قله دارآباد

زمان مطالعه: 6 دقیقه

قله دارآباد یکی دیگر از قلل و ارتفاعات شمال تهران به شمار می‌رود که در رده پرصعودترین قلل ایران نیز قرار می‌گیرد. در هر آخر هفته جمعیت کثیری به منظور صعود به قله دارآباد اقدام می‌کنند و به همین دلیل در این مقاله به بررسی این قله می‌پردازیم. اینجا دکوول است و همراه شما هستیم با معرفی قله دارآباد پس با ما همراه باشید.


قله دارآباد یا مونگ چال

    کوه دارآباد که با نام مونگ چال نیز شناخته می‌شود، هرچند نام مونگ چال تقریبا استفاده نمی‌شود و برای بسیاری از افراد نا آشناست، با ارتفاع 3167 متر، چهارمین قله بلند تهران و یکی از محبوب‌ترین مقاصد کوهنوردی در پایتخت است. این کوه در رشته‌کوه البرز و به طور مشخص در البرز مرکزی و در شمال شرقی شهر تهران واقع شده و به دلیل دسترسی آسان و مسیرهای متنوع، برای کوهنوردان با سطح تجربه مختلف مناسب است.

    قله دارآباد نام خود را از ده دارآباد که در حال حاضر دیگر کامل در منطقه 1 شهر تهران قرار گرفته است و منطقه‌ای به این نام وجود دارد گرفته است. واژه دارآباد نیز از زیاد بودن دار و درخت در این منطقه به دست آمده است و می‌توان وجه تسمیه نام دارآباد را به سرسبز بودن و پر درخت بودن این منطقه اختصاص داد.

    منطقه‌ای که از دیرباز آب و هوای زیبایی که داشته است بسیاری از افراد را به سوی خود جلب کرده است. حال چه برای کوهنوردی و چه برای گذران ساعاتی در کنار رودخانه‌های این منطقه و یا آبشارهایی که در این منطقه وجود دارد جاذبه‌ای بی نظیر به شمار می‌رود و برای بسیاری وجود چنین زیبایی در دل شلوغی پایتخت غیر قابل باور به شمار می‌رود. در ادامه به مسیرهای صعود به قله دارآباد و بعد از آن نیز به بررسی دارآباد در فصول مختلف و همچنین درجه سختی آن خواهیم پرداخت.

درباره قله دارآباد یا همان مونگ چال در این مقاله از وب سایت دکوول بخوانید.

مسیرهای صعود به قله دارآباد

    قله زیبای دارآباد مسیرهای مختلفی برای صعود دارد که از این میان می‌توان به یال شن سیاه، یال درازلش، یال حاجی آباد و همچنین تیغه دارآباد اشاره کرد. در ادامه قصد داریم به بررسی تک به تک این مسیرها بپردازیم.

مسیر دره دارآباد (یال شن سیاه)

    این مسیر، رایج‌ترین مسیر صعود به قله دارآباد است. مسیر دره دارآباد از انتهای خیابان دارآباد آغاز شده و با عبور از کنار رودخانه و باغ‌ها به سمت قله امتداد می‌یابد. این مسیر دارای شیب ملایم بوده و برای افراد مبتدی مناسب است. از همان پارکینگ دارآباد پیاده‌روی را شروع کنید و سپس با پیوستن به مسیر پاکوب پهنی که شما را به سمت کافه می‌برد. پس از کافه در جایی که مانند یک سه راهی است پاکوب سمت راست در بین درختان قرار دارد و خیلی مشخص نیست.

    از بین درختان وارد مسیر یال شن سیاه می‌شوید. مسیر کاملا مشخص است و پاکوب نسبتا مناسبی در این بخش از کوه وجود دارد که شما را در مسیر هدایت می‌کند. ادامه این مسیر شما را به سمت چشمه نرگس هدایت خواهد کرد. قبل از رسیدن به چشمه یک دو راهی دیگری وجود دارد که یکی به شکل تراورسی ادامه مسیر می‌دهد و شما را به سمت درخت‌های موجود در دره می‌برد و دیگری نیز شما را به سمت چشمه و در نهایت یال تیز شن سیاه می‌برد.

    پس در اینجا مسیر سمت راست را انتخاب می‌کنیم و پیش می‌رویم. در کنار شلنگ آب می‌توانید استراحت و تجدید قوا کنید و یک تکه دست به سنگ خیلی آسانی وجود دارد و بعد روی یال قرار دارید و فقط باید ادامه مسیر بدهید. در ادامه به سیم خاردارها و ساختمان نظامی می‌رسید و به همین شکل مسیر ادامه می‌یابد تا به قله دست یابید.

