اسکله بریس

تاریخ انتشار: 1402/10/8 | تاریخ آخرین ویرایش: 1402/11/27

مثل همیشه با من همراه باشین تا شما رو به یک مقصد گردشگری دیگه که شاید اسمشو نشنیده باشید ببرم. اسکله بریس، این مقصد جالب و رویایی نزدیک چابهار و از سواحل جنوبی کشورمان ایران هست که صخره­ای شکل و زیباست. این اسکله از نقاط جذابیت چابهار هست که شما بعد از خوندن این مقاله علاق­مند به بازدید از اون می­شین. برای آشنایی با زیبایی­‌های خیره­ کننده بریس با ما در دکوول پیش برین. در این قسمت به بررسی موقعیت جغرافیایی، توضیحات درباره اسکله، علت نام‌گذاری، صخره بریس، روستای بریس، چگونگی دسترسی و دیگر اسکله­‌های چابهار می‌پردازیم. 


اسکله بریس دقیقا کجاست؟

    اسکله بریس در سواحل دریای مکران در نزدیکی چابهار قرار گرفته و به دلیل اینکه ساحل مکران جزو زیباترین سواحل جنوبی ایران محسوب می­شه این اسکله هم طرف‌داران خاص خودشو داره. بریس یکی از شلوغ­‌ترین و فعال­‌ترین اسکله­‌هاست که پر از قایق‌ها و لنج­‌های صیادی هست. شاید توی عکس­‌های بریس دیده باشین که اطراف اسکله پر از رفت آمد قایق‌های رنگی و جالبه و منظره قشنگی برای علاق­مندان عکاسی می‌تونه باشه.

    اسکله و ساحل بریس در فاصله ۶۰ کیلومتری شرقی بندر چابهار قرار گرفته. مسیر دسترسی به این ساحل از چشم­‌نوازترین جاده‌های جنوبی ایران عبور می‌­کنه که خودش یکی از جاذبه­‌های گردشگری استان سیستان و بلوچستان به‌ حساب می‌آد. تلاقی کوه با دریا در طول مسیر این جاده باعث میشه شما خودتون رو بین صخره‌های پرپیچ‌ وخم و دریای مکران حس کنین. قبل‌تر از ساحل صخره‌ه­ایی گفتیم خب علتش اینه که فرسایش کوه‌ها در این منطقه در طول سال‌های دراز باعث شکل‌گیری صخره‌هایی با شکل‌های عجیب‌وغریب و البته باشکوه شده.

یکم بیشتر اسکله بریس رو بشناس

    اسکله بریس رو با نام "ساحل تراسی" هم می‌شناسن و تصاویر زیادی از این ساحل منحصر به‌ فرد توسط عکاسان ثبت شده‌. خاص بودن ساحل بریس در زمان طلوع و غروب خورشید دوچندان می‌شه؛ به همین دلیل، خیلی از گردشگران مثل من و شما اصلا کمپ کردن توی ساحل رو از دست نمی‌دن.

    اگر اسم کوه‌های مریخی رو شنیده باشین، می‌تونین اون‌ها رو در این مسیر ببینین. شکل صخره‌ای کوه‌ها تا ساحل بریس ادامه داره و یکی از ویژه‌­ترین سواحل صخره‌ای دریای مکران در این منطقه خودنمایی می­‌کنه. برای تماشای بیشتر جاذبه­‌های اسکله و ساحل بریس بهتره در زمان غروب آفتاب به ساحل برین. البته لازم به گفتن نیست که مردم خون‌گرم و دوست‌داشتنی روستای بریس از شما استقبال گرمی می‌­کنن و می‌تونین برای گشت‌زنی در دریا سوار قایق بشین.

    اگر در طول روز به اسکله بریس برین می‌تونین ساعت‌ها گوشه‌ای دنج پیدا کنین و بشینین و از تماشای هیاهوی ماهیگیران در قایق‌های رنگارنگ لذت ببرین. با وجود تردد بالا در اسکله بریس، این ساحل آرامش زیادی داره که شما رو در خودش غرق می‌کنه. شغل بیشتر مردم روستای بریس ماهیگیریه و قایق‌ها و لنج‌های این بندر برای صید به اقیانوس هند تردد می‌کنن.

