سال 2017 داشت به پایان میرسید که که موزه لوور یا به قول خود فرانسویها موزه لووغ راه خودش را به شهر ابوظبی، پایتخت امارات متحدهی عربی باز کرد. حدود 10 سال بود که کشورهای فرانسه و امارات قراردادی باهم امضا کرده بودند که یک شعبه از موزه لوور پاریس در ابوظبی باز کنند اما این کار با تاخیر زیادی رو به رو شد.
بالاخره در نوامبر ۲۰۱۷ شعبه موزه لوور با یک میلیارد دلار ارزش در ابوظبی افتتاح شد. در این مطلب قصد داریم درباره این موزه که ارزش فرهنگی زیادی برای کشور امارات و خاورمیانه دارد و درواقع باید آن رازرساخت بسیار مهم فرهنگی در منطقه دانست؛ حرف بزنیم و سیر تا پیاز را درباره آن بررسی کنیم.
اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
از بیرون که به موزه لوور نگاه کنید، یک گنبد بزرگ را خواهید دید که همیشه عابران را از تابش کورکننده آفتاب و گرمای سوزان آن دور نگه میدارد. شما زیر این گنبد به راحتی میتوانید سایهای برای استراحت پیدا کنید. جدا از بحث سایه گنبد، ساختمان این موزه یکی از شگفتانگیزترین سازههایی است که در شهر ابوظبی میتوانید ببینید.
حتما شما هم با این نظر موافقید که سازهای که بدون هیچ تکیهگاهی، معلق و شناور مانده را در هر جایی نمیتوان پیدا کرد. این موزه که تاریخ و فرهنگی غنی را در دل خود جای داده، میان آسمانخراشهای سر به فلک کشیده شهر ابوظبی، توانسته جایگاه ویژهای را برای خود پیدا کند.
ساختمان این موزه 180 متر عرض دارد و از هر دو طرف دارای فضای باز است. این ساختمان شش گوشه که فرمی غیر معمول دارد را از فولاد ضدزنگ ساختهاند. طراحی آن به صورتی است که نور آفتاب را به خوبی و به اندازهی کافی برای روشنایی به داخل ساختمان هدایت میکند. سقف ساختمان هم مانند یک آسمان پر از ستاره طراحی شده و برای آن ۷۸۵۰ ستاره آلومینیومی ساختهاند و آنها را روی زمینه سفیدی از گرانیت گسترانیدهاند. خالق و معمار این ساختمان منحصر به فرد، یک معمار مشهور زمینهگرای فرانسوی به نام ژان نوول Jean Nouvel است.
ژان نوول به طور کلی به موزهها علاقه دارد و طراحی بسیاری از آنها را نیز به عهده گرفته است. از میان موزههایی که طراحی آنها بر عهده نوول بوده میتوان به موزههای Quai Branly در پاریس، Reina Sofía در مادرید و همچنین گسترش موزه هنر مدرن MoMa در نیویورک اشاره کرد. به نظر میرسد که این معمار به صورت ذاتی در تطبیق زمینه و بافت بومی با یک سازه استعداد داشته باشد و از این استعداد به نحو احسن استفاده میکند. نوول خودش را به سبک خاصی محدود نمیکند و در جایی گفته است:
در زیر سایه گنبد، یعنی داخل موزه، دستههای جعبه مانند با ارتفاع کم، به صورت اتاق اتاق قرار گرفتهاند که به یک دیگر راه دارند. هر کدام از اینها میزبان یک گالری در موزه هستند. درواقع این اتاقها شما را به یاد مدل قرار گرفتن خانههای عربی در کنار هم میاندازد. ژان نوول با توضیح اینکه چگونه نسیم دریا به صورت طبیعی راه خود را به زیر گنبد پیدا میکند میگوید:
اما اصلا هدف تاسیس یک موزه لوور در شهر ابوظبی چیست؟ درواقع این موزه یکی از شعبههای لوور اصلی است و برای این ساخته شده است که مسافران شهر ابوظبی و شهر دبی بتوانند از آن بازدید کنند. موزهی لوور ابوظبی همچنین به شعبه در دانشگاه نیویورک دارد که در آینده به جزیره سعدیات ابوظبی که هنوز بیشترش را شن و ماسه بیابان تشکیل داده، ملحق خواهد شد.