    در روی قله جانپناه زیبای دارآباد وجود دارد و همچنین بعد از رسیدن به قله نمای بسیار زیبایی از قلل البرز مرکزی و همچنین ارتفاعات شمال تهران چون قله توچال و همچنین شهر تهران مشاهده خواهید کرد. همچنین این مسیر برای برگشت نیز می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

مسیر دره دارآباد (یال فراخ سینه)

    بخش زیادی از این مسیر در بخش ابتدایی با یال شن سیاه مشترک است و فقط قبل از رسیدن به شیلنگ آب مسیر مستقیم به سمت چشمه دراز لش را ادامه می‌دهید. بعد از رسیدن به کنار چشمه و یک استراحت یال به شکل مستقیم شما را به سمت قله دارآباد هدایت خواهد کرد. یالی که شیب آن نسبت به مسیر شن سیاه بیشتر می‌باشد اما کوتاه‌تر نیز هست و شما را مستقیم به آخرین شیب قله می‌رساند. می‌توانید صعود از این یال و برگشت از شن سیاه را در برنامه  خود داشته باشید.

مسیر تیغه دارآباد

    مسیر تیغه دارآباد معمول برای صعود به دارآباد مورد استفاده قرار نیم‌گیرد بلکه بیشتر برای پیمایش خط الراسی از دارآباد به سمت دیگر قلل مانند پیازچال، کلکچال و توچال مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما با این حال به عنوان یک مسیر صعود کماکان مطرح است. هرچند دشواری صعود آن نسبت به باقی مسیرها بالاست و چالش‌های قابل توجهی در مسیر صعود شما وجود دارد.

مسیر شمالی (یال حاجی آباد)

    این مسیر، طولانی‌ترین مسیر صعود به قله دارآباد است. مسیر شمالی از روستای حاجی آباد در جاده فشم آغاز شده و از کنار رودخانه و آبشارها به سمت قله امتداد می‌یابد. این مسیر دارای مناظر بسیار زیبایی است و برای افراد باتجربه مناسب است. پای صعود این مسیر نسبت به پارکینگ دارآباد پایین‌تر است و خود این مساله نیز در طولانی بودن این مسیر بی‌تاثیر نیست.

درباره مسیرهای صعود به قله دارآباد در این مقاله از دکوول بخوانید.

بهترین زمان برای صعود به قله دارآباد

    بهترین زمان برای صعود به قله دارآباد، فصل بهار و تابستان است. در این فصول، هوا خنک و دلپذیر است و مناظر کوهستان بسیار زیبا هستند. در تابستان هرچند هوا گرم می‌شود اما می‌تواند در برنامه صعود شما واقع شود. همچنین در پاییز نیز می‌توانید اقدام به صعود از این مسیر بکنید فقط به دلیل امکان بارش‌های خیلی شدید و همچنین رعد و برق باید نسبت به هشدارهای هواشناسی حساسیت بیشتری داشته باشید.

    در فصل زمستان نیز این قله طرفداراین زیادی دارد و می‌توانید برای صعود به قله از آن بهره بگیرید. سعی کنید در مسیرهای دره‌ای قرار نگیرید زیرا این مساله می‌تواند دشواری‌های زیادی را برای شما به همراه داشته باد. به شکل کلی تجربه صعود در زمستان روی قله دارآباد می‌تواند بسیار ارزنده باشد و در مسیر رشد کوهنوردی شما می‌تواند موثر واقع شود.

درباره بهترین زمان برای صعود به قله دارآباد در این مقاله از وب سایت دکوول بخوانید.

مکان‌های دیدنی اطراف قله دارآباد

    در مسیر صعود به قله دارآباد، می‌توانید از مکان‌های دیدنی زیر دیدن کنید:

  • دره دارآباد: این دره، یکی از زیباترین دره‌های شمال تهران است. دره دارآباد دارای باغ‌ها، درختان کهنسال، و رودخانه‌ای خروشان است.
  • قله و جانپناه دارآباد: از بالای قله دارآباد، می‌توانید نمایی پانوراما از شهر تهران و رشته‌کوه البرز را مشاهده کنید.
  • آبشارهای منطقه: این منطقه دارای آبشارهای زیادی است که از این میان می‌توان به آبشار چال مگس، آبشار عرق‌چین، آبشار غلاک و آبشار کبوتر خوان اشاره کرد.

درباره مکان‌های دیدنی اطراف قله دارآباد در این مقاله از دکوول بخوانید.

