راهنمای سفر به روستای سرآقاسید

تاریخ انتشار: 1401/3/10 | تاریخ آخرین ویرایش: 1402/11/26

یکی دیگر از روستاهای کشورمان که در حوزه توریسم نام و آوازه‌ای پیدا کرده است، روستای سرآقاسید نام دارد. این روستای پلکانی در شهرستان کوهرنگ، استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد. این روستا به دلیل نوع معماری پلکانیش به ماسوله  رشته کوه زاگرس مشهور شده است. اما جدا از معماری ویژه و منحصر به فرد، دلیل دیگر محبوبیت روستای سرآقا سید میان گردشگران جنبه‌های زیارتی و سیاحتی آن است.

فرهنگ اصیل و رنگین روستا نیز معمولا توجه گردشگران را به خود جلب می‌کنند. البته از آنجایی که امکانات روستا محدود است، هنوز می‌توان آن را جزو جاذبه‌های طبیعی بکر دانست که توانسته طبیعا خود را هنوز تا حد زیادی دست نخورده باقی بگذارد. در مطلب راهنمای سفر به روستای سرآقاسید قصد داریم همه چیز را درباره این جاذبه گردشگری بررسی کنیم. ابتدا به معرفی این روستا خواهیم پرداخت و به این سوال پاسخ خواهیم داد که روستای سرآقاسید کجاست؟ سپس کمی درباره معماری ویژه این جاذبه حرف خواهیم زد.

در نهایت نیز اطلاعات مهم دیگر مانند مسیر دسترسی، بهترین زمان سفر، جاذبه های گردشگری اطراف و ... را بررسی خواهیم کرد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.


معرفی روستای سرآقاسید

    قبل از هر چیز باید به این سوال پاسخ دهیم که روستای سرآقاسید کجاست؟ این روستا قسمت مرکزی دهستان میانکوه در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد. فاصله روستای سرآقاسید تا شهرستان شهرکرد 135 کیلومتر و تا چلگرد 45 کیلومتر است و باید آن را یکی از توابع کوهرنگ دانست. این روستای پلکانی که در کوه‌های زردکوه قرار گرفته است. اگرچه روستای سرآقا سید مانند همتای شمالی خود ماسوله امکاناتی مانند بازار و بازارچه ندارد و آنقدر هم شناخته شده نیست. اما در سال‌های اخیر به دلیل اینکه کوهرنگ در لیست شهرهای گردشگری قرار گرفته، توجهات به سوی این روستا نیز افزایش پیدا کرده است.

    روستای سرآقا سید البته تا حدی محروم محسوب می‌شود و این مساله شرایط زندگی را برای بومیان و ساکنان این روستا سخت کرده است. برای مثال کودکان و نوجوانان تا مقطع راهنمایی را بیشتر نمی‌توانند در این روستا بگذرانند و در صورتی که بخواهند درس خود را ادامه دهند باید به روستاهای مجاور بروند. یا تنها منبع انرژی‌ای که در سرآقاسید وجود دارد انرژی برق است و مردم برای اینکه منازلشان را گرم کنند و یا غذا بپزند از روش‌های سنتی استفاده می‌نمایند.

    اما هر چقدر که امکانات رفاهی در این روستا کم است، خداوند در دادن طبیعتی زیبا و رویایی به آن سخاوت به خرج داده است. اطراف روستا را مناظری سبز و بی‌نظیر کوهستانی قاب گرفته است و بنابراین این منطقه را می‌توان جای مناسبی برای عکاسی دانست. اگر قرار است برای سفر راهی روستای سرآقاسید شوید، دوربین عکاسی‌تان را آماده کنید.

روستای سر آقا سید یکی از روستاهای مقصد گردشگری در استان چهار محال بختیازی است که درباره آن دکوول میتوانید بخوانید.

مختصری از تاریخچه و روستای سرآقاسید

    باستان شناسان قدمت روستای سرآقاسید را به زمان پارینه سنگی نسبت می‌دهند. در واقع آنها معتقدند این روستا نیز مانند بسیاری دیگر از روستاهایی که در دل کوه قرار دارند، به عنوان پناهگاه انسانی ساخته شده است. درحال حاضر قدیمی‌ترین سند کتبی موجود درباره روستای سرآقاسید، شجرنامه امامزاده‌ایست که در این روستا قرار دارد. در این شجرنامه درباره سکونت فردی به نام آقا سید عیسی همراه با خانواده‌اش، در حدود 600 سال پیش نوشته شده است.