هدف، تبدیل این جزیره به قلب فرهنگی جدید است، که با اضافه شدن موزه ملی با طراحی Lord Fosterو شعبهای هم از موزهی Guggenheim نیویورک با طراحی Frank Gehryجزیرهای از موزهّها و گالریها پدید خواهد آمد.
زمانی که همه این موارد را کنار هم قرار دهید خواهید دید که قرار است ابوظبی که در حال حاضر به به دنیای فراری، پیست مسابقات فرمول یک و مسجد قصر مانندش معروف است، به عنوان یک کانون فرهنگی جایگاه ویژهای در جهان پیدا کند و در نهایت همه این موارد به رشد صنعت گردشگری کشور امارات متحده خواهد انجامید.
البته شهر ابوظبی به تنهایی در حال ایجاد زیرساختهای فرهنگی در منطقه نیست بلکه دو شهر مسقط و دبی هم به تازگی این کار را با افتتاح خانههای اپرا آغاز کردهاند. البته به این موارد باید موزه ملی قطر را هم اضافه کرد که به دست ژان نوول طراحی شده است. البته موزه لوور ابوظبی یک خصیصه متفاوت با این موارد دارد و آن هم مقیاس بلند پروازی آن است. برای همه جای سوال خواهد بود که چگونه میتوان موزهای به این عظمت و اهمیت را در دل یک بیان ساخت که تا همین 50 سال پیش یک روستا با جمعیت پراکنده بوده است؟
سوال بعدی این است که در موزه لوور ابوظبی قرار است چه چیزی به نمایش گذاشته شود؟ کشور امارات برای پر کردن این موزه با کشور فرانسه به توافقاتی رسیده است. در پی پیدا کردن یک شریک و متحد قدرتمند، ۱۰ سال قبل کشورهای امارات و فرانسه با هدف توسعه موزهای جهانی قراردادی را امضا کردند.
از آنجایی که ابوظبی موقعیت مکانی عالیای بین قارهای اروپا، آسیا و آفریقا – دارد و تقریبا از همه جای جهان هر ساله گردشگران زیادی کشور امارات را برای سفر انتخاب میکنند، وجود این موزه در کشور امارات میتواند اشیا ارزشمند موجود در لوور را به نمایش افراد زیادی در آورد.
اما نه تنها ثروت عظیم امیرنشینهای امارات، برای خرید اشیاء موجود در موزه لوور کافی نیست بلکه اصلا چنین اتفاقی قرار هم نیست بیافتد. در جریان این توافق فرانسه به کمک امارات آمده تا این موزه را تاسیس کند. موزه لوور ابوظبی قرار است در آینده یک موسسه مستقل برای خود شود و مجموعهی دائمی متعلق به خودش را جمعآوری و ایجاد کند.
اما براساس این قرارداد میتواند به مدت ۳۰ سال از نام موزهی لوور پاریس استفاده کند و ۳۰۰ اثر از ۱۳ موزه برتر موجود در پاریس را هم به صورت قرضی در ده سال اول فعالیتش در اختیار قرار داده خواهد داشت. درواقع موزه لوور پاریس منبع اصلی تامین آثار هنری برای شعبه ابوظبی خواهد بود.
در موزه لوور ابوظبی آثار متعددی برای بازدید وجود دارد؛ شماری از این آثار را از موزه لوور پاریس امانت گرفتهاند که ارزش و کیفیت آنها که بسیار بالاست. این آثار زمانی که به پاریس بازگردند، آثار ارزشمند دیگری را جایگزین آن میکنند. از میان مهمترین آثاری که در این موزه به چشم میخورد.
