۴۰۴۰ متری شاهان کوه قرار داشته و در فصلهای بهار و تابستان با داشتن یخچالهای برفی عظیم و لالههای واژگون بسیار زیبا و چشمه سارهای فراوان، طبیعت زیبا و دلانگیز و آب و هوای مطبوعی را برای ساکنان و کوهنوردان و گردشگران منطقه تداعی میکند. بنابراین اگر قصد صعود به شاهان کوه را دارید، حتما زمانی هم برای بازدید از این جاذبه های گردشگری کنار بگذارید.
قله شاهانکوه نیز مانند دیگر قلههای موجود در جهان مسیرهای صعود متعددی دارد که برخی از آنها از شهرت بیشتری نسبت به سایرین برخوردارند و به عبارت ساده معمولتر به شمار میروند. در ادامه به رایجترین مسیرهای صعود به قله شاهان کوه اشاره خواهیم کرد. به شکل کلی مسیرهای صعود به قله شاهان کوه در جبهه شرقی این کوه قرار دارند و معمولترین مسیر صعود نیز همان جبهه شرقی است که از فریدونشهر باید به سمت روستای سرداب پایین و سپس سرداب بالا حرکت کنید و در نهایت خود را به پای صعود برسانید و به سمت تنگ عرب حرکت کنید.
دو مسیر دیگر برای صعود نیز وجود دارد که از میان میتوان به مسیر غربی و همچنین مسیر شمال شرقی اشاره کرد. مسیر عربی از روستای شاهان شروع میشود و از جببه غربی شما را به سمت قله میرساند و مسیر شمالی شرقی نیز مجدد از روستای سرداب بالا باید عبور کنید تا به پای صعود برسید. مهمترین و معمولترین مسیر صعود به قله همانطور که گفته شد مسیر شرقی است که امکان صعود یک روزه آن از پای صعود به راحتی وجود دارد.
معمولا بیشتر کوهنوردان برای صعود به قله زیبای شاهان کوه، روستای سرداب بالا را به عنوان مبدأ انتخاب میکنند . برای رفتن به این روستا باید ۲۰ کیلومتر بعد از شهر داران به سمت الیگودرز که محل انشعاب راه فرعی فریدونشهر است و در سمت چپ قرار دارد، بروید. مسیر از سیبک تا نهضت آباد حدود چهار کیلومتر است. پس از روستای نهضت آباد باید راه را به سمت روستای میدانک ادامه دهید.
اما قبل از میدانک و بعد از عبور از روستای برد آسیاب، محلی به نام شاهنشین وجود دارد که در حقیقت یک آبادی متروکه به شمار میرود و یک راه انشعابی فرعی در سمت راست وجود دارد که باید به داخل آن بروید. از این مسیر تا روستای سرداب پایین ۲٫۵ کیلومتر راه و از سرداب پایین تا روستای سرداب بالا نیز حدود ۲٫۵ کیلومتر راه پیش روی شما است.توجه داشته باشید که هر دوی این راهها خاکی هستند و باید با وسیله نقله مناسب وارد آنها شوید.
این منطقه محل اسکان عشایر منجزی است که برای ییلاق خود را به این نقطه مرتفع میرسانند. برای صعود به قله از خطالرأس سمت چپ استفاده کرده و پس از قرارگرفتن بر روی آن با استفاده از یال جنوبی که دارای شیب کمتری است به سوی قله پیشروی میکنیم. شرق و جنوب شرقی شاهان به صورت دیوارهای و صخرهای است. با صعود بر بام شاهان کوه قلل هفتتنان و زردکوه در جنوب و رشته فردان در غرب را خواهید دید.
همانند بسیاری از قلل ایران شاهان کوه را نیز میتوان در فصول مختلف مورد بررسی و صعود قرار داد. اما در اینجا راجع به بهترین فصل صعود به این قله صحبت به میان آوریم یعنی فصلی که کمترین ریسک را دارد و شانس صعود بالاست. معمولا در اواخر بهار و اوایل تابستان تا انتهای شهریور قله شانس صعود بالاتری را در اختیار صعود کنندگان قرار میدهد.
با توجه به اینکه ارتفاع این قله زیبا بالاتر از 4000 متر است به هر حال باید در اوایل فصل نسبت به اینکه منسیر قله به شکل کامل ایمن میباشد یا خیر از راهنمایان محلی اطلاعات کافی را به دست بیاورید تا در صورت وجود برف هم تجهیزات کافی را همراه داشته باشید و هم در صورتی که تجربه کافی برای انجام این صعود را ندارید صعودتان را به میانههای تابستان انتقال دهید.
