کاسکاد ایروان

زمان مطالعه: 5 دقیقه

شهر ایروان یکی از مقاصد خارجی سفر برای همه مردم دنیا و به خصوص ایرانیان است که جذابیت‌های زیادی برای سفر دارد. غذاهای متنوع، مردمی که فرهنگشان به فرهنگ ما ایرانیان نزدیک است و جاذبه های گردشگری فراوان همه و همه دلایل محبوبیت ایروان به عنوان یک مقصد سفر است. در این مطلب قصد داریم یکی از جاذبه‌های گردشگری شهر ایروان یعنی کاسکاد را به شما معرفی کنیم. ابتدا به معرفی این جاذبه خواهیم پرداخت و سپس درباره دیگر موارد مهم مربوط آن حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمین هستید؛ با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.


معرفی کاسکاد ایروان

    کاسکاد Կասկադیا هزار پله ایروان را باید یکی از جاذبه‌ های گردشگری پایتخت کشور ارمنستان دانست که یک مجموعه پلکان با 118 متر ارتفاع است. ساخت این پلکان را در سال ۱۹۷۱ آغاز کردند و در سال ۱۹۸۰ میلادی به پایان رساندند. کاسکاد یا هزار پله ایروان، یک راه‌پله باشکوه و عظیمی است که در کشور ارمنستان قرار دارد و مرکز شهر ایروان را به پارک هافتناک  Haghtanakو خیابان مانیومنت  Monumentوصل می‌کند. به موازات  این پله‌ها یک سیستم پله‌ برقی نیز در این مکان برای کسانی که امکان بالا رفتن از پله‌های سنگی را ندارند، تعبیه شده است.

    هنگامی که به فضای داخلی کاسکاد ایروان رسیدید، می‌توانید از موزه هنری کافسجیان  Cafesjian نیز که در این فضا دایر است، دیدن کنید. درباره وجه تسمیه این جاذبه باید گفت که کاسکاد یک واژه ارمنی است که می‌توان آن را آبشار کوچک معنا کرد. از آنجایی که کلیت این جاذبه شبیه به آبشار است، این نام می‌تواند انتخاب مناسبی برای آن باشد. هنگامی که به ابتدای این جاذبه می‌رسید، آنچه که پیش چشمتان خواهید دید؛ یک خیابان عریض است که دو طرفش را ساختمان‌های قدیمی با معماری جذاب و اصیل پر کرده‌اند.

    دو طرف این خیابان درختان سر به فلک کشیده و نیمکت‌های سفید را خواهید دید که آنجا جا خوش کرده‌اند. شما می‌توانید برای لحظاتی روی این نیمکت‌ها بر سایه درختان بنشینید و خستگی در کنید. در میانه این خیابان به صورت هنرمندانه‌ای یک فضای سبز ایجاد و آن را گل آرایی و چمن‌آرایی کرده‌اند. در وسط این فضای سبز حوض‌های بزرگ و کوچکی نیز قرار دارد. وجود تعدادی فواره و آب‌نما نیز فضا را بیش از پیش زیبا کرده است. همچنین تعدادی زیادی مجسمه برنزی مدرن نیز در این محوطه وجود دارد که هر کدامشان کار مجسمه‌سازان و هنرمندان مشهور و بنام است.

    هر کدام از این مجسمه‌ها نام و هویت مشخصی برای خود دارند و در مجموع سعی شده است که با کمک آنها فرهنگ ارمنستان را روایت کنند. به فضای سبزی که توصیفش را شنیدید و در کاسکاد ایروان قرار دارد؛ پارک تامانیان می‌گویند. این پارک در میان مردم ایروان بسیار محبوب است. هنگامی که از این پارک زیبا گذر کنید؛ سازه‌ای بلندبالا و غول پیکر پیش چشمتان پدیدار می‌گردد.

    یک سازه سنگی و سفید رنگ که با نگاه اول تحسینش خواهید کرد. این سازه درواقع پلکانی است که اگر به بالای آن برسید؛ شهر ایروان را زیر پای خود خواهید دید. این راه پله دو قسمت مختلف شهر را به یکدیگر وصل می‌کند و اگرچه قدمتش به نیم قرن هم نمی‌رسد اما توانسته به عنوان یکی از جاذبه‌های مهم گردشگری این شهر جای خودش را در دل مردم باز کند.