    یکی دیگه از شگفتی‌های ساحل بریس پدیده موج‌فشان در این اسکله هست. موج‌فشان‌ به پدیده‌ای گفته می‌شه که موج دریا با فشار از بین سوراخ‌های ایجاد شده در میون سنگ‌های ساحلی به بالا می‌پاشه. وقتی که شروع به وزش شدید می‌­کنه که به دلیل قدرتمند بودن موج‌­ها، موج‌های بلندی از بین این سوراخ‌ها تا ارتفاع بلند فوران می‌کنن و فواره‌هایی طبیعی و خیره­‌کننده ایجاد می‌شه. پیشنهاد من برای سفر به اسکله دیدنی بریس و پدیده موج­‌فشان فصل تابستان و دقیقا شهریورماه هست.

    در حال حاضر اسکله بریس شامل دو قسمت هست که در یک سمت اون ماهیگیران با قایق‌ها و لنج‌های خودشون برای تخلیه بار پهلو می‌گیرن و در قسمت دیگه دماغه‌ای مرتفع و دیدنی برای تماشای ساحل و لذت‌بردن از مناظر طبیعی اون براتون فراهم هست. در سفر به ساحل و روستای بریس حتما یادتون باشه که این منطقه امکانات رفاهی و اقامتی خیلی محدودی داره. برای تردد به این ساحل از چابهار هم گزینه‌های زیادی ندارین و بهترین راه سفر با وسیله نقلیه شخصی خودتون هست.

    فروشگاه‌ها و دکه‌های مواد غذایی هم در این منطقه محدود هستن. ولی اگر از وسایل حمل‌ و نقل عمومی برای تردد به اسکله و ساحل بریس استفاده می‌کنین، حتما یادتون باشه که از قبل برای زمان برگشت فکر و برنامه­‌ریزی کنین. حالا وقتشه که بدونین که برای رفتن به اسکله بریس با وسیله نقلیه شخصی‌تون، به مسیر جاده ساحلی در شرق چابهار وارد بشین و تا ۶۰ کیلومتر مسیر خودتون رو ادامه بدین و تمام.

درباره ساحل بریس و اسکله آن با این مقاله از سری مقالات گردشگری دکوول همراه باشید.

  • تصاویر برگرفته از وب سایت lastsecond.ir

صخره بریس

    همونطور که می­‌دونید ساحل بریس از صخره‌ای‌ترین سواحل دریای عمان یا مکران هست. در امتداد این ساحل دیواره‌های بلند صخره‌ای قرار داره که ازیک‌طرف در دریا ادامه پیدا کرده و از سمت دیگه در ساحل و نزدیکی اسکله امتداد پیدا می­کنه. صخره بریس چشم‌انداز خیلی خاص از دریا و اسکله در مقابل چشم شما مهیا می­‌کنه و به همین دلیل اصلی‌ترین جاذبه این منطقه به شمار میره پس از دستش ندید.

    صخره بریس به دلیل فرسایش زیاد، توخالی و پر از شکاف هست. باید بدونین که رفتن به لبه‌های این صخره برای عکاسی و تماشای منظره دریا می‌تونه براتون خطرآفرین باشه.

    صخره‌های ساحل بریس تو خالی هستن و فرسایش آب در طول زمان‌ طولانی ساختار این صخره‌ها رو شکننده کرده؛ پس‌ روی نقاطی که زیر اون‌ها خالی هست یا شکاف‌های زیادی داره قدم نذارین و به لبه صخره‌ها نزدیک نشین. خطر دیگه روی صخره‌ بریس در زمان وزش شدید باد هست. در فصل‌های پر باد، از حرکت در کناره‌های صخره‌ها دوری کنین. سرعت و قدرت باد در زمان‌های پر وزش می‌تونه تعادل شما رو از بین ببره؛ پس مراقب خودتون باشین.

    ولی در حال حاضر محیط ناامن و خطرناک صخره بریس به دغدغه‌ای جدی برای مردم محلی تبدیل شده. با بیشتر شناخته‌شدن صخره و ساحل بریس و تردد بیشتر گردشگران به این منطقه به نظر می‌رسه باید راهکاری اصولی در زمینه ایمن ساختن این منطقه انجام بشه تا از بروز اتفاقات ناگوار در آینده جلوگیری بشه.

