دریاچه گهر

زمان مطالعه: 6 دقیقه

اگر قرار باشد فهرستی از زیباترین و مهم‌ترین دریاچه‌های ایران تهیه کنیم، حتما نام دریاچه گهر درود لرستان در این لیست قرار خواهد گرفت. این دریاچه از دو بخش گهر بزرگ (کله گوهر) و گهر کوچک (کره گهر) تشکیل شده است و بین 400 تا 800 متر عرض و هزار و 800 متر طول دارد. در پاسخ به این سوال که دریاچه گهر کجاست باید گفت این دریاچه در شهرستان درود از توابع استان لرستان قرار دارد. این دریاچه یکی از اصلی‌ترین جاذبه‌های استان لرستان محسوب می‌شود که سالانه عده زیادی گردشگر داخلی و خارجی را به خود جذب می‌کند. از آنجایی که بیشتر بارش سالیانه این منطقه به صورت برف است و زمستان‌های بسیار سردی دارد. دریاچه گهر در زمستان اغلب به صورت یخ زده است. وسعت این دریاچه که در دو کیلومتری گهر قرار دارد را حدود پنج هکتار تخمین زده‌اند.


دریاچه گهر

    دریاچه گهر از زیباترین دریاچه‌های کوهستانی ایران است است که در فاصله ۳۳ کیلومتری جنوب شرقی شهر دورود واقع گردیده است. این دریاچه همچون نگینی در مرکز منطقه حفاظت شده اشترانکوه در ارتفاع ۲۳۵۰ متری از سطح دریا قرار گرفته و شامل دو بخش به نام‌های گهر بزرگ کله گهر و گهر کوچک کره گهر می‌باشد. وسعت گهر بزرگ حدود هزار هکتار و عمق دریاچه بین ۴ تا ۲۸ متر و عرض آن بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ متر و طول آن ۱۵۰۰ متر است. میزان بارش سالیانه در منطقه حدود ۹۳۱ میلی‌متر است که بیشتر به صورت بارش برف می‌باشد. در سال‌های پر بر سطح دریاچه یخ بسته و مناظر بدیع و دل‌انگیزی برای علاقه مندان به طبیعت و گردشگران به وجود می‌آورد.

نمای زیبای دریاچه گهر از فراز قله سنبران از جاذبه های گردشگری استان لرستان

    در مطلب راهنمای بازدید از دریاچه گهر قصد داریم سیر تا پیاز مربوط به دریاچه گهر را بررسی نماییم. ابتدا به معرفی این جاذبه گردشگری خواهیم پرداخت. سپس کمی درباره موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی آن حرف می‌زنیم و در نهایت دیگر اطلاعات مهم درباره آن مانند جاذبه‌های اطراف، مسیر دسترسی، اقامت و ... را بررسی خواهیم کرد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید یا قصد بازدید از این دریاچه را دارید؛  با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

    دریاچه گهر لرستان یک دریاچه کوهستانی است که در منطقه حفاظت شده اشترانکوه قرار دارد. برای رسیدن به این دریاچه هیچگونه راه ماشین رویی وجود ندارد و به همین دلیل با وجود اینکه سالانه حدود 70 هزار نفر برای بازدید از آن راهی دورود می‌‎شوند؛ تا حد زیادی از آلودگی‌ها دور مانده و توانسته بکر بودنش را حفظ کند. دریاچه گهر را به عنوان نگین اشترانکوه نیز می‌شناسند که از فراز قله سنبران نمای بسیار زیبایی نیز دارد؛ زیرا مانند نگین فیروزه‌ای رنگ در ارتفاعات اشترانکوه می‌درخشد. ارتفاع این دریاچه را 2360 متر بالاتر از سطح دریا تخمین زده‌‌اند و به نظر می‌رسد این جاذبه گردشگری از یک زمین لرزه تشکیل شده باشد. شنا کردن در این دریاچه اگرچه وسوسه‌انگیز، اما بسیار خطرناک است و به همین دلیل نیز این کار را ممنوع کرده‌اند.

