سفر همیشه پر از جذابیت، پر از قصههای ناشناخته و پر از آرامش است. همیشه حرفهایی هست که طبیعت دلش میخواهد به ما بزند و ما اگر این فرصت را به او بدهیم، زیباییهای عجیبی را پیش چشممان به نمایش میگذارد. این یکی از بزرگترین خوش شانسیهای ماست که در کشوری پر از جاذبه های گردشگری زندگی میکنیم.
اگر از همین امروز هم سفر را آغاز کنیم برای مدت زیادی جاذبه برای دیدن هست. بیایید امروز با هم سفری به یکی از زیباییهای طبیعی ایران به نام دریاچه اوان داشته باشیم. دریاچه اوان در منطقه الموت استان قزوین، نزدیک به روستاهای اوان و ورین قرار دارد. این دریاچه به عنوان هشتاد و نهمین اثر طبیعی، در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
این جاذبه گردشگری 75 کیلومتر با شهر قزوین فاصله دارد و در نیمه شمالی الموت در دامنه کوه خشچال قرار گرفته است. در مطلب سفر به دریاچه اوان قزوین قصد داریم همه چیز را درباره این جاذبه طبیعی بینظیر بررسی کنیم. پس از معرفی اوان کمی درباره موقعیت و جغرافیای این منطقه حرف خواهیم زد و سپس امکانات رفاهی این دریاچه را معرفی میکنیم.
در نهایت نوبت به صحبت درباره بایدها و نبایدهایی میرسد که برای حفظ اکوسیستم دریاچه و مناطق اطراف آن لازم است. اگر قصد سفر به دریاچه اوان را دارید و یا علاقمندید بیشتر درباره آن بدانید؛ این مطلب میتواند اطلاعات زیادی در این باره در اختیارتان قرار دهد. بنابراین تا انتها با دکوول همراه باشید.
یکی از مهمترین جاهای دیدنی استان قزوین دریاچه اوان است. این دریاچه در میان چهار روستا به نامهای اوان، ورین، زرآباد، زواردشت قرار گرفته است. در سفر به دریاچه اوان طبیعتی زیبا انتظار شما را میکشد. اوان در لغت به معنای وان پر از آب و یا محل جمع شدن آب است. این دریاچه که حدود 70هزار متر مربع مساحت دارد؛ فقط از طریق چشمههای کوچک زیرزمینی و مقدار کمی بارش باران تغذیه میشود. عمیقترین بخش این دریاچه حدود 7 متر عمق دارد. بستر اوان را لجن و رسوبات ته نشین شده تشکیل داده است اما، اوان را میتوان محل مناسبی برای تفریحات آبی مانند غواضی، ماهیگیری و قایقرانی دانست. حتی زمانی که سطح دریاچه یخ میزند، نیز میتوان با قدم زدن بر روی آن لذت دو چندانی از این دریاچه برد.
دریاچه اوان به نظر میرسد حدود 500 سال پیش، در نتیجه لغزش زمین به وجود آمده باشد. یک اعتقاد دیگر نیز وجود دارد که در قدیم دریاچهای که در این منطقه وجود داشته بزرگتر بود و اوان امروزی بخش کوچکترین از آن دریاچه است. دریاچه اوان در کنار تمام زیباییهایش، مامنی برای پرندگان مهاجر نیز به حساب میآید. سالانه تعداد زیادی قو، غاز، مرغابی و پرندگان دیگر به سوی این دریاچه پرواز میکنند.
اطراف دریاچه اوان را گونههای درختی مانند سیب، گیلاس، آلبالو، گردو، چنار، فندق، بید، تبریزی و ... فرا گرفته است. جدا از اینها گیاهان علفی مانند شیرین بیان، کنگر و گون نیز در این منطقه وجود دارد. در خود دریاچه نیز گیاهانی مانند نی، خوشاب و جنگال آبی رشد میکنند. از میان جانورانی که دریاچه اوان محل زیست آنهاست میتوان به کل، بز کوهی، پلنگ، خرس قهوهای، گراز، گرگ، روباه، شغال، سیاه گوش، شاهین، دارکوب، خرچنگ و ... اشاره کرد.