میتوان به پرتره شاهکار لئوناردو داوینچی به نام La Belle Ferronnière از بانویی ناشناس، نقاشی ویستلر از مادرش، پرتره معروف ناپلئون سوار بر اسب شاهکار ژاک لوئی داوید، مجسمهی اسفینکس یا همان ابوالهول یونانی مربوط به قرن ششم قبل از میلاد، مجسمهای برنزی از سر پادشاه امپراطوری بنین، دستاری از اسلام قرن ۱۵ میلادی، تصویر مریم مقدس و عیسی مسیح در کودکی اثر ژووانی بلینی (۱۴۸۰-۱۴۸۵ میلادی)، پرتره ون گوگ از خودش و چهار ستون رومی اشاره کرد.
اگرچه تمرکز اصلی موزه لوور روی نمایش دادن آثار هنری باستانی است اما، چیزهایی که میتوان در این موزه دید تنها به این آثار باستانی محدود نمیشود. شماری از آثار هنرمندان جدید و معاصر نیز در محوطه باز بین سالنهای نمایشگاه، قرار داده شدهاند. از میان این آثار میتوان به نئوکانسپچوالیسم آمریکایی جنی هولزر، یعنی قطعهای از سه دیوار سنگی که با متون تاریخی حکاکی شدهاند؛ اشاره کرد.
همچنین مجسمهساز ایتالیایی Giuseppe Penone یک اثر به نام "برگّهای نور" را در موزه لوور ابوظبی قرار داده است. در این اثر درخت گیلاس وحشی را میبینید که از برنز با آینههایی کار شده روی شاخههایش ساخته شده و به گونهای طراحی شده که نوری که از سقف موزه داخل میآید روی آن انعکاس پیدا میکنند. این اثر را باید سنبلی از زندگی دانست.
قرار است در موزه لوور ابوظبی یک مرکز تحقیقاتی برپا شود که در آن امکان پژوهش و یادگیری درباره مجموعهّهای موزه وجود داشته باشد. جالب است که بدانید تعداد زیادی از قطعاتی که در زمینه تاریخ جهان در این موزه به نمایش درآمدهاند؛ تا به حال در جای دیگر نمایش داده نشدهاند؛ این موزه میتواند شیوههای جدید فکری را پایهگذاری کند.
در فضای مرکزی زیر گنبد، هم یک موزه برای کودکان ۶ تا ۱۲ ساله با محیطی آموزشی و سرگرمکننده طراحی شده است که در آن نمایشگاههای موقت متعددی برای کودکان برگزار خواهد شد؛ اولین آنها اشکال و رنگها را از طریق سرامیکهای ترکی مربوط به قرن ششم، گلدانهای فرانسوی قرن ۱۸ و نقاشی قرن ۱۹ اثر هنرمند سوئیس-آلمانی پاول کلی خواهد بود. نمایشگرهای تعاملی که کودکان امکان لمس آنها را دارند نیز بخشی از این موزه است.
پاسخ این سوال که آیا این موزه ارزش دیدن دارد یا نه، قطعاً بله است! با این توضیح که اولا خواه اینجا الهامبخش گردشگران از سراسر دنیا باشد یا با نوع چینش آثار تاریخی، هنری و فرهنگیاش در کنار هم کمی باعث سردرگمی آنها شود، آن احساس خستگیای که در چشمان بیشتر گروههای تور در بازدیدهای سه ساعته از موزه بریتانیا، لوور پاریس یا موزه Met نیویورک دیده میشود را در این موزه نخواهید دید.
کسانی که به بازدید از این موزه میپردازند، در اینجا مفهوم آثار کلیدی را بیشتر خواهند فهمید و یا حداقل ایدهای از روایت پشت آنها خواهند یافت. گالریهای شگفتانگیز، اتاقهایی برای استراحت دادن به چشمها، فضای هنری و معماری منحصربهفرد همگی در کنار هم تجربهای با ارزش و کیفیت بالا را فراهم خواهد کرد.
بازدید از این موزه به خصوص در فصل زمستان که دبی و ابوظبی هوایی دلانگیز دارند فرصتی عالی برای اضافه کردن چاشنی فرهنگی به اوقات فراغت در سفر زمستانی خواهد بود. اگر نکته دیگری در این باره وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.