    آب دریاچه گهر بسیار شفاف است تا جایی که در بسیاری از نقاط آن می‌توانید رفت و آمد ماهی‌ها را ببینید. این شفافیت باعث شده زمانی که خورشید به دریاچه می‌تابد، انعکاس آن دریاچه را فیروزه‌ای رنگ نشان می‌دهد. در ضلع‌های شرقی و غربی دریاچه ساحل ماسه‌ای وجود دارد اما در دیگر نقاط، ساحل به صورت صخره‌ای است. همچنین یک دره زیبا به نام نی‌گاه در نزدیکی دریاچه گهر وجود دارد که بهارها پر از شقایق‌ها و لاله‌ها واژگون می‌شود و زیبایی منطقه را چندین برابر می‌کند.

آب نگین گون دریاچه گهر از جاذبه های گردشگری استان لرستان

    شاید برایتان جالب باشد که بدانید دریاچه گهر در سال 1890 در نتیجه تحقیقات یک زن انگلیسی به نام ایزابلا لوسی بیشاپ کشف شد. او سه ماه در این منطقه تحقیق می‌کرد و در پایان تحقیقاتش این دریاچه را با نام دریاچه ایران به اروپایی‌ها و دیگر گردشگران معرفی نمود. اما به نظر می‌رسد دو سال قبل یعنی در سال 1888 یک زمین شناس اتریشی به نام «آ-رودلر» برای اولین بار موفق به کشف دریاچه شده است. قدیمی‌ترین عکس موجود از دریاچه را نیز یک سیاح فرانسوی در سال 1891 گرفته است.

جغرافیای دریاچه گهر

    گهر یکی از دریاچه‌های کوهستانی ایران است که در ارتفاعات اشتراتکوه قرار دارد. میزان بارندگی در این منطقه حدود 933 میلیمتر در سال است که بیشتر این بارش به صورت برف اتفاق می‌افتد. دریاچه گهر محصور شده در بین رشته کوههای اشترانکوه که از سمت شمال به قله ازنادر، کول شاکول، دره دایی، قله سنبران، از شمال غرب به کوه گزرسون و پریزکوه بزرگ، از شمال شرق به پریزکوه کوچک، از جنوب به ارتفاعات اسینه و در جنوب غربی به کوه گولک و از شرق به قله همایلون و مالرو محدود می‌شود. بسیاری از کوهنوردان در تمامی فصول سال به قلل مرتفع این کوه‌ها از جمله قله‌های متنوع اشترانکوه صعود می‌کنند و از طبیعت زیبا این منطقه لذت می‌برند.

پوشش گیاهی دریاچه گهر

    پوشش گیاهی مرتعی گونه‌های متنوع درختان جنگلی شامل بلوط، بید، بادام، پسته وحشی و ... اطراف دریاچه را به صورت یک پارک طبیعی در آورده است. جنگل‌های منطقه با گونه‌های غالب بلوط ایرانی و گونه‌های دیگر کیکم، بادام کوهی، پسته وحشی، ارغوان، گلابی وحشی، چنار، نارون، بلوط مازرو، درخت گردو، انجیر، زبان گنجشک، سیب، زالزالک، ارژن، کنار، کهور، هنار، گز و مو وحشی باشند. مراتع مرغوب وسیع شامل گونه‌های گیاهی خانواده غلات، بقولات و چتریان لاله‌های واژگون، گل شقایق، زنبق، لاله وحشی، تاج خروس، و اختر می‌باشند و محصولاتی که از مراتع به دست می‌آیند عبارتند از موسیر، گز، انگبین، کتیرا، نی، جلبک، آویشن وعلف گاوزبان.

تنوع جانوری دریاچه گهر

    منطقه حفاظت شده اشترانکوه با حیات وحش متنوع شامل حیواناتی از قبیل آهو، بز، قوچ، کل، پلنگ، گرگ، گراز، خرس قهوه‌ای، کفتار، روباه، شغال، خرگوش و وحوش کوچک؛ انواع پرندگان مانند: عقاب، شاهین، کبک، تیهو و دیگر پرندگان بومی. یک پارک وحشت طبیعی به وسعت منطقه فراهم آورده است مارماهی، لاک پشت، قورباغه، ماهی قزل آلا، ماهی رنگین کمان و ماهی خال قرمز از دیگر جانورانی هستند که به لحاظ شرایط مساعد محیطی در این دریاچه زیست می‌نمایند.

در سال‌های اخیر بحث‌ها و جدل‌های فراوانی بر سر مالکیت این دریاچه وجود داشته است. در نهایت، نتیجه این درگیری میان شهرهای اطراف دریاچه، به نفع شهرستان دورود به تمام شده است. فرمانداری شهر دورود طرح دعوی کرد و آن را به وزارت کشور فرستاد. وزارت کشور در پاسخ نامه‌ای همراه با نقشه دریاچه و اطراف آن به فرمانداری‌ها و شهرداری‌های اطراف دریاچه گهر فرستاد و در آن توضیح داد که این دریاچه در حوزه شهرستان دورود قرار دارد.

