اگر به دنبال مقصدی جدید و فراموش نشدنی هستید، دکوول به شما جزیره هنگام را پیشنهاد میدهد. با طبیعتی زیبا و مردمانی مهماننواز، قطعاً جایی است که باید در لیست سفرهایتان قرار بگیرد. یکیدیگر از پدیدههای زیبای ایران، جزیره هنگام است.کمتر کسی نام این جزیره را شنیده است؛ اما برای آنهایی که به دنبال بهشتهای پنهان در دل طبیعت هستند، این جزیره مکانی است که حتماً باید دید!
جزیره هنگام در نزدیکی جزیره قشم قرار گرفته است و برای رسیدن به این جزیره زیبا، میتوانید با استفاده از قایق و از جزیره قشم با گذر از آبهای نیلگون خلیج فارس، به سفر بپردازید. جزیره هنگام متشکل از آبادیهای کوچک، وسعتی معادل با 36.6 کیلومترمربع دارد. هنگام، بخشی از جزیره زیبای قشم به شمار میرود و در 2 کیلومتری جنوب شرقی این جزیره واقع شده است. در واقع یکی از دهستانهای مستقل جزیره قشم میباشد.
این جزیره به مرکزیت روستای ماشی (هنگام جدید)، با 9 کیلومتر طول و 6 کیلومتر عرض، به شکل یک مخروط ناقص درآمده است. هنگام، دارای ارتفاعات آهکی تشکیل شده از سدیم کربنات است و بالاترین نقطه آن، کوه ناکس با 106 متر ارتفاع میباشد. طولانیترین قطر جزیره، از روستای هنگام کهنه تا روستای هنگام جدید حدود 9 کیلومتر و کوتاهترین قطر آن، 5 کیلومتر طول دارد.
فاصله جزیره هنگام تا بندرعباس، 43 مایل دریایی یعنی 6/79 کیلومتر و تا جزیره قشم حدود 29 مایل دریایی یعنی 7/53 کیلومتر میباشد.
برای دسترسی به جزیره هنگام، ابتدا باید به قشم بروید. میتوانید در شهر بندرعباس از 3 اسکله شهید باهنر، شهید حقانی و بندر پل در شهرستان خمیر، به مقصد قشم سوار قایقهای تندرو یا لنجها شوید.
همچنین جزیره قشم، دارای فرودگاه بینالمللی است و میتوانید با پرواز، به آنجا بروید. برای رفتن به بندرعباس نیز، میتوانید از هواپیما، قطار، تاکسی، اتوبوس یا ماشین شخصی استفاده کنید. فاصله این شهر تا تهران 1.260 کیلومتر است.
پس از رسیدن به جزیره قشم، باید به اسکله کندالو یا اسکله شیب دراز بروید. از فرودگاه قشم تا اسکله 10 کیلومتر و از شهر تا اسکله 50 کیلومتر فاصله دارد. در اسکله باید بلیط قایق تهیه کنید. قایق ها در این دو اسکله از 8 صبح تا غروب آفتاب درحال جابجایی مسافران هستند. شما پس از 7 تا 10 دقیقه به جزیره هنگام میرسید.
برای رسیدن به اسکله کندالو میتوانید در جاده ساحلی جنوبی قشم حرکت کنید و در طول مسیر از منظره دریا لذت ببرید. همچنین میتوانید از اتوبان قشم- درگهان به آنجا بروید. این اتوبان بعد از عبور از فرودگاه قشم به اسکله منتهی میشود.
جزیره هنگام در آبهای خلیج فارس واقع در جنوب ایران، نزدیک به جزیره قشم و تنگه هرمز قرار دارد. این جزیره، دارای تاریخ قدیمی و متنوع است. در طول تاریخ، به دلیل واقع شدن در خلیج فارس و نزدیکی به مسیرهای تجاری بینالمللی، به مرکز تجارت و صیادی تبدیل شد و مردم جزیره به تجارت ماهیگیری و استخراج منابع دریایی مشغول بودند.