    این بنای سنگی نزدیک به 50 متر عرض دارد و در دو طرف آن دو راه پله خواهید دید که به سمت بالا، بر سینه کش کوه می‌رسند. در ابتدای مسیر هم دو راه پله در سمت چپ و راست خواهید دید که برای سهولت بخشیدن به بالا رفتن از پله‌ها ساخته شده‌اند.همچنین در میان فضای سبزی که درباره‌اش صحبت شد، سازه‌های سنگی‌ای دیده می‌شود که جریان آب کنترل شده از آنها خارج می‌گردد.

    این فواره‌ها و آبنماهای هوشمند، صدای آب را در دل سنگ‌های عظیم و زیبا طنین‌انداز می‌کنند. کمی که از پله‌ها که بالاتر بروید؛ به طبقه دوم این راه‌پله خواهید رسید. در فضای بین راه این پلکان، باغچه‌ای بسیار زیبا خواهید دید که در آن آب‌نماها، فواره‌ها، مجسمه‌های سنگی و گل‌کاری‌های فوق‌العاده زیبایی دیده می‌شود. در اینجا حتی تعدادی نیمکت‌های سنگی و چوبی نیز دیده می‌شود که برای استراحت می‌توانید از آنها استفاده کنید.

درباره معرفی کاسکاد ایروان با این مقاله از دکوول همراه باشید.

    صدای سمفونی آب را در این قسمت نیز می‌شنوید که البته با نوای پرندگان در هم آمیخته و زیباتر شده است. اگر به پشت سرتان نگاهی بیاندازید، شهر ایروان را می‌بینید که کم کم می‌رود تا زیر پایتان قرار گیرد. زیبایی‌های پارکی که درباره‌اش حرف زدیم هم حالا بیشتر خودش و جذابیتش را به رخ می‌کشاند. کمی که بالاتر برویم، در طبقات بعدی با مناظر، مجسمه‌های برنزی، حوض‌ها و باغچه‌های متفاوتی روبه‌رو خواهیم شد. هرچقدر که بالاتر برویم طبیعتا شهر را با وضوح بیشتری زیر پایمان خواهیم دید. حتی کوه بلندی که ایروان را دربرگرفته به خوبی از این بالا پیداست.

    در نقاط بالاتر سکوت بیشتر و بیشتر خواهد شد و تلفیق سکوت و صدای آب، آرامش عجیبی را به شما تزریق خواهد کرد. نقاط بالای کاسکاد را باید پاتوق کسانی دانست که به دنبال کنج خلوتی می‌گردند و یا قرار ملاقاتی عاشقانه در پیش دارند. درباره کاسکاد ایروان باید بدانید که معماران و طراحان آن تمام تلاشان را به کار گرفته‌اند تا مفهوم آبشار به زیبایی هرچه تمام‌تر در این بنا نمود پیدا کند.

    حتی جالب است بدانید اگر در هر کدام از فضاهای سبز و باغچه‌های موجود در کاسکاد دیدن کنید، متوجه خواهید شد که هر کدامشان یادآور یک دنیای طبیعی هستند. تعدادی از این سازه‌ها آبشار و شمار دیگری از آنها چشمه‌ها را به یادتان خواهد آورد.

    انتهای این پلکان پس از 572 پله‌ای است که باید پشت سر بگذارید. از اولین پله تا آخرین پله در این مجموعه یک اختلاف 302 متری وجود دارد. در انتهای این پلکان که برسید یک چشم‌انداز کامل از پارک زیبای الکساندر تامانیان که ابتدای مسیر قرار داشت، خواهید دید که در میان انبوه ساختمان‌های قدیمی و درختان سرسبز و بلند قرار گرفته است.

    حتما با خودتان فکر می‌کنید که چه کسی می‌تواند 572 پله را بالا برود؟ نگران نباشید اگر حال و توان بالا رفتن از پله‌ها را ندارید، می‌توانید از پله برقی که در این جاذبه گردشگری تعبیه شده استفاده کنید و به راحتی خود را به بالای کاسکاد برسانید.

    این پله برقی‌ها خودشان از میان یک مجموعه از مجسمه‌ها و سازه‌های فوق‌العاده جذاب عبور می‌کند. حتی شما امکان این را خواهید داشت که در هر طبقه که خواستید توقف کنید و و با عبور از درب‌های موجود در آن طبقه باغچه‌ها، حوض‌ها و مجسمه‌های زیبای آن طبقه را تماشا کنید. در قسمت‌هایی که دارای پله برقی است، کافه‌ها و رستوران‌هایی نیز خواهید دید که می‌توانید در آنها انواع غذاها و نوشیدنی‌های خوشمزه و خوش طعم را امتحان کنید. البته اگر در تابستان به کشور زیبای ارمنستان سفر کرده‌اید باید بدانید که در کافه‌ها و رستوران‌های کاسکاد، تابستان‌ها جای سوزن انداختن هم در این مجموعه پیدا نمی‌شود.

