سی و سه پل

تاریخ انتشار: 1400/7/13 | تاریخ آخرین ویرایش: 1402/11/23

سی و سه پل معنای ویژه‌ای برای اصفهانی‌ها دارد. این پل تاریخی فقط جایی برای تفریح نیست بلکه از قدیم‌ تا امروز بخشی از زندگی روزمره مردمی شده است که زندگی خود را در کنار زاینده رود ساخته‌اند. این جاذبه گردشگری که به پل الله ورودی خان نیز مشهور است، 295 متر طول و 14 متر عرض دارد. دلیل اینکه نام الله وردی خان روی این پل مانده این است که سی و سه پل زیر نظر فردی به نام الله وردی خان اوندیلادزه که یک سردار مشهور صفوی بود، ساخته شده است. زمان ساخت این پل را همزان با حکومت شاه عباس صفوی می‌دانند. جالب است بدانید جشن آب پاشان و مراسم خاخ شویان که مخصوص ارامنه بوده، روی این پل برگزار می‌شده است. این جشن‌ها آنقدر اهمیت داشته که در برخی از سفرنامه‌های مربوط به آن زمان که به قلم گردشگران خارجی نوشته شده، به آنها اشاره شده است. سی و سه پل یکی از عجیب‌ترین و زیباترین پل‌های جهان است. به طوری که "پرسی ساکس" آن را یکی از درجه یک‌ترین پل‌های جهان، "شارن" آن را شاهکار معماری و "دن گارسیا" یکی از بهترین معماری‌های ایران می‌دانند.


راهنمای بازدید از سی و سه پل

    در مطلب راهنمای بازدید از سی و سه پل قصد داریم همه چیز را درباره این سازه بی نظیر که جدا از ارزش گردشگری و معماری‌اش، ارزشی معنوی برای مردم اصفهان دارد؛ بررسی کنیم. ابتدا به معرفی پل خواهیم پرداخت، سپس کمی درباره تاریخچه آن حرف خواهیم زد و در نهایت اطلاعات مهم دیگر درباره آن مانند مسیر دسترسی، بهترین زمان بازدید، جاذبه های گردشگری اطراف و ... را بررسی خواهیم کرد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، تا انتهای این مطلب از وب‌سایت دکوول با ما همراه باشید.

سی و سه پل از جاذبه های گردشگری مهم استان اصفهان است که در روی زاینده رود بنا شده است

معرفی سی و سه پل اصفهان

    سی و سه پل را باید یکی از مشهورترین جاذبه‌های گردشگری شهر اصفهان دانست بعید است کسی این این جاذبه گردشگری را نشناسد و نداند که در کجای ایران قرار دارد. در سال‌های اخیر به دلیل اتفاقات و حواشی‌های مربوط به خشکی زاینده رود نام این پل بیشتر از گذشته هم روی زبان‌ها افتاده است.

    این پل در واقع مانند یک نماد از شهر اصفهان شناخته می‌شود به این معنا که هر زمان نام اصفهان به میان می‌آید، سی و سه پل و زاینده رود اولین چیزی است که به ذهن‌ها می‌رسد. اگرچه این پل را در طول تاریخ با اسم‌های مختلفی مانند پل شاه‌عباسی، پل الله وردی خان، پل جلفا، پل چهل چشمه و ... صدا زده‌اند اما هیچگاه از هویت اصلی خود دور نشده است. این پل 33 دهانه دارد و زمانی که نقش این 33 دهانه در آب زاینده رود منعکس می‌شود، منظره چشم‌نوازی را به وجود خواهد آورد.

    پل‌های زیادی روی رودخانه زاینده رود ساخته شده اما سی و سه پل را طولانی‌ترین آنها می‌دانند. این پل که در خیابان چهارباغ بالا قرار دارد، در تاریخ 15 دی 1310 به عنوان یک گنجینه ملی، در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. مسیر دسترسی به سی و سه پل باید مسیر چهار باغ بالا و یا میدان انقلاب را پیش بگیرید. از آنجایی که این مسیر همیشه ترافیک سنگینی دارد می‌توانید از ایستگاه مترو سی و سه پل و یا ایستگاه اتوبوس میدان انقلاب نیز برای رسیدن به آن استفاده کنید.

سی و سه پل و نمای زیبای پل سی و سه پل از جاذبه های گردشگری استان اصفهان

مختصری از تاریخچه سی و سه پل اصفهان

    همانطور که بالاتر ذکر شد، قدمت سی و سه پل به زمان حکومت شاه عباس اول باز می‌گردد. الله وردی خان، سردار معروف حکومت صفوی هزینه ساخت پل را تامین نمود و روی ساخت آن نظارت کرد. پیشنهاد ساخت این پل در سال 1008، یعنی دوازدهمین سال سلطنت شاه عباس مطرح شد و سال 1011 الله وردی خان ساخت این سازه را به پایان رساند. معمار سی و سه پل حسین بنا اصفهانی بود. او و فرزندش از معماران برجسته اصفهان بودند و شاید جالب باشد که بدانید معماری مسجد شیخ لطف الله نیز به عهده پسرش بوده است.

    سی و سه پل در واقع چهار باغ عباسی را به چهارباغ بالا، باغ هزار جریب، عباس آباد و محله جلفا متصل می‌کرد. در آن زمان که پلان اصلی شهر همین مناطق بودند این پل اهمیت چندین برابری پیدا کرده بود. در آن زمان سی و سه پل 40 دهانه داشت اما متاسفانه به مرور زمان به خاطر کشت درخت و همچنین انحراف آب از دهانه‌ها تعدادی از این دهانه‌ها تخریب شدند.