هنگام به خاطر موقعیت استراتژیک خاصی که دارد، از اهمیت راهبردی خاص و نظامی قابل توجهی برخوردار است. همچنین به خاطر این موقعیت، در گذشته نیز مورد توجه بیگانگان بوده و در زمان صفویان به اشغال پرتغالیها درآمد.
در آن زمان، انگلیسیها هم معتقد بودند که جزیره هنگام، با داشتن سواحل عمیق و مناسب و همچنین چاههای آب، مکان مناسبی برای انداختن لنگر کشتیهایشان است. اما کریم خان زند، حاکم ایران مانع تصاحب آن توسط انگلیسیها شد. با این حال آنها دست نکشیدند و در نهایت در دوره قاجار این جزیره را تصاحب کردند. تا زمانی که رضاشاه بر تخت سلطنت نشست!
در زمان حکومت رضاشاه، اقدامات لازم برای بازپسگیری جزیره هنگام شروع شد. سه کشتی نظامی به نامهای پهلوی، گیلان و آذربایجان، از بندرعباس راهی هنگام شدند، تا این جزیره را از اشغال دولت انگلیس درآورند. امروزه از مکانهایی که در گذشته برای دیدهبانی و نگهبانی از جزیره هنگام استفاده میشدند، چیزی جز بناهای متروکه باقی نمانده و بقایای آنها به عنوان آثاری جالب، در جزیره دیده میشود.
در گذشته به جزیره هنگام، «هنجام» و «هنیام» گفته میشد. در زبان پارسی باستان، نام آن «هنگاما» بود. همچنین در ارمنی به آن «انگام» میگفتند. نام جزیره هنگام از دو بخش «هن» و «گام» تشکیل شده که به معنای وقت و زمان و گاه است.
هنگام، جزیرهای بسیار کوچک است؛ اما با این حال جزو جزایر زیبای خلیج فارس به شمار میرود و پر از مکانهای دیدنی و جاذبههای گردشگری است.
جزیره هنگام دارای 5 ساحل زیبا و جذاب است. این سواحل به شرح زیر هستند:
تماشای دریا با موج های رقصنده و نیلگون، از بهترین تجربههایی است، که میتوانید از این جزیره داشته باشید. طول نوار ساحلی هنگام، 50 کیلومتر است و با هر قدم، شما امکان تماشای تصاویر متفاوتی از دریا را خواهید داشت. سواحل شنی و سواحل صخرهای جزیره هنگام، از مکانهای بکر و دیدنی هستند.
یکی از مهمترین و مشهورترین ساحل های جزیره هنگام، ساحل نقرهای است. ساحلی پر از کانیهای درخشان میان شن و ماسههای براق، که با انعکاس نور خورشید برق میزنند، یکی از جاذبههای گردشگری این جزیره به شمار میرود.
به دلیل آسیبهای وارده توسط گردشگران به ساحل نقرهای، ورود به این ساحل ممنوع است و تنها میتوانید با قایق از کنار آن عبور کنید. با خرید بلیط قایق کندالو- هنگام، قایقرانان این ساحل را به شما نشان میدهند.
در قسمت شرقی جزیره هنگام، ساحل خنیزی قرار دارد. ساحل خنیزی، از سواحل بکر و دیدنی هنگام است. شما میتوانید، در این ساحل شنا کنید و اگر از عینک شنا استفاده کنید، میتوانید موجودات دریایی جدید و شگفت انگیزی را درون آب ببینید.
ساحل کله خماسی، از سواحل صخره ای جزیره هنگام است. شما میتوانید از بالای صخره ها، در آب شیرجه بزنید و همراه با خیارماهیها شنا کنید؛ همچنین از تماشای عروس دریایی ها لذت ببرید.