برای رسیدن به دریاچه اوان باید وارد اتوبان تهران به قزوین شوید. وقتی به ورودی قزوین رسیدید باید وارد مسیر قزوین به الموت شوید. این مسیر بسیار تماشایی و سرسبز است و لذت سفرتان را چندین برابر میکند. البته لازم به ذکر است که در این مسیر گردنههای خطرناک وجود دارد و بنابراین باید جانب احتیاط را رعایت کنید. زمانی که از رجایی دشت گذشتید پس از حدود سه ساعت به یک دو راهی خواهید رسید که یکی از راهها شما را به دریاچه اوان میرساند. پس از هشت کیلومتر و رد کردن آخرین گردنه، به دریاچه خواهید رسید. از شهر قزوین تا دریاچه اوان 75 کیلومتر و از شهر تهران تا دریاچه اوان 215 کیلومتر فاصله است.
اگر تصمیم داریم شب را در کنار دریاچه اقامت کنید، باید وسایل لازم برای کمپ را بی کم و بیش همراه با خود ببرید زیرا به دلیل فاصله زیاد اوان با شهر، تهیه و خرید وسیله جدید کمی سخت است. همچنین اگر در دریاچه اوان در پاییز و یا زمستان بسیار سرد است بنابراین اگر در این فصلها به دریاچه سفر میکنید باید حتما با خود لباس گرم همراه داشته باشید زیرا در شب ممکن است دمای هوا حتما به 20- درجه سانتیگراد نیز برسد. البته اقامتگاههای بومگردی بسیاری هم در روستاهای هم جوار دریاچه و منطقه الموت وجود دارند که میتوانید آنها را به عنوان محل اقامت خود انتخاب نمایید.
دریاچه اوان یک منطقه گردشگری است که سالانه تعداد زیادی گردشگر را به خود جذب میکند بنابراین طبیعی است که امکاناتی برای سرگرم شدن و رفاه حال این گردشگران در منطقه وجود داشته باشد. اگر چه به دلیل رسوبات موجود در دریاچه، شنا کردن در آن ممنوع است و همچنین به دلیل حفظ نظم اکوسیستم موجود در منطقه، دریاچه اوان ماهیگیری را ممنوع اعلام کرده است اما امکاناتی همچون تختهایی برای نشستن، سرویسهای بهداشتی، فضا برای پارک خودرو و محل چادر زدن در کنار دریاچه وجود دارد. همچنین در رجایی دشت و معلم کلایه که نسبتا نزدیک به دریاچه هستند رستوران و کافه برای صرف غذا و صبحانه وجود دارد.
دریاچه اوان فقط کاربرد تفریحی و گردشگری ندارد بلکه از نظر اقتصادی و اقلیمی نیز برای منطقه بسیار مهم است. هر نوع تغییری در این محیط، زندگی مردم و زیست بوم را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. شاید جالب باشد بدانید بخش زیادی از کشاورزی این منطقه تحت تاثیر دریاچه اوان قرار دارد و در صورت نبود دریاچه از بین خواهد رفت. حالا سوال اینجاست که چه مواردی اوان را با خطر روبه رو میکنند؟ در ادامه به برخی از این موارد اشاره خواهد شد.
در مطلب سفر به دریاچه اوان قزوین اطلاعات مفید و مختصری درباره این دریاچه به دست آوردیم کمی درباره این دریاچه، امکاناتش رفاهی و بایدها و نبایدهایش خواندیم. لازم به ذکر است که قلعه الموت و دریاچه اوان نزدیک به هم هستند بنابراین، اگر این جاذبه گردشگری را برای بازدید انتخاب کردید، میتوانید در کنار آن سری هم به الموت بزنید و از زیباییهای این منطقه نیز لذت ببرید.
در پایان این مطلب باید بر دو نکته تاکید کنیم. ابتدا اینکه در نزدیکی دریاچه جایی برای خرید لوازم مورد نیاز کمپ وجود ندارد، بنابراین اکر قصد کمپ کردن کنار اوان را دارید حتما از قبل وسایل مورد نیاز خود را تهیه نمایید تا در طول سفر دچار مشکل نشوید. نکته دوم اینکه همانطور که در بالا خواندید برای حفظ دریاچه و جلوگیری از نابودی آن بایدها و نبایدهایی وجود دارد که اگر نمیخواهید کسی باشید که به محیط زیست آسیب میزند، بهتر است این نکات را رعایت نمایید. اگر نکته دیگری درباره دریاچه اوان وجود دارد که در این نوشته بدان اشاره نشد، حتما این نکته را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده نمایید.