ایران پر از شهرها، روستاها و جاذبههای شگفتانگیز است که در این مطلب قصد داریم با هم به یکی از اعجاب انگیزترین آنها یعنی روستای کندوان واقع در استان آذربایجان شرقی سفر کنیم. این روستای صخرهای در دامنه کوه سهند و در نزدیکی شهر اسکو قرار گرفته است. شاید برایتان جالب باشد بدانید مردم این روستا هنوز در خانههای صخرهای خود زندگی میکنند و از این نظر کندوان را باید یکی از نادرترین روستاهای صخرهای در جهان دانست.
روستای کندوان حدود هفت هزار سال قدمت تاریخی دارد و از این رو علاوه بر اینکه معماریاش نوعی جاذبه گردشگری به حساب میآید، جاذبه های گردشگری فراوانی نیز برای بازدید در این روستا وجود دارد. روستای کندوان در تاریخ 15 اردیبهشت 1376 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و در آن زمان این روستا کندجان به معنای محلی برای حفظ جان نام داشت و به همین نام هم در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
در مطلب راهنمای سفر به کندوان تبریز قصد داریم همه چیز را درباره این روستای جذاب و زیبا بررسی کنیم. ابتدا به معرفی روستا خواهیم پرداخت، سپس کمی درباره معماری آن حرف میزنیم و در نهایت جاهای دیدنی کندوان و جاذبه های گردشگری اطراف آن را بررسی خواهیم کرد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید تا انتهای این مطلب با وب سایت دکوول همراه باشید.
روستای کندوان تبریز یکی از منحصر به فردترین روستاهای ایران است که آن را به نام روستای کله قندی نیز میشناسند زیرا این روستا را در دل صخرههای کله قندی ساختهاند. در واقع کندوان یک روستای ییلاقی است که در کنار رودخانه کندوان و در دامنه کوه آتشفشانی سهند قرار گرفته است.
اطراف این روستا مراتع بسیار سرسبزی وجود دارد که عشایر در آن چادر میزنند و همچنین به دلیل کوهستانی بودن منطقه، جویبارهایی از مناطق شیبدار جاری هستند که در نهایت به رودخانه کندوان میریزند. به طور کلی این منطقه را میتوان از نظر طبیعی یکی از شاهکارهای خلقت دانست. از آنجایی که پیشینه این روستا به چندین هزار سال قبل باز میگردد، از نظر تاریخی هم باید این منطقه را بسیار ارزشمند و پر از جاذبههای تاریخی دانست. بنابراین سفر به کندوان هم برای کسانی که سفرهای تاریخی را دوست دارند و هم برای کسانی که عاشق طبیعتگردی هستند، انتخاب مناسبی است.
معمولا روستاهای صخرهای مانند کندوان به دلیل شکل خاص معماریشان خالی از سکنه هستند اما مردم روستای کندوان هنوز هم در خانههای صخرهای خود زندگی میکنند و این را باید اصلیترین تفاوت این روستا به روستاهای مشابهش دانست. خانههای این روستا به دلیل تهدید کوه آتشفشانی سهند است که به این صورت ساخته شدهاند. روستای کندوان دارای آب و هوای کوهستانی و سردسیری است که تابستانهایی معتدل دارد. بنابراین بهترین زمان سفر به کندوان را باید اواخر بهار تا اواخر تابستان دانست. زیرا در این ایام هم طبیعتی بکر و رویایی انتظارتان را میکشد و هم آب و هوای معتدل بر لذت سفر شما میافزاید.
همانطور که ذکر شد به نظر میرسد روستای کندوان حدود 7 هزار سال قدمت دارد. برخی اعتقاد دارند که ساکنان اولیه این روستا عشایر بودهاند و کندوان نیز روستای ییلاقی به حساب میآمده که این عشایر از خانههای صخرهای به عنوان منزل موقت استفاده میکردهاند. بعدها به مرور زمان این افراد دیگر کوچ را کنار گذاشته و در همین روستا ساکن شدهاند. عدهای دیگر اعتقاد دارند تعدادی جنگجو زمانی که از این منطقه میگذشتند موقت این روستا را از نظر نظامی و نفوذ ناپذیری مناسب دیدهاند و از خانههای صخرهای به عنوان پناهگاه استفاده کردهاند.