در زمانهای خاصی از سال، ساحل هنگام حالتی جادویی پیدا کرده و آب آن نورهای آبی رنگ درخشانی از خود ساطع میکند. فیتوپلانکتونهای دریایی، علت بهجود آمدن این پدیده هستند. آنها موجوداتی بسیار ریز هستند، که در مواقعی که در شرایط ناآرام قرار میگیرند، از خود نور آبی ساطع میکنند و باعث میشوند، موجها و ماسههای ساحل بدرخشند. این پدیده، در سواحل مالدیو، کالیفرنیا و دیگر نقاط جهان نیز، رخ میدهد.
در میان جزایر خلیج فارس، جزیره هرمز به خاطر داشتن خاک سرخ شهرت دارد. اما این نوع خاک، در جزیره هنگام هم دیده میشود. کوهها و خاکهای قرمز رنگ با نام «گِلَک» شناخته میشود. از این خاک در صنایع مختلفی مانند سنگهای تزئینی و ساخت و ساز، بکار میرود.همچنین مردم محلی این جزیره از این خاک، برای پخت نوعی غذای محلی استفاده میکنند.
جزیره هنگام دارای سه روستا، به نامهای روستای ماشی (هنگام نو)، روستای غیل و روستای هنگام قدیم است، که از طریق راه شوسه به یکدیگر متصل میشوند.
روستای هنگام نو یا جدید (ماشی)، یکی از بهترین روستاهای جزیره هنگام، برای پهلو گرفتن قایقها است. زمین آن شنی است و از امکانات آن، میتوان به تأسیسات مربوط به اسکله، مدرسه، پاسگاه انتظامی، دفتر پست و کارخانه آب شیرین کن اشاره کرد.
روستای غیل، بین دو روستای هنگام نو و قدیم قرار دارد. این روستا، به دلیل موقعیت جغرافیایی و قرار داشتن در گودی آب زیادی را در خود جمع میکند؛ به همین دلیل نام آن را غیل گذاشته اند. جمعیت این روستا، 200 نفر است و مردم آن، شیعه و سنی هستند و به زبان عربی و فارسی صحبت میکنند. آب روستای غیل، از طریق چاه و آب باران تأمین میشود. اهالی روستا بیشتر به صید ماهی و زراعت مشغول هستند. از جمله محصولات این روستا، غلات است.
در روستای هنگام قدیم، جمعیت کمتری نسبت به دو روستای دیگر زندگی میکنند و از دو روستای دیگر، تنها 4 کیلومتر فاصله دارد. اکثر خانههای آن خالی از سکنه هستند. بیشتر اهالی روستای قدیم، برای امرار معاش خود به ماهیگیری و همچنین صید کوسه میپردازند.
بومیان اصیل جزیره هنگام، از قبیله آل بو فلاسه هستند. درحال حاضر در این جزیره، 141 نفر زندگی میکنند و جمعیت آن، حدوداً 615 نفر است. اکثر اهالی روستا، با یکدیگر رابطه خویشاوندی دارند و بیشتر صیادی و ماهیگیری میکنند.
همچنین آنها با پرورش میگو و ماهی در قفس، فروش صدف، هدایت قایقهای مسافران از قشم به هنگام، راهنمای گردشگران و فروش صنایع دستی در غرفههای بازارچه محلی جزیره، امورات خود را میگذرانند. وجود معادن نمک، خاک و سرب موقعیت اقتصادی خوبی را برای مردم جزیره هنگام، فراهم کرده است.
اگر میخواهید زیباترین بازار محلی ایران را ببینید، دکوول به شما پیشنهاد میدهد حتماً به بازار محلی هنگام سر بزنید. زیباترین بازار ایران، که از مصالح بومی و چوب ساخته شدهاست؛ زنان بومی که لباسهای محلی به تن کرده اند و همینطور دست سازهای زیبا ساخته شده از صدف، سنتهای کهن این جزیره را به رخ میکشند.
بازار محلی، مکانی زیبا برای آشنایی با مردم بومی و فرهنگ آنها است. داستانهایی که مردم از گذشتگان جزیره و افسانههایی که از دریا تعریف میکنند، قطعا ارزش شنیدن دارند. در زمان بازدید از این بازار، میتوانید از غذاهای محلی این جزیره مانند سمبوسه صدف یا میگو و نان محلی توموشی مزه کنید. شما همچنین میتوانید در این بازار، سوغاتی و یادگاری تهیه کنید.
