قله شیشاپانگما: معرفی جامع و راهنمای کامل

زمان مطالعه: 5 دقیقه

قله شیشاپانگما یکی دیگر از قله‌های هشت هزار متری است که به عنوان یک کوه مستقل در تبت قرار گرفته است. البته تبت را باید بخشی از خاک کشور چین دانست. جالب است بدانید این هشت هزار متری نزدیک‌ترین قله به شهر کاتماندو کشور نپال است. درواقع این قله تنها قله هشت هزار متری است که از این شهر پیداست و می‌توانید وقتی در سطح شهر هستید به راحتی آن را مشاهده کنید.


قله شیشاپانگما

    قله شیشاپانگما نامی تبتی است که می‌توان آن را "قله‌ای بر فراز دشتهای پوشیده از چمن" معنا کرد، از آنجایی که مرزهای تبت بر روی خارجی‌ها بسته است، در حال حاضر امکان صعود به این قله توسط کوهنوردان خارجی وجود ندارد. این کوهستان یک بار در سال 1964 توسط یگ گروه کوهنوردی تبتی و چینی فتح شد. پس از اینکه چین خاک تبت را اشغال نمود، آنها تلاش کردند نام "کوسنگ تسان فنگ را روی این کوه بگذارند که تلاششان بی نتیجه باقی ماند و نام رسمی این قله همان شیشاپانگما باقی ماند.

 

    در مطلب قله شیشاپاگما قصد داریم سیر تا پیاز را درباره این قله بررسی نماییم. ابتدا به معرفی آن خواهیم پرداخت. سپس مختصری درباره تاریخچه صعود و نکات دیگرش حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

نام قله قله شیشاپانگما
ارتفاع 8027 متر (26358 فوت)
موقعیت تبت، چین
اولین صعود 2 می 1964، گروهی از کشور چین
اولین صعود زمستانی 14 ژانویه 2005، تیم چینی
برجستگی 2896 متر
زبان محلی تبتی
فصل صعود فصل صعود اصلی آوریل و می هر سال می‌باشد

معرفی قله شیشاپانگما

    شیشاپانگما، چهاردهمین قله در زمره قلل 8000 متری جهان، با ارتفاع 8013 متر در تبت قرار دارد. رشته کوه والد این قله را باید رشته کوه هیمالیا دانست. قله شیشاپانگما برای اولین بار در سال 1921 از فاصله 45 کیلومتری توسط یک هیئت انگلستانی شناسایی شد. از آن سال به بعد تمام گروه‌های کوهنوردی که برای صعود به قله اورست راهی می‌شدند به این قله زیبا نیز توجه می‌کردند و صعود به آن را در برنامه خود قرار می‌دادند.

    شاید برایتان جالب باشد که بدانید در سال 1945 میلادی دو شخص با نام‌های اشنایدر و هارر که از کمپ زندانیان جنگ جهانی دوم فرار کرده بودند، از قله شیشاپانگما نقشه برداری کردند. در همان سال یک تیم کوهنوردی انگلیسی با رهبری بیل تیلمن برای صعود به این قله اقدام کردند. جالب است بدانید تا سال 1961 این کوه جزو مناطق ممنوعه تبت به حساب می‌آمد و زمین‌شناسان تنها از دور می‌توانستند از این کوهستان شگفت‌انگیز عکس‌برداری کنند.

معرفی قله شیشاپانگما و بررسی محل قرار گیری این 8000 متری در تبت را در دکوول بخوانید

    اما پس از آن سال، بعد از فتح هشت هزار متری‌های دیگر کشور چین گروهی را برای تحقیق و شناسایی عازم شمال این کوهستان کردند. این گروه تا سال 1963 توانستند تا ارتفاع هشت هزار متری این کوه را بالا بروند. کشور چین بار دیگر با یک تیم 200 نفره که شامل تعدادی کوهنورد، دانشمند، باربر و فعال محیط زیست بود، در سال 1964 به این کوه بازگشت.

