از نئور تا سوباتان

زمان مطالعه: 5 دقیقه

دریاچه‌‎ای بزرگ با آبی زلال که دور تا دورش را سبزه‌های با طراوت و گل‎هایی با رنگ‌های گرم و چشم‌نواز گرفته است. این کمترین تعریفی است که می‌توان از دریاچه نئور داد؛ دریاچه‌ای در مرز دو استان زیبای اردبیل و گیلان که می‌تواند نقطه آغاز سفری پیمایشی به ییلاق بی‌نظیر سوباتان باشد. تصاویر بکری که چشم‌هایتان در این سفر رویایی شکار می‌کند، احتمالا تا آخر عمر در ذهن‌تان می‌ماند و هر بار که یادش می‌افتید سرشار از لذت می‌شوید.

دریاچه‌‎ای بزرگ با آبی زلال که دور تا دورش را سبزه‌های با طراوت و گل‎هایی با رنگ‌های گرم و چشم‌نواز گرفته است. این کمترین تعریفی است که می‌توان از دریاچه نئور داد؛ دریاچه‌ای در مرز دو استان زیبای اردبیل و گیلان که می‌تواند نقطه آغاز سفری پیمایشی به ییلاق بی‌نظیر سوباتان باشد. تصاویر بکری که چشم‌هایتان در این سفر رویایی شکار می‌کند، احتمالا تا آخر عمر در ذهن‌تان می‌ماند و هر بار که یادش می‌افتید سرشار از لذت می‌شوید. درباره از نئور تا سوباتان با این مقاله از وب سایت دکوول همراه باشید.


از نئور تا سوباتان؛ قدم زدن در بهشت

    دریاچه نئور در 48 کیلومتری اردبیل در دره‌های کوهستان باغرو قرار دارد. این دریاچه آب شیرین که مساحت آن حدود 210 هکتار است، در واقع از به هم پیوستن دو دریاچه تشکیل می‌شود که آب چشمه‌های جوشان ارتفاعات جنوب شرقی اردبیل آنها را به وجود آورده است. چشمه‌هایی که در فصل بهار و با آب شدن برف‌ها به سمت دره‌ها سرازیر می‌شوند، نهایتا دریاچه‌ای با عمق پنج متر را درست می‌کنند که آبی زلال دارد و اطراف آن پر از سبزه‌ها و گل‌های خودرویی است که به ویژه در بهار و تابستان طراوت و زیبایی بی‌نظیری دارند.

    دیدن این دریاچه بی‌نظیر و مناظر اطراف آن به خودی خود وسوسه سفر به مرز استان اردبیل و گیلان را در هر کسی ایجاد می‌کند. کافی است تنها چند عکس از دریاچه، آب زلال آن، تصویر ابرهای بالای دریاچه در آب آن، سبزه‌زار دور دریاچه و نهایتا کوه‌هایی که آن را احاطه کرده‌اند ببینید تا به فکر برنامه ریزی برای سفر به دریاچه نئور بیفتید.

    با وجود این، دیدن دریاچه نئور می‌تواند نقطه آغاز سفر به مرز اردبیل و گیلان باشد. وقتی به آنجا رسیدید می‌توانید با شروع یک سفر پیمایشی که حدود 10 ساعت طول می‌کشد، علاوه بر لذت بردن از زیبایی‌های مسیر به روستای سوباتان برسید.

دریاچه زیبای نئور واقع شده در استان اردبیل از جاذبه های گردشگری استان اردبیل است

چطور به نئور برسیم؟

    رسیدن به دریاچه نئور حتی اگر ماشین شخصی نداشته باشید آسان است. این ویژگی به علاوه زیبایی خیره کننده دریاچه، مناظر اطراف آن و مسیری که از طریق پیمایش شما را به ییلاق سوباتان می‌رساند، باعث شده که سفر پیمایشی از نئور به سوباتان به یکی از جذاب‌ترین و پرطرفدار‎ترین سفرهای پیمایشی در ایران تبدیل شود.

    برای بسیاری از افراد قدم زدن در دل طبیعت از لذت‌بخش‌ترین تفریحات است. به ویژه اگر در شهری بزرگ زندگی می‌کنید، سفری چند روزه به جایی با طبیعت بکر اگر همراه با پیاده‌روی باشد، می‌تواند شما را سرشار از لذت کرده و تجربه‌ای را برایتان رقم بزند که احتمالا تا آخر عمر فراموش نمی‌کنید.

    برای رسیدن به دریاچه نئور باید از جاده سرچم به سمت اردبیل بروید. اگر قصد دارید با اتوبوس خود را به نزدیکی نئور برسانید، باید مطمئن شوید که اتوبوسی که سوار شده‌اید از جاده سرچم می‌گذرد. بین راه و نرسیده به اردبیل باید در سه راهی بودالالو یا عباس‌آباد پیاده شوید. از آنجا تا دریاچه نئور راه زیادی ندارید و بهترین روش برای رسیدن به آن این است که سوار ماشین‌های رانندگان محلی شوید.

