افرادی که به سنگنوردی در طبیعت علاقه دارند، حتما منطقه بند یخچال را میشناسند. درواقع دسترسی آسانی که مردم استان تهران به این منطقه دارند، محبوبیت آن را بیش از پیش کرده است. دیواره شروین و بند یخچال یکی از بهترین نقاط برای آموزش سنگنوردی در این منطقه محسوب میشود. برای رسیدن به دیواره شروین و بند یخچال باید مبدا حرکت خود را میدان سربند قرار دهید و از کنار ایستگاه تله سیژ عبور کنید تا به دو راهی رودخانه برسید. در این قسمت یک پل وجود دارد که با عبور از آن به سمت راست رودخانه خواهید رفت و وارد مسیر پاکوب خواهید شد. در این مطلب قصد داریم سیر تا پیاز را درباره دیواره شروین و بند یخچال بررسی کنیم. درباره مسیر دسترسی و دیگر اطلاعات مربوط به این منطقه حرف بزنیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
دیواره شروین و بند یخچال را باید یک منطقه مناسب سنگنوردی در تهران دانست که در آن میتوان به جز کوهنوردی فعالیتهای دیگری همچون کوهنوردی، دوچرخهسواری، اسکی، دیوارهنوردی نیز میتوان انجام داد. این منطقه پوشش گیاهی و جانوری نسبتا غنیای دارد. از میان گیاهان موجود در آن باید به گل پر، گزنه، خار، گون، آویشن و... و از میان پوشش جانوری نیز باید به کل، بز، گرگ و خرس روباه و پرندگانش بلدرچین وحشی، سینه سرخ، عقاب طلایی، کبک معمولی و... اشاره کرد.
در طول مسیر کافههایی وجود دارد که میتوانید آب آشامیدنی مورد نیاز خود را از این کافهها تهیه نمایید. همچنین در سمت چپ پاکوب زمانی که از آخرین کافه عبور کردید یک چشمه به نام چشمه جعفری وجود دارد که آخرین نقطه برای نهیه آب به شمار میرود. برای اینکه این مسیر را بتوانید راحتتر طی کنید باید ابزار و وسایلی همچون هارنس، کلاه سنگ نوردی، 15 عدد کوییک درا، تسمه 120، کارابین 5 عدد، خودحمایت، دو حلقه طناب 60 متری، ابزارفرود، پروسیک 2 عدد، دستکش، عینک و...استفاده نمایید.
همانطور که در بالا هم ذکر شد، شروع حرکت از میدان سربند خواهد بود. زمانی که به پاکوب رسیدید باید تا کافه حسین آبشاری بالا بروید. اینجا به یک رودخانه کوچک خواهید رسید که در ابتدای جنگل قرار دارد. شیب مسیر جنگل را باید نسبتا زیاد دانست. در انتهای این جنگل یک چشمه برای تامین آب وجود دارد. باید مسیر خود را از سمت راست این چشمه ادامه دهید تا به سنگ سلام برسید. از این قسمت دیگر منطقه بند یخچال آغاز میشود.
کمی که این مسیر را ادامه دهید به سنگ کارآموزی و پس از آن به کلاهک آلبرت خواهید رسید. این مسیر را که به سمت بالا ادامه دهید به سنگ کوتاهی خواهید رسید که هقت متر ارتفاع دارد و به آن گاندی میگویند. این مسیر را که ادامه دهید به سنگ 9 و 11 خواهید رسید و صد متر جلوتر هم سنگ پارس قرار گرفته است. در نهایت هم سنگ مریم و سنگ چشمه قرار دارند. این سنگها از این جهت اهمیت دارد که دیواره شروین و بند یخچال جای مناسبی برای سنگنوردی است. در ادامه برخی از این سنگها را به شما معرفی خواهیم کرد.
