طالقان را باید یکی از مناطق خوش آب و هوا دانست که نزدیک به تهران و کرج قرار دارد و قسمتی از استان البرز محسوب میشود. شهرستان طالقان از شمال به استان مازندران و الموت و از جنوب به ساوجبلاغ و فشگلدره میرسد. این منطقه را باید یکی از زیباترین مناطق رشته کوه البرز دانست. در این مطلب قصد داریم شهرستان طالقان را به شما معرفی کنیم و شما را برخی از مهمترین و خوش آب و هواترین روستاهایش آشنا کنیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید؛ با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
طالقان را باید یکی از شهرستانهای استان البرز دانست که به دلیل نزدیکیش به پایتخت و طبیعت فوقالعاده زیبا و آب و هوای مطبوعش تمام طول سال میزبان گردشگران خصوصا گردشگرانی است که در تهران و کرج زندگی میکنند و میخواهند یکی دو روز را از ازدحام و هیاهوی شهر دور شوند. این منطقه تا شهر کرج 96 کیلومتر و تا شهر تهران 133 کیلومتر فاصله دارد.
اگر خود را به شرقیترین نقطه طالقان یعنی روستای گراب و گردنه عسلک برسانید میتوانید وارد جاده چالوس شوید. غربیترین نقطه طالقان یعنی روستاهای پرگه و گردنه انگه هم به الموت و استان البرز میرسد. اکثر روستاهای طالقان ییلاقی هستند و به همین دلیل هم جمعیت شناوری دارند. جمعیت این منطقه فصلهای در بهار و تابستان بیشتر از فصلهای سرد سال است و حتی به بیش از ۴۰۰ هزار نفر هم میرسد. این درحالی است که در فصلهای پاییز و زمستان، جمعیت این منطقه فقط ۲۸ هزار نفر است جمعیت ثابت طالقان را هم حدود ۲۷ هزار نفر به ثبت رساندهاند.
بیشتر کسانی که راهی طالقان میشوند میخواهند یکی دو روز را در یکی از روستاهای خوش آب و هوای این شهرستان بروند و به قول معروف آب و هوا عوض کنند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید در شهرستان طالقان 80 روستا وجود دارد. در این روستاها باغهای متعدد، چمنزارهای سبز، چشمهها و آبشارهای زیبا، کوههای سربه فلک کشیده و جاذبههای تاریخی و اماکن مذهبی متنوع وجود دارد. بخش زیادی از این روستاها در حاشیه رودخانه شاهرود و بخش دیگری هم در دامنه رشته کوه البرز قرار دارند.
طبیعتا معرفی 80 روستا در این مقال نمیگنجد اما در ادامه قصد داریم مهمترین و محبوبترین روستاهایی که در این شهرستان وجود دارد را به شما معرفی کنیم. این روستا معمولا گزینههای اول گردشگران برای سفر به طالقان هستند و جاذبههای دیدنی زیادی هم در آنها وجود دارد.در ادامه این لیست با ما همراه باشید.
روستای اورازان را باید یکی از پرآبترین روستاهای طالقان دانست که 12 کیلومتر با این شهرستان فاصله دارد. بسیاری این روستا را بهترین روستای طاقان میدانند و معتقدند مناظر فوقالعاده زیبایی جای جای آن را فرا گرفته است.
مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵اطلاعاتی منتشر کرد که براساس آنها جمعیت روستای اورازان 165 نفر اعلام شده است. یک چشمه در دل این روستا وجود دارد که در همه فصلهای سال دارای آب است. بسیاری از گردشگران برای بازدید از این چشمه راهی اورازان میشوند.
از دیگر جاذبه های گردشگری موجود در این روستا میتوان به به آبشار حیاط، آبشار خشکه چال، آبشار سرخ بند آبشار وری ید و آبشار سیاه بند اشاره کرد. اورازان تقریبا چهار هزار سال قدمت دارد. یک تپه باستانی در این روستا وجود دارد که باید آن را یکی دیگر از جاذبههایش دانست. امامزاده سید علاءالدین و سید شرف الدین از نوادگان امام باقر (ع) هم جاذبه دیگر اورازان محسوب میشود.
