زمانی که نام تروا به میان میآید؛ همه به یاد ماجرای مشهور جنگ تروا و آن اسب چوبی میافتند. تروا در واقع شهری تاریخی است که در ترکیه امروزی قرار دارد. این شهر یک منطقه مهاجرنشین یونانی، واقع در آناتولی بوده است که جنگ مشهور تروا که روایتش در حماسه ایلیاد اثر هومر نوشته شده؛ در آن اتفاق افتاده است.
یک باستان شناس آلمانی به نام هاینریش شلیمان در سال 1870 در محل این شهر حفاریهایی انجام داد. در جریان این حفاری معلوم شد که در طول تاریخ چندین شهر روی هم در این منطقه بنا شده است. در این مطلب قصد داریم همه چیز را درباره شهر باستانی تروآ بررسی کنیم. با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
شهر تاریخی تروآ، یک شهر باستانی در ترکیه امروزی است که به عنوان یک منطقه مهاجرنشین با مردمی یونانی تبار، در آناتولی قرار گرفته بود. تروآیی که ما امروز میشناسیم، چیزی است که از داستان ایلیاد هومر باقی مانده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این شهر تاریخی در میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده است. تروآ را باید نمادی منحصر بفرد از آمیختگی فرهنگی مردمی دانست که اطراف آناتولیا ساکن بودهاند. ساکنین بالکان و اژه شامل این افراد میشوند. تاریخ سکونت بشر در این منطقه به عصر برنز یا سه هزارسال قبل از میلاد مسیح باز میگردد.
شهر تروآ تاریخ پر فراز و نشیبی دارد. در طول این تاریخ بارها و بارها این شهر ویران شده و دوباره از نو ساخته شده است. خرابههای شهر دیگری به نام «ایلیوم» نیز جایی پیدا شده است که به نظر میرسد مربوط به امپراطوری آگوستوس روم بوده باشد این شهر پس از ساخت «کنستانتینوپل» یا همان استانبول فعلی به مرور زمان اهمیتش را از دست داد و خالی از سکنه شد.
جنگ تروآ را باید یکی از عظیمترین جنگها در اسطوره شناسی یونان باستان دانست. این جنگ بهعنوان یک حماسه توسط هومر شاعر پر آوازه یونانی در سده ۱۲-۱۴ قبل از میلاد مسیح در کتاب ایلیاد به تصویر کشیده شده است. جنگ تروآ ده سال به طول انجامید و بلاخره پس از ده سال به سقوط شهر تورآ میانجامد. اسب چوبی آخرین حیلهای بود که برای باز کردن دروازه غیرقابل نفوذ این شهر استفاده شد. این حیله انقدر کارساز بود که به عنوان یک داستان مشهور هنوز هم در میان مردم دنیا زبانزد باشد.
هکوب پاریس فرزند پادشاه تروا بود که خود او نیز فرزندی به نام پاریس در راه داشت. پیشگویان پیشبینی کرده بودند که پاریس به عاقبت شومی گرفتار خواهد شد. بنابراین هکوب به پریام دستور داد که پاریس را به دور از چشم مادرش بدزدد، به جزیره آیا انتقال دهد و در آنجا او را رها نماید. چند چوپان پاریس را در کوه آیدا پیدا کردند و بنابراین این شاهزاده نزد آنها بزرگ شد. وقتی که پاریس به سن جوانی رسید، درباره پدر و مادرش چیزهایی شنید و در نهایت او را به دربار فرا خواندند. آنها شاهزاده را برای ماموریتی به دربار منالئوس پادشاه اسپارت فرستادند.
منالئوس همسری بنام هلن داشته که در زیبایی بی همتا بود و او را بهعنوان زیباترین زن زمان خود میشناختند. در اینجا دو نظر وجود دارد نظر اول این است که هلن و پاریس عاشق هم شده و با هم میگریزند و در جایی دیگر نقل است که آفرودیته به پاریس میگوید اگر پاداشی به او بدهد زیباترین زن دنیا را به او خواهد داد و پاریس هلن را دزدیده و با خود به تروا میبرد. منالئوس ماجرا را برای برادرش آگاممنون تعریف میکند. آگاممنون هم تمام افسران یونان را فرا می خواند و ارتشی بسیار بزرگ را بسیج مینماید و با هزاران کشتی از یونان به طرف تروا راهی میشوند. آنها شهر تروا که به دیوارهای افسانهای و غیر قابل نفوذش معروف بوده است را محاصره می کند و نبرد سخت ده سالهای آغاز میشود.
