استان هرمزگان جزایر کوچک و بزرگ زیادی را در خود جای داده که هر کدام از آنها جذابیتها و دیدنیهای مخصوص به خود را دارند. یکی از مهمترین و توریست پذیرترین این جزایر قشم نام دارد. جزیره قشم را باید بزرگترین جزیره ایران و خلیج فارس دانست که در تنگه هرمز قرار دارد. قشم کجاست؟ قشم نقطهای از جنوب ایران و استان هرمزگان است که به دلیل زیباییهای طبیعی و جاذبههای گردشگریش بسیار محبوب شده است. سالانه عده زیادی گردشگر داخلی و خارجی راهی سفر به این جزیره دیدنی میشوند. در واقع قشم را باید یکی از مقاصد سفر زمستانی و پاییزی دانست زیرا هوای این جزیره در این فصول بسیار معتدل است.
در مطلب راهنمای سفر به جزیره قشم قصد داریم همه چیز را درباره این جزیره دوست داشتنی بررسی کنیم. ابتدا به معرفی قشم خواهیم پرداخت. سپس مختصری تاریخچه آن را بررسی خواهیم کرد. سپس درباره موقعیت جغرافیایی آن حرف خواهیم زد و پس از آن به معرفی جاذبه های گردشگری آن خواهیم پرداخت. در پایان نیز اطلاعات مهم دیگر مانند مسیر دسترسی، بهترین زمان سفر و ... را بررسی میکنیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
در پاسخ به سوال قشم کجاست باید گفت، قشم بزرگترین جزیره در استان هرمزگان است که بدان لقب عجایب هفتگانه را دارند. همین لقب به خوبی نشان میدهد که قرار است چه سفر هیجانانگیزی را به این جزیره داشته باشید. در واقع طبیعت قشم را باید یکی از عجیبترین و منحصر به فردترین طبیعتهای ایران دانست. اگر قرار باشد تمام جاذبه های گردشگری این جزیره را ببینید باید سفری طولانی مدت برنامهریزی کنید زیرا، با یک سفر کوتاه نمیتوان همه جاهای دیدنی جزیره قشم را دید. قشم یک جزیره گردشگری محسوب میشود و بنابراین هتلهای فراوان با ستارههای مختلف گزینههای پیشرویتان برای اقامت هستند. همچنین از آنجایی که کمتر کسی میتواند با ماشین شخصی به جزیره سفر کنید، امکان کرایه خودرو برای مسافران وجود دارد.
جزیره قشم از شمال با بندرعباس، از شرق با جزیره لارک، از جنوب با هنگام و از جنوب غربی با تنب بزرگ و کوچک همسایه است. اگر بخواهیم به صورت زمینی از این جزیره خود را به بندرعباس یا یا برعکس برسانید، باید حدود 14 ساعت در راه باشید. این جزیره آب و هوای گرم و مرطوب دارد و از 10 تیر تا 10 شهریور گرمترین روزهایش را میگذراند. اگر تحمل گرمای شدید را داشته باشید هزینه سفرتان در این ایام تقریبا نصف میشود. اما بیشتر کسانی که جزیره قشم را برای سفر انتخاب میکنند، دی و بهمن به سویش روانه میشوند زیرا در این دو ماه معتدلترین هوا در جزیره حاکم میشود.
جدا از تمام جاذبه های گردشگری که در ادامه مفصل به معرفی آنها خواهیم پرداخت، جزیره قشم را باید جایی پر از رنگ و شور زندگی با فرهنگی اصیل و منحصر به فرد دانست. از غذاهای رنگارنگ و متنوع محلی مانند کلمبا، ماهی برشته، برنج دیشو و ... گرفت تا چادرهای رنگی و برقعهای سوزندوزی شده، همه و همه فرهنگی زیبا را نشان میدهند که باید شناختش. بنابراین حیف است اگر سفرتان را به ماندن در یک هتل لاکچری، پاساژ گردی و بازدید از چند جاذبه معروف بگذرانید و با این فرهنگ آشنا نشوید.
جزیره قشم قدمت زیادی دارد. در دوره حکومت ساسانیان در ایران به این جزیره ابرکاوان (Abarkāvān) میگفتند. در واقع کاوان در زبان پارسی میانه "از تبار کاوه" معنا میدهد. "استخری" و " ابن حوقل" نوشتهاند که ابر کاوان بخشی از کوره اردشیر خره استان فارس بوده است. این جزیره بارها و بارها مورد حمله بیگانیگان قرار گرفته است. برای مثال در سال ۶۴۳ میلادی فرماندار عرب بحرین و عمان که عثمان بن ابوالعاصی ثقفی نام داشت، سپاهی را برای گرفتن جزیره فرستاد و با وجود مقاومتها اعراب توانستند این جزیره را فتح کنند.