یک نکته جالب دیگر که درمورد این روستا وجود دارد این است که جلال آل احمد در آن متولد شده! این نویسنده حتی برای احترام به محل تولدش کتابی بهنام این روستا منتشر کرده است. این کتاب آداب و رسوم و زبان مردم این روستا را توضیح میدهد.
روستای بعدی طالقان که باید به معرفی آن بپردازیم، گوران نام دارد. این روستا که در 10 کیلومتری شهر طالقان قرار گرفته را باید جزو نقاط سرسبز و بانشاط این منطقه به حساب آورد. جاذبههای طبیعی موجود در گوران، خصوصا صخرههایش در میان گردشگران طرفداران زیادی دارد. البته باید این نکته را بدانید که مسیر دسترسی به این روستا نسبت به سایر روستاهای طالقان کمی دشوارتر است و شاید طی کردن آن برای کودکان و سالمندان آسان نباشد. معمولا تورهای گردشگری بیشتر از این روستا و پیادهروی و طبیعتگردی در آن استقبال میکنند و هر ساله تورهای زیادی راهی روستای گوران میشود.
جایی به اسم دربند گوران در این منطقه وجود دارد که بین روستای گوران و روستای اورازان میتوان آن را پیدا کرد. مسیر رسیدن به این مکان صعبالعبور است اما با این وجود آنقدر زیباست که هر سال افراد زیادی سختی مسیر را به جان میخرند و راهی بازدید از آن میشوند. در آخر این مسیر وجود انبوهی از درختان شما را شگفتزده خواهد کرد.
نام این روستای سرسبز و خوش آب و هوا که در بالا طالقان قرار دارد، کرکبود است. یکی از دلایلی که به این روستا زیبایی خاصی بخشیده ، درختان بلند و سر به فلک کشیدهاش است، البته نباید از آبشاری که در کرکبود جاریست، غافل شد! آبشار کرکبود یکی از مهمترین آبشارهای طالقان محسوب میشود.
دلیل نامگذاری این آبشار هم به کوههای اطراف آن که به رنگ کبود هستند مربوط است. این آبشار زیبا به دلیل قرار گرفتن بین صخرههایی با ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ متر زیبایی خاصی دارد. باوجود اینکه ارتفاع آبشار کرکبود فقط ۵ متر است اما سرعت و حجم جاری شدن آب بهقدری زیاد است که عظمت خیرهکنندهای ایجاد میکند. در پایین این آبشار حوضچههای پرآبی تشکیل شده که بسیاری از گردشگران در اون آب تنی میکنند.
برای رسیدن به این آبشار زمان زیادی نباید پیادهروی کنید. تقریبا با پنج دقیقه پیادهروی از روستا میتوانید خود را به آبشار برسانید. البته، علاوهبر این آبشار دو چشمه معروف دیگه هم بهنامهای جوهرچشمه و اشکس در این روستا وجود دراد که بازدید از آنها نیز خالی از لطف نیست. برای بازدید از این روستا در فصل تابستان، نباید نگران گرمای هوا باشید زیرا روستای کرکبود تابستانهای معتدلی دارد. اما در فصل پاییز و زمستان باید آگاهانه به این روستا سفر کنید زیرا، آب وهوای روستا در این فصلها کاملا سرد است و در بیشتر اوقات بارون میبارد. کرکبود ۸۲ نفر از کل جمعیت شهرستان طالقان رو در خودش جای داده است.
با بازدید از این روستا و خانههای قدیمی خشت و گلی و کوچه باغهای پر درخت و سر سبز حال و هوای زندگی شهری را برای چند لحظه از یاد خواهید برد. از جاذبههای مهم این منطقه میتوان به یخچالهای طبیعی اطراف روستا، امامزاده زید ابراهیم و حمامهای تاریخی اشاره کرد.
