وقتی نام معبد هندوها به گوش میخورد اولین چیزی که در ذهن ایجاد میشود این است که این معبد در یکی از شهرهای مالزی یا هند قرار دارد. زیرا درصد بیشتری از پیروان هندوئیسم در این کشورها زندگی میکنند و طبیعی است که چنین معبدی هم در یکی از این مناطق باشد. اما در این مطلب با یک استثنی رو به رو هستیم. معبد هندو را باید یکی از جاهای دیدنی بندرعباس دانست که با نامهای مندیر و کشترا و پرستشگاه بتگوران نیز شناخته میشود.
این معبد همانطور که از نامش مشخص است، به منظور رواج اعتقادات هندوئیسم و استفاده پیروان این مکتب ساخته شده است. درواقع این معبد، یادگار هندوهایی است که در سالهای ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴ خورشیدی در بندرعباس ساکن بودهاند. معبد معماری و بنای منحصر به فردی دارد که نمونه آن را در ایران نمیتوان پیدا کرد. معبد هندوها که در استان هرمزگان قرار گرفته، به عنوان یک میراث تاریخی، در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
در مطلب راهنمای بازدید از معبد هندوها در بندر عباس، قصد داریم هر آنچه را که لازم است قبل از بازدید از این جاذبه گردشگری بدانید، بیان کنیم. ابتدا به معرفی این جاذبه خواهیم پرداخت. سپس تاریخچه آن را بررسی خواهیم کرد. پس از آن کمی درباره معماری بنا حرف میزنیم و در پایان نیز اطلاعات مهم دیگر مانند مسیر دسترسی، بهترین زمان بازدید و جاذبه های گردشگری اطرافش را بررسی خواهیم کرد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
معبد هندوها کجاست؟ در قدیمیترین خیابان بندرعباس، یک ساختمان بسیار زیبا وجود دارد که معماریش با دیگر بناهای موجود در شهر به صورت کاملا مشخصی فرق دارد. این ساختمان زیبا، معبد هندوهاست. این سازه را براساس معماری معابد هندوها در هندوستان ساختهاند. جالب است بومیها این سازه را معبد گبرها میدانند زیرا آنها این تصور را دارند که هندوهایی که زمانی در بندرعباس مقیم بودهاند؛ گبر را پرستش میکردند.
معبد هندوها در بندرعباس در خیابان امام خمینی، روبهروی بازار بندرعباس قرار گرفته است. این سازه یک اتاق چهارگوش، تعدادی حجره کوچک و یک گنبد دارد. در ساخت این بنا از مصالحی همچون لاشه سنگ، ملات گل و ساروج و سنگهای مرجانی و... استفاده شده است. ساختار این معبد نیز مانند دیگر معابد هندوها در سنتهای ودیک ریشه دارد. در نهایت معبد هندوها را باید یکی از مهمترین جاهای دیدنی استان هرمزگان دانست.
معبد هندوها در بندرعباس استان هرمزگان، در تاریخ ۱۳۱۰ هجری قمری، برابر با ۱۲۷۰ خورشیدی ساخته شد. ما شمار زیادی جاذبه تاریخی قدیمیتر در ایران داریم اما این بنا آنقدر از نظر معماری خاص و جالب توجه است که توانسته جایگاه ویژهای را در میراث فرهنگی ایران به دست آورد. معبد هندوها در زمان محمدحسن خان سعدالملک، دورهای که حدود یکصد هندو در بندرعباس زندگی میکردند، ساخته شد. این هندوها که برای کار و تجارت به بندرعباس آمده بودند و از سال 1300 تا 1344 نیز در این منطقه زندگی کردند. معبد هم برای رفع نیازهای معنویشان ساخته شد.
معبد هندوها در بندرعباس ازطرف عدهای از تاجران شهری به نام شیکارپور که در غرب هند قرار دارد، ساخته شد. زمانی که تجار هندی بندرعباس را ترک میکردند، بتها و طاقچه محراب را همراه با خود بردند اما معبد به یادگار از آن دوره، در جای خود باقی ماند. در ابتدا توجهی به آن نشد و تا مرز مخروبه شدن هم پیش رفت اما بالاخره سازمان میراث فرهنگی، تصمیم به تعمیر و مرمت این بنا گرفت و آن را طی چند مرحله مرمت کرد. جدا از زیبایی بنا از وجود چنین معبدی میتوان پی به ارتباط خوبی که روزگاری هند و ایران با هم داشتهاند، برد.
معبد هندوها در ظاهر به شکل یک مخروط سفید رنگ با شیارهای طولی است. همانطور که در بالا هم ذکر شد، برای ساخت این بنا از مصالحی همچون لاشه سنگ، ملات گل و ساروج، سنگهای مرجانی خاک و گچهای ضخیم ماده و گچ لویی استفاده شده است. این معبد یک اتاق دارد که در جای جای آن طاقچهها و قابهای کور را میتوان دید. همچنین در چهار طرف اتاق چهار راهرو وجود دارد و داخل راهروها هم حجرههای کوچکی برای طلبههای مکتب برهمنی تعبیه شده است. در برخی از این حجرهها نقاشیهای مذهبی را میتوانید ببینید که بیشترشان مربوط به خدای فلوت زن به نام کریشنا است.
