حتما نام بابک خرمدین به گوشتان خورده است. بابک خرمدین یکی از رهبران ایرانی بود که پس از مرگ ابومسلم بر ضد خلافت عباسی شورش کرد. خرمدین و طرفدارانش معتقد بودند ابومسلم خراسانی نمرده است و روزی دوباره باز خواهد گشت تا عدالت را در جهان برقرار کند. خرمدین و سپاهیانش تا مدت زیادی بر ضد عباسیان مبارزه میکردند. آنها آذربایجان را به عنوان کانون شورش خود انتخاب کرده بودند. سرانجام بابک خرمدین را دستگیر و اعدام کردند اما پس از او هم شورش خرمدینیان کماکان ادامه داشت. برای اینکه به معرفی قلعه بابک کلیبر بپردازیم، آشنایی مختصر با بابک خرمدین و داستان قلعه بابک الزامی بود زیرا این جاذبه گردشگری که در استان آذربایجان شرقی قرار دارد، روزگاری مقر او بوده است. دژ بابک بالای کوهی در 3 کیلومتری کلیبر قرار دارد و قدمت آن به زمان حکومت ساسانیان باز میگردد. قلعه بابک با نام قلعه و قصر جمهور در تاریخ 25 اسفند 1345 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
در مطلب قلعه بابک کجاست؟ قصد داریم همه چیز را درباره این جاذبه گردشگری بررسی کنیم تا اگر گذرتان به آذربایجان شرقی افتاد و تصمیم گرفتید از این دژ دیدن نمایید با داشتن اطلاعات کافی درباره آن، بازدید لذتبخشتری داشته باشید. ابتدا به معرفی قلعه خواهیم پرداخت. سپس کمی درباره تاریخ آن حرف خواهیم زد و در نهایت دیگر نکات مهم مربوط به این قلعه را بررسی خواهیم کرد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، تا انتهای این مطلب از وبسایت دکوول با ما همراه باشید.
قلعه بابک که به نامهای بذ و قلعه جمهور نیز شناخته میشود، در ارتفاع 2300 متر تا 2700 متری از سطح دریا قرار دارد و اطرافش را درههایی با عمق 400 تا 600 متر احاطه کرده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید در فصل تابستان ایل شاهسون سیاه چادرهای خود را اطراف دژ بابک بر پا میکنند و اگر در این فصل به کلیبر سفر کنید، شانس دیدن و معاشرت با آنها را خواهید یافت
برای رسیدن به دژ، یک کوهپیمایی سخت پیش روی شماست. پس حتما در این سفر لوازم ضروری برای کوهپیمایی را همراه با خود داشته باشید. پس از اینکه به قلعه رسیدید، چشماندازی رویایی زیر پایتان خواهد بود که تمام خستگی پیادهروی را از تنتان خواهد شست. اگر زمانی را برای سفر انتخاب کنید که ارسباران مه آلود باشد این چشمانداز رویاییتر هم خواهد شد.
قلعه بابک در فاصله 50 کیلومتری اهر و فاصله 200 کیلومتری تبریز قرار دارد. برای اینکه به قلعه بابک برسید ابتدا باید از تبریز رهسپار اهر شوید و بعد پس از طی کردن 60 کیلومتر خود را به کلیبر برسانید. اگر چه از کلیبر تا قلعه بابک 3 کیلومتر بیشتر راه نیست اما مسیر آن کمی دشوار است و برای پیدا کردن باید به جز توجه کردن به تابلوها از مردم بومی منطقه کمک بگیرید. در این مسیر باید از گردنهها و گذرگاههای خطرناکی عبور کنید که در برخی موارد تنها یک یا دو نفر میتوانند از آن بگذرند.
در واقع 3 مسیر پیادهروی برای رسیدن به قلعه بابک وجود دارد که همه آنها در شروع پلکان قلعه بابک که تنها راه ورودی است، به هم میرسند. در مسیر اول باید از سمت هتل به مسیر خود ادامه دهید. معمولا گردشگران این راه را انتخاب میکنند. در این مسیر باید 1000 پله سنگی را طی نمایید و تا رسیدن به مقصد حدود 3 ساعت پیادهروی نمایید. در مسیر دوم باید پیادهروی خود را از کمپ گردشگری "دره سی" شروع نمایید. تا کمپ را میتوانید با ماشین بروید و ادامه مسیر را پیاده طی نمایید. در این مسیر طبیعی زیبا و رویایی انتظارتان را میکشد. در مسیر سوم باید از کلیبر به سمت هتل بابک رفته و 6 کیلومتر پس از هتل زمانی که به جاده فرعی رسیدید، جاده فرعی را تا رسیدن به کمپ عشایر ادامه دهید. تا اینجای کار را میتوانید با یک ماشین آفرود به راحتی طی نمایید. از کمپ عشایر تا قلعه بابک نیز یک ساعت پیادهروی انتظارتان را میکشد.