    رفت‌ و آمد به صخره مشرف به ساحل بریس توی سال‌های قبل ممنوع بوده و گردشگران برای بازدید از این منطقه باید مجوز کتبی از پاسگاه بریس دریافت کنین؛ اما در حال حاضر عبور و مرور روی صخره بریس برای گردشگران آزاد هست؛ به همین دلیل بازدیدکنندگان بیش‌تری در طول سال به این ساحل میان و همین مسئله باعث افزایش نگرانی‌ها میشه. ساحل بریس با وجود نزدیکی به منطقه آزاد چابهار، بخشی از این منطقه تجاری محسوب نمی‌شه که همین باعث شده رسیدگی مناسب به اون صورت نگیره.

    تماشای طلوع و غروب خورشید از فراز صخره بریس می‌تونه برای شما خاطره‌ای فراموش‌نشدنی بسازه. برای اتراق در صخره‌های ساحلی، تمام وسایل موردنیاز رو با خودتون ببرین. این منطقه هنوز خیلی بکر و دست‌نخورده هست و امکاناتی نداره.  

روستای بریس

    حالا می­‌خوام درباره یک مکان دیدنی دیگه­‌ای بهتون معرفی کنم. روستای بریس در نزدیکی ساحل صخره‌ای بریس قرار داره و مردم­‌های این روستا از ماهیگیری در دریای مکران و تجارت در بندر و اسکله بریس زندگی خودشونو می‌گذرونن. بیشتر صید ماهیگیران توی این روستا رو کوسه‌ماهی و میگو تشکیل میدن. از پونزدهم خرداد تا پایان مرداد توفان‌های استوایی اوج می‌گیرن که در این زمان شناورهای کوچک برای صید به دریا نمی‌رن.

    تنوع بالای آبزیان در این ساحل، باعث صادرکردن بعضی صیدهای خاص می­شه. شاه‌میگوی سخت‌پوست که اغلب اون رو با نام "لابستر" می‌شناسن، در این ساحل صید و به خارج از ایران صادر می‌شه. روستای بریس بزرگ‌ترین روستای استان سیستان و بلوچستان هست و ۱۰ متر از سطح دریا ارتفاع داره. این روستا یکی از محروم‌ترین مناطق در استان سیستان و بلوچستان به شمار میره و اونطورکه شایسته این روستای ناب هست، به اون رسیدگی نمی‌شه.

    روستای بریس در حال حاضر در دهانه خلیجی کوچیک واقع شده و قدمت اون به حدود ۵۰۰ سال می‌رسه. گسترش ماهیگیری و تجارت بندرگاهی باعث شکل‌گیری این روستا در ساحل دریای مکران شده. در قدیم، ساکنان قدیمی این روستا در منطقه‌ای دورتر از مکان امروزی اون ساکن بودن که به مرور به این روستا جا به‌ جا شدن. روستای قبلی در حدود پنج کیلومتر با مکان امروزی روستای بریس فاصله داره.

    اگر از آب­ و هوای روستا بخوام بگم باید بدونین که روستای بریس آب‌ و هوای گرم و مرطوبی داره. این منطقه اگرچه به دلیل قرارگرفتن در موقعیت جغرافیایی خودش بسیار گرم هست، اما کناردریا بودن رطوبت رو در این روستا بالا می‌بره و مثل بقیه قسمت­‌های سیستان و بلوچستان خشک نیست. بارندگی در این روستا به‌ ندرت اتفاق می‌افته و آسمان آبی روستای بریس پناهگاهی امن برای مرغان دریایی هست.

درباره اسکله بریس و نحوه زندگی مردمان آن با این مقاله از دکوول همراه باشید.

اسم بریس؛ یعنی چی؟

    درباره دلیل نام­گذاری "بریس" اطلاعات زیادی موجود نیست. در قدیمی‌ترین منابعی که یافت می­‌شد، در پنج‌ کیلومتری روستای بریس حال حاضر، مکانی به این نام وجود داشته و اون رو با عنوان یکی از قدیمی‌ترین روستاهای اطراف چابهار می‌شناسن. البته که ساکنین این روستا هم از قدیمی‌ترین ساکنان منطقه چابهار هستن .

اسکله‌های چابهار رو می­شناسی؟

    خب همونطور که احتمالا همگی بدونین بندر چابهار در جنوب شرقی ایران از دیدنی‌ترین نقاط استان سیستان و بلوچستان به‌حساب میاد. اطراف این بندر پر از جاذبه‌های طبیعی شاخص هست و اسکله‌های نزدیک این بندر از سواحل منحصربه‌فرد جنوب ایران در دریای مکران به شمار میان. در سفر به چابهار می‌تونین حتما بازدید از این اسکله‌ها رو در برنامه خودتون قرار بدین.

