نخجیر؛ غار مجسمه‌های آهکی شگفت‎ انگیز

زمان مطالعه: 3 دقیقه

عقاب‌ها، لاکپشت‌ها، گوزن‌ها، انسان‌ها، کبوتر‌ها و کاج‌های آهکی؛ این تصویر منحصر به فرد را می‌توانند با پا گذاشتن به غار نخجیر ببینید؛ غاری که می‌توان آن را یکی از شگفت‌انگیزترین جاذبه‌های دیدنی استان مرکزی و حتی کل ایران دانست. دیدن غار‌ها و غارنوردی یکی از علاقه‌مندی‌های طبیعت‌گردان است. عاشقان طبیعت ‌می‌دانند که دیدن یک غار گاه از دیدن دریا، جنگل، رودخانه و آبشاری بلند لذت بیشتری دارد.

در این میان غار‌های زنده طرفداران پر و پا قرصی دارند که گاه کیلومتر‌ها راه را طی ‌می‌کنند تا چند ساعتی را در مکانی سپری کنند که با خود داستانی از گذشته‌های دور، خیلی قبل از اینکه انسان پا روی کره خاکی بگذارد، دارد. غار زنده به اصطلاح به غاری گفته ‌می‌شود که در آن بین آب و آهک و هوا واکنشی رخ ‌می‌دهد و رسوب‌گذاری به شکل کریستال صورت ‌می‌گیرد.

استان مرکزی و به ویژه شهرستان دلیجان نمونه‌های منحصر به فردی از غار‌های زنده دارد. غار‌های دلیجان که عمدتا آهکی هستند، سالانه هزاران گردشگر را به خود جذب ‌می‌کنند. معروف‌ترین غار این شهرستان غار نخجیر است، برای اینکه اطلاعات بیشتری در رابطه با این غار به دست آورید با این مقاله از وب سایت دکوول همراه باشید.


غار نخجیر کجاست؟ 

    غار نخجیرغاری سه طبقه است که با دیدن یک عکس از آن وسوسه ‌می‌شوید آن را از نزدیک ببینید. اگر مشتاق دیدن این غار شگفت‌انگیز شده‌اید اولین سوالی که به ذهن‌تان ‌می‌آید این است که غار نخجیر در کدام منطقه است؟ این غار شگفت‌انگیز که از آن به عنوان یکی از جاذبه‌های مهم گردشگری استان مرکزی یاد ‌می‌شود در 10 کیلومتری شرق دلیجان در منطقه‌ای به نام چال نخجیر در دامنه کوه تخت قرار دارد.

غار نخجیر در استان مرکزی قراردارد و یکی از زیبایی های این استان محسوب می شود در دکوول بخوانید.

تاریخچه و ویژگی‌های غار نخجیر

    اگر بنا باشد تاریخچه‌ای برای کشف غار نخجیر بگوییم، احتمالا نمی‌توانیم اطلاعات دقیقی ارائه دهیم. غار‌ها به عنوان یکی از جاذبه‌های کهن‎ سال طبیعی اغلب قدمتی چند ده هزار ساله دارند و در طول حیات‌شان حتما کسانی بوده‌اند که آنها را دیده و حتی مورد استفاده قرار داده‌اند. هر چند عنوان ‌می‌شود غار نخجیر که اکنون به یکی از مقاصد اصلی گردشگری در دلیجان تبدیل شده در سال 1366 و در پی پژوهش‌های مسئولان محلی برای یافتن آب شرب کشف شده است.

    اما از آنجا که در گذشته نامی برای این غار وجود داشته، مشخص است که مردم محلی و به ویژه شکارچیان از وجود آن اطلاع داشته‌اند. چال نخجیر که این غار در آن واقع شده منطقه‌ای گود است که در گذشته شکارچیان شکار‌ها را به آنجا رم ‌می‌دادند تا بتوانند آنها را شکار کنند. آنها مطلع بودند که در این منطقه غاری هست و نام هوهو را روی آن گذاشته بودند که شاید به دلیل صدایی بوده که جریان آب در انتهای آن ایجاد ‌می‌کرده و از بیرون غار شنیده ‌می‌شده است.

    به هر حال کشف غار، پژوهش درباره آن و همچنین تبدیل آن به مکانی برای بازدید غارنوردان و گردشگران به چند دهه اخیر بر ‌می‌گردد. بعد از این کشف راه ارتباطی برای دسترسی به غار ایجاد شد و پس از آن آماده‌سازی و ایمن کردن غار برای بازدیدکنندگان اتفاق افتاد. تاکنون حدود هزار و 200 متر از غار برای بازدید عمومی آماده شده است.

    عنوان ‌می‌شود در انتهای غار دریاچه‌ای هست که در آن امکان قایق‌سواری وجود دارد. دسترسی به این دریاچه هنوز امکان‌پذیر نیست، اما این محدودیت به هیچ وجه چیزی از جذابیت غار نخجیر کم نکرده است. شما با پا گذاشتن در غاری که ارتفاع آن به هشت متر ‌می‌رسد وارد دنیایی از اشکال بلورین ‌می‌شوید که رسوبات چکنده و چکیده ایجاد کرده‌اند.