دریاچه گهر از مهمترین دریاچه های کوهستانی ایران که در استان لرستان واقع شده است

تفریحات در دریاچه گهر

    در دریاچه گهر امکانات تفریحی فراوانی وجود دارد که اگر گذرتان به این منطقه افتاد حتما امتحانشان کنید تا لذت سفرتان دو چندان شود. در ادامه به برخی از این امکانات تفریحی اشاره خواهیم کرد.

کوهنوردی در دریاچه گهر

    از آنجایی که دریاچه گهر یک دریاچه کوهستانی است، یکی از تفریحاتی که می‌توانید هنگام بازدید از این جاذبه انجام دهید کوهنوردی است. در واقع اگر بخواهید خود را به کنار دریاچه برسانید، کوهنوردی اجتناب ناپذیر است. کوهنوردی در زاگرس و اشترانکوه لذتی است که هرگز آن را فراموش نخواهید کرد. فقط قبل از وارد شدن به مسیر دریاچه وسایل لازم برای کوهنوردی را تهیه نمایید.

ماهیگیری در دریاچه گهر

    یکی دیگر از تفریحاتی که در این بازدید می‌توانید سراغ آن بروید، ماهی گیری در دریاچه گهر است. در این دریاچه ماهی‌هایی مانند قزل آلا، زرد پر و ماهی سیاه وجود دارند. اما ماهی گیری در این دریاچه تا اواسط خرداد ماه ممنوع است و اگر می‌خواهید در این سفر حتما برنامه ماهی گیری را اجرا کنید سفرتان را برای ماه‌های پایانی فصل تابستان برنامه‌ریزی نمایید.

اسکی روی آب در دریاچه گهر

    یکی دیگر از تفریحات هیجان انگیزی که می‌توانید در بازدید از دریاچه گهر لرستان انجام دهید، اسکی روی آب است. عمق دریاچه نسبتا کم است و بنابراین این ورزش خطر چندانی برای شما نخواهند داشت. از آنجایی که شنا کردن در دریاچه گهر ممنوع اعلام شده، اسکی روی آب طرفداران بسیار زیادی در این منطقه پیدا کرده است.

قایق سواری در دریاچه گهر

    یکی از اصلی‌ترین تفریحات در این منطقه قایق سواری است. زمانی که برای بازدید به دریاچه گهر رفتید، به هیچ عنوان فرصت این تفریح جذاب و دوست داشتنی را از دست ندهید. قایقی کرایه کنید و وسط آب بروید و کمی از آرامش دریاچه، آب زلال آن و تماشای ماهیانی که در دریاچه بازیگوشی می‌کنند، لذت ببرید.

قایق سواری در دریاچه گهر که در استان لرستان واقع شده است

مسیر دسترسی به دریاچه گهر

    عمومی‌ترین راه دسترسی به دریاچه گهر از مسیر شهر دورود به طرف روستای درب آستانه و سپس چشمه خرم است. از شهر دورود تا چشمه خرم حدود ۱۹ کیلومتر جاده آسفالته و از چشم خرم تا دریاچه گهر به طول ۱۱ کیلومتر مال رو می‌باشد. با استفاده از چهارپایان که توسط افراد بومی جهت حمل بار و سواری کرایه داده می‌شوند می‌توان به دریاچه رسید. علاوه بر این مسیر از طریق شهرستان الیگودرز به سمت جاده شول آباد کنار رودخانه مور زرین و گردنه تاپله را می‌توان با وسیله نقلیه طی کرد و از آنجا تا دریاچه را که مسافت آن حدود ۱۲ کیلومتر می‌باشد راهپیمایی نمود. مسیر دیگری که مسیر کوهنوردان باتجربه می‌باشد از طریق روستای تیان مابین شهر دورود و شهر ازنا و صعود به قله چهار هزار و ۱۵۰ متری اشترانکوه سنبران واسه پس از فرود به سمت مسیر شن اسکی آبشار و دریاچه گهر می‌باشد.

