کشور روسیه پر است از جاذبههای تاریخی و به همین دلیل هم گردشگران زیادی را به سوی خود جذب میکند. یکی از مهمترین این جاذبهها را باید کلیسای ناجی در خون Church of the Savior on Blood دانست. این سازه در واقع یک کلیسای ارتدوکس روسی است که در شهر زیبای سن پترزبورگ قرار دارد و آن را براساس احیای معماری روسی طراحی کردهاند.
در این مطلب قصد داریم سیر تا پیاز را درباره کلیسای ناجی در خون بررسی کنیم. ابتدا به معرفی این جاذبه تاریخی خواهیم پرداخت و سپس درباره دیگر موارد مهم مربوط به آن حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید؛ با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
اگر به شهر سن پترزبورگ سفر کردهاید و قصد دارید یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری این شهر را در لیست بازدیدهای خود قرار دهید، حتما باید به سراغ کلیسای ناجی از خون بروید. این کلیسا را با نامهای بنا شده در خون، قیام مسیح، رستاخیر مسیح و... نیز میشناسند. دلیل این نامگذاری این است که تزار روسیه را در محل این کلیسا ترور کردهاند.
دستور ساخت این بنا را الکساندر سوم در سال 1883 صادر کرد او میخواست بنایی برای یادبود پدرش که در این مکان کشته شده بود، بسازد. ساخت کلیسا در سال 1907 به اتمام رسید و هزینه آن را به طور کامل خانواده سلطنتی و چند سرمایه گذار خصوصی تامین کردند. معماری این کلیسا شکل متفاوتی نسبت به سایر بناهای سن پترزبورگ در آن دوره دارد.
اغلب سازههای این شهر در سبکهای باروک و نئوکلاسیک ساخته شدهاند اما معماری این کلیسا شبیه به معماریهای قرون وسطی است. بخشهایی از معماری این کلیسا شما را به یاد کلیسای سن باسیل در شهر مسکو خواهد انداخت.
کلیسای ناجی در خون حدود 7 هزار متر مربع مساحت دارد و باید آن را یکی از بزرگترین مجموعههای موزاییکی نه تنها در روسیه بلکه در کل جهان دانست. روی این کلیسا پنج گنبد رنگی خاص وجود دارد که شکل منحصر به فردی به سازه داده است و توجه همه را به خود جلب میکند.
معماری داخل کلیسا هم بسیار خیره کننده و جذاب است و میتوان سبک آن را شبیه به معماریهای قرون وسطی دانست. دیوارهای داخلی کلیسا با نقاشیهای فوقالعاده زیبایی از مسیح و یارانش تزئین شده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید ساخت چنین شاهکار عظیمی 24 سال طول کشیده است.
مقبره الکساندر دوم نیز جذابیت مخصوص به خود را دارد. این مقبره به شکل سیبوریوم، یعنی یک سازه به شکل مکعب مستطیل دارای سایبان ، ساخته شده است. این مقبره تزئیتات مخصوص و رنگارنگی دارد و از سنگهای زیبا برای ساخت آن استفاده شده است.
الکساندر سوم، دستور ساخت کلیسا را در سال 1881 میلادی صادر کرد. قرار بود این کلیسا به یاد پدرش الکساندر دوم ساخته شود که حتی مقبرهاش هم در محیط این جاذبه قرار گرفت. ساخت کلیسای ناجی در خون در سال 1907 به پایان رسید و برای ساخت آن هزینه زیادی صرف شد که البته تمام این هزینه را خانواده سلطنتی و چند سرمایه گذار خصوصی پرداخت کردند.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید در سال 1881 الکساندر دوم در همین محل ترور شد و برای همین پسرش این منطقه را برای ساخت کلیسا انتخاب کرد. قرار بود کلیسا درست در محل حمله ساخته شود و از آنجایی که میخواستند دقیقا محراب در محل ترور قرار بگیرد، تصمیم گرفتند مقداری عرض کانال گریبایدوف کم کنند تا بتوانند فضای بیشتری را به کلیسا اختصاص دهند.
در زمان اتحاد جماهیر شوروی بی توجهیهایی نسبت به کلیسای ناجی در خون صورت گرفت و در زمان فروپاشی شوروی هم این کلیسا مدام مورد غارت قرار میگرفت. این غارتها تا جایی ادامه داشت که در سال 1932 بازدید از این جاذبه را برای عموم ممنوع کردند. در زمان جنگ جهانی از این کلیسا برای نگهداری از مردههای جنگ استفاده میشد. هنوز هم آثار جنگ جهانی دوم را میتوان روی دیوارهای این کلیسا دید.
بی توحهیها به این جاذبه گردشگری تا سال 1970 ادامه داشت. تا اینکه در این سال مدیریت این ساختمان را به کلیسای جامع سنت ایزاک سپردند و این سازه به موزه تغییر کاربری داد. پس از آن روند مرمت کلیسا آغاز شد که البته این روند مدت زیادی به طول انجامید. در نهایت در سال 1997 پس از 27 سال بار دیگر درب کلیسای ناجی در خون به روی عموم گشوده شد.
به طور کلی تاریخ کلیسای ناجی در خون را باید یک تاریخ پر فراز و نشیب دانست که آگاهی از آن بازدید از این جاذبه را جذابتر خواهد کرد. در حال حاضر بازدید از این کلیسای زیبا برای عموم آزاد است و بنابراین سالانه گردشگران زیادی از سرتاسر دنیا به سوی آن روانه میشوند تا از معماری شکوهمند و دیگر جذابیتهای این کلیسا بازدید کنند.
در سفر به شهر زیبای سن پترزبورگ بازدید از کلیسا ناجی در خون را باید در اولویت بازدیدها قرار دارد چراکه با بازدید از این سازه میتوایند یک معماری منحصر به فرد را ببیند. این کلیسا زمانی ساخته شد که اکثر سازههای شهر سن پترزبورگ به سبک بارون و نئوکلاسیک ساخته میشدند اما کلیسای ناجی در خون را به سبک معماری قرون وسطی ساختند.
جدا از معماری منحصر به فرد و تزئینات ویژه درون و بیرون کلیسا، این سازه از نظر تاریخی هم اهمیت ویژهای برای کشور روسیه دارد. کلیسای ناجی در خون شاهد اتفاقات تاریخی بسیار زیادی از دورههای پرتلاطم روسیه از حکومت تزاری گرفته تا زمان اتحاد جماهیر شوروی و جنگ جهانی دوم تا روسیه کنونی را پشت سرگذاشته و یقینا بازدید از آن جذاب خواهد بود.
در مطلب سیر تا پیاز درباره کلیسای ناجی در خون هر آنچه را که لازم بود درباره این کلیسای پرماجرا و این جاذبه گردشگری مهم کشور روسیه بدانید، بیان کردیم. ابتدا به معرفی کلیسا پرداختیم و سپس درباره تاریخچه و معماری آن حرف زدیم. اگر نکته دیگری درباره کلیسای ناجی در خون وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد و یا اگر تجربه بازدید از این جاذبه گردشگری را دارید؛ حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و از خواندن آن لذت ببرید.