البته اگر با هدف طبیعت گردی قصد سفر به این منطقه را دارید لالههای واژگون مانند بسیاری از مناطق زاگرس پذیرای شما خواهند بود. اما عمر این لایههای زیبا بسیار کوتاه است و معمولا در اردیبهشت ماه میتوانید با آنها مواجه شوید.
قله شاهان کوه همانطور که میدانید 4040 متر ارتفاع دارد پس اولین چالش در بررسی درجه سختی آن برای شما موضوع ارتفاع خواهد بود که حتما باید در برنامهریزی صعود خود آمادگی رودر رو شدن با آن را داشته باشید. همچنین مسیر معمول صعود به این قله در ارتفاعات بالاتر تا حدی نیاز به دست به سنگ شدن را دارد و باید از این حیث نیز توانایی عبور از معابر سنگی را داشته باشید. در شرایطی که برفچال در ارتفاعات بالاتر وجود داشته باشد شاید بر چالشهای صعود افزوده شود.
همچنین اگر قصد صعود یک روزه به این قله را دارید در برنامهریزی صعود خود مسیر رسیدن تا پای صعود را نیز در نظر بگیرید در غیر اینصورت سعی کنید با انجام صعود به شکل دو روزه از مسائل آن برای خودتان بکاهید و با انرژی کافی وارد کوهستان شوید. نکتهای که درخور توجه است این است که پیمایش کامل خط الراس این منطقه در زمستان در سال 1398 در لیست کاندیدای صعودهای شاخص قرار گرفته است.
بنابراین این قله نیز مانند بسیاری از قلل زاگرس میتواند چالشهای پیش بینی نشدهای را به شما ارائه دهد که توصیه میکنیم نسبت به انواع این ریسکها و خطرات دانش خود را ارتقاء دهید و با اطلاعات کافی وارد این کوهستان زیبا شوید و به سمت اتمام پروژه سیمرغ خود حرکت کنید. همانطور که ذکر شد، وضعیت قله شاهان در فصل زمستان با فصلهای دیگر فرق دارد و کمی دشوارتر است.
صعود به قله به هنگام بارش برف، سخت و دشوار است. منطقه شاهان کوه کاملاً مستعد بهمن است بنابراین اگر از کوهنوردان مبتدی هستید، صعود در این فصل توصیه نمیشود و یا اگر اصرار به چنین کاری دارید، حتما با یک گروه حرفهای و راهنمای محلی حرفهای به این کوهپیمایی بروید.
در مطلب قله شاهان کوه، هر آنچه را لازم بود درباره این بلندترین قله در استان اصفهان بدانید بیان کردیم. به معرفی این قله پرداختیم و مسیرهای صعود به این ارتفاع را بررسی کردیم. حالا آماده برنامهریزی برای صعود به شاهان کوه هستید. توجه داشته باشید که شاهان کوه یک جاذبه طبیعی است که پوشش گیاهی و جانوری مخصوص به خود را دارد. بنابراین سعی کنید در طول کوهپیمایی هیچگونه آسیبی به آن وارد ننمایید.
بهتر است یک کیسه زباله همراه با خود داشته باشید که زبالههایتان را به جای رهایی در طبیعت داخل این کیسه ریخته و با خود به پایین کوه برگردانید. اگر نکته دیگری درباره قله شاهان کوه وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، یا تجربه فتح این قله را دارید، نکات و تجربیات خود را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بتوانند از این تجربیات استفاده کنند. امید است این مطلب برایتان مفید باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.
علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفهای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.
در منطقه و مسیر صعود، جانپناهی ساخته نشده است. در چند نقطه از مناطق بالا دست یال شرقی و غربی پهنه مناسب برای برپایی کمپ به شمار میرود که با توجه به حضور حیوانات در این منطقه، رعایت فاصله از معبرهای ریزشی مورد اهمیت است. در منطقه ورودی دشت تنگ عرب و کنار چشمه، گروهی از عشایر مستقر هستند و با هماهنگی و کمک آنها امکان برقراری کمپ وجود دارد.
توصيه ميشود كه آب مورد نياز از همان چشمه تنگ عرب برداشته شود
پیشنهاد میشود قبل از رفتن به روستای سرداب مواد غذایی و احتیاجات، از فریدونشهر که امکاناتی نظیر رستوران و فروشگاه مواد غذایی دارد تهیه شود