ابرکاوان یا همان جزیره قشم امروزی، در زمان حکومت اسلامی هم بسیار آباد و پر رونق بود. علاوه بر اینکه یکی از قطبهای کشت و فروش خرما محسوب میشد از نظر دریانوردی و تجارت دریایی نیز حرفهایی برای گفتن داشت. اواخر حکومت بنی امیه قشم تبدیل به جزیرهای شده بود که خارجیان را پناه میدهد. اما در قرون پنجم و ششم جزیره رونق و نام و آوازه خود را تا حد زیادی از دست داده بود تا جایی که حتی یاقوت حموی هم نتوانست جایگاه و موقعیت دقیق جزیره را بفهمد.
بالاتر مختصرا به این سوال پاسخ دادیم که جزیره قشم کجاست. در حال حاضر شهرستان قشم دارای سه بخش مرکزی، شهاب و حرا است و نزدیکترین بندر به آن را باید بندرعباس دانست. این جزیره هزار و 491 کیلومتر مربع مساحت دارد و بزرگترین جزیره خلیج فارس محسوب میشود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید مساحت قشم دو و نیم برابر بحرین (دومین جزیره بزرگ خلیج فارس است. این منطقه بزرگترین جزیره غیر مستقل جهان نیز محسوب میشود و از جزایری مانند سنگاپور و سان مارینو نیز مساحت بسیار بیشتری دارد. از آنجایی که قشم در دهانه تنگه هرمز واقع شده باید آن را یکی از استراتژیکترین نقاط ایران دانست.
جزیره قشم دارای سه شهر درگهان، قشم و سوزا و همچنین شمار زیادی روستاست. همچنین تعداد زیادی بندر در این شهرستان وجود دارد که همگی از مناطق مهم برای صیادی به شمار میروند. از میان این بنادر میتوان به بهمن، شهید ذاکری، درگهان، هنگام، شرکت نفت و ... اشاره کرد. اطراف قشم را جزایر کوچک و بزرگ فرا گرفته که هر کدام به خودی خود یک جاذبه گردشگری محسوب میشوند و سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود جذب میکنند.
قشم جدا از جمعیت بومی خود، شمار زیادی مهاجر غیر بومی را در خود جای داده که بیشتر به منظور تجارت و برای کسب و کار این جزیره را برای زندگی انتخاب کردهاند. زبان مردم بومی اما ترکیبی از لهجه بندری و زبان عربی، هندی و دیگر زبانهاست. همچنین آنها با گویش جزیرتی صحبت میکنند. دلیل این زبان ترکیبی را باید در سالهایی جستجو کرد که این جزیره تحت استعمار بیگانگان بوده است. همچنین بیشتر بومیان جزیره به مذهب تسنن اعتقاد دارند و شمار کمی از آنها نیز شیعه هستند.
متوسط دمای سالانه در جزیره قشم 26 درجه سانتیگراد است و اختلاف درجه بالایی دارد. میانگین بارش جزیره را نیز باید ۱۸۳.۲ میلیمتر دانست. مهمترین جامعه گیاهی قشم را جنگلهای معروف حرا تشکیل میدهند. بیشتر گیاهان این منطقه را گیاهان خشکی پسند و حرارتخواه (عموما درختچهها) تشکیل دادهاند. از میان درختان موجود در این منطقه میتوان به کهور،کرت و کنار اشاره کرد.
قشم کجاست؟ جایی است که تنوع جانوری شگفتانگیزی را شاهد هستیم. از میان پستانداران عجیبی که در این منطقه زندگی میکنند میتوان به خفاش میوهخوار، جبیر، وال آبی و حشرهخوار کوتوله اشاره کرد. در این منطقه همچنین سه گونه مار، 17 گونه مارمولک و حدود 170 گونه پرنده که نمونههای نادری مانند شاهین کبود و حواصیل سبز هم جزو آنها هستند؛ مشاهده میشود.
در جزیره قشم جاذبه های گردشگری فراوانی وجود دارد که همه آنها را نمیتوان در این نوشته معرفی کرد. بنابراین در ادامه به معرفی برخی از مهمترین جاذبههای این جزیره خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
در حال حاضر کمتر کسی را در ایران میتوانید بیابید که نام این جاذبه به گوشش نخورده باشد. دره ستارگان در شمال روستای برکه خلف قرار گرفته است. این روستا تنها پنج کیلومتر تا ساحل جنوبی جزیره فاصله دارد. دره ستارگان از نظر زمینشناسی شکل ویژهای دارد. زمانی که باد لابهلای ستونها و حفرهها میپیچد، صداهای عجیبی ایجاد میشود. بومیان میگویند، زمانی که هوا تاریک میشود، اجنه و ارواح رفت و آمدشان را در این دره آغاز میکنند. بنابراین هیچ بومیای را نمیتوانید بیابید که در شب به دره ستارگان برود. لایههایی که این دره را تشکیل داده بسیار سست است و به همین دلیل این امکان وجود دارد که پس از هر بار بارندگی ( که به ندرت اتفاق میافتد) تغییرات چشمگیری در دره ایجاد شود.
