آشنایی با روستای نگل

زمان مطالعه: 6 دقیقه

کردستان یکی از استان‌هایی است که طبیعت‌ فوق‌العاده زیبایی دارد. طبیعتی بکر که شاید در کمتر جایی بتوان آن را پیدا کرد. به جرعت می‌توان گفت روستای نگل در کردستان یکی از قطب‌های گردشگری این استان به حساب می‌آید. در این روستا که در بخش کلاترزان شهرستان سنندج قرار دارد، براساس سرشماری سال 1385، 1700 نفر زندگی می‌کنند. برای اینکه بتوانید خود را به روستا نگل کردستان برسانید باید به ۶۵ کیلومتری شهر سنندج در جاده سنندج – مریوان بروید.

روستا نگل در میان دره‌ای قرار دارد که رودخانه «شوشیر» از جنوب آن می‌‌گذرد. این روستا از شمال به کوه حسن عالی، از جنوب شرقی به کوه پل چرمو، از جنوب به کوه قژاکان، از شمال غربی به دره کانی چرمو و کوه کوره میانه، از غرب و جنوب غربی به دره کاچول و از شمال شرقی به رسنی دره می‌رسد.

در این مطلب قصد داریم سیر تا پیاز را درباره روستای نگل بررسی کنیم. ابتدا به معرفی این روستا خواهیم پرداخت و سپس درباره دیگر موارد مهم مربوط به آن حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید؛ با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.


بهترین زمان سفر به روستای نگل

    موقعیت جغرافیایی این روستا به گونه‌ای است که می‌توان در آن زمستان‌هایی سرد و تابستان‌های معتدلی را شاهد بود. بنابراین بهترین زمان سفر به این روستا را باید فصل‌های بهار و تابستان دانست. اگر در فصل بهار به این منطقه سفر کنید زیبایی‌ها و سرسبزی منطقه بدون شک خاطرات خوشی را برایتان رقم خواهد زد. در تابستان هم آب و هوایی عالی انتظار شما را می‌کشد. اما زمستان‌های نگل به‌دلیل سردی هوا برای سفر پیشنهاد نمی‌شود.

درباره بهترین زمان سفر به روستای نگل کردستان با دکوول همراه باشید.

جاذبه های گردشگری روستای نگل

    در روستای نگل جاذبه های گردشگری زیادی وجود دارد که اگر بخواهید از همه این جاذبه‌ها دیدن کنید باید حداقل دو روز زمان داشته باشید. در ادامه برخی از جاذبه‌های این روستای دیدنی را به شما معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

نحوه پیدا شدن  قرآن نگل

    درباره روستا و نسخه خطی قرآن نگل داستان‌ها و حکایات بسیار جالبی گفته شده است که شنیدنشان خالی از لطف نیست. درباره داستان پیدا شدن این قرآن گفته می‌شود که نزدیک به هزار سال پیش چوپان از آبادی‌های اطراف گوسفندانش را برای چرا به دره‌ای سرسبز برد. گوسفندان مشغول چرا بودند و چوپان هم در گوشه‌ای از دشت استراحت می‌کرد.

    در این زمان یک گل بسیار زیبا و خوش رنگ توجه چوپان را به خود جذب کرد. او بلند شد تا گل را بچیند. او سعی کرد بدون اینکه آسیبی به گل وارد شود آن را از خاک بیرون بکشد. این کار او باعث پدیدار شدن چاله‌ای در خاک شد. در این هنگام، یک صندوقچه در زیر این گودال نظر چوپان را به خود جلب کرد اما او نمی‌توانست به تنهایی از پس بیرون کشیدن صندوقچه بر آید.

    چوپان اهالی روستا را صدا زد تا در به او در بیرون آوردن صندوقچه کمک کنند. آنها با کمک هم صندوقچه را که حامل یکی از ارزشمندترین گنجینه‌های خطی و تاریخی کشور است از دل خاک بیرون می‌کشند. از این پس اهالی روستا، این مکان را مقدس می‌شمارند و یک مسجد را در آن مکان احداث می‌کنند. پس از ساخت این مسجد، خانه‌های روستا کم کم به سمت مسجد انتقال پیدا کرد و روستای نگل شکل گرفت.  قرآن نگل بر پوستی مانند پوست آهو و به زبان کوفی نگاشته شده است.