    در تاریخ 2 می، ده کوهنورد چینی که برخی از اعضای تیم صعود به اورست در سال 1960 نیز در آن بودند، توانستند قله را فتح کنند. آنها ادعا کردند که قله شبیه به یک هرم برفی است اما بعدها که شمار زیادی کوهنورد از غرب و دیگر نقاط جهان توانستند قله شیشاپانگما را فتح نمایند، ادعای صعود چینی‌ها به قله مانند ادعای صعودشان به قله اورست زیر سوال رفت. با وجود این ابهامات هنوز هم صعود چینی‌ها را اولین صعود به قله شیشاپانگما می‌دانند.

    در میان کوهنوردان ایرانی نیز تعدادی موفق به فتح این قله شده‌اند. تیم ملی کوهنوردی ایران در سال 1379 پس از اینکه قله چوآیو را فتح کردند برای فتح قله شیشاپانگما اقدام نمودند که در نهایت سه نفر از اعضای این تیم موفق به فتح این قله شدند. در میان تاریخچه صعودهایی که به این قله انجام شده است، شمار زیادی صعود تایید نشده وجود دارد. دلیل این امر را باید در این دانست که برخی از این کوهنوردان به قله مرکزی شیشاپانگما صعود می‌کنند که در ارتفاع 8013 متری قرار دارد. در حالی که قله اصلی در ارتفاع 1027 متری واقع شده است.

درباره درجه سختی صعود به این قله 8000 متری در دکوول بخوانیذ.

درجه سختی صعود به قله شیشاپانگما

    در حال حاضراز نظر بررسی درجه سختی، این قله به عنوان یکی از محبوب‌ترین هشت هزار متری‌ها برای صعود شناخته می‌شود. کوهنوردان و گردشگران زیادی سالانه برای صعود به این قله به سوی تبت جذب می‌شوند. بسیاری این کوه را پس از اورست و گاشربروم 2 محبوب‌ترین قله هشت هزار متری برای صعود می‌دانند. اما صعود به این قله مانند همه هشت هزار متری‌های دیگر کار سختی است و قربانیانی را نیز به کام مرگ کشانده است.

    اولین قربانی این کوهستان در سال 1983 جانش را از دست داد. او کسی نبود جز فریتز لوشینگر، کسی که به عنوان اولین صعودکننده به قله لوتسه شناخته می‌شود و در سن 59 سالگی هم موفق به فتح قله دائولاگیری شده بود. این کوهنورد در سن 62 سالگی بر اثر خیر ریوی جان خود را در کوهستان شیشاپانگما از دست داد. اگرچه کوهنوردان معتقدند این قله آسان‌ترین هشت هزار متری برای صعود است اما تاکنون 31 کوهنورد جانشان را در راه صعود به آن از دست داده‌اند. به طور کلی مسیر شمالی برای صعود آسان‌تر است و مسیر جنوبی  پیچیدگی و شیب بیشتری دارد و آن را فنی‌تر می‌دانند.

فتح قله شیشاپانگما و مسیرهای صعود آن را در دکوول بخوانید.

کلام آخر

    در مطلب قله شیشاپانگما: معرفی جامع و راهنمای کامل، با چهاردهمین قله هشت هزار متری جهان که در تبت قرار دارد آشنا شدیم و هر آنچه را که لازم بود درباره آن بدانید بیان کردیم. این قله در خاک چین قرار دارد و اولین صعود کنندگان به آن نیز چینی بوده‌اند. تا سال‌ها از این کوهستان به عنوان منطقه ممنوعه یاد می‌کردند اما در حال حاضر به عنوان یک جاذبه گردشگری مورد استفاده تجاری قرار می‎گیرد و کوهنوردانی و هیمالیانوردانی که دوست دارند پروژه صعود به قله‌های هشت هزار متری را به انجام برسانند، به سوی این کوهستان روانه می‌شوند.

    این کوهستان را یکی از آسان‌ترین قله‌های هشت هزار متری برای صعود می‌دانند؛ با این حال این چیزی از سختی مسیر و خطرهای آن کم نمی‌کند. اگر نکته دیگری درباره قله شیشاپانگما وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.