    دهانه غار نخجیر در گذشته حدود 1.5 متر بوده که این ورود به غار را برای افراد غیر غارنورد مشکل ‌می‌کرده است. به همین دلیل اکنون یک ورودی با ارتفاع بیش از 10 متر ایجاد شده است. تا 600 متر اول راه مشترکی وجود دارد، اما پس از آن یک دوراهی هست که یکی به سمت شمال و دیگری به سمت شمال غرب ‌می‌رود. هر دو این مسیر‌ها جاذبه‌هایی دارند و به همین دلیل بازدیدکنندگان اغلب یک مسیر را طی کرده و بازگشته و مسیر دیگر را هم طی ‌می‌کنند.

    در این مسیرها همچنین امکان صعود به طبقات بالای غار وجود دارد. غار نخجیر غاری سه طبقه است، هر چند تا کنون دو طبقه از آن برای بازدید گردشگران آماده شده است. صعود به طبقه دوم با پیمودن نزدیک به 50 پله امکان‎پذیر خواهد بود. فضای خاص غار باعث ‌می‌شود که برخی از آن وحشت داشته باشند.

    این وحشت عمدتا از تاریکی و وجود موجودات موذی است. باید عنوان شود که یکی از فعالیت‌هایی که در راستای ایمن‎سازی و مناسب‎سازی غار نخجیر انجام شده، نورپردازی آن است. علاوه بر این شاید این نکته نیز برایتان جالب باشد که در غار‌ها به دلیل اینکه هیچ نور طبیعی موجود نیست، موجودات موذی خطرناک وجود ندارند.

    بنا به شکل‌های ویژه‌ای که رسوبات آهکی در غار ایجاد کرده‌اند ، اقدام به ایجاد تالار‌هایی شده است که معروف‌ترین آنها تالار سفره عروس، دریاچه، برزخ، باغ وحش، چهل چراغ، چهلستون و تالار زیبایی‌ها هستند. بزرگ‌ترین تالار غار نخجیر وسعتی به اندازه 30 در 40 متر دارد که در نوع خود بسیار ویژه است.

    در همه غار‌های زنده رسوبات آهکی اشکال جالبی ‌می‌سازند، اما برخی از اشکال ایجاد شده در غار نخجیر مانند کاج‌های آهکی منحصر به فرد هستند. شما با پا گذاشتن به غار نخجیر تعداد زیادی مجسمه آهکی منحصر به فرد ‌می‌بینید که برخی از آنها آنقدر بزرگ و جذاب هستند که ممکن است دقایقی طولانی رو‎به‌رویشان بایستید و درست مثل یک اثر هنری تماشایشان کنید. عروس، گل کلمی، آبشار گلی، فرسنگ و هیولا از جمله این مجسمه‌ها شگفت‌انگیز هستند.

    تهویه مناسب غار نخجیر یکی از ویژگی‌ها مهم این غار است، به گونه‎ای که داخل غار زمستان‌ها گرم و تابستان‌ها خنک است و بازدید‎کنندگان در درون غار دچار مشکل تنفسی نمی‌شوند. رطوبت غار بالاست، اما در این غار برعکس بسیاری از غار‌های زنده شاهد جاری بودن آب در کف آن نیستیم.

    آب در این غار حوضچه‌هایی ایجاد کرده است که خود از جاذبه‌های طبیعی آن به شمار ‌می‌رود و البته نوید دهنده دریاچه‌ای است که دسترسی به آن ‌می‌تواند جذابیت غار نخجیر را دو چندان کرده و سالانه هزاران گردشگر را به آن سرازیر کند. این غار در سال 1384 به ثبت ملی رسیده است و این اتفاق علاوه بر اینکه امیدواری‌ها برای نگهداری از آن را بیشتر کرده، این فرصت را هم فراهم ‌می‌کند که امکانات رفاهی غار نججیر افزایش یافته و بازدید از آن برای بازدیدکنندگان دلپذیرتر شود.

درباره نحوه به وجود آمدن غارنخجیر در استان مرکزی در دکوول بخوانید.

امکانات رفاهی غار نخجیر

    یکی از ویژگی‌هایی که باعث شده غار نخجیر به رغم اینکه هنوز مدت زیادی از کشفش نگذشته مشهور شده و به مقصدی مناسب برای گردشگران تبدیل شود، علاوه بر جذابیت‌های طبیعی آن، دسترسی آسان به این غار است. مسئولان محلی تلاش کرده‌اند علاوه بر این با ایجاد برخی امکانات رفاهی غارنوردان و گردشگران عادی را تشویق به دیدن غار نخجیر کنند. شاید وقتی حرف بازدید از یک غار پیش ‌می‌آید ذهن شما به سمت یک کوهنوردی طولانی ‌می‌رود. انتظارتان این است که کیلومتر‌ها از شهر فاصله بگیرید و بعد از بالا رفتن از کوه به غاری برسید که وعده دیدن آن را به شما داده بودند.

    اگر مشتاق دیدن غار نخجیر هستید این تصور را کنار بگذارید. این غار تنها 10 کیلومتر با شهر فاصله دارد که این 10 کیلومتر را هم ‌می‌توانید با ماشین طی کنید و به محوطه بیرونی غار برسید. این محوطه نیز خالی از امکانات نیست. برای غار نخجیر سالن انتظار، بوفه و مهمانسرا در نظر گرفته شده و این به معنای آن است که در سفر خود به منطقه چال نخجیر ‌می‌توانید با خیالی آسوده ساعاتی را سپری کرده و از بابت تهیه برخی چیز‌های ضروری نگرانی نداشته باشید.




امتیاز دهی


شبکه های اجتماعی




دسته بندی ها