یک راهپله مارپیچ در راهروی غربی وجود دارد که اگر از آن بالا بروید به پشتبام بنا خواهید رسید. شاید جالب باشد که بدانید برای ساخت این قسمت از جرزهای پس رونده استفاده شده است که این مساله را بیشتر در معماری ایرانی میتوان دید. در چهار طرف این فضا، روی جرزها، چهار نورگیر وجود دارد. اما بخش دیگر این سازه را باید گنبد آن دانست. یک گنبد بزرگ با لایههای ذوزنقهای و تزیینات مربوط به آیین هندو در این بنای زیبا دیده میشود. یک تالار بزرگ هم در ضلع شرقی گنبد وجود دارد که از آن به عنوان تالار اعلانات استفاده میشده است. در این تالار نیز نقاشیهایی مربوط به آیین هندو وجود دارد. به نظر میرسد در گذاشته یک حیاط بزرگ و پر از درخت نیز شامل این مجموعه میشده است که در حال حاضر بخش زیادی از این حیاط به دلیل بزرگ کردن خیابان از بین رفته است.
در اطراف معبد هندوها چند جاذبه گردشگری مهم بندرعباس قرار دارد. از آنجایی که بازدید از این جاذبه گردشگری یکی دو ساعت بیشتر وقت نمیگیرد، شما میتوانید در کنار این بازدید برای بازدید از جاذبههای اطراف آن نیز برنامهریزی کنید. در ادامه برخی از این جاذبه های گردشگری را به شما معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
بازار قدیم بندرعباس روبه روی معبد هندوها قرار گرفته است. این بازار که به بازار سنتی هم مشهور شده را باید یکی از قدیمیترینها و شلوغترینها در بندرعباس دانست. اگرچه درحال حاضر مراکز خرید متعددی در شهر وجود دارد اما این بازار سنتی، به هیچ وجه پویاییش را از دست نداده است. به طوری که با حضور در آن میتوانید جریان زندگی را حس کنید. اگر به دنبال صنایع دستی و یا اجناس ارزان قیمت و دست دوم هستید، حتما در طول سفرتان به بندرعباس، سری به این بازار بزنید. با طی کردن 600 متر پیاده میتوانید خود را به معبد برسانید.
حمام گله داری یکی دیگر از جاذبههای نزدیک به معبد هندوها در بندرعباس است که حدود یک و نیم کیلومتر با این جاذبه فاصله دارد. در حال حاضر از این حمام که در محله قلعه شاهی قرار گرفته است، به عنوان موزه مردم شناسی استان هرمزگان استفاده میشود. حمام گله داری را در سال 1374 به ثبت ملی رساندهاند. جالب است بدانید تا قبل از اینکه میراث فرهنگی به مرمت این جاذبه بپردازد آسیبهای فراوانی به آن وارد شده بود و مستاجران محلی از این مکان به عنوان انبار استفاده میکردند.
حیف است اگر تا معبد هندوها بروید اما از ساحل سورو که در شش کیلومتری این جاذبه قرار دارد، بازدید نکنید. این ساحل جای مناسبی برای پیک نیک خانوادگی است. از ویژگیهای آن میتوان به بکر بودن و بافت تاریخیش اشاره کرد. این ساحل که حدود 78هکتار مساحت دارد، در محله قدیمی سورو قرار گرفته است. شاید جالب باشد که بدانید این منطقه قدیمی از دیرباز مورد توجه بازگانان و تجار بوده زیرا در نزدیکی تنگه هرمز قرار گرفته است. بسیاری از افراد سورو را تنها ساحل بکر باقی مانده در بندرعباس میدانند.
در مطلب راهنمای بازدید از معبد هندوها در بندرعباس، هر آنچه را که لازم بود درباره این جاذبه گردشگری بدانید، بیان کردیم. حالا وقت بازدید فرارسیده است اما قبل از آن باید برای سفری چند روزه به بندرعباس زیبا برنامهریزی کنید؛ پس بهتر است درباره دیگر جاذبههای گردشگری، فرهنگ، غذاهای محلی، هتلها، رستورانها و... این منطقه اطلاعات بیشتری کسب کنید.
مناطق جنوبی ایران مقاصد بسیار جذابی برای سفر هستند زیرا قرار است شما در چنین سفری هم فرهنگ جذابی را از نزدیک ببینید، هم از جاذبههای طبیعی و تاریخی بینظیری بازدید کنید و هم غذاهای محلی فوقالعادهای را نوش جان کنید. بنابراین فرضت سفر به این مناطق را به هیچ عنوان نباید از دست داد.
در پایان جا دارد بار دیگر توصیه همیشگی دکوول را بار دیگر تکرار کنیم. در صورت بازدید از هر جاذبه گردشگری سعی کنید با تمام وجود از آن نگهداری کنید و شما کسی نباشید که آسیبی به این جاذبهها وارد میکند، باشد که آیندگان نیز مانند ما بتوانند از دیدن این همه زیبایی لذت ببرند. اگر نکته دیگری درباره معبد هندوها وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.