    اما اگر در فصل زمستان به ایروان بروید، این جاذبه در خلوت‌ترین زمان خود است و فقط تعداد کمی از توریست‌ها و اهالی خود ایروان را در آنجا خواهید دید. یقینا آرامشی که در این فصل در کاسکاد پیدا می‌کنید بسیار ناب‌تر از فصل تابستان است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید گاهی اوقات پیش می‌آید که در طبقات کنسرت‌هایی برگزار کنند. در این روزها حال و هوای کل مجموعه جور دیگری است و شور و شوق و هیاهوی زیادی به کاسکاد تزریق می‌شود. در پایان مسیر کاسکاد هم یک بنای یادبود خواهید دید که در نوع خود جالب توجه است.

    کاسکاد ایروان را نباید فقط یک راه ارتباطی و یا یک فضای سبز دلچسب دانست. این جاذبه بخشی از موزه هنر ارمنستان نیز محسوب می‌شود که بعد از سقوط اتحادیه جماهیر شوروی و تشکیل کشور مستقل ارمنستان، از آن به عنوان یکی از باشکوه‌ترین بناهای ساخته شده در این کشور یاد می‌کنند. این موزه هنری را با نام گالری هنری کافسجیان نیز می‌شناسند.

    این سازه از یک بخش بیرونی و یک بخش درونی و سربسته تشکیل شده است. در بخش بیرونی تعدادی مجسمه زیبا و جذاب خواهید دید. بخش درونی را در زیر پله کاسکاد و دل زمین ساخته‌اند. به طور کلی این موزه از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است که در ادامه این مطلب درباره این بخش‌ها بیشتر حرف خواهیم زد.

موزه هنری کافسجیان

    موزه هنری کافسجیان، به عنوان یک موزه مدرن از شش سالن مجزا و بزرگ به وجود آمده است که همه این سالن‌ها در زیر راه‌پله‌ها یعنی در دل زمین قرار دارند. این موزه رویکردی مدرن دارد و دارای طراحی جذاب و زیبایی است. در هر یک از سالن‌های موزه هنری کافسجیان، آثار مختلف از هنرمندان بزرگ و صاحب نامی به نمایش گذاشته شده است و آنها را با نام‌های مختلفی نامگذاری کرده‌اند.

     در قسمتی از این موزه می‌توانید آثار مجسمه‌سازان بزرگ جهان و همچنین کشور ارمنستان را تماشا کنید. به این قسمت موزه مجسمه‌ها گفته می‌شود. همانطور که گفته شد، برخی از مجسمه‌های این بخش در فضای بیرونی موزه قرار دارند. آثار شیشه‌ای و آبگینه را باید از دیگر آثار به نمایش درآمده در این موزه مدرن و جذاب دانست که پای خیلی‌ها را به کاسکاد ایروان کشانده است.

    در گالری این مجموعه نیز می توانید کلسیونی از تابلوهای نقاشی ارمنی به همراه کلکسیون شخصی برخی از هنرمندان و شخصیت‌های بزرگ ارمنی را از نزدیک ببینید. هنرمندان مشهور و صاحب نام زیادی از دنیا آثارشان را در این موزه هنری به نمایش گذاشته‌اند که از میان آنها می‌توان به مجسمه‌ساز مشهور انگلیسی لین چادویک، زوج هنرمند آبگینه‌ساز معروف استانیسلا ولیبنسکی و یاروسلا بریختوا از جمهوری چک، ربورت الیباکیان نقاش ارمنی، نقاش و مجسمه‌ساز کلمبیایی فرناندو بوتیرو، هنرمند اسپانیایی جیوما پلنسا و پل کاکس مجسمه‌ساز انگلیسی اشاره کرد.

    همین نام‌های بزرگ سبب شده تا این موزه اسم و رسمی برای خودش برهم بزند و در بین موزه‌های هنری جهان اعتبار زیادی برای خودش دست و پا کند. هنرهای معاصر ارمنستان نیز بخشی دیگر از این موزه را به خود اختصاص داده است که طرفداران خاص خود را دارد. برخی از آثاری که در این موزه می بینید به طور موقت به اینجا انتقال داده شده‌اند.