نمای زیبای دریاچه نئور در اوایل فصل تابستان از جاذبه های گردشگری استان اردبیل

    افرادی که برای سفر پیمایشی از نئور تا سوباتان برنامه‌ریزی می‌کنند، معمولا خود را صبح روز اول سفر به نئور می‌رسانند، یک روز در اطراف دریاچه هستند و از مناظر زیبای آن لذت می‌برند و اغلب شبی را در کنار دریاچه می‌گذرانند. باید توجه داشته باشید که بهترین زمان برای سفر به نئور اواخر بهار و اوایل تابستان است. در این زمان علاوه بر اینکه هوا کاملا برای ماندن در دل طبیعت و سفر پیمایشی مناسب است، آب دریاچه در بهترین وضعیت خود قرار دارد و مناظر اطراف آن در اوج زیبایی و طراوت هستند.

    دریاچه نئور به عنوان یک دریاچه آب شیرین دارای ارزش‌های طبیعی زیادی است. این ویژگی باعث شده این دریاچه زیستگاه ماهی‌ها و دیگر آبزیانی باشد که برخی از آنها فقط در نئور هستند. در اطراف نئور چشمه‌های گسلی زیادی هست که بسته به نزولات آسمانی دبی آب متفاوتی دارند. علاوه بر لذت بردن از طبیعت زیبای دریاچه، ماهیگیری نیز یکی از تفریحاتی است که می‌تواند سفر شما به نئور را خاطره‌انگیزتر کند.

دریاچه نئور نگینی است از استان اردبیل که دسترسی به سوباتان و جاذبه های مهم دیگر استان اردبیل را دارد.

پیمایش نئور به سوباتان

    پیمایش نئور به سوباتان که معمولا اواخر بهار و اوایل تابستان صورت می‌گیرد، سفری لذت‌بخش است. مسیر نئور تا سوباتان که حدود 20 کیلومتر است مسیری با زیبایی‌های بی‌نظیر است. این مسیر که با کم کردن حدود هزار متر ارتفاع شما را به روستای زیبای سوباتان می‌رساند، سبزه‌زارهای بی‌نظیر، گل‌های خودرو و درختان و درختچه‌های سبز دارد که مناظری کارت پستالی و رویایی هستند.

    گله‌های گوسفندی که در دشت‌ها چرا می‌کنند، اسب‌های رهایی که همراه با کره‌های خود در علفزارها هستند و باد یال‌هایشان را آشفته می‌کند و چادرهای عشایر که جا‎ به جا در مسیر می‌بینید، تصاویر هستند که به سادگی از ذهن‌تان پاک نمی‌شود و هر بار که آنها را به یاد می‌آورید سرشار از لذت می‌شوید. مقصد شما روستای بی‌نظیری است که دیدن زیبایی‌های آن خستگی یک پیاده‌روی طولانی را از تن‌تان در می‌آورد.

دشت های سوباتان و ییلاق سوباتان از جاذبه های گردشگری استان اردبیل است

ییلاق سوباتان

    سوباتان که نام خود را از ترکیب دو واژه ترکی سو به معنای آب و باتان به معنای نفوذ کردن یا رخنه کردن گرفته است، ییلاقی در بخش کرگان‌رود شهرستان تالش در استان گیلان است. این ییلاق که روستایی با همین نام را هم در خود جا داده 22 کیلومتر با شهر لیسار از توابع شهرستان هشتپر فاصله دارد.

    سوباتان روستایی با تاریخ و تمدن شگفت‌انگیز است. این ییلاق زیبا که معمولا در بهار، تابستان و بخشی از پاییز محل سکونت خانواده‌های لیساری و خلخالی است، هوای بسیار مطبوعی در این فصل‌ها دارد. گورستان‌های متعددی که داخل و اطراف سوباتان است، اثبات کننده تمدن چند هزار ساله این منطقه است. دو گور کلان سنگی در قوری‌دره و محله نمومندانی از کشفیاتی است که ارزش میراثی و تاریخی زیادی دارد.

    چشمه باتمان بلاق که میان سوباتان و آسبومار قرار دارد، یکی از نقاط دیدنی سوباتان است. علاوه بر این در سفر به منطقه ییلاقی سوباتان می‌توانید از غار طبیعی گنج‌خانه ، سرچشمه اصلی قنات سلسال، زمین اسب‎دوانی، آبشار ورازان، مناطق هاچا داش، ساری داش و مجمع داش، پارک جنگلی آلچالق، آبشار ماهار، منطقه کاندی کت و گودال‌های سنگی واقع در این منطقه و همچنین موزه مردم‌شناسی سوباتان دیدن کنید.

ییلاق سوباتان با گل های زرد و مناظری سر سبز و بی نظیر همواره چشم نوار شما در استان اردبیل خواهد بود.