یکی دیگر از جاذبههای معروف قشم، جنگلهای حراست. این جنگلهای دریایی حدود 200 کیلومتر مربع وسعت دارند و درختانشان داخل آب شور ریشه دواندهاند. این درختان هنگامی که پدیده مد رخ میدهد تا گلوگاه داخل آب میروند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این درختان میتوانند آب شور را تصفیه و شیرین کنند. برای رسیدن به این جنگلها که 30 تا 40 میلیون سال قدمت دارند. باید از غرب جزیره 60 کیلومتر دور شوید.
جنگلهای حرا قشم زیستگاههای مناسبی برای پرندگانی همچون فلامینگو و پلیکان محسوب میشوند. این پرندگان مهاجر در فصل زمستان به سوی جنگلهای حرای قشم مهاجرت میکنند. در این جنگلها جدا از پرندگان انواع خزندگان، لاکپشتها و ماهیها هم زندگی میکنند. در جنگلهای حرا امکان قایقسواری وجود دارد اما برای این کار باید منتظر پدیده مد باشید.
یکی دیگر از جاذبههای طبیعی که در جزیره قشم میتوانید ببینید، غار نمکدان است. زمینشناسان این غار را طولانیترین غار نمک جهان میدانند. این جاذبه که در 90 کیلومتری قشم داخل کوه گنبدی شکلی قرار گرفته است، یکی از زیباترین غارهایی است که در عمرتان خواهید دید. رگههای سفید نمک در سطح، جریان آب نمک در کف غار و قندیلهای زیبایی که براثر رطوبت زیبای جزیره و نفوذ آب در آن ایجاد شده؛ شکل زیبایی به غار نمکدان داده است.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید تا عمق 20 متری این غار نیازی به چراغ قوه ندارید زیرا، نور خورشید تا این عمق را روشن میکند. اما اگر تجهیزات غار نوردی ندارید و با تیمی حرفهای همراه نیستید، به هیچ عنوان نباید بیشتر از عمق 10 متر پیش بروید. برای پیشروی بیشتر نیاز به مهارت و همراهان با تجربه دارید.
از دیگر جاذبههای گردشگری جزیره قشم میتوان به قلعه پرتغالیها، تنگه چاهکوه، غار خربس، آب انبار بیبی، گورستان تاریخی قشم، ژئوپارک قشم، تنگه عالی محمد، کاسه سلخ، روستای توریان، بندر لافت و سد گوران اشاره کرد. همچنین این اطراف قشم جزیرههای کوچک و بزرگ زیادی هستند که بازدید از آنها لذت سفر را دو چندان میکند. در طول این سفر نباید پاساژگردی را فراموش کنید زیرا خرید کردن به یکی از ویژگیهای اصلی سفر به قشم تبدیل شده است. همچنین تفریحات دریایی زیادی وجود دارند که میتوانید با انجامشان سفرتان را مفرحتر نمایید. البته باید توجه داشت که این تفریحات هزینه سفر را تا حد زیادی بالا میبرند.
بالاتر به این س وال پاسخ دادیم که قشم کجاست، حالا باید مسیر دسترسی به این جزیره را بررسی کنیم. دسترسی به قشم از طریق پروازهای مختلف از شهرهای بزرگ ایران همچون تهران، اصفهان، شیراز، رشت، کیش و همچنین از طریق کشورهای دیگر مانند دبی صورت میپذیرد. راه دیگر برای رسیدن به قشم این است که خود را به بندرعباس برسانید و از آنجا با لنچ توندرو که هر بیست دقیقه راهی قشم میشود، به سوی جزیره راهی شوید. لنجها در بندر حقانی قرار دارند و طی 40 دقیقه شما را به مقصد خواهند رساند.
در مطلب راهنمای سفر به جزیره قشم هر آنچه را که لازم بود درباره این جزیره بدانید بیان کردیم. اگر چه هنوز صفحات زیادی میتوان درباره فرهنگ ویژگی، غذاهای محلی، صنایع دستی و ... این منطقه حرف زد اما در این نوشته مجالی برای این کار نیست. حالا که فهمیدید قشم کجاست، وقت آن رسیده که برای سفر به قشم برنامهریزی کنید.
همانطور که ذکر شد، جزیره قشم مناطق دیدنی زیادی دارد بنابراین وقت کافی برای بازدید از همه آنها را در برنامه خود لحاظ نمایید. اقلیم جزیره قشم و فرهنگ آن بسیار ویژه است. وقتی این دو فاکتور را در کنار تفریحات آبی، هتلهای لاکچری، پاساژهای زیاد، رستورانهای باکفیت و ... قرار دهید، به این نتیجه خواهید رسید که این جزیره یک مقصد فوقالعاده و متفاوت برای سفر است.
جاذبه های گردشگری جزیره قشم را باید ترکیبی از طبیعت و تاریخ دانست زیرا این منطقه قدمت تاریخی بسیار بالایی نیز دارد. توصیه همیشگی دکوول به شما این است که هنگام بازدید از هر کدام این جاذبه ها سعی کنید، آسیبی به آنها وارد ننمایید تا آیندگان نیز بتوانند به این گنیجه ارزشمند درسترسی داشته باشند. اگر نکته دیگری درباره جزیره قشم وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.