سلام را باید یک سنگ کوتاه دانست که در ورودی بند یخچال قرار گرفته است. شاید جالب باشد که بدانید روی سنگ سلام هم تمرین سنگنوردی و هم تمرین بارفیکس انجام میدهند. این سنگ چند مسیر بولدر دارد که دو مسیر بولدر اصلی یکی سمت غرب و دیگری در سمت جنوب این سنگ سلام واقع شدهاند.
سنگ یا کلاهک آلبرت را جدا از سنگنوردی بیشتر برای تمرین رکاب استفاده میشود، درجه سختی این سنگ را بین 5.13 میدانند. اطراف کلاهک آلبرت سنگهایی مانند پویا و آینه نیز قرار دارند که درجه سختی آنها نیز نزدیک به همین سنگ است.
از سنگ سلام که به سمت شمال بروید، یک سنگ خفته خواهید دید که بین 10 تا 14 متر ارتفاع دارد. این سنگ به کارآموزی مشهور شده است چرا که از آن برای برگزاری کلاسهای آموزشی کرات استفاده میشود.
سنگ آینه چهار مسیر دارد که نام مسیر سمت راستی دلفر است. این مسیر را که بیشتر به منظور تمرین ابزارگذاری از آن استفاده میشود؛ باید با کمک قرقره فتح کرد. مسیر آینه را باید دیگر مسیر این سنگ دانست که درجه سختی برابر با 5.11C دانست. کسانی که میخواهند تکنیک پا را تمرین کنند باید به سراغ این مسیر بروند. سمت چپ مسیر آینه، مسیر دیگری وجود دارد که درجه سختی آن 5.12B است. این مسیر به گیرههای اصطکاکیاش مشهور است. مسیر چهارم نیز در سمت راست آن قرار دارد.
سنگ گاندی را باید بعد از عبور از سنگ آینه درست در سمت راستتان پیدا کنید. ارتفاع تقریبی این سنگ را باید حدود ۶-۷ متر دانست. از مسیرهای مشهور سنگ گاندی باید به میمونهای متقلب اشاره کرد. درجه سختی این مسیر ۵.۱۳ در است و در سمت شرق قرار دارد. دو مسیر دیگر هم در سمت غرب سنگ وجود دارد که درجه سختی آنها به ۵.۱۱ میرسد.
این سنگ نیز تقریبا 15 متر ارتفاع دارد و در سمت چپ مسیر به سوی زمین فوتبال بند یخچال، درست در شمال سنگ یازده قرار گرفته است. سنگ پارس پنج مسیر دارد که مسیر یک از همه آسانتر است و با درجه ۵.۱۰b در سمت راست قرار دارد.
سنگ مریم تقریبا در ورودی زمین فوتبال بند یخچال واقع شده است و هر چهار طرف میتوان به آن صعود کرد. مسیرهای سمت جنوب سنگ دارای درجه سختی ۵.۹-۵.۱۰ هستند. در طرف غرب سنگ یعنی بزرگترین رخ آن نیز درجه سختی حدود ۵.۸ است. در طرف شمال سنگ هم دو نوع بولت وجود دارد.
سنگ 9 تقریبا ۱۰۰ متر با سنگ آینه فاصله دارد و در شمال غربی آن قرار گرفته است. حدود ارتفاع این سنگ به ۷-۸ متر میرسد. چهار مسیر در سنگ نه وجود دارد که درجه سختی آسانترین آنها ۵.۹ و همچنین درجه سختی سختترین آنها ۵.۱۰c است.
سنگ یازده هم در شمال سنگ 9 و جنوب سنگ پارس واقع شده است. مسیرهای صعود به این سنگ در سمت شمال قرار دارند. یک مسیر رول کوبی شده هم در لبه این سنگ وجود دارد که درجه سختی ۵.۱۰d یا ۵.۱۱a است.
