پارک ملی تنگ صیاد

زمان مطالعه: 3 دقیقه

تنگ صیاد یک ذخیره‌گاه زیست کره است که در یکی از بخش‌های کوهستانی و مرتفع استان چهارمحال و بختیاری قرار گرفته است. این تنگ شمار زیادی تپه ماهور در خود جای داده و به همین سبب باید آن را یکی از زیستگاه‌های اصلی قوچ و میش وحشی در ایران دانست و همچنین استان چهارمحال و بختیاری را باید یکی از زیباترین استان‌ها از نظر جاذبه‌های طبیعی دانست.

بسیاری از تالاب‌ها، آبشارها، کوهستان‌ها و رودخانه‌ها در این منطقه قرار دارند و از نظر بارش نیز چهارمحال و بختیاری را باید یکی از پر باران‌ترین استان‌های ایران دانست. در این نوشته قصد داریم یکی از جاذبه‌های طبیعی مهم این استان که هم از نظر گردشگری و هم از نظر زیست محیطی اهمیت فراوانی دارد به شما معرفی نماییم.

این جاذبه پارک ملی تنگه صیاد شهرکرد، نام دارد. پارک ملی تنگ صیاد به عنوان یکی از جاهای دیدنی شهرکرد سالانه عده زیادی از افرادی که دوست دارند طبیعتی بکر و بهشت مانند را از نزدیک ببینند، به سوی خود می‌کشاند.

در مطلب راهنمای بازدید از ذخیره‌گاه زیست کره تنگ صیاد همانطور که از عنوان پیداست، قصد داریم شما را با زیر و بم این جاذبه طبیعی آشنا کنیم. ابتدا به معرفی آن خواهیم پرداخت، سپس درباره تاریخ و جغرافیای آن حرف خواهیم زد و در نهایت اطلاعات مهم دیگر در خصوص این جاذبه را بررسی خواهیم کرد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با وب سایت دکوول تا انتهای این مطلب همراه باشید.


معرفی تنگ صیاد

    پارک ملی تنگ صیاد یک منطقه 27 هزار هکتاری است که به عنوان زیستگاه بسیاری از گونه‌های جانوری و گیاهی شناخته می‌شود. این پارک در مجاورت فرخشهر، در شهرستان شهرکرد قرار گرفته و به عنوان سیزدهمین منطقه حفاظت شده یونسکو به ثبت جهانی رسیده است. در واقع همه 27 هزار هکتار مساحت تنگ صیاد پارک ملی نیست حدود 21 هزار 600 هکتار از آن منطقه محافظ شده و حدود پنج هزار و 400 هکتار نیز پارک ملی است.

    تنگ صیاد را باید از نظر آب و هوایی به سه اقلیم خشک و سرد، نیمه خشک و سرد و نیمه مرطوب و سرد تقسیم کرد. حیواناتی مانند گرگ، روباه، شغال، کفتار، کبک دری، تیهو و عقاب در این منطقه زندگی می‌کنند. تنگ صیاد همچنین زیستگاه گیاهانی همچون ریواس، رازیانه، شاه تره، بارهنگ، بابونه، کاسنی، شیرین بیان، آویشن، بادام کوهی، آلبالوی کوهی و انجیر نیز هست.

    ارتفاع تنگ صیاد حدود سه هزار متر بالاتر از سطح دریاست. آب و هوای فوق‌العاده‌ای بر آن حاکم است و در فصل‌های بهار و تابستان یکی از بهترین گزینه‌ها برای پیک نیک و تفریح است. دره‌های سرسبز و زیبایی مانند بستان شیر و پا جفت در این منطقه قرار دارند که مسافران می‌توانند به دور از هیاهوی شهر در این دره‌ها کمپ کنند و از طبیعت لذت ببرند.

    در تنگ صیاد چشم اندازها و طبیعت بکر و فوق‌العاده‌ای انتظارتان را می‌کشد. مناظری متنوع که باید آن را حاصل اکوسیستم کوهستانی دانست. از جمله تفریحاتی که می‌توانید در این منطقه داشته باشید می‌توان به صخره‌نوردی و کوهنوردی اشاره کرد. اگر تصمیم گرفتید شب را در این پارک بگذرانید خیالتان بابت امنیت راحت باشد زیرا پاسگاه‌های محیط بانی در منطقه امنیت آن را حفظ کرده‌اند.

درباره ذخیره گاه زیست کره تنگ صیاد در استان چهارمحال بختیاری درد کوول بخوانید.

مختصری از تاریخچه تنگ صیاد

    منطقه حفاظت شده و پارک ملی تنگ صیاد در سال 1349 تخت نظارت‌های شدید قرار گرفت. شورای شکاربانی، هرگونه صید و شکار را در این منطقه ممنوع اعلام کرد. در سال 1352 نیز شورای عالی محیط زیست، این منطقه را به عنوان منطقه حفاظت شده معرفی نمود. چند سال بعد یعنی در سال 1374 بخشی از این منطقه به عنوان پارک ملی به ثبت رسید و ما بقی نیز به صورت محافظت شده باقی ماند. در حال حاضر تنگ صیاد به دو بخش قسمت میانی و منطقه حفاظت شده اطراف آن تقسیم می‌شود.

مختصری از شرایط جغرافیایی تنگ صیاد و پوشش گیاهی و جانوری آن در دکوول بخوانید.

