این جنگل که در شهر شاهرود قرار گرفته است را باید زیستگاه گونههای گیاهی و جانوری برخی از گونه نادر و خاص دانست. نام این جنگل را از روی ظاهر آن انتخاب کردهاند. زیرا در این منطقه ابرها آنقدر به درختها نزدیک هستند که تو گویی جنگل روی ابرها سوار شده است. این نزدیکی ابرها به جنگل را باید اصلیترین دلیل محبوبیت و شهرت جنگل ابر دانست.
جنگل ابر شاهرود در سال 1389 به عنوان میراث طبیعی ایران، در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. همچنین در سال 1393 این منطقه را در فهرست مناطقی قرار دادند که تحت حفاظت محیط زیست است. در مطلب راهنمای بازدید از جنگل ابر استان سمنان قصد داریم سیر تا پیاز مربوط به این قسمت از جنگل هیرکانی را بررسی کنیم. قصد داریم در این نوشته درباره قدمت، موقعیت جغرافیایی، پوشش گیاهی و جانوری، مسیر دسترسی و دیگر اطلاعات مهم جنگل ابر حرف بزنیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
قدم زدن روی ابرها رویای کودکی تمام انسانهای خیالپرداز بوده است. اگر شما هم جزو آن دسته از افراد هستید، سفر به جنگل ابر میتوان انتخاب مناسبی برای شما باشد. زیرا این رویای زیبا میتوان با سفر به جنگل ابر سمنان حقیقت پیدا کند. در نزدیکی شاهرود استان سمنان جنگلی قدیمی با میلیونها سال قدمت وجود دارد که ابرها آن را احاطه کردهاند. محاصره جنگلهای هیرکانی توسط ابرهای سفید و مخملی یکی از زیباترین تصاویر طبیعی خواهد بود که شما میتوانید در زندگی خود ببینید.
جنگل ابر که یکی از جاهای دیدنی شاهرود به حساب میآید؛ درمحل تلاقی دو اقلیم متفاوت از نظر آب و هوایی قرار گرفته است. اقلیم اول ناحیه کم فشار دشت گرگان و اقلیم دوم ناحیه پر فشار منطقه ابر است که باریکترین قسمت از کوههای البرز و همچنین مرز بین دو منطقه نیمه بیابانی و جنگلی محسوب میشود. این موقعیت ویژه اقلیمی باعث ایجاد اقیانوسی از ابر بالای سر جنگل شده است.
جنگل ابر متعلق به عصر ژوراسیک یعنی همان دوره سوم زمین شناسی است و باید آن را ادامه جنگلهای هیرکانی شمال کشور با 35 هزار هکتار مساحت دانست. ارتفاع این جنگل از سطح دریا بسیار زیاد است. به گونهای که در فصلهای گرم دمای هوا بسیار پایین میآید. بیشترین میانگین دمای جنگل ابر 20 درجه سانتیگراد و کمترین دما نیز شش درجه سانتیگراد است. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که صبحهای زود و فصلهای سرد سال، هوای منطقه جنگل ابر سمنان بسیار سرد است.
در پاسخ به این سوال که جنگل ابر شاهرود کجاست، باید گفت، این جنگل در 40 کیلومتری شمال شرق شاهرود، در بخش بسطام، دهستان خرقان قرار دارد. قسمتهای زیادی از این جنگل مرزهای بین استان سمنان و استان گلستان را تشکیل میدهد. مسیر دسترسی به جنگل ابر نیز به این صورت است که ابتدا باید خود را به استان سمنان و سپس به شهر شاهرود برسانید. سپس باید به آزادشهر یا بسطام و از آنجا به قلعه نو خرقان بروید و در نهایت نیز وارد جاده جنگل ابر شاهرود شوید. لازم است بدانید با ماشین نمیتوان زیاد در جنگل پیش رفت بنابراین خودروی خود را در یکی از مراتع اطراف پارک کرده و پیادهروی در جنگل را آغاز کنید.
جنگل ابر در منطقه البرز شرقی قرار گرفته است. از مشخصات طبیعی آن میتوان به ارتفاع زیادش از سطح دریا، دمای پایین در فصل گرما، پوشش گیاهی متنوع و وجود شمار زیادی چشمه اشاره کرد. برخی از این چشمهها که در ادامه بیشتر دربارهشان حرف خواهیم زد، دائمی هستند که از میان آنها میتوان به آلوچال، آب شرش و آبشار اشاره کرد. همچنین میانگین بارندگی در جنگل ابر بین 400 تا 500 میلیمتر است.
در جنگل ابر گیاهان دارویی کم نظیری رشد میکند. همچنین این منطقه از این نظر که مرز دو اقلیم نیمه بیابانی و جنگلی است، اهمیت بالایی دارد. از میان دیگر گیاهانی که در این منطقه رشد میکنند میتوان به راش، توسکا، نارون، گیلاس وحشی، نمدار، بلوط، بارانک و سرخدار اشاره کرد. جنگل ابر انقدر از نظر پوشش گیاهی غنی و پر اهمیت است که سالانه تعدادی گردش خارجی برای مطالعه روی این پوشش گیاهی به سوی این منطقه راهی میشوند. این گردشگران معمولا اهل خاورمیانه و آسیای میانه هستند.