    درباره وچه تسمیه روستای سرآقاسید نیز باید گفت، در همان 600 سال پیش که آقا سید عیسی همراه با خانواده و خویشاوندانش برای سکونت به این روستا آمد و در این روستا فوت شد، جسدش را در روستا به خاک سپرند. او به آقا سید مشهور بود و به همین دلیل کسانی که برای زیارت مزارش به روستا مراجعه می‌کردند، می‌گفتند که می‌خواهند سر مزار آقا سید بروند. از همان زمان به بعد این روستا به نام آقا سید مشهور شد و این اسم بر روی آن باقی ماند. اما این تنها یک روایتی که سینه به سینه گشته و سند کتبی برای اثبات آن وجود ندارد.

مختصری از معماری روستای سرآقا سید

    معماری روستای سرآقاسید را در یک کلام می‌توان، سنتی و خاص دانست. در واقع روستاهای کمی در ایران وجود دارند که به این شکل در دل کوه ساخته شده باشند. خانه‌های روستای سرآقاسید به صورت فشرده و پلکانی ساخته شده‌اند. به طوری که پشت بام هر خانه، حیاط خانه بالادستی به حساب می‌آید. خود خانه‌ها نیز با خشت و گل ساخته شده و برای ساختن سقفشان هم از چوب استفاده کرده‌اند.

    شاید برایتان جالب باشد که بدانید خانه‌های این روستا همگی بدون پنجره هستند و درهای کوچکی دارند که از الوار درختان خود منطقه ساخته شده است. تمام معماری خانه‌ها از ابتدا تا پایان خود مردم روستا و از وسایلی که در روستا موجود است می‌سازند. داخل خانه‌ها نیز حالتی دو بخشی و تو در تو دارند. که بخشی از آن برای زندگی خود خانواده و بخش دیگر برای نگهداری دام و طیور استفاده می‌شود.

    ویژگی مهم خانه‌های روستای سرآقاسید این است که در ساخت آنها تا حد ممکن در استفاده از مصالح صرفه‌جویی شده است. معماری این روستا را اگر بخواهیم به تفسیر کنیم و مفهومی برای آن بیان نماییم باید بگوییم این معماری جلوه‌ای از نزدیکی و اتحاد مردم روستا با هم را به نمایش می‌گذارد.

مختصری از فرهنگ روستای سرآقاسید

    یقینا یکی از جذاب‌ترین بخش‌های سفرتان به روستای سرآقاسید، دیدن فرهنگی اصل از نزدیک است. مردم این روستا از اقوام بختیاری هستند و بختیاری‌ها هم تا جایی که توانسته‌اند فرهنگ و آداب و رسوم خود را حفظ کرده‌اند. گویش مردم این روستا لری است و هنوز هم که هنوز است لباس‌های محلی خود را می‌پوشند. پوشش مردان در این روستا شامل پیراهن، شلوار دبیت، گیوه، شال و چوقا است. زنان نیز لباس‌هایی از قبیل لچک، روسری مینا، پیراهن بلند، شلوار، کلنجه، جلیقه و کت می‌پوشند.

    مردم مهمان‌نواز روستای سرآقاسید، معمولا روی آتش هیزم، نان و غذای خانگی می‌پزند. از میان معروف‌ترین غذاهای محلی این مردم می‌توان به آش برگ، کباب بختیاری، کارده و نان گلک اشاره کرد. موسیقی یکی از بخش‌های جدانشدنی از فرهنگ مردم روستای سرآقاسید است. معمولا در جشن‌های این روستا سرنا، که نوعی ساز محلی لرستانی است، نواخته می‌شود. همچنین رقص‌های محلی و خواندن آواز نیز از دیگر کارهای رایج در این جشن‌ها است.

    شغل مردم این روستا کشاورزی، دامپروری و استخراج نمک است و از میان بیشتر محصولات کشاورزی این روستا می‌توان به گندم و سیب‌زمینی اشاره کرد. یکی از کارهایی که زنان این روستا انجام می‌دهند، بافت چادر شب از موی بز است. از دیگر صنایع دستی این روستا می‌توان به قالی بافی، جاجیم بافی و گلیم بافی اشاره کرد.

جاذبه های گردشگری روستای سرآقاسید رت در دکوول بخوانید.

جاذبه های گردشگری روستای سرآقاسید

    روستای سرآقاسید به خودی یک جاذبه گردشگری محسوب می‌شود اما اگر بخواهیم جزئی‌تر به جاذبه‌های این روستا نگاه کنیم می‌توانیم چند نمونه از جاذبه های گردشگری روستای سرآقاسید را که در طول این سفر حتما باید به بازدید از آنها بپردازید، به شما معرفی نماییم. در ادامه با ما همراه باشید.