    بازارچه سنتی سوباتان یکی دیگر از دیدنی‌های این روستاست که در آن می‌توانید محصولات محلی عشایر را پیدا کنید. غذاهای محلی که در سوباتان طبخ می‌شوند، غذاهایی با طعم به یادماندنی هستند که در سفر خود به این منطقه می‌توانید از آنها بخورید و لذت ببرید. پندیره ویسوج، سوجا دیله، قورما، قورتماج، سیرجینه، کله پلو، پته و قوزلی بریان برخی از معروف‌ترین غذاهای محلی سوباتان هستند که عمدتا غذاهایی ویژه عشایر ترک به حساب می‌آیند. سوباتان در مرز اردبیل و گیلان واقع شده و رد فرهنگ مردم هر دو استان را می‌توان در زندگی، معماری، غذاها و پوشش ساکنان این منطقه یافت.

مسیر ماشین‌رو دریاچه نئور به سوباتان

    باید توجه داشته باشید که پیمایش از نئور تا سوباتان هر چند چندان سخت نیست، اما به آمادگی بدنی کافی و همچنین همراه داشتن تجهیزات مناسب نیاز دارد. این پیمایش حتما باید به صورت گروهی باشد و لازم است در میان پیمایش کنندگان افرادی کاربلد و متخصص این نوع سفرها حضور داشته باشند. آنها علاوه بر اینکه به شما می‌گویند باید در چه فصلی به نئور بروید تا بتوانید از آنجا راهی سوباتان شوید، فهرست اقلام مورد نیاز شما را هم تهیه می‌کنند. بیش از هر چیز داشتن لباس و کفش مناسب برای یک پیاده‌روی نسبتا طولانی ضروری است.

    علاوه بر این شما باید باتوم کوهنوردی همراه داشته باشید و به میزان کافی آب و برخی خوراکی‌ها که باعث می‌شود با خوردن آنها انرژی بیشتری به دست آورید با خود داشته باشید. اگر با اتوبوس یا هر وسیله دیگری خودتان را به نئور رسانده و شبی را در کنار این دریاچه زیبا سپری کرده‌اید، احتمالا کوله‌ای بزرگ به همراه دارید که خوراکی‌های ضروری و آب آن را سنگین کرده است. حمل چنین باری در مسیر پیمایش از نئور تا سوباتان اجتناب‎ناپذیر است. شما هوا را بررسی و در فصل مناسبی که باران نمی‌بارد به آنجا رفته‌اید. با این همه اتفاقات غیر قابل پیش‌بینی همواره می‌افتد و بر این اساس باید آمادگی و امکانات لازم برای مواجهه با این اتفاقات را داشته باشید.

    موارد غیرقابل پیش‌بینی یا هر دلیل دیگر در مواقعی باعث می‌شود مسافران به فکر سفر از نئور به سوباتان با ماشین شخصی بیفتند. این به سلیقه و آمادگی شما بستگی دارد که چه نوع سفری را انتخاب کنید، اما اگر به هر دلیل تصمیم گرفته‌اید با ماشین شخصی از نئور به سوباتان بروید، نکاتی را باید مد نظر داشته باشید.

دریای ابر و طلوع زیبای خورشید در ییلاق سوباتان در استان اردبیل

    راهی که شما را به نزدیکی دریاچه نئور می‌رساند راه با کیفیتی است. برای رسیدن به نئور بسته به مبدا از دو راه می‌توانید سفر کنید. دریاچه نئور بین خلخال و اردبیل است. اگر به اردبیل آمده‌اید باید حدود 35 کیلومتر به سمت خلخال رانندگی کنید تا به روستای بودالالو برسید و بعد از آن هم به سمت عبا‎س‌آباد بروید.

    روستای عباس‌آباد در واقع نزدیک‌ترین روستا به دریاچه نئور است. اگر قصد دارید از راه رشت به نئور برسید بعد از راندن در اتوبان تهران-رشت، از رشت باید به سمت تالش حرکت کنید و از آنجا به دریاچه نئور برسید. برای کسانی که به منظور رسیدن به مرز اردبیل و گیلان سفر با ماشین شخصی را انتخاب کرده‌اند، سخت‌ترین مسیر همان مسیر نئور به سوباتان است.

ییلاق سوباتان و احشام و حیوانات و روستاییان با صفا  

    جاده زیبایی که شما را از دریاچه به ییلاق می‌رساند، دست‌اندازهای زیاد دارد و اگر اندکی بارندگی وجود داشته باشد عملا رانندگی در آن امکان‌پذیر نیست. به همین دلیل بسیاری از افراد که قصد پیاده‌روی در مسیر نئور- سوباتان را ندارند، از ماشین‌های آفرود استفاده می‌کنند. مسیر آفرود نئور به سوباتان همان مسیر خودروهای شخصی و پیمایش است.

    با استفاده از خودروهای آفرود می‌توانید به راحتی خودتان را به سوباتان برسانید و حتا در فصولی که بارندگی هست یا مه جاده را گرفته است، مشکل چندانی نخواهید داشت. رانندگی در این مسیر البته آسان نیست. اگر نمی‌خواهید خستگی آن را تحمل کنید، به راحتی می‌شود خودروهای آفرود ویژه این کار را کرایه کرد که معمولا رانندگان محلی دارند و شما را در طول مسیر با جاذبه‌های زیبا و کمتر شناخته شده منطقه نیز آشنا می‌کنند.