درباره نحوه پیدا شدن قرآن نگل کردستان با این مقاله از دکوول همراه باشید.

درباره قرآن نگل

    قرآن نگل را درون مسجدی که در بالا بدان اشاره شد، نگه می‌دارند. مردم این روستا و تعدادی از کارشناسان اعتقاد دارند این قرآن در زمان خلیفه سوم نگاشته شده است و جزو چهار نسخه‌ای از قرآن است که در آن زمان به مناطق مختلف دنیا (که یکی از آن ها ایران بود) فرستاده شده است. جنس کاغذهای این قرآن از چرم (پوست آهو) و رنگ آن قهوه ای است. این نسخه با خط کوفی نوشته شده و توسط آب طلا اعراب‌گذاری و تزئین شده است. نقوش گیاهی زیبایی هم در حاشیه‌های قرآن نگل مشاهده می‌شود.

    این قرآن بزرگ که در چند سال گذشته مور مرمت و بازسازی قرار گرفته است،  طول آن ۳۸ سانتیمتر و عرض آن ۲۱ سانتیمتر است. این نسخه خطی ارزشمند در طول تاریخ بارها به سرقت رفته است. اما خوشبختانه هر بار دوباره پیدا شده و به روستای نگل بازگردانده شده است. که در آخرین سرقت و باز پس گیری این قرآن از سارقان و بازگرداندن آن به روستا در سال 1371، اهالی این روستا در یک مراسم بسیار عظیم و با شکوه به قربانی کردن گاو و گوسفند در روستا پرداختند.

    با توجه به چیزی که در بالا بدان اشاره شد، نام عبدالله بن عمر را روی این مسجد گذاشتند. قرآن موجود در این مسجد را در سال 1382 به در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رساندند این قرآن بعد از انقلاب امروز دو بار توسط قاچاقچیان عتیقه به سرقت رفته و سپس به محل اصلی آن بازگردانده شده است.

درباره درباره قرآن نگل با این مقاله از دکوول همراه باشید.

موزه روستای نگل

    در سال ۱۳۹۲ با توجه با مشارکت اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان کردستان موزه به نگل تاسیس کردند، که دارای  دو بخش قرآنی و مردم‌شناسی است. در  این حرکت زیبا که اولین موزه روستای در نگل تاسیس شده است. همین امر باعث شد که روستای توریستی نگل از لحاظ گردشگری تکمیل شود و همه اجناس موزه را مردم به صورت خود جوش تهیه و به موزه نگل اهدا کرده اند که شامل کلیه اقلام معیشتی و فرهنگی منطقه از ۵۰ تا ۲۰۰ سال پیش بوده و از زیورالات گرفته تا اجناس و ابزار کشاورزی و منزل و …را شامل می شود.

درباره موزه روستای نگل در کردستان با دکوول همراه باشید.

دریاچه چال ئاو

    پس از اینکه موزه نگل را دیدید و از قرآن تاریخی بازدید کردید، نوبت طبیعت‌گردی فرا می‌رسد، دریاچه طبیعی چال ئاو در مسیر صعود به قله کوره میانه قرار دارد. این دریاچه در ۵/۱ کیلومتری این روستا واقع شده است و می‌تواند گزینه مناسبی برای پیک نیک در روزهای گرم سال باشد.

درباره دریاچه چال ئاو نگل کردستان با دکوول همراه باشید.

آبشار قه لوه زه

    جاذبه دیگری که می‌توانید در مسیر روستای نگل به قله کوره میانه و در دره کانی چه رمو ببینید، یک آبشار زیبا و مرتفع به نام قه لوه زه است. این آبشار در تمام فصول جاری است و آب آن از برف‌های دامنه قله تامین می‌شود.

درباره آبشار قه لوه زه نگل کردستان با دکوول همراه باشید.