معمولا بیشتر گردشگرانی که به طالقان سفر میکنند به دنبال عوض کردن حال و هوا و آرامش هستند اما اگر در طول سفرتان کمی هم ماجراجویی میخواهید؛ بهتر است به سمت روستای ایستا بروید. این روستا را که در گذشته به آن منطقه فانوسآباد یا ترکآباد هم گفته میشده، باید یکی از رمزآلودترین روستاهای شهرستان طالقان دانست.
یک نکته جالب در این روستا وجود دارد و آن این است که مردم آن از هیچگونه تکنولوژی استفاده نمیکنند. از آنجایی که مردم روستای ایستا همگی از میرزا مجتهد تبریزی پیروی مینمایند؛ براساس فتوای ایشان استفاده از هرگونه تکنولوژی را غیرمجاز میدانند. بنابراین در این روستا خبری از برق، اتومبیل، ماشین آلات کشاورزی و وسایل ارتباطی نیست! حتی برخی از این مردم اعتقاد دارد که ورود بانوان به این منطقه ممنوعه است. این قضیه برای هر دو طرف صدق میکند، یعنی تا به حال کسی از دنیای بیرون با بانوان این منطقه مواجه نشده است.
این سبک زندگی مردم روستا را باید دلیل اصلی رمزآلود بودن آن دانست. حتی فکر اینکه تا این حد از تکنولوژی دور باشیم هم برای ما سخت است. مردم روستای ایستا برای کسب درآمد به کارهایی همچون دامپروری، کشاورزی و پرورش اسبهای گران قیمت مشغول هستند.
روستای دیگری که در طول سفر به طالقان میتوانید برای اقامت و گردش به آن مراجعه کنید؛ میر نام دارد. این روستا دارای طبیعتی بکر و دست نخورده است و همین امر هم باعث محبوبیتش در میان گردشگرانی که جاهای بکر علاقه دارند شده است. روستای میر پایین طالقان قرار گرفته و باید آن را یکی از زیباترین و محبوبترین نقاط این شهرستان دانست. براساس سرشماری سال 1395، جمعیت این روستا 290 نفر است. آب و هوای آن را هم باید مانند اکثر روستاهای این منطقه داست. یعنی زمستانهای سرد و برفی و تابستانهای معتدلی دارد.
از مهمترین ویژگیهای این روستا میتوان به چشمههای آب گوارا، مزارع کشاورزی، باغهای سرسبز، کوههای بلند، آب وهوای خنک و عاری از هرگونه آلودگی اشاره کرد. روستای میر همچنین مردمی خونگرم و مهماننواز دارد که این مساله باعث جذب گردشگران بیشتر میشود. برای رسیدن به این روستا باید ابتدا خود را به انتهای رودخانه شاهرود و انتهای طالقان برسانید و سپس راهی روستای میر شوید. این روستا 40 کیلومتر با طالقان فاصله دارد و آب مورد نیاز مردمش هم از رودخانه شاهرود تامین میشود.
درحد فاصل قسمت بالایی و پایینی شهر طالقان، منطقه قرار دارد که به آن میناوند میگویند. یک روستای کوهستانی، پر از دشتهای سرسبز و وسیع به همین نام هم در این منطقه دیده میشود. این روستا طبیعت فوقالعاده دارد که با طبیعت دیگر روستاهای طالقان متفاوت است. یک قلعه تاریخی به نام قلعه ارژنگ نیز در روستای میناوند وجود دارد که گردشگران زیادی را به سوی خود جذب میکند. این قلعه در گذشته بهخصوص در زمان اسماعیلیان اهمیت بالایی داشته و یکی از باارزشترین بناهای تاریخی این منطقه محسوب میشود.