درواقع وجود 85 نوع گیاهی که در این منطقه وجود دارد، آن را به یک موزه طبیعی تبدیل کرده است. تنوع گیاهی بسیار بالاست. در قسمت جنوبی جنگل، یعنی نزدیک به روستاها پوشش گیاهی تنک دیده میشود. در عمق جنگل نیز تپههای شیب دار پوشیده از درختان کهنسال را خواهید دید. شاید جالب باشد که بدانید مشهورترین درختی که در این منطقه قرار دارد، اورس است. این درخت ریشههای بلندی دارد که روی زمین میخزد.
پوشش جانوری این منطقه را نیز میتوان تا حدی متنوع و غنی دانست. از میان حیواناتی که جنگل ابر سمنان را برای زندگی انتخاب کردهاند، میتوان به پلنگ، خرس قهوهای، خوک وحشی، روباه، شغال، شوکا، کبک، شاهین، قرقاول، کرکس، مار، گرگ و... اشاره کرد. در دی ماه سال 1393 جنگل ابر به دلیل اقلیم خاصش به عنوان منطقه حفاظت شده شناخته شد.
همانطور که ذکر شد، جنگل ابر آبشارها و چشمههای زیادی را در خود جای داده که هر کدام از آنها به خودی خود یگ جاذبه گردشگری محسوب میشوند. در ادامه این مطلب برخی از جاذبههایی را که در جنگل ابر سمنان میتوانید ببینید به صورت مختصر معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
این آبشار که خود از دو آبشار بزرگتر تشکیل شده، در قلب جنگل ابر قرار گرفته است. این دو آبشار از فاصله چند صد متری روی هم ریخته و یک آبشار بزرگتر را تشکیل میدهند. این آبشار زیبا حدود 25 متر ارتفاع دارد و برای رسیدن به آن باید حدود یک ساعت در جنگل ابر شاهرود پیادهروی کنید. برای رسیدن به آبشار آلوچال باید 50 کیلومتر مسیر آسفالت، ۹ کیلومتر مسیر شوسه و پنج کیلومتر دیگر را پیادهروی کنید. از دیگر آبشارهای زیبا در این منطقه میتوان به آیشار شر شر اشاره کرد.
یکی دیگر از جاذبههایی که میتوانید در طول سفر به جنگل زیبای ابر از آن بازدید کنید، قلعه ماران است. این قلعه بالای یک کوه قرار دارد و در صورتی که داخل جنگل باشید به خوبی میتوانید آن را ببینید اما برای رسیدن به قلعه حتما به وجود یک راهنمای بومی نیاز خواهید داد. همچنین برای رسیدن بع قلعه نیاز به تجهیزات کوهنوردی دارد بنابراین اگر تصمیم داریم از این جاذبه زیبا بازدید کنید تجهیزات کوهنوردی را نیز با خود ببرید.
حدود 30 چشمه زیبا در جنگل ابر وجود دارد که اگر گذرتان به این منطقه افتاد حتما از چند تای آن دیدن نمایید و لذت سفرتان را دو چندان کنید. از میان این چشمهها میتوان به چشمه شاهپسند، چشمه ترش و قطری اشاره کرد. لازم به ذکر است که در کنار این چشمهها خصوصا چشمه ترش میتوانید به راحتی کمپ کنید.
یکی دیگر از کارهای جذابی که در سفر به جنگل ابر سمنان میتوانید انجام دهید، روستاگردی است. در نزدیکی این منطقه روستاهای زیبایی مانند روستای ابر، روستای شیرین آباد قرار دارند که هم طبیعت زیبایی دارند و هم جای مناسبی برای اقامت هستند. برای رسیدن به برخی از این روستاها باید از میان جنگل عبور کنید. بنابراین در جریان ایرن روستا گردی، جنگل نوردی را نیز تجربه خواهید کرد.
در مطلب راهنمای بازدید از جنگل ابر هر آنچه را که لازم بود قبل از سفر به این منطقه بدانید، بیان کردیم. حالا آماده سفر هستید. فقط چند نکته دیگر وجود دارد که قبل از سفر باید بدانید. نکته اول اینکه جنگل ابر شاهرود در تابستان محل مناسبی برای سفر است زیرا هم هوای فوقالعادهای در منطقه حاکم است و هم طبیعت فوقالعادهای اطراف را فرا گرفته است. نکته دوم اینکه جنگل ابر هم در سالهای اخیر مانند بسیاری دیگر از جاذبههای طبیعی در معرض تهدیداتی قرار گرفته است. بنابراین اگر شما راهی این مسیر میشوید؛ حتما برای حفظ و نگهداری آن بکوشید تا آیندگان نیز بتوانند از دیدن این گنجینه طبیعی ارزشمند لذت ببرند.
نکته سوم این است که سفر به جنگل ابر خطراتی نیز به همراه دارد. برای مثال مسیر جنگل بسیار پیچ در پیچ است و اگر به آن آشنایی نداشته باشید، ممکن است گم شوید. برای رفع این مشکل یا باید همراهی با تجربه با خود داشته باشید و یا باید از مسیرهای تعیین شده پیش بروید و زیاد به عمق جنگل وارد نشوید. مشکل دیگری که ممکن است برایتان پیش بیایید مربوط به تغییرات ناگهانی هواست. ممکن است در باران ناگهانی شروع به باریدن کند و همچنین ابر و مه زیاد نیز ممکن است شما را در انتخاب راه به اشتباه بیندازد.
در طول سفرتان به جنگل ابر تمام این خطرات را مد نظر قرار دهید و اگر تصمیم دارید وارد عمق جنگل شوید، برای مقابله با این خطرات راهکارهایی بیاندیشید. اگر نکته دیگری درباره جنگل ابر سمنان وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.