     تا سال 1330 که مصطفی خان مستوفی، شهردار وقت اصفهان، زمین‌های اطراف پل را آزاد کند، زمین‌های اطراف پل متعلق به مردم بود. در زمان حکومت پهلوی، یک مجسمه از رضاشاه، سوار بر اسب، روی یک ستون پنج متری جلوی پل قرار داشت که امروزه دیگر هیچ اثری از آن مجسمه نیست.

سی و سه پل در شب و بازدید از آن در شب از جاذبه های گردشگری استان اصفهان

نکات مهم درباره سی و سه پل اصفهان 

  • برای ساخت سی و سه پل اصفهان، از مصالحی همچون ملات ساروج، گچ، آجر و سنگ استفاده شده است. پایه این پل به صورتی ساخته شده که رطوبت باعث استحکام آن می‌شود و به همین دلیل در این سال‌ها که زاینده رود خشک است، امکان دارد این سازه آسیب جدی ببیند.
  • پیاده‌رو پل دارای تعداد زیادی طاقچه است که روی این طاقچه‌ها در قدیم تابلوهای نقاشی وجود داشته اما در حال حاضر اثری از آنها نیست.
  • بهترین زمان بازدید از سی و سه پل را باید زمان‌هایی دانست که آب زاینده رود را باز می‌کنند زیرا جاذبه گردشگری سی و سه پل بدون آب زاینده رود لطف چندانی ندارد. البته سی و سه پل در شب نیز بسیار زیباست و اگر رهسپار اصفهان شدید فرصت این بازدید را به هیچ عنوان از دست ندهید.
  • در منابع قدیمی از این پل به عنوان چهل چشمه نیز یاد کرده‌اند. دلیل این نام گذاری را باید در این مساله جستجو کرد که در قدیم این پل به جای 33 دهانه 40 دهانه داشته است.
  • به نظر می‌رسد حفر تونل مترو سی و سه پل، خشکسالی، فرونشست‌های اصفهان و همچنین خشک زدن زاینده رود عوامل مهمی هستند که آسیب‌های زیادی به سی و سه پل اصفهان وارد کرده و باعث ترک خوردن آن شده‌اند.
  • سی و سه پل را باید تنها پلی دانست که به جای بنا شدن روی بستر سنگی، روی بستر شنی و ماسه‌ای بنا شده است. پایه‌های پل به عمق 30 متر شمع کوبی شده است و به همین دلیل هم با رطوبت استحکام می‌یابد.
  • یکی از جشن‌هایی که از قدیم تا امروز روی این پل گرفته می‌شود، جشن نوروز است. در زمان حکومت صفویه بین سه تا هفت روز به مناسب نوروز روی سی و سه پل جشن گرفته می‌شد. گفته می‌شود که در سال ۱۰۱۸ هفت شبانه روز به مناسبت نوروز روی این پل جشن گرفته شد و مردم برای تزئین پل آنقدر سنگ تمام گذاشته بودند که شاه 500 تومان از مالیات سالیانه را بخشید.
  • از میان جاذبه های گردشگری اطراف سی و سه پل که می‌توانید پس از بازدید از این جاذبه، از آنها نیز دیدن نمایید، می‌توان به محله جلفا، چهار باغ بالا، میدان نقش جهان و پل خواجو اشاره کرد. سی و سه پل مرکز شهر قرار دارد و بیشتر جاذبه تاریخی این اصفهان در اطرافش پراکنده شده‌اند. جدا از جاذبه‌ها برخی از مراکز مهم خرید نیز در نزدیکی این پل قرار گرفته‌اند.

سی و سه پل و دالان های پیاده روی سی و سه پل بر روی زاینده رود بنا شده است و از جاذبه های گردشگری اصفهان به شمار می رود

کلام آخر

    در مطلب راهنمای بازدید از سی و سه پل هر آنچه که لازم بود درباره این جاذبه گردشگری مهم در استان اصفهان بدانید را بررسی کردیم. حالا آماده بازدید از این سازه زیبا و تاریخی هستید. در طول این بازدید اگر بومیانی را دیدید که به یاد ایام قدیم روی پل نشسته‌اند و آواز می‌خوانند تعجب نکنید. همچنین همیشه این را به یاد داشته باشید که این سازه بی‌نظیر که از دیدگاه بسیاری از افراد یکی از شاهکارهای معماری ایران به حساب می‌آید در طول سال‌های اخیر آسیب‌های فراوانی دیده است، بنابراین شما کسی نباشید که آسیب دیگری به این بنا وارد می‌کند.

    بازدید از سی و سه پل زمان زیادی از شما نخواهد گرفت، بنابراین سفر خود را به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنید که بتوانید پس از این بازدید جاذبه‌های دیگر اطراف آن را که در بالا به آنها اشاره کردیم را نیز ببینید. تا لذت سفرتان دو چندان شود. همچنین اطراف سی و سه پل اصفهان رستوران‌ها و غذاخوری‌های زیادی وجود دارد که در میان آنها می‌توانید بریانی فروشی‌های بسیار خوب با قیمت مناسبی نیز پیدا کنید و سفرتان را با خوردن غذای محلی اصفهان تکمیل نمایید.

    اگر نکته دیگری درباره سی و سه پل اصفهان وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.




امتیاز دهی


شبکه های اجتماعی


مطالب اخیر



ناکسوس
1402/12/21

پاتموس
1402/12/21


دسته بندی ها