کوه دالاخانی، با ارتفاع باشکوه ۳۳۵۰ متر، نگینی درخشان در تاج کوههای استان کرمانشاه است. این کوهستان استوار که در فاصله ۱۰ کیلومتری جنوب شهر سنقر و ۸۵ کیلومتری شمال شرقی کرمانشاه واقع شده است، پس از کوههای پراو، شاهو، نمازگاه و قته چرمی، پنجمین قله مرتفع این استان محسوب میشود. دالاخانی، کوهستانی منفرد است که به هیچ رشته کوه دیگری متصل نیست. همین ویژگی، زیبایی و منحصر به فردی خاصی به این منطقه بخشیده است. از شرق شهرستان سنقروکلیایی، رشته کوه دالاخانی مانند دیواری عظیم و استوار خودنمایی میکند. نام "دالاخانی" ریشه در فرهنگ کردی دارد و به معنای "آشیانه عقابها" است. اگرچه امروزه تعداد عقابها در اطراف این کوه کاهش یافته است، اما همچنان میتوان ردپایی از این پرندگان شکاری را در دل طبیعت بکر دالاخانی جستجو کرد. اینجا دکوول است رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران. دعوت میکنیم با ما در این مقاله همراه باشید.
کوه دالاخانی رشته کوهی است که در استان کرمانشاه قرار گرفته است. موقعیت دقیق این کوه را میتوان در 85 کیلومتری شمالی شرقی شهر کرمانشاه ارزیابی کرد. همچنین فاصله دالاخانی تا شهر سنقر نیز فقط 10 کیلومتر است و سنقر را میتوان نزدیکترین شهر به این رشته کوه زیبا دانست.
بلندترین قله این مجوعه همان قله دالاخانی است که ارتفاعی بالغ بر 3350 متر دارد. قله کل فرج و همچنین قوت قالا از دیگر قلل مهم این کوهستان به شمار میروند. استان کرمانشاه قلل مرتفع بسیاری دارد که از آن جمله میتوان به قله شاهو، پراو و قلل دیگری اشاره کرد و دالاخانی رتبه پنجم بلندترین قله استان را به خود اختصاص داده است.
قله دالاخانی دارای مسیرهای مختلفی است که در این بخش قصد داریم به بررسی آنها بپردازیم.
مسیر شمالی صعود به قله دالاخانی مسیر حسین آباد است که به دلیل فنی بودن و نیاز به دست به سنگ بودن کمتر از باقی مسیرها مورد توجه قرار میگیرد. درجه سختی این مسیر نسبت به دیگر مسیرها بالاست و باید دانش و تجهیزات کافی را در اختیار داشته باشید و همچنین نسبت به مسیر نیز آگاهی کافی داشته باشید. این مسیر دسترسی به آب ندارد و برای انجام صعود میبایست آب کافی همراه داشته باشید. این یال به عنوان یال سیاه نیز معروف است. البته از بخشهای اول این مسیر در جایی میتوان به سمت مسیر شمال غربی که با عنوان مسیر قوری چای معروف است تغییر مسیر داد.
مسیر شمال غربی قوری چای از روستایی به همین نام در جنوب شهر سنقر قرار گرفته است. نزدیک به 10 کیلومتر از سنقر به سمت روستای قوری چای میرسید و سپس از این مسیر که شاید معمولترین مسیر صعود به قله دالاخانی باشد به سمت قله حرکت میکنید.
از آنجایی که دالاخانی در جنوب سنقر قرار دارد مجدد از سنقر به سمت جنوب حرکت کنید. حدود 15 کیلومتر برای رسیدن به روستای تینمو مسافت باید پیمایش کنید. این مسیر هم در فصول مختلف قابل صعود است و در تابستان و زمستان امکان صعود آن وجود دارد. این مسیر همچنین دارای چشمه نیز میباشد و امکان تامین آب از طریق چشمه پونه وجود دارد. پس مسیر صعود به دالاخانی از مسیر جنوب غربی به عنوان روستای تینمو شناخته میشود.
مسیر غربی از روستایی به نام گونیان آغاز میشود. نزدیک به راهدارخانه هدهدی جاده به سمت گونیان مشخص است. این مسیر را میتوان در فصول مختلف صعود کرد. مسیر کمی طولانی است اما جاذبههای طبیعی بسیاری دارد که این مسیر را بسیار جذاب میکند.
مسیر آقبلاق از مسیر شمال شرقی است و مسیر قشلاق که در بخش شرقی قرار گرفته است همچنین مسیر روستای ده آسیاب هم مسیر در بخش جنوب شرقی قرار گرفته است که میتواند مجدد برای صعود انتخاب شود.
قله دالاخانی با توجه به اینکه مسیرهای مختلفی برای صعود دارد درجه سختی مختلفی نیز دارد. در میان مسیرهای صعود شاید بتوان مسیر شمالی که از روستای حسین آباد شروع میشود دانست که دست به سنگ دارد و شیب مسیر زیاد است و مسیرهای مانند مسیر تینمو و همچنین قوری چای را به عنوان مسیرهای معمول صعود به حساب آورد.
با توجه به اینکه ارتفاع قله 3350 متر است شاید این قله را معادل صعود به قله کلکچال دانست. به هر حال اگر قصد صعود به قله دالاخانی در استان کرمانشاه را دارید میبایست با برنامهریزی خوب و مناسب نسبت به صعود آن اقدام کنید.
قله دالاخانی مجموعهای از کوه دالاخانی است. این منطقه علاوه بر قله دالاخانی یا قله سهیل قلل دیگری را نیز شامل میشود. پس با توجه به برنامهای که خودتان در نظر دارید امکان صعود به قلل مختلف را دارید. اینجا دکوول است رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران و بسیار خوشحالیم که در مقالهای دیگر نیز همراه شما بودیم. ما را از نظرات خود بی بهره نگذارید.
علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفهای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.