سیولا گرانده

زمان مطالعه: 4 دقیقه

سیولا گرانده یکی از مرتفع‌ترین و چالش‌برانگیزترین قله‌های رشته کوه آند است که در کشور پرو قرار دارد. این قله با ارتفاع بیش از ۶۳۰۰ متر، به دلیل دیواره‌های صخره‌ای عمودی، شیب‌های یخی و بهمن‌خیز، شهرت جهانی به عنوان یکی از خطرناک‌ترین قله‌های جهان برای صعود دارد. قله سیولا گرانده بعد از ماجرای جو سیمپسون شهرت جهانی پیدا کرد و این شهرت پس از فیلم لمس خلاء نیز به اوج رسید. دکوول رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران است و این بار با معرفی و بحث پیرامون قله سیولا گرانده همراه شما هستیم.


 قله سیولا گرانده

    سیولا گرانده یک کوه در رشته کوه کوردیلرا هوآی هوش (Cordilera Huayhush) در رشته کوه آند پرو است. سیولا گرانده 6344 متر ارتفاع دارد و دارای یک قله با ارتفاع فرعی به نام سیولا چیکو با ارتفاع 6260 متر دارد.  رشته کوه آند پرو جذابیت‌های بسیار بالایی دارد و کوهنوردان زیادی را از جای جای جهان به آن جلب کرده است.

    پرو کشوری در آمریکای جنوبی است که به دلیل تاریخ غنی، فرهنگ متنوع و طبیعت بکرش شهرت جهانی دارد. این کشور زادگاه تمدن باستانی اینکاها بوده است و آثار تاریخی باشکوهی از جمله ماچوپیچو را در خود جای داده است. پرو همچنین به دلیل رشته کوه‌های آند که بخش بزرگی از کشور را پوشانده‌اند، شناخته می‌شود.

قله سیولا گرانده از قلل زیبا و دشوار جهان است که در رشته کوه آند واقع شده است.

    ارتفاع زیاد این کوه‌ها باعث ایجاد مناظر خیره کننده‌ای شده و فرصت‌های بی‌نظیری را برای کوهنوردی، اسکی و سایر ورزش‌های زمستانی فراهم کرده است. پرو کشوری است که با تضادهای جالبی روبرو است؛ از شهرهای شلوغ و مدرن تا روستاهای کوچک و سنتی، از سواحل آرام اقیانوس آرام تا قله‌های برفی آند، همه و همه در این کشور زیبا به چشم می‌خورد.

ژئوگرافی هوآی هوش

    رشته کوه هوآی هوش 30 کیلومتر طول دارد و شامل هفت قله بیش از 6000 متر از جمله سیولا گرانده و یراپوچا است که با ارتفاع 6617 متر، دومین قله بلند پرو است. قله قابل توجه دیگر، سیولا گرانده به ارتفاع 6344 متر پس از کتاب لمس خلاء مشهور شد. در مقایسه با کوردیلا بلانکا (Cordillera Blanca) همسایه، هوآی هوش دره‌های باریک‌تر و گذرگاه‌های کوهستانی بالاتری دارد.

    بسیاری از قله‌های کوچکتر در اطراف آن پوشیده از یخ هستند و چندین گذرگاه بیش از 5000 متر ارتفاع دارند. برای یافتن زمین کمتر از 3000 متر، حتی در کف دره‌ها، لازم است مسافت قابل توجهی از رشته مرکزی سفر کنید و این رشته اغلب شامل این منطقه بسیار بزرگ‌تر است. این منطقه به ندرت جمعیت دارد و فقط شامل روستاهای کوچک است که معمولا در زیر 4000 متر یافت می‌شوند (خط برف در این منطقه در حدود 4800 متر است).

    نزدیک‌ترین روستاها چیکوآین در ارتفاع 3400 متر است و کاجاتامبو در ارتفاع 3375 متر هستند که برای سکونت ارتفاعی بسیار بالا به شمار می‌روند. در این منطقه برخی فعالیت‌های معدنی انجام می‌شود، بنابراین در شمال کوه‌ها یک جاده آسفالت نشده وجود دارد که تا ارتفاع 4750 متر امتداد دارد. در سال 2002، وزارت کشاورزی پرو رشته کوه هوآی هوش را به عنوان "منطقه حفاظت شده" اعلام کرد و برخی فعالیت‌های اقتصادی، از جمله هرگونه معدن‌کاری آینده را ممنوع کرد.

نمایی از قله سیولا گرانده در کشور پرو از زیر مجموعه رشته کوه آند با دکوول

صعودی با عنوان "لمس خلاء"

    در سال 1985، جو سیمپسون و سیمون یاتس در طی تلاشی فوق العاده توانستند به قله سیولا گرانده صعود کردند. صعودی که از دیواره غربی انجام شد و آنها را به اولین کسانی تبدیل کرد که از این مسیر به قله رسیدند، اما این دو نفر در برگشت تصمیم گرفتند از طریق یال شمالی، مسیر اولین صعود و فرود در سال 1936، اقدام به فرود کنند. این فرود به دلیل هوای بسیار طوفانی تقریبا غیرممکن شد که باعث سقوط سیمپسون و شکستگی شدید پای او شد.