9 سال که از محاصره شهر تروا توسط سپاه یونان میگذرد؛ نبرد همچنان ادامه دارد. در داستان نبرد شهر تروا هکتور قهرمان افسانهای تروا موفق به کشتن بسیاری از فرماندهان یونان خواهد شد اما، خودش توسط آشیل کشته میشود. جسد او به کمک کالسکهای از مچ پا در میان گرد و خاک سه بار به دور شهر چرخانده میشود. پاریس که متوجه میشود تنها نقطه ضعف آشیل رویین تن پاشنه پایش است در نبردی که بین آن دو آغاز میشود با تیر زهراگین به نقطه ضعف او میزند و جانش را میگیرد.
همانطور که بالاتر هم ذکر شد شهر باستانی تروآ بارها و بارها در طول تاریخ ویران شده و دوباره از نو ساخته شده است. این داستان مربوط به یکی از این ویرانیها بود که در نهایت یونانیان با کمک حیله اسب تروآ توانستند این شهر را بگیرند. اما شاید بتوان گفت این مشهورترین داستانی است که از این شهر در حافظه تاریخی جهان باقی مانده است.
اگر گذرتان به شهر تروآ افتاد حتما باید وقتی برای بازدید از موزه تروآ و همچنین محوطه باستانی این شهر کنار بگذارید. در ادامه بیشتر درباره این دو مورد حرف خوایم زد. با ما همراه باشید.
در حال حاضر یک محوطه به اندازه تقریبی ۲۰۰ در ۱۵۰ متر، یعنی یک تپه متشکل از ده آبادی که روی هم ساخته شده است، محوطه باستانی تروآ تشکیل میدهد. سه سال قبل از میلاد مسیح، اولین آبادی و در اواخر دوره بیزانس، آخرین آبادی در این محوطه ساخته شد. هنگامی که در این ناحیه اولین آبادی ساخته شد، آب، داردانل تا منطقه شمالی تپه، جریان داشت. ولی با گذشت زمان، خط ساحل به عقب رفت و در آخر سر یک مایل این تنگه از تروآ فاصله گرفت. قسمت شمالی تپه، تبدیل به باتلاق شد، به همین خاطر کشتیها مجبور شدند در دریای اژه لنگر بزنند.
موزه شهر تروآ را در سال 2018 تاسیس کردهاند. این موزه به اندازه عظیمترین ستونی که در تروآ کشف شده است، ارتفاع دارد و معماری آن نیز از معماری شهر تروآ الگو گرفته شده است. ستونها، کتیبههای باستانی، سنگ قبرها و… که جزو ده لایه متنوع از آثار کشف شده تروآ هستند که در این موزه به نمایش گذاشته شدهاند. برای بازدید از موزه شهر باستانی تروآ باید ساعات ۱۰ صبح تا ۵ بعدازظهر به آدرس آن مراجعه نمایید.
در بیشتر تورهای گردشگری استانبول، سفرهای یک روزه برای بازدید از شهر تروآ برنامهریزی میشود. یک روز کافی است برای اینکه بتوانید با ماشین یا وسیله نقلیه در دسترس دیگری خود را به این شهر برسانید. برای رسیدن به این شهر میتوانید از وسایل حمل و نقل عمومی مانند اتوبوس هم استفاده نمایید.
در مطلب آشنایی با شهر تاریخی تروآ هر آنچه را که لازم بود درباره این شهر تاریخی و جاذبه گردشگری کشور ترکیه بدانید بیان کردیم. این شهر را به شما معرفی نمودیم و درباره تاریخچه آن حرف زدیم. همچنین اطلاعات مختصری درباره محوطه تاریخی و موزهای که تقریبا به تازگی در این منطقه تاسیس شده است را در اختیارتان قرار دادیم.
تروآ نمونه خوبی در تاریخ است که به ما نشان میدهد با یک اشتباه کوچک همه مقاومتها در هم میشکند و حتی شهرهای باشکوهی مانند تروآ روزی به ویرانه تبدیل میشوند. اگر تجربه بازدید از شهر باستانی تروآ را دارید و یا نکتهای درباره آن میدانید که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. تا دیگران نیز بتوانند از تجربیات شما استفاده کنند.