تپه های باستانی نگل

    تپه قلعه گاه، تپه می خان و قلعه دی یه ر، از جمله تپه‌های باستانی موجود در روستای نگل هستند. در میان تپه‌های این روستا تپه باستانی قلعه گاه در تاریخ ۲۳ شهریور ۱۳۸۲ به عنوان آثار ملی کشور به ثبت رسیدند.

درباره تپه های باستانی نگل کردستان با دکوول همراه باشید.

نخستین پل خشتی روستای نگل

    یک کیلومتر که از روستا فاصله بگیرید به یک پل خشتی خواهید رسید که جاذبه دیگر روستای نگل است. این پل را باید یک پل خشتی دانست که به عنوان یک راه ارتباطی از سنندج به مریوان در نگل ساخته شد. محلی‌ها به این سازه، پل بزرگ می‌گویند. پل بزرگ در زمان حکومت امان الله خان اردلان والی سنندج، دقیقا زمانی که مسجد دارالاحسان سنندج را ساختند، ساخته شد. در همین زمان یک مسجد هم در روستای نگل تاسیس شد که متاسفانه بعدها آن را تخریب کردند.

درباره نخستین پل خشتی روستای نگل کردستان با این مقاله از دکوول همراه باشید.

دیگر جاذبه های روستا ی نگل

    جدا از جاذبه‌های بالا، جاذبه‌های زیاد دیگری هم برای بازدید وجود دارد. برای دیدن جاذبه‌های دیگر می‌توانید به سمت جنوب روستای نگل بروید و از قلعه یزدگرد سوم بازدید کنید. همچنین در ۵ کیلومتری این روستای می‌توانید از دریاچه سد نگل هم بازدید کنید. اگر اهل پیاده‌روی باشید می‌توانید آن را در طبیعت بکر اطراف رودخانه تجربه کنید. همچنین کوهنوردی در ارتفاعات کوه کوره میانه گزینه دیگری‌اش که می‌توانید در این سفر انجام دهید.

درباره قلعه یزدگرد سوم نگل کردستان با این مقاله از دکوول همراه باشید.

محصولات محلی روستای نگل

    در زمانی که در روستا نگل مشغول لذت بردن از طبیعت هستید، پیشنهاد می‌شود به اهالی روستا بگویید که برای گردش به این روستا سفر کرده‌اید بعد از آن شاهد هستید که با چه روی خوشی از شما استقبال می‌کنند و شروع به گپ و گفت با شما خواهند کرد. در حین صحبت کردم به شما از نان‌های محلی معروف خودشان هم تعارف می‌کنند و ما پیشنهاد می‌کنیم برای این که رونق اقتصادی که هدف اصلی صنعت گردشگری محسوب می‌شود. بیشتر درآمد این منطقه توریستی از نان‌ها و صنایع دستی است که به راحتی می‌توانید تهیه کنید.

امکانات روستای نگل برای گردشگران

    روستای نگل در بیشتر تعطیلات میزبان گردشگران از اقصی نقاط ایران و حتی کشورهای دیگر است. در این روستا امکاناتی هم برای گردشگران فراهم شده است که از میان این امکانات می‌توان به یک زائرسرا، اقامتگاه‌های خصوصی، کمپ گردشگری، پارکینگ، پارک کودک، مرکز بهداشت، درمانگاه و داروخانه، پست بانک و مخابرات، کتابخانه عمومی و فروشگاه اشاره کرد. گردشگرانی که این روستا را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب می‌کنند می‌توانند از این امکانات استفاده نمایند.

کلام آخر

    در مطلب آشنایی با روستای نگل هر آنچه را که لازم بود درباره این روستای زیبا در استان کردستان بدانید را بیان کردیم. در ایران روستاها زیبای زیادی وجود دارد که طبیعت بکر و جاذبه‌های فراوانی دارند، روستای نگل یکی از آنهاست. اگر گذرتان به این روستا خورد سعی کنید از طبیعت بکر آن محافظت کنید تا آیندگان نیز بتوانند از وجود این گنجینه بهره ببرند. اگر نکته دیگری درباره این موضوع وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد و یا اگر تجربه بازدید از این گنجینه را دارید؛ حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بتوانند از تجربیات شما استفاده کنند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و از خواندن آن لذت ببرید.