    تنگ صیاد در 15 کیلومتری شهرکرد قرار دارد و اگر در جاده شهرکرد- اصفهان باشید، این طبیعت زیبا را خواهید دید. برای رسیدن به این جاذبه گردشگری می‌توانید از جاده‌های بروجن- شهرکرد، فرخشهر، جاده قدیم دهنو و جاده‌های جیپ رو احمدآباد، بستان شیر و تنگ صیاد استفاده نمایید. میانگین بارندگی در تنگ صیاد سالانه حدود 424 میلیمتر است. میانگین دما حدود 9 درجه سانتیگراد بوده و تعداد روزهای یخبندان ۱۵۱، ۱۲۲ و ۱۰۵ روز است. بیشتر روزهای یخبندان این منطقه در ماه دی اتفاق می‌افتد.

    تعداد زیادی آبراهه‌های بزرگ و کوچکی در تنگ صیاد وجود دارد که تعدادشان به 70 مورد می‌رسد. این آبراهه‌ها معمولا سیلابی هستند و دائمی به حساب نمی‌آیند. همچنین 42 دهنه چشمه در این منطقه وجود دارد که 38 تای آن دائمی و چهار مورد نیز فصلی هستند. از میان مهم‌ترین این چشمه‌ها می‌توان به سنگ سفید، آب شرشر و ریزاب اشاره کرد. این موارد منابع اصلی آب در این منطقه به شمار می‌روند.

    درباره پوشش گیاهی منطقه تنگ صیاد باید گفت، 20 تیپ گیاهی و حدود 250 گونه گیاهی مربوط به 52 تیره در این منطقه وجود دارد. از میان شاخص‌ترین این گیاهان می‌توان به جاز، کرک و گون اشاره کرد. درباره گونه‌های جانوری که در این منطقه زندگی می‌کنند نیز باید گفت حدود 24 گونه پستاندار، 70 گونه پرنده، 26 گونه خزنده و چهار گونه دوزیست در تنگ صیاد زندگی می‌کنند. جالب است بدانید پرندگانی که در این تنگ زندگی می‌کنند 17 درصد از کل جانوران منطقه را شامل می‌شود.

تعارضات و تهدیدهای تنگ صیاد

    موارد زیادی وجود دارد که تنگ صیاد و زیست گیاهی و جانوری آن را تهدید می‌کند. یکی از این عوامل چرای بیش از حد دام در این منطقه است. مورد دیگر توسعه شهرها و روستاهای این منطقه و مورد بعدی دسترسی آسان گردشگران به این جاذبه گردشگری است. تنگ صیاد مراتع زیادی دارد و در فصل چرا محل مناسبی برای دامداران است. در حال حاضر برای تولید پروتئین دامداران بیشتری به این منطقه می‌آید و همانطور که ذکر شد چرای بیش از می‌تواند به اکوسیستم این منطقه آسیب جدی بزند و بیماری‌های مشترک بین دام‌های اهلی و وحشی را نیز افزایش دهد.

    نزدیک به چهل مورد زمین‌های کشاورزی مردمی که حدود 600 هکتار مساحت دارد، در این منطقه وجود دارد. اما از برخی از این مستثنیات به جز کشاورزی بهره برداری‌های دیگری نیز می‌کنند که این می‌تواند تهدید مهمی برای منطقه محسوب شود. تعرض به منابع ملی، زنده‌گیری و تله‌گذاری نمونه‌هایی از این کارها هستند. برای رفع این مشکلات تلاش‌هایی صورت گرفته تا برخی از این زمین‌ها که مالک خصوصی دارند خریداری شود.

    یکی دیگر از مسائلی که اکوسیستم این منطقه را تهدید می‌کند، خطوط انتقال لوله‌های حامل انرژی، خطوط انتقال گاز، کابل‌های نوری، خطوط انتقال برق فشار قوی و ... است که از این منطقه می‌گذرد. همچنین پیشرفت این منطقه از نظر گردشگری اگرچه به صنعت گردشگری استان کمک کرده است اما ممکن است اکوسیستم را با خطرات جدی رو به رو کند.

درباره تاریخچه  تنگ صیاد در استان چهار محال بختیاری در دکوول بخوانید.

کلام آخر

    در مطلب راهنمای بازدید از ذخیره گاه زیست کره تنگ صیاد هر آنچه را باید درباره این جاذبه گردشگری بدانید، بررسی کردیم. درباره تاریخچه، جغرافیا و تهدیداتی که اکوسیستم تنگ صیاد را تهدید می‌کند، حرف زدیم. حالا اگرچه برای بازدید از این جاذبه گردشگری زیبا و رویایی آماده هستید. اما بهتر است نکات دیگری را نیز درباره این جاذبه گردشگری بدانید.

    در سال‌های اخیر رخدادهای قابل توجهی در تنگ صیاد شهرکرد رخ داده است که شاید مرور آنها برای شما هم جالب توجه باشد. در سال 1390 تمام بزها و کل‌هایی که در این منطقه حفاظت شده زندگی می‌کردند از آنجا خارج و در باغ‌های فرخ شهر دیده شدند. علت این امر خشکسالی و کم شدن منابع آب و غذا بوده است. همچنین از دیگر رخدادهایی که هر از چندگاه در این منطقه می‌افتد. دستگیری و یا حتی مرگ شکارچیان غیر مجاز است.

    همانطور که در بالا خواندید عوامل زیادی هستند که این طبیعت فوق‌العاده که در نزدیکی شهرکرد و در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد را تهدید به نابودی می‌کنند. اگر به بازدید از این جاذبه می‌روید؛ شما جزو این عوامل نباشید. سعی کنید در بازدید خود تا حد امکان از این طبیعت زیبا محافظت نمایید تا آیندگان نیز بتوانند مانند ما از دیدن آن لذت ببرند. اگر نکته دیگری درباره منطقه حفاظت شده تنگ صیاد شهرکرد وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.