    اما برخی دیگر از آثار همیشه در این موزه و در معرض دید عموم قرار دارند. در سال‌های اخیر موزه هنری کافسجیان به محلی برای برگزاری کنسرت‌ها، پخش فیلم، همایش‌ها و جلسات سخنرانی بدل گشته و این موضوع افراد بیشتری را به سویش می‌کشاند. در این مجموعه یک کتابخانه هنری نیز وجود دارد که بسیار زبانزد است.

    شاید برایتان جالب باشد که بدانید این موزه در طول سال‌های افتتاحش پذیرای بیش از یک میلیون بازدیدکننده بوده است. اگر قصد خرید سوغاتی و یا یادگاری منحصربه فردی را از این جاذبه گردشگری دارید حتما سری به مجموعه فروشگاه‌های این موزه هنری بزنید.

درباره موزه هنری کافسجیان ایروان با این مقاله از دکوول همراه باشید.

تاریخچه کاسکاد

    ماجرای ساخت این راه‌پله به دوران اتحاد جماهیر شوروی باز می‌گردد. آن زمان یک معمار بسیار مشهور به نام الکساندر تامانیان طرحی ارائه کرده بود که براساس آن منطقه مرکزی و منطقه شمالی شهر به هم متصل می‌شدند و دسترسی این دو بخش به هم آسان‌تر بود. یک مسیر پلکانی که دارای محوطه‌هایی سبز با نمای یک آبشار بزرگ بود.

    این طرح نزدیک به 50 سال روی کاغذ باقی ماند تا نهایتا در دهه هفتاد میلادی یک معمار دیگر به نام جیم توروسیان بار دیگر وجود این طرح را به همه یادآوری کرد. او ایده خودش را با طرح قبلی ترکیب نمود و یک پلکان زیبا خلق کرد. در کنار این پلکان یک مسیر پلکانی برقی نیز قرار داشت.

    با آغاز دهه هشتاد میلادی ساخت این مسیر پلکانی عظیم نیز آغاز شد اما، وقوع زلزله ویرانگر سال 1988 کار را متوقف کرد و با سقوط اتحاد جماهیر شوروی طرح برای مدت زیادی به دست فراموشی سپرده شد. کشور ارمنستان که به تازگی مستقل شده بود، اولویتش دست و پنجه نرم کردن با مشکلات دیگر بود. در نهایت با شروع قرن بیست و یک باز هم مساله این طرح مطرح شد. این بار یک سرمایه‌دار ارمنی- آمریکایی به نام جرارد کافسجیان هزینه‌های ساخت این پلکان را بر عهده گرفت و بنیاد هنری کافسجیان را نیز در سال 2002 در این محل تاسیس کرد.

    در جریان این ساخت و ساز، قسمت‌هایی که قبلا آن را ساخته بودند، کاملا بازسازی شد و قسمت‌های دیگری همچون موزه کافسجیان را نیز به این سازه افزودند. کاسکاد و مجسمه‌های به نمایش درآمده‌اش در بخش بیرونی قرار گرفتند. طراحی موزه هم به گروه معماری هوستون نیویورک سپرده شد و در سال 2009 کار ساخت آن به پایان رسید و در نهایت در سال 2011 به روی عموم گشوده شد.

    بسیاری از آثاری که در این موزه به نمایش درآمده است را خود جراردکافسجیان جمع کرده است اما در حال حاضر موزه تحت نظارت دولت ارمنستان قرار دارد. توسعه این جاذبه گردشگری هنوز تمام نشده است. بنیاد کافسجیان تصمیم دارد در بالای این مجموعه یک ساختمان تمام شیشه‌ای بسازد.

کلام آخر

    در مطلب سیر تا پیاز درباره کاسکاد ایروان، هر آنچه را که لازم بود درباره این جاذبه گردشگری منحصر به فرد و پرطرفدار در شهر ایروان بدانید بیان کردیم. ابتدا به معرفی این جاذبه پرداختیم و سپس درباره معماری و تاریخچه‌اش حرف زدیم. اگر نکته دیگری وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد و یا اگر تجربه بازدید از این مجموعه را دارید؛ حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بتوانند از تجربیات شما استفاده کنند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و از خواندن آن لذت ببرید.