جَنوار داغی که به فارسی آن را "کوه گرگ" ترجمه میکنیم، یک قله با ارتفاع 3884 متر در ارتفاعات شمال شرقی شهرستان سراب (شرق استان آذربایجان شرقی) واقع شده است. این قله از طریق درههای "شور چمن" و "آلوارس" از قلل منطقهی سبلان جدا میشود البته در نقشه های توپوگرافی منطقه با مقیاس 1:25000 اسم این قله کوه جاناوار داغی نیز گفته شده است جهت کسب اطلاعات بیشتر با این مقاله از وب سایت دکوول با ما همراه باشید.
کوه جنوار داغی، یا جاناوار داغی که به فارسی نام آن "کوه گرگ" شناخته میشود و علت این نام گذاری یا به عبارتی وجه تسمیه آن وجود تعداد زیاد گرگ در این منطقه میباشد، این کوه در شهرستان سراب در استان آذربایجان شرقی واقع شده است. این قله مهم و زیبا با ارتفاع حدود 3884 متر از سطح دریا، یکی از نقاط طبیعی و کوهستانی جذاب این منطقه است که در بررسیهای جدید این قله عنوان سیمرغ کوههای ایران در استان آذربایجان شرقی (31 قله بلند 31 استان) را به خود اختصاص داده است.
نام قله | جنوارداغی(جاناوار داغی) |
ارتفاع | 3804 متر |
استان | آذربایجان شرقی |
ناحیه | کوهستانی |
موقعیت | سراب، روستای حیدرآباد |
کوه جنوار داغی یا همان جاناوار داغی در ارتفاعات شمال شرقی شهرستان سراب استان آذربایجان شرقی واقع شده است و از مناطق دیگر با حد فاصل درههای شور چمن و آلوارس جدا میشود.
آخرین روستای سراب در مسیر این قله، روستای حیدرآباد به ارتفاع 2390 متر میباشد که از جاده سراب-اردبیل قابل دسترسی است. تمامی مسیر سراب تا روستای حیدرآباد با نصب تابلوهای جادههای مشخص شده است. در فصل صعود، تردد همهی خودروهای شخصی و مینی بوس تا این روستا به راحتی انجام میشود. فاصله شهر سراب تا این روستا 48 کیلومتر و از لحاظ زمانی نهایت یک ساعت میباشد که 38 کیلومتر آن آسفالت و بقیه خاکی روستایی است. همچنین، طرح آسفالت و بهسازی قسمتی دیگر از مسیر خاکی در دست اقدام است.
صعود قله جنوار داغی از طریق یال قله آلادّین (3700 متر) شروع شده و بعد از تراورس این قله به یال غربی آن و سپس تغییر مسیر به سمت شمال به یال قله جنوار داغی منتهی میشود. مسیر صعود از ییلاق فوق تا قله توسط سنگ چین مشخص شده است. مدت زمان صعود جنوار داغی از ییلاق آلادّین بین 3.30 تا 4.30 ساعت و مسیر برگشت در حدود 3 ساعت و مسافت پیموده شده حدود 14 کیلومتر است.
علاوه بر روستای حیدرآباد، امکان دسترسی به آب در چشمههای موجود تا ییلاق آلادّین، خود آلادّین و همچنین در مسیر برگشت از قله در درهی منتهی به ییلاق آلادّین وجود دارد. آنتن دهی گوشی همراه در اکثر مسیر صعود و قله وجود دارد و درخواست ایجاد یک سایت جدید برای تقویت آنتن به وزارت ارتباطات داده شده است که به احنمال زیاد آنتن جدید مخابراتی در این منطقه احداث خواهد شد.
