در مسیر جاده چرام-گچساران، چهار کیلومتر مانده به شهر چرام در استان کهگیلویه و بویر احمد یک جاذبه تاریخی- طبیعی فوقالعاده ارزشمند و زیبا منتظر بازدید شماست. این جاذبه باغ چشمه بلقیس نام دارد که یک برج تاریخی نیز در آن قرار گرفته است. قدمت این جاذبه گردشگری را مربوط به دوره تاریخی پس از اسلام میدانند و در تاریخ 7 مهر 1381 نیز در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
باغ چشمه بلقیس یکی از جاذبههایی است که معمولا مورد توجه کسانی که به استان کهگیلویه و بویر احمد سفر کردهاند قرار میگیرد. به همین دلیل هم چشمه بلقیس چرام را باید یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری این استان دانست. درواقع چشمه بلقیس را باید یکی از جاهای دیدنی دهدشت دانست.
در مطلب راهنمای بازدید از چشمه بلقیس چرام قصد داریم همه چیز را درباره این جاذبه گردشگری بررسی نماییم. ابتدا به معرفی این جاذبه خواهیم پرداخت. سپس کمی درباره تاریخچه آن حرف خواهیم زد و در نهایت اطلاعات مهم دیگر مانند مسیر دسترسی، بهترین زمان سفر و جاذبههای اطراف را بررسی مینماییم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول با ما همراه باشید.
چشمه بلقیس چرام تا سال 1323 یک بیشه زار پر از زبان گنجشک و درخت بید بوده است. اما از سال 1323 احداث باغ آغاز شد و پس از مدتی به شکل امروزی در آمد. برای اینکه این باغ احداث شود، ابتدا درختان بید را از ریشه کندند. سپس با لوله گذاری آب را هدایت نمودند. سپس باغ را سنگ فرش کردند و تعدادی درخت زینتی و تعدای هم درخت میوه در آن کاشتند. در حال حاضر این درختان زینتی بزرگ شده و چهرهای رویایی به باغ بخشیده است.
سپس یک حوض در گودالی که وسط باغ وجود داشته میسازند و در طی این ساخت و ساز متوجه میشوند که قبلها نیز در این مکان حوضی وجود داشته است. در نهایت ساخت باغ چشمه بلقیس در سال 1336 به اتمام رسید. جالب است بدانید در سال 1393 این جاذبه گردشگری بار دیگر مرمت و در جهت استفاده عموم نوسازی شد. در جریان این نوسازی آبشارهای مصنوعی و پلهای شیشهای ساخته شد و سکوهای جدیدی هم برای اسکان مسافران تعبیه شد. همچنین آلاجیقهایی در گوشه و کنار باغ ساخته شد.
چشمه بلقیس چرام حدود 55 هزار و 500 متر مساحت دارد. یک برج استوانهای شکل در در شمال غربی باغ وجود دارد که قطر آن هفت متر و ارتفاعش 15 متر است. هنچنین یک صخره بزرگ با ارتفاع 20 متر در شرق باغ وجود دارد که آن را به آبشار مصنوعی تبدیل کردهاند. همانطور که ذکر شد یک حوض بزرگ در مرکز باغ قرار دارد که دارای شعاع 10 متری و عمق پنج متری است. این حوض همچنین دو در ورودی و خروجی دارد. در باغ بلقیس دو نوع درخت وجود دارد یکی درختهای تزئینی و دیگر درختهای میوه هستند. این ترکیب، چهره زیبایی به باغ بلقیس چرام بخشیده است.
چشمه بلقیس در اوایل دوره پهلوی احداث شده است. اما باغ قدیمی چشمه بلقیس به نظر میرسد مربوط به اواخر دوره ساسانیان و اوایل دوره اسلامی باشد. بر اساس روایتها این باغ را زنی به نام بلقیس احداث کرده است و به همین دلیل نام بلقیس را روی آن گذاشتهاند. در سال 1327 چند باغ کوچک اطراف این باغ ساخته شد و در سال 1338 تمام این باغها را فردی به نام اسکندر چرامی خریداری نمود.
