کوه شاهو

تاریخ انتشار: 1401/3/23 | تاریخ آخرین ویرایش: 1402/11/14

زاگرس، زاگرس زیبا، رشته کوهی پر از جاذبه‌های طبیعی، پر از غارهای شگفت‌انگیز و پر از قله‌های مرتفع و کوهستان‎‌های شگفت‌انگیز است. قله‌هایی که شاید برخی از آنها در استان خودشان بلندترین باشند. در این مطلب قصد داریم یکی از قله‌هایی که در رشته کوه زاگرس قرار دارد و سالانه کوهنوردان زیادی را راهی استان کرمانشاه می‌کند تا اقدام به صعود به این کنند؛ را به شما معرفی کنیم. این قله شاهو یا حوی خانی نام دارد.


قله حوی خانی (قله شاهو)

    قله حوی خانو (قله شاهو) را با 3390 متر باید بلندترین قله استان کرمانشاه دانست که در لیست پروژه سیمرغ (31 قله بلند از 31 استان) نیز قرار دارد. یعنی اگر بخواهید این پروژه را انجام دهید باید حوی خانی را نیز فتح کنید. این قله درواقع در شمال غرب استان کرمانشاه و جنوب استان کردستان قرار دارد. در زبان کری به این ارتفاع که در روستای نازه آباد قرار دارد، حەوێ خانی نیز می‌گویند.

    در این مطلب قصد داریم، سیر تا پیاز را درباره این جاذبه طبیعی بررسی کنیم. ابتدا به معرفی آن خواهیم پرداخت. سپس به صورت مختصر جغرافیای آن را بررسی خواهیم کرد و در مرحله بعدی درباره مسیرهای صعود به قله شاهو حرف خواهیم زد. در پایان هم به نکات مهم درباره این ارتفاع اشاره خواهیم کرد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید و یا می‌خواهید به آن صعود کنید و قبل از صعود قصد دارید همه چیز را را درباره شاهو بدانید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

نام قله

حوی خانی

ارتفاع

3390 متر

استان

استان کرمانشاه، روستای نازه آباد

ناحیه

کوهستانی

قله حوی خانی کجاست؟

    قله شاهو را باید بخشی از رشته کوه زاگرس دانست که در مرز بین دو استان کردستان و کرمانشاه، در شمال شرق روستای نازه آباد قرار دارد. این قله نزدیک به رودخانه زیبای سیروان قرار گرفته است. به قله شاهو حوی خانی نیز گفته می‌شود. درواقع اگر بخواهیم دقیق‌تر بگوییم شاهو نام کوهستانی است که از شهر سلیمانیه تا شمال شهر روانسر گسترده شده و قله حوی خانی بلندترین قله این کوهستان است.

    شاهواز سنگ‌های آهکی تشکیل شده و غارهای زیادی درون آن وجود دارد. به همین دلیل جدا از کوهنوردان، گردشگران زیادی نیز برای بازدید از این غارها و دیگر جاذبه‌های گردشگری اطراف این منطقه راهی این کوهستان می‌شوند. یکی از معروف‎ترین غارهایی که در این کوهستان قرار دارد، غار قوری قلعه است. قله هوی خانی و کوه شاهو را باید یکی از مهم‌ترین ارتفاعاتی دانست که در منطقه هورامان قرار دارد. طبیعت بکر و دست نخورده آن یکی از جذابیت‌هایی است که عاشقان طبیعت را جذب می‌کند. این منطقه همچنین دارای پوشش گیاهی و جانوری ارزشمندی است که بر ارزش منطقه نیز می‌افزایند.

درباره قله حوی خای یا همان قله شاهو در کرمانشاه در دکوول بخوانید.

پوشش گیاهی و جانوری قله حوی خانی

    همانطور که در بالا هم ذکر شد، پوشش گیاهی و جانوری متنوعی در این منطقه وجود دارد که  چنور، بوژانه، هلاله برم، به‌رزه ڵنگ، از گیاهان خوراکی آویشن کوهی، پیاز، تره، کنگر، پیچک، غاز، قارچ، شنگ، سووره‌بنه، گهوله، پیژوکی، قالاوقن، هاله‌کوک، که‌دارای غده‌ای مانند سیب زمینی یا شلغم شیرازی بوده، نینۆر (گنۆر) که شباهت به ریواس نمونه‌هایی از آنهاست.     در واقع شماری از این گیاهان خاصیت درمانی دارند، شماری معطر هستند، از برخی سم تولید می‌کند و برخی دیگر نیز خوراکی هستند. به همین جهت استفاده از واژه "تنوع" برای پوشش گیاهی این منطقه کاملا عادلانه به نظر می‌رسد. همچنین شماری درخت و درختچه مانند بادام کوهی، ته‌نگه‌ز، گون، زالزالک، و برالوک یا آلبالوی وحشی و ... نیز در این منطقه کوهستانی می‌روید.

    درباره پوشش جانوری کوهستان شاهو نیز می‌توان از واژه متنوع استفاده کرد. از میان جانورانی که حوی خانی را به عنوان زیستگاه خود انتخاب کرده‌اند می‌توان به خرس، گرگ، شغال، پلنگ، روباه، خرگوش و بز کوهی، سیاه گوش، گراز و ... اشاره نمود. لازم به ذکر است که متاسفانه گرازهای این منطقه درحال انقراض هستند. کفتار، عقاب طلایی، عقاب دشتی، شاهین شور، شاهین چرخ، بحری، سارگپه، دلیجه کبک و تیهو و ... نیز پرندگانی هستند که در کوهستان شاهو زندگی می‌کنند و پوشش جانوری منطقه را ارزشمندتر کرده‌اند.