روستای میناوند در قلب شهرستان طالقان قرار دارد و جدا از قلعه ارژنگ جاذبههای دیگری هم در آن پیدا میشود که غار پنجعلی یکی از آنهاست. این غار را باید یکی از بزرگترین غارهای طالقان که نام آن در فهرست آثار تاریخی کشور هم به ثبت رسیده است. روستای میناوند 186 نفر جمعیت دارد و اطرافش را کوهها و چشمههای زیبا فرا گرفته است. این روستا را باید یکی از محبوبترین مقاصد برای کوهنوردان دانست. شاید برایتان جالب باشد که بدانید مهرداد میناوند فوتبالیست سابق مشهور در این روستا متولد شده است.
مردم این روستا ترک زبان هستند و آدام و رسوم جالبی دارند. مثلا در عروسیها، تمامی اهل روستا دعوت میشوند و داماد باید از اول تا آخر مجلس به احترام مهمانها روی پاهاش ایستاده باشد.
یکی دیگر از جذابترین روستاهای طالقان که باید حساب آن را از دیگر روستاهایی که تاکنون معرفی شد، جدا کرد، دیزان نام دارد. دیران را باید یکی از خوش آب و هواترین روستاهای شهرستان طالقان دانست. در این روستاهای سرسبز، دشتهای بزرگ و زیبا و چشمههای آب متعددی وجود دارد و فضای آن کاملا آرام است. به طوری که گردشگران آرامش زیادی را از حضور در آن دریافت میکنند.
اگر از آن دسته افراد هستید که از جاذبههای مذهبی خوشتان میآید و با حضور در چنین مکانهایی حس خوبی میگیرید؛ بازدید از روستای جوستان طالقان انتخاب خوبی برایتان خواهد بود. چراکه یکی از معروفترین امامزاده این منطقه در این روستا قرار دارد. امامزاده هارون گرچه بارگاه کوچیکی دارد اما قدمت آن مربوط به سالها قبل است.
هنگامی که 150 کیلومتر از استان تهران فاصله بگیرید، به روستای کولج خواهید رسید. کولج را باید نزدیکترین روستا به شهر طالقان دانست که از شمال، جنوب، شرق و غرب به ترتیب با روستای حسنجون، شهر طالقان، روستاهای خسبان و میراش همسایه است. روستای کولج را میتوان به دو بخش بالا کولج و پایین کولج تقسیم کرد که این دو بخش روی هم رفته ۴۴۰ نفر جمعیت دارند. از جاذبههای موجود در این روستا میتوان به خانه آیت الله طالقانی اشاره کرد. این خانه امروزه به موزه تغییر کاربری داده است. یک حمام تاریخی هم در این روستا وجود دارد که بسیار مورد توجه گردشگران قرار میگیرد.
از جذابترین کارهایی که میتوان در این روستا انجام داد، قدم زدن در کوچهها و معابرش است. پیادهروی در کوچه پس کوچههایی که اطرافشان را باغهای سبز و زیبا و چشمههای فرا گرفته میتواند بسیار لذت بخش باشد. اگر دوست داشتید سوغات این روستا را تهیه کنید، میتوانید سراغ خوراکیهای خشک و لذیذی مانند ، لواشکهای محلی و گردو و یا انواع صنایع دستی مثل محصولات چوبی، بخاریهای سنتی و تولیدات کرباس، گلیم، جاجیم، جوراب و دستکش و شال گردن بروید. باستانشناسان قدمت این روستا را مربوط به 600 سال قبل میدانند.
هنگامی که در مسیر اصلی سد طالقان قرار بگیرید، میتوانید سری هم به روستای باریکان بزنید. به نظر میرسد پیشینه این روستا مربوط به دوران مادها است اما آثار به جا مانده در آن مربوط به دوره افشاریه است. روستای باریکان دارای آب و هوای کوهستانی است و براساس سرشماری سال 1395، 209 نفر جمعیت دارد.