آبشار شیخ علیخان

    آبشار شیخ علیخان که سرچشمه آن در کوه‌های کوهرنگ است، در فصل زمستان این آبشار یخ می‌زدند و قندیل‌های تماشایی در آن ایجاد می‌شود. آبشار شیخ علی خان در 40 کیلومتری روستای سرآقاسید قرار دارد. در اطراف این آبشار کوه‌های زردکوه نیز وجود دارند که اگر برای بازدید از شیخ علیخان رفتید، بازدید از این کوه‌ها نیز خالی از لطف نیست.

غار یخی چما

    غار یخی چما یکی دیگر از جاذبه‌های نزدیک به روستای سرآقاسید است که در روستای شیخ علیخان قرار دارد. در طول سال‌هایی که از عمر این غار می‌گذرد، لایه‌های یخ روی هم جمع شده و دیواره‌هایی را ایجاد کرده‌اند. در فصل بهار این لایه‌ها شروع به آب شدن می‌کنند و در تابستان نیز به نازک‌ترین حالت خود می‌رسند. غار چما را از حیث ظاهر باید یکی از متفاوت‌ترین غارهای ایران دانست.

پیست اسکی چلگرد

    پیست اسکی چلگرد یکی از معروف‌ترین جاذبه‌های گردشگری است که در این منطقه قرار دارد و در واقع آن را باید یکی از پرطرفدارترین پیست‌های اسکی در استان چهارمحال و بختیاری دانست. حدود 20 تا 30 هزار ورزشکار می‌توانند همزمان از امکانات این پیست استفاده نمایند. جاده آسفالته و امکانات رفاهی خوب از جمله دلایل محبوبیت این جاذبه گردشگری میان مردم است.

چشمه دیمه

    حیف است اگر به روستای سرآقاسید سفر کنید و از چشمه دیه بازدید ننمایید. این جاذبه که از کوه‌های زردکوه سرچشمه می‌گیرد، دارای آبی با املاح معدنی و خاصیت درمانی است. چشمه دیمه در نزدیکی روستای دیمه قرار دارد و اطراف نیز امکانات مناسبی برای گردشگران تعبیه شده است.

نکات مهم درباره روستای سرآقاسید

  • از آنجایی که روستای سرآقاسید را کوه‌های بلند احاطه کرده، تنها مسیر دسترسی به آن را باید جاده‌ای دانست که مسیر آن از غرب شهر چلگرد است.
  • استان چهارمحال و بختیاری به طور کلی استانی سردسیر است و بنابراین سفر به آن در فصل زمستان خصوصا سفر به کوهرنگ، کار آسانی نیست و مسیرها ممکن است بسته باشد زیرا تنها شش ماه از سال راه‌های ارتباطی به این روستا باز است. بنابراین بهترین زمان سفر به روستای سرآقاسید را باید بهار و تابستان دانست.
  • اگر قصد اقامت در این روستا را دارید می‌توان به سراغ اقامتگاه‌های بومگردی که در خود روستا و اطراف آن وجود دارد بروید. همچنین در محیط روستا نیز امکان کمپ وجود دارد.
  • مسیر روستای سرآقاسید بسیار پر پیچ و خم است. بنابراین در درجه با وسیله نقلیه مناسب حرکت کنید و در درجه دوم نیز بسیار با دقت و آهسته برانید.
  • در این روستا آنتن دهی تلفن وجود ندارد و بنابراین با این پیشفرض راهی این سفر شوید.
  • برخی از درختان موجود در روستای سرآقاسید قدمتی 300 ساله دارند. این قدمت بیشتر شامل درختان گردو می‌شود. بنابراین در طول سفرتان به هیچ عنوان به طبیعت تاریخی این دیار آسیب نزنید.

کلام آخر 

    در مطلب راهنمای سفر به روستای سرآقاسید، هر آنچه را برای سفر به این روستا لازم بود بدانید، بررسی کردیم. حالا آماده سفر هستید و تنها باید کوله‌بارتان را آماده کنید. سفر به روستای سرآقاسید برای کسانی که می‌خواهند مدتی از زندگی شهری و تمام الزامات آن از تکنولوژی گرفته تا اخبار بدی که هر روز از رسانه‌ها در مغزمان فرو می‌رود، دور شوند مناسب است. جایی به دور از هیاهوی شهری و پر از آرامشی که طبیعت در اختیارمان قرار می‌دهد. اگر نکته دیگری درباره روستای سرآقاسید وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.




امتیاز دهی


شبکه های اجتماعی


مطالب اخیر



ناکسوس
1402/12/21

پاتموس
1402/12/21


دسته بندی ها