درجه سختی قله دارآباد

    قله دارآباد، مکانی عالی برای لذت بردن از طبیعت و ورزش کوهنوردی است. با کمی آمادگی و برنامه‌ریزی، می‌توانید به راحتی به قله این کوه زیبا صعود کرده و از مناظر چشم‌نواز آن لذت ببرید. از نظر درجه سختی این قله 3167 متری را می‌توان در درجه متوسط به سمت سبک از مسیر معمول که یال شن سیاه است در نظر گرفت. به طور معمول صعود به آن بین 4 تا 6 ساعت به زمان نیاز دارد و حتی اگر یک صعود کننده خوب باشید می‌توانید در زیر 2 ساعت خود را به قله برسانید.

    قله دارآباد با توجه به اینکه مسیرهای مختلفی دارد، درجه سختی‌های مختلفی نیز دارد. برای مثال تیغه‌های دارآباد که مسیر خط الراسی بین قله دارآباد به توچال است که با عنوان پانورامای شمال تهران نیز به شناخته می‌شود. مسیری که نسبتا دشوار به حساب می‌آید و هم باید بتوانید مسیریابی خوبی بلد باشید و هم نیاز به دست به سنگ شدن در بخش‌های زیادی از مسیر دارد و هم اینکه توان هوازی و استقامت خوبی باید داشته باشید. به طور کلی قله دارآباد از مسیر تیغه دارآباد بسیار دشوار به شمار می‌رود.

درباره درجه سختی قله دارآباد درا ین مقاله از دکوول بخوانید.

نکات مهم برای صعود به قله دارآباد

  • قبل از صعود به قله دارآباد، حتماً وضعیت آب و هوا را بررسی کنید.
  • لباس و کفش مناسب کوهنوردی به همراه داشته باشید.
  • به مقدار کافی آب و غذا به همراه داشته باشید.
  • از مسیرهای مشخص شده خارج نشوید.
  • به تنهایی به کوه نروید.
  • به محیط زیست احترام بگذارید و زباله‌های خود را جمع‌آوری کنید.
  • سعی کنید مسیری که انتخاب می‌کنید متناسب با توانایی شما باشد.
  • آنتن دهی موبایل در این منطقه مخصوصا در یال شن سیاه اصلا قابل اطمینان نیست و آنتن دهی مناسبی وجود ندارد.

درباره نکات مهم برای صعود به قله دارآباد در این مقاله از دکوول بخوانید.

کلام آخر

    در این مقاله به بررسی قله دارآباد زیبا پرداختیم. قله‌ای که قطعا یکی از پر صعودترین قلل ایران به شمار می‌رود و در این میان از جذابیت‌های بسیاری برخوردار است. قله دارآباد در شمال تهران و تا حدی می‌توان گفت شرقی‌ترین قله خط الراس ارتفاعات شمال تهران به شمار می‌رود. قله دارآباد هم جاذبه کوهنوردی است و هم جاذبه طبیعت گردی است و می‌توانید یک برنامه یک روزه تمام و عیار را تجربه کنید. اینجا دکوول است رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران.


یوسف تقی زاده
یوسف تقی زاده

علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفه‌ای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.



امتیاز دهی


شبکه های اجتماعی




دسته بندی ها

سوالات متداول شما

قله دارآباد در رشته‌کوه البرز و به طور مشخص در البرز مرکزی و شمال شرقی شهر تهران واقع شده است. این قله با ارتفاع 3167 متر، چهارمین قله بلند تهران و یکی از محبوب‌ترین مقاصد کوهنوردی در پایتخت است.

قله دارآباد مسیرهای متنوعی برای صعود دارد که شامل یال شن سیاه، یال درازلش، یال حاجی آباد و تیغه دارآباد می‌شود. هر کدام از این مسیرها دارای ویژگی‌ها و درجه سختی‌های مختلفی هستند.

بهترین زمان برای صعود به قله دارآباد فصل بهار و تابستان است. در این فصول هوا خنک و دلپذیر است و مناظر کوهستان بسیار زیبا هستند. همچنین می‌توان در پاییز و زمستان نیز به این قله صعود کرد اما باید به شرایط آب و هوایی توجه ویژه‌ای داشت.

در مسیر صعود به قله دارآباد می‌توانید از مکان‌های دیدنی مانند دره دارآباد، قله و جانپناه دارآباد، و آبشارهای منطقه نظیر آبشار چال مگس، آبشار عرق‌چین، آبشار غلاک و آبشار کبوتر خوان دیدن کنید.

  • بررسی وضعیت آب و هوا قبل از صعود
  • داشتن لباس و کفش مناسب کوهنوردی
  • حمل آب و غذای کافی
  • استفاده از مسیرهای مشخص شده
  • عدم صعود به تنهایی
  • احترام به محیط زیست و جمع‌آوری زباله‌ها
  • انتخاب مسیر متناسب با توانایی‌ها
  • توجه به آنتن‌دهی ضعیف موبایل در منطقه، به‌ویژه در یال شن سیاه.