امکانات و خدمات
هیات کوهنوردی شهرستان سراب در حال احداث خانه کوهنورد و مرکز استقرار امداد و نجات در روستای حیدرآباد میباشد که به زودی افتتاح خواهد شد. در خانه کوهنورد حیدرآباد، کوهنوردان میتوانند از تلفن ثابت و اینترنت وای فای نیز استفاده نمایند. با توجه به قرار گرفتن ییلاقات شمال روستای حیدرآباد و قله جنوار داغی در منطقه حفاظت شده "یای قاری" و جهت حفظ محیط زیست این منطقه بکر، کوهنوردان علاقمند به صعود این قله میتوانند از خود شهر سراب و یا از روستای حیدرآباد توسط خودروهای دارای مجوز به ییلاق "آلادّین" (نقطۀ آغاز صعود) به ارتفاع 3000 متر منتقل شوند.
.
لازم به ذکر است که علاوه بر خانه کوهنورد حیدرآباد، در خود شهر سراب، خوابگاه اداره تربیت بدنی، سالن اختصاصی سنگنوردی، خانه معلم، مهمانسرای جهانگردی، مسافرخانههای موجود و در خارج از سراب قرارگاه کوهنوردی آبگرم اسب فروشان با 20 دقیقه فاصله از سراب و در مسیر سراب حیدرآباد، سوئیتهای مجتمع پذیرایی روستای کلیان، مجتمع گردشگری و مرکز پرورش ماهی قزل آلای روستای ایدهلو برای اقامت کوهنوردان کشور مهیا میباشند.
بهترین زمان برای صعود به قله جنوار داغی در استان آذربایجان شرقی، از اواسط بهار تا اواخر تابستان است. این دوره زمانی معمولاً از فروردین ماه تا شهریور ماه میباشد. در این ماهها هوا به طور کلی ثابت و پایدار بوده و شرایط برفی بهتر میشوند. همچنین، این فصول دارای روزهای بلند و شبهای مطبوع هستند که برای صعود به کوه و اجرای فعالیتهای کوهنوردی مناسب میباشند.
در این زمانها، دمای هوا در ارتفاعات کمتر از فصول سردسیر است و احتمال باران و برف کمتر میشود. از طرفی، فصل تابستان نیز از نظر هواشناسی مناسب است اما دما در ارتفاعات بالا ممکن است بسیار گرم باشد و نیاز به آب و توجه به هیدراتاسیون بیشتری دارید. حتما پیش از هر صعودی، توصیه میشود که اطلاعات هواشناسی محلی را چک کنید و از وضعیت آب و هوا و شرایط کوهنوردی مطلع شوید.
همچنین معمولا بهتر است از اوایل صبح آغاز به صعود کنید تا در صورت لزوم به موقع به پایین بیایید و از نور طبیعی بهرهبرد. در هر صورت، حتما قبل از هر گونه صعود، با محلی که میخواهید صعود کنید تماس بگیرید و از شرایط کوهنوردی و ایمنی مطلع شوید.
قبل از صعود به قله جنوار داغی در استان آذربایجان شرقی، برخی نکات مهم و اساسی وجود دارد که حتما باید مد نظر قرار داد. در ادامه، به مهمترین نکات قبل از صعود به این قله اشاره میشود:
در کل، این موارد تنها به عنوان یک راهنما مطرح شدهاند و همواره توصیه میشود که با تماس با مراجع زیر ربط و اطلاعات محلی، به اطلاعات بهروز و دقیق دست پیدا کنید.
کوهنوردان عزیز میتوانند برای رسیدن به شهر سراب از اتوبان تهران - تبریز استفاده کرده و بعد از عوارضی بستان آباد از اتوبان خارج شده و از طریق این شهر به سراب برسند. همچنین اتوبوسهای سراب صبح و شب در ترمینال آزادی از تعاونیهای 15 و 17، در ترمینال جنوب از تعاونی 14 حرکت میکنند.
زمان تقریبی تهران تا سراب حداکثر 7 ساعت میباشد. با این توضیحات، صعود به قلهی جنوار داغی یا همان جاناوار داغی به عنوان یکی از مقاصد محبوب کوهنوردان در استان آذربایجان شرقی پیشنهاد میشود. این منطقه با امکانات مناسب و زیباییهای طبیعی فراوان، یک تجربه بینظیر برای علاقمندان به کوهنوردی و طبیعتگردی خواهد بود.