زمین فوتبال که در آن کسی فوتبال بازی نمیکند، بخش مسطحی در این منطقه است که تقریبا متر ۴۰۰ متر طول و ۲۰۰ متر عرض دارد. در ضلع جنوبی این زمین فوتبال، سنگ چکمه قرار گرفته است. در جنوب غربی آن نیز میتوانید سنگ مریم را ببینید. سمت راست زمین فوتبال هم سنگ مثلث قرار دارد.
شمال زمین فوتبال شما را به سنگ سه میخ با ارتفاع 5 متر میرساند. یک سنگ 7 متری هم به نام سنگ دو میخ در شمال شرق این ناحیه قرار گرفته است.
هنگامی که از زمین فوتبال بند یخچال عبور میکنیم، شیب مسیر افزایش پیدا خواهد کرد و مسیر به سمت دیوارهتر شروین ادامه پیدا خواهد کرد. اگر به سمت چپ این منطقه نگاه کنید به یک سنگ حدودا ۷ متری خواهید رسید. یک دیواره کوتاهتر از شروین دقیقا زیر جانپناه شروین قرار گرفته است که پس از عبور از آن به دیواره اصلی خواهید رسید.
ارتفاع این دیواره از کف تا بالاترین نقطهاش به صورت تقریبی دارای ۳۵۰ متر ارتفاع است. هنگامی که درحال فتح دیواره هستید، در بعضی شکافها گوههای چوبی خواهید دید که به نظر میرسد ۴۰ سال یا شاید هم بیشتر قدمت دارند. مسیرهای مختلفی برای صعود به آن وجود دارد. در ادامه به معرفی بعضی از مسیرهای شناخته شدهتر در دیواره شروین و بندیخچال خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
طول این مسیر را که در سال ۱۳۹۶ توسط آقایان مهدی کریمخانی، خشایار سیادت و مسلم فرهنگیان گشوده شد؛ حدودا باید۳۰۰ متر دانست. کمترین درجه سختی در این مسیر ۵.۸ و بیشترین درجه سختی هم ۵.۱۰d است.
مسیر کرباسی را باید یکی از قدیمیترین مسیرهای دیواره بند یخچال دانست که در سمت راست کلاهک بزرگ دیواره قرار دارد و از دو راه میتوانید به آن برسید. میتوانید از نزدیکی جانپناه شروین مسیر گربه رو را در پیش بگیرید و خود را به پایین کلاهک سمت راست برسانید. زمانی که به سمت راست کلاهک رفتید، دو طول سنگنوردی پیش روی شما قرار خواهد گرفت که از داخل یک شکاف می گذرد.
کارگاهی که داخل شکاف قرار دارد، تقریبا در سمت راست کلاهک واقع شده و معلق است. هنگامی که به داخل شکاف رسیدید، دو متر مانده به انتها، باید از سمت چپ خارج شوید تا به کارگاه برسید. درجه سختی این مسیر حدودا ۵.۱۰a است.
مسیر تنوره که این روزها کمتر از آن استفاده میشود، در قدیم یکی از مسیرهای محبوب بوده است. این مسیر از سمت راست آغاز و با عبور از یک تنوره طولانی تا انتهای دیواره به پیش خواهد رفت.
اگر هوای تهران پاک باشد، کلاهک بزرگ را میتوانید از میدان انقلاب هم مشاهده کنید. یک کلاهک به طول تقریبا ۲۰ متر که مانند دماغه کشتی در بالای دیواره شروین واقع شده است. در تیزی این دماغه یک مسیر وجود دارد که میتوانید برای صعود از آن استفاده کنید.
در مطلب همه چیز درباره دیواره شروین و بند یخچال سیر تا پیاز را درباره این دیواره که برای سنگنوردی از آن استفاده میشود بررسی کردیم. اگرچه در این نوشته مجال نبود که همه سنگهای موجود در این منطقه را به شما معرفی نماییم اما سعی شد درباره مهمترین سنگها حرف زده شود. اگر نکته دیگری درباره دیواره شروین و بند یخچال وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده نمایید.