به نظر میرسد ساخت دژ بابک مربوط به قبل از حکومت مسلمانان در ایران است اما اطلاعات زیاد و دقیقی درباره کاربرد این قلعه در زمان وجود ندارد. انگار در زمان حکومت هخامنشیان اقوامی که در جنوب غربی دریای خزر زندگی میکردهاند، در این قلعه ساکن بودهاند. به نظر میرسد در زمان اشکانیان و ساسانیان از این بنا به عنوان یک قلعه دفاعی استفاده میکردهاند.
به نظر میرسد در قرن ششم و هفتم نیز از دژ بابک استفاده میکردهاند زیرا سکهها و اشیاء دیگری مربوط به این دو قرن در این بنا پیدا شده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید پس از این دوره دیگر هیچ سندی مدرکی وجود ندارد که نشان دهد از این قلعه استفاده میشده و انگار از آن زمان به بعد قلعه بابک به یک قلعه متروکه بدل شده است.
همانطور که در بالا ذکر شد این قلعه مقر بابک خرمدین و یارانش بوده است اما طبق اسناد تاریخی قلمرو خرمدینیان بسیار وسیعتر از این دژ بوده است. شاید براتان جالب باشد که بدانید در برخی از اشعار شاعران عرب مانند حسین بن ضحاک باهلی و ابوتمام نیز از قلعه بابک نام برده شده است.
منطقهای که دژ بابک در آن قرار گرفته بین آذربایجان شرقی و جمهوری آذربایجان قرار گرفته است. برای رسیدن به این جاذبه گردشگری باید خود را به نزدیک شهری به آن نام یعنی کلیبر برسانید. از این شهر تا دژ بابک حدود سه کیلومتر راه است. وقتی به شهر کلیبر رسید باید وارد جاده قلعه بابک شوید. این جاده آسفالت است اما وسط آن به یک مسیر خاکی میرسید که اگر بخواهید پیادهروی کنید میتوانید این جاده را انتخاب نمایید. اگر هم بخواهید با ماشین به مسیر خود ادامه دهید باید همان جاده اسفالت را ادامه دهید تا وقتی که جاده خاکی و آسفالت یکی شود. از این جای مسیر به بعد راهی جز پیادهروی پیش رویتان نیست. بنابراین اگر باتوم کوهنوردی همراهتان باشد، کارتان راحتتر خواهد بود. وقتی به مسیر اصلی برسید تازه پلههای سیمانی را خواهید دید که کمی دشواری مسیر را کاهش داده است.
خود شهر کلیبر به عنوان یک جاذبه گردشگری در نزدیکی دژ قرار دارد که اگر قصد بازدید از قلعه بابک را دارید حیف است کمی هم در این شهر زیبا و سرسبز وقت نگذرانید. همچنین بخشی از جنگلهای ارسباران در نزدیکی قلعه است که خود از جاذبه های گردشگری اطراف آن به حساب میآید.
از سال 1370 تاکنون، در 15 تیر هر سال علاقمندان به بابک خرمدین در قلعه جمهور جمع میشوند و یاد او را گرامی میدارند اگر برنامه سفر خود را به گونهای تنظیم کنید که بتوانید بازدیدتان را با این مراسم یکی کنید حتما این بازدید برایتان لذتبخشتر خواهد بود. اگر تصمیم دارید در نزدیکی قلعه بابک اقامت کنید میتوانید سراغ اقامتگاههای بومگردی و هتلهای موجود در شهر کلیبر بروید. همچنین میتوان به کمپ قلعه بابک نیز مراجعه کنید. این کمپ دارای امنیت بالا و امکانات بهداشتی قابلی قبولی برای اقامت است.
در مطلب قلعه بابک کجاست؟ اطلاعات بسیار خوبی درباره این جاذبه گردشگری به دست آوردیم. کمی درباره بابک خرمدین و پیشینه این قلعه که مربوط به قبل از اسلام است حرف زدیم و مسیرهای دسترسی به این جاذبه را بررسی کردیم. قلعه بابک را باید یک جاذبه تاریخی و طبیعی دانست زیرا مسیر رسیدن به دژ و منظرهای که پس از رسیدن به آن زیر پایتان گسترده میشود، یکی از زیباترین مناظر طبیعی خواهد بود که تاکنون به چشم دیدهاید.
آن بخش از جنگلهای ارسباران که در نزدیکی قلعه بابک قرار دارد، هنوز بکر و دستنخورده است. طبیعت زیبای اطراف دژ نیز هنوز انقدر مورد هجوم و دستبردهای انسان قرار نگرفته است بنابراین وظیفه انسانی همه ماست که ما هم از این جاذبه و اطراف آن نگهداری کنیم و آن را بدون هیچ کم و کاستی به دست آیندگان بسپاریم. اگر نکتهای درباره قلعه بابک وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده نمایید.