    بنابراین در طی کتابی با عنوان لمس خلاء که پیرامون این صعود و نجات شگفت انگیز نوشته شد و در نهایت در سال 2003 تبدیل به فیلم لمس خلاء شد می‌توان گفت جزئیات این نجات از زبان صعود کنندگان به شکل کامل ارائه شده است. لحظات سختی که جو سیمپسون بعد از سقوط در داخل یک شکاف تجربه می‌کند بسیار حماسی و دراماتیک هستند و به نوعی وی غیر ممکن را به ممکن تبدیل کرده است که از طریق فرود رفتن بیشتر در داخل شکاف و در نهایت چندین روز طی مسیر به شکل سینه خیر صورت گرفته است.

    در دکوول حتما توصیه می‌کنیم این فیلم و کتاب را مورد بررسی قرار دهید تا تصاویری بی نظیری که از سیولا گرانده تهیه شده و همچنین مرزهای توانایی‌های انسان‌ها را مشاهده کنید. تمام صعودکنندگان بعدی دیواره غربی از یال اجتناب کرده و از طریق دیواره فرود آمده‌اند.

رخ زیبای قله سیولا گرانده از رشته کوه آند را در دکوول ببینید.

تاریخچه صعودهای سیولا گرانده پرو

    در این بخش سعی می‌کنیم به بخشی از تلاش‌های انجام شده و همچنین صعودهای انجام شده در سیولا گرانده اشاره کنیم. پس با ما همراه باشید.

  • 28 ژوئن 1936، یال شمالی، توسط آرنولد آورزگر و اروین شنییدر از اتریش
  • 21 ژوئن 1966، چهارمین صعود، توسط اوبستر، شولتز و مانفرد استورم از طریق یال شمالی در مسیر به سیولا چیکو
  • 1983، دیواره غربی به یال شمالی، پس از عقب نشینی از دیواره مستقیم غربی به دلیل خطر ریزش سنگ. 2 شب مانی. دیوید فیش فولتون و اسکات فلاول
  • 1985، دیواره غربی، توسط جو سیمپسون و سیمون یتس
  • 16 ژوئن 1999، مارک پرایس و کارلوس بوهلر از مسیر "اجتناب از لمس" صعود کردند. مسیر آنها تا حدود وسط دیواره، از مسیر صعود یاتس/سیمپسون پیروی می‌کرد. در این نقطه، آنها از یک دره باریک و فنی بالای دیواره یخ اولیه بالا رفتند و سپس یک دیواره کوتاه را به سمت بالا و چپ به سمت دره یخ که مستقیما به قله اصلی می‌رسید، صعود کردند (در مجموع 24 طول).
  • 13 جولای 2001، "آرامش جنوبی"، دیواره جنوبی، توسط میشل ون در اسپک، جی بوربی و جرمی فریمر
  • 17 جولای 2001، "شب‌های جشن"، دیواره غربی
  • 3 جولای 2002، دیواره شمال شرقی، "Los Rapidos" توسط مارجان کوواچ و پاول کوزجک از اسلوونی

قله سیولا گرانده و رشته کوه آند در دکوول

قله فرعی سیولا چیکو

    سیولا چیکو یک قله فرعی با ارتفاع حدود 6260 متر است که توسط یک گذرگاه حدود 6000 متری از سیولا گرانده جدا شده است. کوهنوردان معتقد بودند که آسان‌ترین مسیر به قله آن از طریق قله سیولا گرانده است و به همین ترتیب توسط تیم مانفرد استورم در سال 1966 صعود شد. کوهنوردان اسپانیایی جوردی کورومیناس و وریول بارو در ماه مه 2007 اولین صعود از دیواره غربی چیکو و دومین صعود به قله را انجام دادند.

یخچال‌های طبیعی منطقه سیولا گرانده

    طبق گفته برخی محققان، یخچال‌های طبیعی بین سیولا گرانده و یروپاچا (Yerupaja) افزایش چشمگیری در تعداد، اندازه و فرکانس شکاف‌های یخی نشان می‌دهند. در نتیجه، مسیرهای کوهنوردی که در دهه 1970 استفاده می‌شد، امروزه غیرقابل استفاده تلقی می‌شوند. این مساله را می‌توان تا حد زیادی تاثیر گرمایش کره زمین دانست.

کلام آخر

    سیولا گرانده از جمله قله‌های بسیار جذاب و زیبایی است که در کشور پرو قرار گرفته است. این مقاله از دکوول به بررسی قله سیولا گرانده اختصاص یافت. از شما دعوت می‌کنیم با ما همراه باشید و نظرات خودتان را نیز با ما در ارتباط بگذارید.


یوسف تقی زاده
یوسف تقی زاده

علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفه‌ای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.