مسیرهای صعود به قله حوی خانی

    قله حوی خانی (قله شاهو) نیز مانند هر قله دیگری مسیرهای متعددی برای صعود دارد که برخی از آنها رایج و متداول هستند و بیشتر کوهنوردان از آنها استفاده می‌کنند. برخی دیگر از این مسیرها نیز کمتر شناخته شده هستند و برای استفاده از آنها باید دست به دامان لیدرهای محلی شد. در نهایت از میان مسیرهای صعود به قله حوی خانی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مسیر غربی: در این مسیر باید از روستای شمشیر یا نازه آباد عبور کنید. این مسیر را کوتاه‌ترین و متداول‌ترین مسیر صعود به قله حوی خانی می‌دانند و معمولا کوهنوردان آن را انتخاب می‌نمایند.
  • مسیر شرقی: این مسیر از روستای یوزیدر آغاز می‌شود. مسافت این مسیر طولانی است و شیب کمتری دارد.
  • مسیر خط الراسی: این مسیر نیز مسافت زیادی دارد و در آن از ییلاقات روستای دیوزناو عبور خواهید کرد.
  • مسیر شهر پاوه: این مسیر به سوی قله زاولی است و از منطقه  پیاز دول می‌گذرد.

قله شاهو یا قله حوی خانی از قلل طرح سیمرغ کوهنوردی است. با دکوول این کوه را بیشتر بشناسید.

نکات مهم درباره قله حوی خانی

  • درباره وجه تسمیه این منطقه باید گفت که "شا" در زبان کردی معنای دیدن و تماشا کردن می‌دهد و "هو" نیز به معنای بلند، طولانی و معانی‌ای از این دست است. به نظر می‌رسد به همین دلیل نام شاهو را برای این کوهستان انتخاب کرده‌اند.
  • قله حوی خانی و کوهستان شاهو نفش مهمی در فرهنگ و ادبیات مردم کردستان و کرمانشاه و خصوصا کسانی که در نزدیکی این قله زندگی می‌کنند؛ داشته است و تعداد زیادی شاعران کرد زبان نیز در شعرهایشان از این قله الهام گرفته‌اند.
  • شاید برایتان جالب باشد که بدانید شمار زیادی چشمه در کوهستان شاهو وجود دارد که آب آشامیدنی تعدادی از روستاها و شهرهای اطراف منطقه را تامین می‌نماید و همچنین جزو جاذبه‌های گردشگری منطقه نیز به حساب می‌آید. هولی، پوینه، قوری قلعه، کاوات و شمشیر تعدادی از این چشمه‌ها هستند.
  • همچنین جالب است بدانید در ارتفاعات کوهستان شاهو تعدادی سکونتگاه فصلی وجود دارد که اواخر بهار تا اوایل پاییز دامداران از آنها استفاده می‌نمایند. این سکونتگاه‌ها معماری ساده‌ای دارند و به آنها هوار می‌گویند. هوار شیخ عزیز، هوار هانه شاهو، هوار برزه، هوار گافران و هوار بولی بفر مهم‌ترین هوارهایی هستند که در این کوهستان وجود دارند.
  • توجه داشته باشید که این کوهستان بسیار برف گیر است و زمستان‌های سردی دارد. بنابراین بهتر است در فصول بهار و تابستان اقدام به صعود کنید و در صورتی که در زمستان راهی فتح این قله شدید، حتما با یک تیم حرفه‌ای، امکانات مناسب برای کوهنوردی در زمستان و ترجیحا یک لیدر محلی همراه شوید.
  • اما در نهایت باز هم تاکید می‌کنیم که بهترین زمان صعود به قله حوی خانی فصل بهار است، زیرا علاوه بر مناسب بودن شرایط آب و هوایی، طبیعت فوق‌العاده زیبایی منطقه را فرا گرفته است.

قله شاهو یا قله حوی خانی که بام استان کرمانشاه است را با دکوول بشناسید.

کلام آخر

    در مطلب قله حوی خانی (قله شاهو) هر آنچه را که لازم بود درباره این جاذبه طبیعی بدانید بیان کردیم. حالا اطلاعات کافی دارید تا بتوانید براساس آن برای صعود به این قله برنامه‌ریزی کنید. توجه داشته باشید که قله حوی خانی یک جاذبه طبیعی و میراث ارزشمندی است که از طبیعت به دست ما رسیده. بنابراین شما هم تا حد ممکن از آن مراقبت کنید تا آیندگان نیز بتوانند آن را به همان زیبایی که ما می‌بینیم، ببینند.

    بهتر است همراه با خود یک کیسه زباله داشته باشید که زباله‌هایتان را به جای رهایی در دامان طبیعت درون آن کیسه ریخته و با خود برگردانید تا آسیبی به پوشش گیاهی و جانوری منطقه وارد نشود. اگر نکته دیگری درباره قله حوی خانی وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد و یا تجربه صعود به این قله را دارید؛ حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بتوانند از تجربیات شما استفاده کنند.امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.




امتیاز دهی ( میانگین امتیازات: 5 )


شبکه های اجتماعی


مطالب اخیر



ناکسوس
1402/12/21

پاتموس
1402/12/21


دسته بندی ها