قله کلکچال

زمان مطالعه: 7 دقیقه

قله کلکچال در شمال شهر زیبای تهران در نزدیکی پارک جمشیدیه قرار گرفته است و باید آن را یکی جاذبه‌های طبیعی محبوب در استان تهران در بین کوهنوردان و طبیعت دوستان دانست. این منطقه کوهستانی جذابیت‌های زیادی دارد که از میان آنها می‌توان به قله، پناهگاه، مسیر پیاده‌روی و ... اشاره کرد. در مسیر صعود به این قله، پاکوب پهن وجود دارد و ایستگاه‌های استراحت، پناهگاه و ایستگاه امداد نیز آماده خدمت‌رسانی به مردم هستند. در این مقاله از دکوول قصد داریم بررسی جامعی از قله کلکچال داشته باشیم پس با ما همراه باشید.


قله کلکچال

    قله کلکچال در واقع یکی از پربازدیدترین مناطق کوهستانی استان تهران و قله‌های شمال تهران به شمار می‌رود. ابتدا راه صعود به کلکچال را بررسی خواهیم کرد و سپس درباره دیگر اطلاعات مهم این قله حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

    قله کلکچال با ارتفاع ۳۳۵۰ متر را در شمال پناهگاه می‌توانید به خوبی تشخیص دهید. رخ جنوبی این قله سنگی است و مسیرهای متعددی برای رسیدن به قله کلکچال وجود دارد اما مسیر نرمال آن پناهگاه-گردنه اسپیلت که مشهور به گردنه لوپهنه است. از پناهگاه تا قله حدودا ۴ کیلومتر پیمایش در پیش خواهید داشت اما شیب مسیر متعادل است و فقط قبل از رسیدن به خط الراس یک شیب تند بسیار کوتاه پیش رویتان قرار خواهد گرفت. پس از رسیدن به خط الراس، اول به یک قله فرعی می‌رسید و سپس بعد از تراورسی کوتاه قله کلکچال را فتح خواهید کرد.

نام قله

کلکچال

ارتفاع قله

۳۳۵۰ متر

موقعیت

استان تهران، منطقه شمیرانات

رشته کوه والد

رشته کوه البرز

صعود به قله کلکچال

    برای دستیابی به این منطقه ابتدا باید خودتان را به منطقه نیاوران در شمال شهر تهران برسانید. در خیابان نیاوران باید وارد خیابان فیضیه شده و سربالایی این خیابان را به سمت کوه‌ها بالا بروید. در نهایت پس از حدود ۱.۵ کیلومتر بالا رفتن به پارک جمشیدیه خواهید رسید. برای رسیدن به ابتدای مسیر کلکچال هم می‌تواند از داخل پارک عبور کنید و هم از کوچه پشت پارک خود را به میدانگاهی مبدا حرکت برسانید. مسیر کوهپیمایی تقریبا در امتداد درب سوم پارک جمشیدیه قرار دارد.

درباره مسیر دسترسی به قله کلکچال در دکوول بخوانید.

پناهگاه کلکچال

    قله کلکچال دارای یک پناهگاه است که در ارتفاع ۲۶۰۰ متری قرار دارد. این پناهگاه را سازمان پیشاهنگی ایران در سال ۱۳۳۹ احداث کرده است. در حال حاضر هم اگر روی برج سفید این پناهگاه را نگاه کنید نام گروه‌های پیشگاهنگی را می‌توانید ببینید. پناهگاه کلکچال را باید یک مجموعه کامل دانست که در آن امکاناتی همچون سالن غذاخوری، سرویس بهداشتی، بوفه، زمین‌های بازی، دستگاه‌های ورزشی و ... وجود دارد.

مسیرهای دسترسی به پناهگاه کلکچال

    مسیرهای دسترسی به پناهگاه کلکچال به شرح زیر هستند:

  • مسیر پارک جمشیدیه به کلکچال
  • مسیر گلاب دره به کلکچال
  • مسیر تک باغ به کلکچال

مسیر پارک جمشیدیه به پناهگاه کلکچال

    شلوغ‌ترین مسیر این قسمت از پارک جمشیدیه آغاز می‌شود. ابتدای آغاز مسیر به شکل یک میدان کوچک در قسمت غربی پشت پارک قرار گرفته است. از اینجا مسیر در ابتدا به صورت سنگفرش شروع می‌شود و سپس به درختزار می‌رسد. با عبور از ادامه این پاکوب یک چشمه در سمت راست می‌بینید که در تمام طول سال جاری است. بعد کمی شیب افزایش یافته و در یک پاکوب عریض (تقریبا ۲ تا ۳ متر) به سمت بالا ادامه پیدا می‌کند. در این مسیر سه ایستگاه به صورت بوفه قرار دارد که معمولا در روزهای پایان هفته مواد غذایی و ... به کوهنوردان ارائه می‌دهند.

درباره مسیر پارک جمشیدیه به پناهگاه کلکچال در دکوول بخوانید.