از ویژگیهای مهم این روستا میتوان به وجود چشمههای آب؛ باغهای میوه و همچین مناظر طبیعی فوقالعاده زیبا اشاره کرد. در این روستا جدا از جاذبههای طبیعی شماری جاذبه تاریخی هم برای بازدید وجود دارد. باستانشناسان معتقدند، قدمت این روستا به شاهک نشین باریکانو در سرزمین ماد یا مادستان باز میگردد. حتی برخی اعتقاد دارند روستای باریکان همان جایی است که کوروش کبیر پدر بزرگ مادیش را به اونجا تبعید کرد.
بخش محمود کلایه در ابتدای این روستا قرار دارد که آلاچیقهای متعددی در آن احداث شده است. این آلاچیقها در باغهای میوه قرار دارند و یکی از محبوبترین مقاصد گردشگران محسوب میشوند. باغهای محمود کلایه فشندک پر از از درختان سیب، گیلاس، آلبالو، آلو و گردو هستند. در این روستا یک مرداب زیبا وجود دارد که آبش در باغهای کلایه جاری میشود. تا همین چند سال پیش این مرداب حصار نداشت و مسافران میتوانست از نزدیک آن را بببینند. انا تخریبها باعث دورش را حصار بکشند تا پوشش گیاهی اطراف آن در امان بماند. روستا باریکان برای کسانی که میخواهند در شهرستان طالقان ویلا بسازند، بهترین انتخاب است.
روستای معروف و محبوب دیگری که در شهرستان طالقان قرار دارد، زیدشت است. این روستا را به عنوان دروازه شهرستان طالقان میشناسند. زیدشت در فاصله ۵ کیلومتری از مرکز طالقان قرار گرفته و فضای آن کاملا کوهستانی است. براساس سرشماری سال 1395 این روستا 816 نفر جمعیت دارد و میتوان آن را از پرجمعیتترین روستاهای طالقان به حساب آورد.
از میان ویژگیهای روستای زیدشت میتوان به کوههای استوار، دامنههای زیبا و سرسبز و مناظر فوق العادهاش اشاره کرد. اگر میخواهید طبیعت زیدشت را در اوج خود ببینید، در فصل بهار به این روستا سفر کنید. در این فصل، فضای این روستا از مراتع، چمنزارها و گلهای رنگارنگ مثل شقایق و آویشن پوشیده خواهد شد.
از دیگر روستاهای طالقان که برای گردش و تفریح مناسب است، باید نام روستای کش را آورد که در پایین طالقان قرار دارد و در میان درهای بسیار زیبا قرار گرفته است.کش را باید یکی از زیباترین روستاهای طالقان دانست که فقط پنج کیلومتر با سد طالقان فاصله دارد.
این روستا از شمال به کوه وجین، از جنوب به روستای روشنابدر، از شرق به روستاهای کشرود و سوهان و از غرب به روستای لهران محدود میشود. براهساس سرشماری سال 1385 جمعیت روستای کش 186 نفر اعلام شده است.
آخرین روستایی که در این مطلب به معرفی آن میپردازیم، روستای کویین است که به آن کویین علیا نیز گفته میشود. روستا، در ارتفاع ۲۴۳۰ متری از سطح دریا در کنار روستاهای مرجان و نویز واقع شده است و حدود ۶۶ نفر جمعیت دارد. ارتفاع زیاد روستای کویین باعث شده طبیعت فوقالعادهای در آن وجود داشته باشد و آن را به یک مقصد جذاب تبدیل کند.
در مطلب آشنایی با شهرستان طالقان سعی کردیم شما را با طالقان و شماری از روستاهای زیبایش آشنا کنیم. اگر اهل پایتخت یا کرج باشید میدانید که طالقان یکی از بهترین مقاصد اطراف تهران وکرج است که میتوان برای یک سفر کوتاه رویس آن حساب باز کرد. از میان 80 روستای این شهر میتوانید یکی را برای اقامت انتخاب کنید. اگر نکته دیگری درباره این موضوع وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد؛ حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم از ان استفاده کنند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و از خواندن ان لذت ببرید.