    اسکله بریس از زیباترین نقاط ساحلی اطراف چابهار هست که در این مقاله کامل در موردش صحبت کردیم. اسکله کنارک یکی دیگه از اسکله‌های نزدیک به بندر چابهار هست که در ۵۰ کیلومتری غرب اون واقع شده. این اسکله در ساحلی به طول چهار کیلومتر، یکی از زیباترین سواحل دریای مکران هست و گردشگران زیادی در طول سال از این ساحل خاطره­ساز بازدید می‌کنن. گل‌فشان‌های چابهار هم در نزدیکی اسکله کنارک واقع‌شدن.

اسکله تیس

    یکی دیگه از دلایل جذب گردشگران به این اسکله تیس هست، این اسکله هم در سواحل دریای مکران و ۲۰ کیلومتری شمال چابهار قرار گرفته و یکی از سواحل مرجانی زیبا در جنوب کشور محسوب می­‌شه که چشم‌انداز زیبای اون گردشگران زیادی رو به این منطقه جلب می‌کنه.

    این اسکله محل پهلو گرفتن قایق‌ها، لنج‌ها و کشتی‌های ماهیگیرهایی هست که برای صید به اطراف اقیانوس هند میرن. صخره‌های ساحل تیس پوشیده از جلبک‌های سبز استو ماهی‌ها و خرچنگ‌های کوچیک در حوضچه‌های کناردریا به چشم می‌خورن. همانطور که از این توضیحات مشخصه باید حتما ازش بازدید کنین.

اسکله و ساحل تفریحی پزم تیاب

    این اسکله هم از پرطرف‌دارترین سواحل دریای مکران در ۶۰ کیلومتری غرب بندر چابهار هست. بندر و اسکله پزم تیاب مثل شبه‌جزیره‌ای کوچیک در ساحل دریای مکران خودنمایی می‌کنن. غروب خورشید در پزم تیاب تماشایی هست و پرواز مرغان دریایی در آسمان نارنجی، زیبایی این ساحل رو دوچندان می‌کنه. در ساحل پزم تیاب سواحل بکر ماسه‌ای، صخره‌ای و پوشیده از صدف به چشم می‌خورن. دسترسی به اسکله پزم تیاب از روستای کنارک انجام پذیره.

اسکله رمین

    آخرین اسکله رمین، یکی دیگه از اسکله‌های زیبای اطراف چابهار هست که در ۱۲ کیلومتری شرق این بندر قرار گرفته و قایق‌های ماهیگیران و لنج‌های صیادی در اون پهلو می‌گیرن. در این اسکله دیدنی می‌تونین با قدم‌زدن روی ماسه‌های ساحل و بازدید از لنج‌های پهلو گرفته، خاطراتی زیبا بسازین. باید بگم که برای بازدید از اسکله رمین نیاز به کسب مجوز از پاسگاه ورودی روستای رمین دارین. ساحل رمین فاصله کوتاهی تا تالاب صورتی لیپار داره و به­ راحتی قابل‌ دسترسی هست.

درباره اسکله‌های چابهار در استان سیستان و بلوچستان ایران با این مقاله از وب سایت دکوول همراه باشید.

کلام آخر

    از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودین از شما نهایت تشکر رو داریم. در این سری از مقالات گردشگری به بررسی و کشف یک اسکله دیدنی و بکر پرداختیم و قسمت­های جذاب اون رو به همراه مسیر دسترسی به اون توضیح دادیم. امیدوارم در سفرهای آیندتون حتما به اسکله بریس هم فکر کنین و تجربه­‌های زیبای خودتون رو در دکوول با ما به اشتراک بذارین.


پریسا باقریان

مربی ژیمناستیک و زبان انگلیسی هستم از کودکی ژیمناستیک تمرین کردم و سابقه قهرمانی استانی و کشوری رو دارم در رشته مربیگری ورزشی کارشناسی گرفتم و در حال حاضر کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی-کاربردی هستم.



امتیاز دهی


شبکه های اجتماعی


مطالب اخیر



ناکسوس
1402/12/21

پاتموس
1402/12/21


دسته بندی ها