بهترین زمان سفر به دریاچه گهر

    حدود 18 کیلومتر تا دریاچه گهر فاصله دارید که این مسیر را می‌توانید با قاطر و یا پیاده طی نمایید. دریاچه گهر زمستان‌های سردی دارد که معمولا با بارش سنگین برف همراه است. بنابراین، زمستان‌ها زمان مناسبی برای سفر به این منطقه نیست. بهترین زمان سفر به دریاچه گهر را باید اواخر بهار تا پایان تابستان دانست. در این دو فصل آب و هوای معتدلی بر منطقه حاکم است و طبیعتی بی‌نظیر آن را فرا گرفته است.

    مناسب‌ترین فصل بازدید از دریاچه همانطور که گفته شد تابستان است. همه ساله بیش از ۲۰ تا 30 هزار نفر از علاقه مندان به طبیعت، گردشگران داخلی و خارجی از این دریاچه بازدید می‌کنند. در خصوص اول بهار پاییز و زمستان نیز همراه با تجهیزات و امکانات فنی کوهنوردی و راهنمای محلی با تجربه می توان لحظات خوشی را در کنار دریاچه سپری نمود.

پوشش گیاهی و حیات وحش اطراف دریاچه گهر که از جاذبه های استان لرستان و شهرستان دورود به شمار می‌رود        اطراف دریاچه گهر مکان مناسبی برای کمپ کردن است. ماشین رو نبودن مسیر و دسترسی سخت به دریاچه، مزید بر علت شده تا افراد بیشتری تصمیم بگیرند حداقل یک شب را کنار دریاچه بمانند. اگر شما هم قصد چنین کاری را دارید در درجه اول حضورتان را به مدیریت اعلام کنید تا از امنیت بیشتری برخودار باشید. در درجه دوم حتما وسایل لازم برای کمپ را همراه با خود ببرید.

    در درجه سوم نیز سعی کنید زباله‌های باقیمانده از غذایتان را نزدیک چادر قرار ندهید زیرا ممکن است بوی آن حیوانات وحشی را به سمت چادرتان هدایت کند. در مسیر رسیدن به دریاچه گهر و اطراف این جاذبه گردشگری، جاذبه‌های زیادی وجود دارد که بازدید از آنها لذت سفرتان را دو چندان می‌کند. از میان این جاذبه‌ها می‌توان به امامزاده پیر والی، چشمه خیوه، دره نی نگاه و ... اشاره کرد.

مسیر پیاده روی دریاچه گهر که در استان لرستان و در شهر دورود واقع شده است

کلام آخر

    در مطلب راهنمای بازدید از دریاچه گهر سعی کردیم اطلاعات مختصر و مفیدی درباره این جاذبه گردشگری که در استان لرستان قرار دارد در اختیارتان قرار دهیم. این دریاچه را معرفی کردیم و درباره شرایط زیست محیطیش حرف زدیم. سپس به تفریحاتی که می‌توانید هنگام بازدید از این جاذبه انجام دهید اشاره کردیم و در نهایت نیز درباره مسیر دسترسی و دیگر نکات مهم حرف زدیم. در پایان این نوشته باید به چند نکته مهم درباره دریاچه گهر که حتما در طول بازدید ار آن به کارتان می‌آید نیز اشاره کنیم. نکته اول اینکه منطقه دریاچه گهر یک منطقه حفاظت شده است که زیست جانوری وسیعی دارد. شکار در این منطقه ممنوع است بنابراین اگر به قصد این کار کوله بار سفر را بسته‌اید، وقت آن رسیده که تجدید نظر کنید.

    نکته دوم اینکه سعی کنید تمام لوازمی که ممکن است در این سفر به کارتان بیاید اعم از لوازم کوهنوردی و یا لوازم کمپ را از قبل تهیه کنید زیرا در نزدیکی دریاچه جایی برای تهیه چنین وسایلی وجود ندارد. نکته سوم اینکه دریاچه گهر تا امروز بکر مانده و برخلاف بسیاری دیگر از جاذبه های طبیعی ایران هنوز ارزش خود را از نظر پوشش گیاهی و جانوری حفظ کرده است. بنابراین شما آن کسی نباشید که زنجیره را قطع می‌کند و به طبیعت بکر این منطقه آسیب می‌رساند. این میراث را همینطور که به دست ما رسیده به دست فرزندان خود برسانید. اگر نکته دیگری درباره دریاچه گهر وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد؛ آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده نمایید.




امتیاز دهی


شبکه های اجتماعی




دسته بندی ها