یک روایت دیگر وجود دارد که براساس آن روستا را به زمان حمله مغول به ایران نسبت میدهند. براساس این روایت زمانی که مغولان به این منطقه حمله میکنند، ساکنان روستای حیلهور که در نزدیکی کندوان قرار دارد، به صخرههای کندوان پناه میآورند. این صخرهها را میکنند و خانههای صخرهای را به وجود میآورند.
درباره وجه تسمیه این روستا باید گفت کندوان از دو کلمه کند و وان ساخته شده است که در زبان ترکی "کند" معنای روستا میدهد و "وان" نیز پسوند مکان است. براساس عقیده برخی از افراد کندوان از کلمه کندوی عسل گرفته شده و دلیل آن را هم باید در رایج بودن پرورش زنبور عسل در این منطقه جستجو کرد. عدهای دیگر اعتقاد دارند، کندوان تغییر شکل یافته کلمه کندیوان یا کندئوان به معنای "خانهای از آن خود" است.
یکی از اصلیترین دلایل جذابیت روستای کندوان، معماری خاص آن است که این معماری در واقع بر اثر فعالیتهای آتشفشانی کوه سهند ایجاد شده. به جز روستای کندوان تنها دو روستای صخرهای دیگر در جهان وجود دارد. در دو مورد دیگر یعنی کاپادوکیه ترکیه و داکوتا در آمریکا، روستاها خالی از سکنه است اما در کندوان زندگی جریان دارد و از همین حیث در جهان تک محسوب میشود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید 117 خانواده درون خانههای صخرهای کندوان زندگی میکنند.
اولین خانههای صخرهای در بخش مرکزی روستا و در نزدیکی مسجد جامع بوده است اما بعدها با افزایش جمعیت روستا و نیاز به خانههای بیشتر، کم کم موارد بیشتری حفر شده و روستا گسترش پیدا کرده است. یک رسم جالب برای پسرانی که قصد دارند در این روستا ازدواج کنند وجود دارد و آن داشتن خانه صخرهای است که توسط فامیل داماد کنده شده باشد.
خانههای صخرهای به طور کلی از چند بخش تشکیل شدهاند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت:
همانطور که ذکر شد کندوان یک روستای تاریخی است و بنابراین علاوه بر جاذبههای طبیعی موجود در آن تعدادی جاذبه تاریخی نیز وجود دارد که در طول سفر به این روستا نباید بازدید از آنها را از دست داد. در ادامه به معرفی برخی از این جاذبهها خواهیم پرداخت.
جدا از معماری خاص روستا که خود به عنوان اصلیترین جاذبه گردشگری آن محسوب میشود، یکی از اصلیترین جاذبههای طبیعی این روستا چشمه آب معدنیاش است. آب این چشمه را پس از خروج از زمین در یک منبع جمع کرده و از آن استفاده میکنند. از این آب میتوان هم برای مصارف خوراکی و هم برای درمان بیماریهای کلیوی بهره برد. افراد زیادی سالانه به این منطور راهی روستای کندوان میشوند.
یکی دیگر از جذابیتهایی که میتوانید در طول سفر به روستای کندوان تبریز سراغ آن بروید، مناطق ییلاقی اطراف روستا هستند. این مناطق با آب و هوای فوقالعاده مطلوبشان یکی از بهترین گزینهها برای پیک نیک و گردش به حساب میآیند. همچنین شما میتوانید در طول سفر به کندوان از باغهای بی نظیر این منطقه، مسجد جامع تاریخی آن و همچنین رودخانه کندوان نیز دیدن نمایید.
در مطلب راهنمای سفر به کندوان تبریز اطلاعات بسیار جامع و مفیدی درباره این روستای زیبا که از جمله جاذبه های گردشگری استان آذربایجان شرقی به حساب میآید به دست آوردیم. کمی درباره پیشینه و کمی هم درباره معماری این روستا حرف زدیم.
روستای کندوان در نزدیکی اسکو قرار دارد و فاصله آن تا تبریز نزدیک به 65 کیلومتر است. برای رسیدن به این روستا باید مسیر شهر اسکو را پیش بگیرید. پس از گذشتن از این شهر و شهر اسفنجان به یک دو راهی میرسید. سمت چپ این دو راهی شما را به روستای زیبای کندوان میرساند. اگر نکتهای درباره روستای کندوان وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشده است، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده نمایید.