ایستگاه‌های کلکچال

همانطور که ذکر شد چند ایستگاه تا رسیدن به قله کلکچال وجود دارد که در ادامه آنها را به شما معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

مسیر پارک جمشیدیه

    اگر از سمت پارک جمشیدیه راهی صعود به قله شوید تا پناهگاه سه ایستگاه وجود دارد که تقریبا هر کدام یک کیلومتر از دیگری فاصله دارد. ایستگاه سوم هم روی تپه سه قاچ قرار گرفته است. محل پناهگاه یا برج نیز در برخی از موارد توسط کوهنوردان به عنوان ایستگاه چهارم معرفی می‌شود.

مسیر گلابدره به پناهگاه

    مسیر گلابدره از منطقه گلابدره تهران آغاز شده و تا چشمه وزباد ادامه پیدا می‌کند. پس از چشمه وزباد مسیر پاکوبی وجود دارد که ابتدا به سمت شرق و سپس به سمت شمال امتداد دارد. با طی کردن این مسیر پناهگاه را مشاهده خواهید کرد.

گرده کلکچال

    در قسمت جنوب قله چند قسمت سنگی و دیواره‌ای وجود دارد که کلکچال را به جای خوبی برای تمرینات فنی، صعود گرده‌ها و حتی سنگنوردی تبدیل کرده است. البته این مسیرها به ندرت فتح می‌شوند. یکی از این مسیرها گرده نام دارد که در ضلع جنوب غربی گرفته و به قله فرعی ختم می‌شود. صعود به این گرده مخصوصا در فصل زمستان صحنه‌ای زیبا پیش چشمتان می‌گستراند.

    از این قله می‌توان مسیر را به سوی قله توچال ادامه داد. کافی است پس از صعود به قله کلکچال مسیر را تا گردنه پیازچال در شمال این کوه ادامه دهید و سپس یال پرشیب لزون را فتح نمایید تا به خط‌الراس توچال برسید.از این نقطه به بعد مسیر به سمت غرب و تا رسیدن به یال اصلی توچال امتداد پیدا می‌کند. این مسیر یکی از زیباترین مسیرهای صعود به توچال است. مسافت پیمایشی نیز از پارک جمشیدیه تا قله توچال حدودا ۱۳ کیلومتر است.

درباره کلکچال این قله زیبا در شمال تهران در دکوول بخوانید.

خطرات صعود به قله کلکچال 

    با وجود ارتفاع اینکه قله ککلچال به صورت نسبی در ارتفاع پایین قرار دارد، صعود به آن به خصوص در زمان بارش‌ها کمی خطرناک است. هنگامی که بارش‌های سنگین برف اتفاق می‌افتاد، مسیر بین پناهگاه کلکچال و گردنه لوپهنه، مستعد بهمن خواهد بود. بنابراین بهتر است در چنین زمان‌هایی از مسیرهای مستقیم به سمت قله استفاده می نمایید که درگیری زیادی از دست به سنگ و برف پیش رویتان نباشد. همچنین این قله به این جهت که نسبت به خط الراس توچال بیرون‌تر است، بیشتر درمعرض باد قرار دارد.

طبیعت کلکچال

    این مسیر از مناظر طبیعی بسیار زیبایی برخوردار است. در ابتدا و با ورود به مسیر کوهپیمایی از یک جنگل زیبا خواهید گذشت. سپس در سمت راست شما یک چشمه گوارا و پرآب خودنمایی می‌کند. در طول مسیر درختان زیبایی وجود دارد که با کمی ارتفاع گرفتن نیز مناظر کوهستانی و صخره‌های سمت راستتان را خواهید دید و شهر تهران در زیرپایتان قرار خواهد گرفت.

    اگر کمی بیشتر بالا بروید و خود را به بعد از ایستگاه سوم برسانید، دره وزباد را مشاهده خواهید کرد. در پناهگاه نیز فضای سبز گسترده‌ای وجود دارد که با منظره قله و همچنین منظره زیبای شهر ترکیب شده است. با قرارگیری روی گردنه لوپهنه خط الراس توچال، تا انتهای شهر تهران را نظاره خواهید کرد. طبیعت کلکچال یک مجموعه فوق العاده است که کوهنوردان را به وجد می‌آورد.

درباره طبیعت کلکچال در دکوول بخوانید.

کلام آخر

    در مطلب قله کلکچال هر آنچه را که لازم بود درباره این قله زیبا در استان تهران بدانید بیان کردیم. مسیرهای دسترسی و ایستگاه‌ها و پناهگاه این کوهستان را به شما معرفی نمودیم. کلکچال یکی از کوه‌های محبوب‌ در تهران است که جدا از کوهنوردان مردم عادی هم تعطیلات خود را در آنجا می‌گذرانند چرا که صعود به آن درجه سختی خاصی ندارد. اگر نکته دیگری درباره قله کلکچال وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید، همچنین اگر تجربه صعود به این قله را دارید، درباره تجربه خود با ما حرف بزنید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.


یوسف تقی زاده
یوسف تقی زاده

علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفه‌ای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.