دهکده کوچک ماهیگیری هنگام، به ساحل اصلی جزیره مشرف است. در این دهکده، غذاهای تازه دریایی با ادویههای خوش عطر محلی نظیر خرچنگ، ماهیهای خوشمزه، حواری میگو(برنج و میگو)، سمبوسه میگو، دوپیازه میگو و انواع غذاهای دریایی به سبک بومیان منطقه طبخ میشود.
دهکده ماهیگیری، یکی از جاذبههای گردشگری جزیره هنگام به شمار میرود. برای رسیدن به این دهکده، باید از اسکله شیب دراز سوار قایق شوید، از مسیر دریایی به این دهکده بروید.
قشنگترین بخش هر سفر، خرید سوغات و یادگاری است. در سفر به هنگام، میتوانید زیورآلات دستساز، درست شده از صدف و ستارههای دریایی که معمولاً توسط زنان بومی ساخته میشود، ادویه جات و روغن محلی به ویژه روغن کوسه را، به عنوان یادگاری و سوغات تهیه کنید.
جزیره هنگام همچون بسیاری از مناطق جنوب ایران، دارای حیات وحش بینظیر و تنوع زیستی بسیاری است. برخی از این جانوران، از گونههای نادر و کمیاب به شمار میروند.
یکی از محبوبترین جاذبههای گردشگری در جنوب ایران، نخلستانهای زیبای این منطقه هستند. این نخلستانها، با درختهای سربه فلک کشیده، دارای خرماهای لذیذی است که بیشتر برای مصارف شخصی هستند، اما بخشی از آنها، در بازار به فروش رسیده و بخشی هم به کشورهای دیگر صادر میشوند.
تندیس سنگی مادر و دختر که در روستا غیل قرار دارد، از دیگر جاذبههای جزیره هنگام است. بومیان معتقدند، در گذشته مادر و دختری از دست دشمنان زورگو فرار میکردند، مادر به درگاه خداوند دعا کرد که بتوانند نجات پیدا کنند و در آن زمان خداوند آنها را به سنگ تبدیل کرد؛ به این ترتیب آنها آزاد شدند.
جزیره هنگام دارای تفریحات زیاد و متنوعی است. در این جزیره شما میتوانید به غواصی، بازارگردی و عکاسی بپردازید. صنایع دستی، ادویههای محلی و روغنهای مختلف بخرید، حنا بزنید و از جاذبههایی که در بخشهای قبل گفته شد دیدن نمائید.
غواصی، یکی از پرطرفدارترین تفریحات آبی، در جنوب ایران است. ابتدا، شما میتوانید آموزش ببینید و سپس، به کمک مربی به عمقهای مختلفی از دریا بروید و به تماشای موجودات دریایی مانند مرجانها، ماهیها و سنگهای رنگی بپردازید.
کلام آخر
جزیره هنگام با اینکه مورد توجه گردشگران قرار گرفته و پر از جاذبههای گردشگری است، اما از امکانات کمی برخوردار است. در این جزیره هیچ هتل، رستوران و سرویس بهداشتی مناسبی دیده نمیشود. شما میتوانید، برای اقامت، از خانههای بومی و سوئیتهای مختلف بهره ببرید. همچنین میتوانید، در جزیره قشم اقامت کرده و برای بازدید از جزیره هنگام، از صبح تا غروب، به آنجا بروید.
در زمان سفر، حتما پول نقد به همراه داشته باشید؛ زیرا در جزیره کارتخوان وجود ندارد. در زمان شنا، مراقب توتیاها و خرچنگهایی که در ساحل هستند، باشید تا به شما آسیب نزنند! در سفر به جزیره هنگام، مراقب محیط زیست باشید و زبالههای خود را در طبیعت رها نکنید! دکوول، سفر خوشی را برای شما آرزومند است.