درواقع نام چشمه بلقیس روی باغی گذاشته شد که بعدها اسکندر چرامی آن را ساخت. باغ چشمه بلقیس در حال حاضر متعلق به شهرداری است و به عنوان یک جاذبه گردشگری از آن استفاده میشود. در نوسازی سال 1393 امکانات زیادی برای رفاه حال گردشگران به این باع اضافه شد و در حال حاضر باید آن را یکی از زیباترین جاذبههای استان دانست. این باغ امکاناتی همچون سرویس بهداشتی، دکه مواد غذایی و سیستم نور رسانی در شب دارد و به همین دلیل هم جای مناسبی برای گردش و تفریح خانوادههاست.
شهر چرام در چهار کیلومتری چشمه بلقیس در استان کهگیلویه و بویر احمد قرار دارد. بنابراین حیف است اگر برای بازدید از این جاذبه گردشگری بروید و سری با جاذبههای این شهر نزنید و طبیعت چرام را از نزدیک نبینید. در ادامه برخی از جاذبه های گردشگری نزدیک به چشمه بلقیس چرام را به شما معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
یکی از جاهای دیدنی شهر چرام که در نزدیکی باغ چشمه بلقیس قرار دارد، تنگه شراب گرو است. درواقع تنگه شراب گرو نام روستایی در بخش سرفاریاب است که بعد از مقبره شاه حمزه قرار دارد و در زبان محلی بدان “تنگه شرو گرو” هم میگویند. یک دره طولانی با درختان فراوان که در هر فصل زیباییهای مخصوص به خود را دارند و میوههای مخصوص همان فصل را میتوان روی آنها دید، در این منطقه انتظارتان را میکشد. یک جویبار بزرگ از ابتدا تا انتهای تنگه وجود دارد که زیبایی خاصی به این منطقه بخشیده است.
یکی دیگر از جاذبههایی که در نزدیکی چشمه بلقیس چرام وجود دارد و میتوانید از آن نیز بازدید نمایید، آبشار الوان طسوج است. این آبشار یکی از عجیبترین موقعیتهای زیست محیطی در جنوب غربی کشور را به نمایش میگذارد. یک چشمانداز بینظیر، درختان سر به فلک کشیده و چشمههای خروشان چیزهایی است که در این بازدید جذاب انتظارتان را میکشد. همچنین در جریان این بازدید شما میتوانید از روستای طسوج و جاذبههایی همچون قلعه تاریخی عمارت هشت و کتیبه سنگی که در این روستا قرار دارند نیز دیدن نمایید. این روستا جاده آسفالت ندارد. این مساله از آنجایی که به بکر بودن روستا و جاذبههای طبیعی آن کمک کرده میتواند مثبت و از آنجایی که دسترسی را سخت کرده میتوان منفی باشد.
حیف است اگر تا نزدیکی چرام بروید و از از قلعه تاریخی آن دیدن ننمایید. این تپه بر روی قلعهای مشرف بر شهر قرار گرفته است و قدمت آن دوره قاجاریه باز میگردد. این قلعه 800 متر مساحت دارد و در دو طبقه ساخته شده است و آن را میتوان به دو بخش بیرونی و اندرونی تقسیم کرد. بخش بیرونی آن از اسطبل، سکوهای نشیمن و مهمانخانه تشکیل شده است و بخش اندرونی نیز شامل بخشهای مسکونی، تداقعی، دروازه، برج دیدبانی و حیاط مرکزی میشود. یک چاه نیز در حیاط مرکزی این قلعه قرار دارد.
در مطلب راهنمای بازدید از چشمه بلقیس چرام هر آنچه را لازم بود درباره این جاذبه گردشگری بدانید، بررسی کردیم. حالا حتما شما هم به این حقیقت واقفید که سفر به استان کهگیلویه و بویر احمد بدون بازدید از این جاذبه زیبا و دیگر جاذبه های گردشگری اطرافش لطفی ندارد. بنابراین بهتر است سفرتان را به صورتی برنامهریزی کنید که بتوانید سری هم به چرام و جاذبههای اطرافش بزنید.
توصیه همیشگی دکوول را بار دیگر هم در این مطلب تکرار میکنیم که تا جای ممکن سعی کنید از جاذبههای طبیعی و تاریخی که در این سفر قرار است به بازدید از آنها بپردازید، مراقبت نمایید و این توصیه را به گوش دیگران هم برسانید تا همانطور که ما توانستیم از دیدن این جذابیتها لذت ببریم؛ آیندگان هم بتوانند لذت ببرند.
اگر نکته دیگری درباره چشمه بلقیس چرام وجود دارد که در این نوشته بدان اشاره نشد حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.
علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفهای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.